upravljanje ljudskim resursima trendovi 2020

Već znamo da se dugoročni trendovi u različitim oblastima menjaju i razvijaju svake godine. Ako gledamo unapred, sigurno je da u 2020. godini poslodavce, zaposlene, ali i klijente čekaju brojni izazovi. Ubrzan razvoj sfere IT-a utiče na potrebu za većom efikasnošću, ali i za boljom poslovnom strategijom u kojoj će sektor za upravljanje ljudskim resursima imati sve veću ulogu. Trendovi koji se danas ističu u okviru menadžmenta ljudskih resursa su brojni, a mi ćemo pokušati da vam skrenemo pažnju na neke od njih.

Holistički pristup

Sveobuhvatni pristup u upravljanju ljudskim resursima važan je deo kreiranja vrednosnog sistema svake kompanije. Holistička HR politika zasniva se na tome da zaposleni rade jedni za druge uz negovanje zajedničkih korporativnih vrednosti poput poverenja, refleksije, udruživanja, ali i zajedničke želje za uspehom i ostvarenjem. Tim za HR mora biti upoznat sa ciljevima kompanije, ali i pojedinačnim potrebama.

Kada jednom zaposlite osobu i otkrijete njene potencijale trebalo bi da prepoznate karijerne puteve kojima bi trebalo da se kreće. Uz profesionalni razvoj zaposlenog, ulaganje u njegov napredak ima smisla samo ako uspete i da ga zadržite u kolektivu.

U vremenu koje je pred nama sektor za upravljanje ljudskim resursima ne sme biti fokusiran samo na administraciju, regrutaciju i zapošljavanje. Ideologija i kompanijski ciljevi moraju biti usklađeni sa potencijalima zaposlenih, ali i njihovim karijernim ciljevima. Jačanjem veština, sposobnosti i zadovoljstva vaših radnika idete ka tome da maksimalno iskoristite svoju radnu snagu i ostvarite željeni profit.

 

Složenost

Departman za HR ne sme da postoji sam za sebe. Ukoliko želite da svoje upravljanje podignete na viši nivo, neophodno je da poznajete i delujete uz neprestano prožimanje sa drugim timovima i sektorima. Vi predstavljate posrednika između glavnih menadžera i zaposlenih. Osim savetodavnog rada, analiza pritužbi i problema sa kojim se zaposleni susreću je neophodna kako bi se bar deo istih rešio ili sprečio u budućnosti.

Svako nezadovoljstvo potencijalno utiče na imidž, ali i na promet kompanije. Kako biste znali na šta treba da obratite pažnju i kako da određenom sektoru pomognete unesite u svoj rad ponešto iz svakoga od njih. Upravljanje programima ili aplikacijama, digitalizacija, vizuelni identitet, što bolja rangiranost sadržaja koji plasirate samo su delić onoga o čemu od svojih kolega možete naučiti mnogo.

Upoznavanjem procesa rada, vremena koje je potrebno za realizaciju određenih faza projekta, otkrivanjem načina i sredstava kojima se vaše kolege služe postajete bliži njihovom domenu rada, a tako i mogućnosti da ih bolje razumete i da im pomognete.

 

Ljubaznost

Šta sve podrazumevate pod pojmom ljubaznost? Na koji način je ispoljavate i kako definišete ljubazna ponašanja i postupke kod drugih? Odgovora je mnogo. U nekom kolektivu ljubaznost je vrlo eksplicitna i široko rasprostranjena, dok je na drugim mestima ona svedena na formalne odnose, međusobno poštovanje i čestu interakciju. Negde će ona značiti niz benefita, a negde iskrenu povratnu informaciju i mogućnost za napredak.

Ono što je sigurno, ljubaznost mora da postoji. Menadžer ljudskih resursa je njen čuvar i pokretač. On je podsetnik na to koliko malo je potrebno da bismo nekome pomogli, skrenuli pažnju ili ulepšali dan. Možda ste vi neko ko ljubaznosti ne pridaje veliki značaj, a možda vas dočeka tim koji u ljubaznosti ne vidi poboljšanje, napredak ili profit.

Ukoliko ste na poziciji onog koji upravlja ljudima, jedan od vodećih trendova u 2020. godini svakako jeste stvaranje pozitivne energije i ambijenta. To ne znači izostanak autoriteta, kritike ili opomene, već samo ekspresija koja će dati poseban oblik svim vašim postupcima.

 

Poznavanje ITC veština

Prema istraživanju Evropske unije, procenjuje se da će se u 2020. godini znatno povećati broj radnika specijalizovanih za ITC veštine (Information and Communication Technology Skills). Iako su tehnologije sve razvijenije, ovladavanje njima ne znači mnogo ukoliko niste vešti u timskom radu, komunikaciji i organizaciji. Produktivnost će uvek više zavisiti od načina i stila komunikacije nego od nivoa poznavanja softvera.

Veštine informacionih i komunikacionih tehnologija odnose se na mogućnost komuniciranja sa drugima putem različitih sredstava. Vaši svakodnevni zadaci obavljaju se uz komunikaciju putem imejla, video poziva, društvenih mreža, pretraživanje interneta. Upravo to je ono što savremenu organizaciju čini efikasnom i dinamičnom.

Ono što se pri proceni kandidata očekuje da je savladao jeste komunikacija putem imejla, upravljanje društvenim mrežama, onlajn komunikacija, poznavanje programa za analizu i organizaciju, digitalizacija dokumentacije, ovladavanje poslovnom korespodencijom, ali i aplikacijama za upravljanje vremenom i organizacijom zadataka. Bez obzira na potreban nivo poznavanja, sve navedeno spada u opštu pismenost današnjice.

 

Uradi sam

Snalaženje u digitalnoj sferi je očekivano. Ukoliko zauzmete određenu radnu poziciju često će se od vas tražiti da samostalno kreirate potrebne imejlove i naloge. Sigurni smo da volite izreku „Guglaj!“ i složićete se,  divno je što imamo mogućnost da samostalno i na brz način dođemo do najrazličitijih odgovora.

Ne uznemiravajte druge pre nego što problem niste pokušali da rešite sami. Vaši nadređeni neće uvek imati vremena da se pozabave svim detaljima, uostalom, to i nije uvek njihov posao. U cilju uštede vremena, pokažite inicijativu i učinite sve da odgonetnete traženo rešenje.

Uraditi sam, ne znači odreći se kolektiva ili timskog duha. Postoji niz tema o kojima je poželjno raspravljati ili čuti komentar drugog kako bi se stvari sagledale iz drugog ugla. Autonomija, samoinicijativa i snalažljivost su najtraženije karakteristike savremenog radnika. Lična odgovornost i posvećenost u cilju održivosti predstavljaju jedan od najznačajnih trendova za 2020. godinu.

 

Zadržite zaposlene

Kako smo već pomenuli, nije jednostavno pronaći i zaposliti osobe koje se prema svim traženim merilima uklapaju u određeni tip organizacije. Ono što je sigurno teže, jeste zadržati ih. Uz radno iskustvo koje se rangira sve više u proceni neophodnih svojstava, angažovanje je jedna od odlučujućih stavki kada je reč o zadržavanju zaposlenih. Ali kako ih angažovati dovoljno i na pravi način?

Zaposleni su vaš najvredniji resurs. Oni vam pronalaze klijente i ispunjavaju njihove zahteve. Oni vam donose profit. Posmatrajte ih kao članove ravnopravne sebi i učinite da se i sami osećaju važno zbog zadatka i uloge koja im je dodeljena. Uz znanje o tome šta je vašim zaposlenima važno, stičete mogućnost da kreirate podsticajnu radnu sredinu što će automatski uticati na njihov ostanak.

Proces angažovanja započnite prikupljanjem informacija o zaposlenima, formalnim, ali i neformalnim putem. Istražite ponudu konkurentskih firmi i pogodnosti koje svojim radnicima nude. Postoji niz benefita ili programa koji se protežu na duži vremenski period i obezbeđuju vam sigurnost kroz doprinos profesionalnom razvoju i zadovoljstvu vaših zaposlenih. Istražite inovativne tehnologije, korisne programe i podsticajne ideje koje će uticati na dodatno angažovanje.


Za kraj

Iznad svega, trend koji ne prestaje da važi jeste da se snažno pobrinete da oko sebe imate okruženje koje doprinosi očuvanju vrednosti i prosperiteta vaše kompanije. Zapošljavajte pažljivo i uradite sve kako biste pomogli adaptaciju novih kolega. Ukoliko ne uspe, svako neuklapanje je rešivo i traži direktan pristup i sankcionisanje.

Razmišljajte iz ugla poslodavca, celokupne firme i klijenata. Da li će vam potencijalni kolega pomoći pri ostvarenju cilja? Isplati li se ulagati u njega, ali i naučiti nešto od onoga u čemu je dobar? Budite ljubazni i otvoreni ka različitostima, otkrijte šta utiče na produktivnost. Ne zaboravite da usavršavanjem veština direktno utičete na profesionalni razvoj kolega, ali i celokupnog kolektiva.


Saznajte više o ljudskim resursima:

Isidora Tasić

Passionate about active listening and providing advice. Focused on self-development through the development of others.