SEO optimizacija za velika preduzeća


SEO optimizacija za velika preduzeća

Svaka kompanija zna da je investiranje u SEO optimizaciju jedan od najboljih koraka u digitalnom marketingu. Konstatno napredovanje digitalnog sveta kompanijama donosi više mogućnosti nego ikada pre, da se predstave kako postojećim, lojalnim mušterijama, tako i onima koji to tek treba da postanu. Eksperti kažu da preduzeća ulažu oko 20,000€ u SEO, što samo za sebe govori o važnosti optimizovanja sajta za pretraživače.

Biti rangiran na prvoj stranici Google-a je svakako nešto što većina vlasnika, menadžera i izvršnih direktora kompanija smatraju vrednom investicijom.

Međutim, digitalni svet je dosta dinamičan, zbog čega strategije koje su radile juče, sutra mogu kočiti napredak. Strategija koja donosi napredak lokalnoj kompaniji može jako malo doprineti velikom preduzeću.

Dobra SEO strategija za preduzeća, zahteva da mislimo na malo drugačiji način i dobro procenimo naše resurse.

 

Šta se podrazumeva pod SEO optimizacijom za preduzeća?

Možda ste čuli za SEO optimizaciju za lokalna preduzeća, ali za velike kompanije? Šta to obuhvata? Koje su razlike? Da li treba da ih znate?

Prva stvar koju treba da znate o SEO optimizaciji za velika preduzeća jeste da ona treba da se koristi isključivo u kompanijama koja se kvalifikuju kao dovoljno velika, jer neodgovarajuća SEO strategija može dovesti do smanjenog saobraćaja na vebsajtu preduzeća.

Ukratko, SEO za velika preduzeća predstavlja optimizaciju vebsajta za internet pretraživače koju najčešće koriste internacionalne kompanije sa velikim brojem vebsajtova na različitim jezicima.

Kako biste napravili SEO strategiju koja će biti uspešna na tako masovnom obimu, potreban Vam je dobro osmišljen plan, koji ćete morati da izvedete na pravi način, kao i spremnost na neprestana prilagođavanja i planiranja. Takođe, moraćete da pratite rezultate svojih kampanja na svim lokacijama, stvarate sadržaj i reklamirate svoje proizvode i usluge na pravi način.

Sve ovo može delovati obeshrabrujuće ako nemate pravi plan i strategiju.

 

Kakva je razlika?

Gorepomenute stvari i dalje zvuče manje više kao regularni SEO, zar ne? Kao i lokalni, i SEO za velika preduzeća ima isti cilj, a to je unapređenje onlajn prisustva kompanije i privlačenje većeg broja klijenata.

Međutim, velika preduzeća su malo drugačija.

SEO za velike kompanije je kompleksniji jer postoji više metrika koje treba pratiti za više verzija vebsajta.

Sam obim neophodnih zadataka je znatno veći jer morate upravljati većim brojem stranica i većom količinom sadržaja, ponekad čak i na više jezika.

Timski rad je ključan za SEO optimizaciju velikih preduzeća. Dok je za lokalni biznis ponekad dovoljna jedna osoba, velika preduzeća će najviše profitirati ako imaju tim SEO stručnjaka u kome će svaki član imati posebna zaduženja.

 

Najbolje strategije za uspešan SEO velikih preduzeća

Timski rad

Već smo diskutovali koliko je kvalitetan SEO tim važan za kreiranje prave strategije. Svakoga dana na Internetu bude više od 2 miliona, algoritmi dolaze i odlaze, a biti u toku sa svim tim promenama skoro je nemoguće. Međutim, dobro pripremljen tim biće spreman da uđeu u koštac sa većinom takvih promena i može Vam pomoći u stvaranju više organskog saobraćaja.

Za SEO za preduzeća, potreban Vam je tim koji će voditi računa o različitim zadacima vezanim za optimizaciju, koji je uvek u toku sa najnovijim trendovima i najavljenim promenama.

Google neprestano vrši izmene svojih algoritama, te Vaš SEO tim treba da bude upoznat sa tim promenama, ili da makar znaju posledice tih izmena na Vaše poslovanje i SEO strategiju.

Investiranje u SEO specijaliste, bilo da ih zapošljavate direktno u Vašoj kompaniji ili unajmite spoljne saradnike, odličan je način da Vaša kompanija napreduje u svom poslovanju.

 

Različiti zadaci s istim ciljem

Svaki član SEO tima treba da ima specifičnu ulogu. Neki mogu da se bave beklinkovima, drugi da kreiraju sadržaj, treći da dizajniraju vebsajt ili vode društvene medije. Za članove tima je važno da znaju koje uloge su im dodeljene kako bi svoje dužnosti vršili na pravi način.

Iako su članovi tima delegirani različiti zadaci, svi oni zajedno uvek treba da rade ka istom cilju – unapređivanju pozicija, organskih poseta, i najvažnije, broja klijenata.

Za postizanje ovoga neophodno je da članovi Vašeg SEO tima imaju dobru komunikaciju i saradnju, kako jedni između drugih, tako i sa članovima različitih odeljenja. Nepravovremena reakcija na dragocene i korisne informacije može uništiti i najbolju SEO strategiju, tako da je uspešna komunikacija od suštinske važnosti.

 

Važnost linkovanja

Ako vodite sajt koji je velik i već indeksiran (što svakako treba da bude slučaj), velike su šanse da Vaš sajt ima visok autoritet zahvaljujući stvaranju kvalitetne mreže beklinkova.

Ovo je svakako odlična stvar, međutim stvaranje linkova ne treba da se zaustavi tu. Važno je nastaviti s građenjem beklinkova ka Vašim stranicama kako ih lansirate, bez obzira na to koliko beklinkova već imate.

Objavljivanje članaka na drugim portalima kao gostujući autor, kao i PR članci, odličan su način da se grade beklinkovi.

Veliki sajt ponekad znači da većina beklinkova vodi ka početnoj stranici vebsajta, ili da se stare objave naprosto zagube. Internim linkovanjem Vaše stare objave možete održavati svežim. Svaki put kada pišete novu objavu, postarajte se da linkujete starije objave sa Vašeg sajta.

Time ćete Vaš stariji sadržaj održavati svežim i relevantnim, prikazati ga kao dobru referentnu tačku, učiniti Vaš vebsajt korisnim potencijalnim mušterijama, i olakšati pristup botovima pretraživača.

Sve ovo jednako je većoj poseti i boljem rangiranju Vašeg vebsajta.

 

Sadržaj – „Alfa i Omega“

Sadržaj je kralj

Ne postoji previše sadržaja. On će svakako biti jedna od okosnica Vaših napora ka unapređenju rangiranja.

Međutim, velika preduzeća moraju imati značajno veći obim sadržaja koji stvaraju.

To može delovati kao veliki izazov. Kreiranje i ažuriranje na desetine ili stotine stranica visokog kvaliteta svakako je zastrašujući zadatak. Takođe, nova ažuriranja internet pretraživača takođe će značiti više izmena na Vašem postojećem sadržaju.

Koja je najbolja praksa?

Iako može biti skupoceno, unajmljivanje komptentnog copywriter-a je najbolji izbor. Takođe, posetioci i klijenti su Vaš fokus, zbog čega objave na Vašem vebsajtu treba prvenstveno da budu korisne i zanimljive njima.

 

Dugi članci

Dug sadržaj je najbolja vrsta sadržaja za Vaše stranice jer je verovatnije da će se rangirati visoko za ključne reči koje želite. Takođe, duži članci po pravilu imaju više beklinkova i češće se dele na društvenim mrežama.

Ipak, ne treba ni preterivati. Na pojedinim stranicama, kao što su opisi proizvoda, sadržaj nije potreban jer je sama stranica klijentima korisnija nego blog.

Uvek se vodite time da stranice koje opisuju Vaše proizvode ili uslugu sadrže sve odgovore koje klijenta mogu zanimati, čime će se lakše odlučiti za Vaše usluge ili proizvode.

 

Koristite sve forme sadržaja

Tekstovi su svakako najpopularniji oblik sadržaja na većini vebsajtova, ali to ne znači da će ga svi Vaši posetioci i čitati.

Zato je važno da koristite sve dostupne oblike sadržaja koje možete integrisati u Vaš vebsajt.

  • Video – Ova forma može Vašim klijentima olakšati razumevanje Vaših proizvoda i usluga, a da ne spominjemo benefite u poboljšanju korisničkog iskustva.
  • Infografija – Pojednostavite kompleksne koncepte pomoću slika. Kao i sa videom, klijenti mogu lakše da razumeju šta želite da kažete.
  • Podkast – Sadržaj u audio formatu za ljude koji bi radije slušali Vaš sadržaj jer verovatno rade još nešto drugo istovremeno.

 

Re-optimizacija

Re-optimizacijom Vaših postojećih stranica možete poboljšati organski saobraćaj. Možda zvuči dosadno (posebno kada morate takođe da ponovo napišete velike količine sadržaja) ali ponekad, korisnije je dodati više ključnih reči starom sadržaju nego kreirati nove objave. Ako se Vaša kompanija već visoko rangira, re-optimizacija joj može dati dodatni podstrek. Ovo je efikasna strategija koja se može obaviti u nekoliko jednostavnih izmena. Štedi vreme, a opet, daje solidne rezultate.

 

Ključne reči

Sa pravom ključnom reči možete poboljšati posetu i prodaju na Vašem vebsajtu. Kao preduzeće sa autoritativnim vebsajtom, konkurentne ključne reči mogu Vam doneti brz rast.

Takođe, analiziranjem ključnih reči na konkurentskim vebsajtovima možete poboljšati svoju poziciju i strategiju. Ako primetite nagli rast u rangiranju konkurenata, velike su šanse da su počeli da koriste druge ključne reči. Idite na njihov vebsajt i analizirajte sadržaj fokusirajući se na ključne reči za koje se najbolje rangiraju.

Implementirajte ih u svoju strategiju i uživajte u benefitima.

 

Budite spremni da pratite svoje SEO napore

Budite strpljivi što se tiče rezultata. SEO možda pokazuje rezultate sporo, ali oni su tu. Kod velikih kompanija, rezultati mogu postati primetni tek za nekih 6 do 12 meseci. SEO napori su na duge staze.

S druge strane, pobrinite se da pratite Vaše rezultate redovno. Na ovaj način ćete najbolje videti kako možete unaprediti Vaše rangiranje, iskoristiti prilike za unapređenje, ili ispraviti greške.

Praćenje metrika koje su važne za Vaše trenutne kampanje je takođe od vitalne važnosti. Organske posete koje će pomoći izgradnji svesti o Vašem brendu jeste cilj kojem treba da težite. A ako želite da unapredite prodaju, pratite konverziju.

 

Analizirajte rezultate i kategorizujte ih

Sakupite brojeve i vidite da li oni pomažu ostvarenju Vašeg cilja. Ako da, nastavite da radite to što već radite. Ako ne, krenite da menjate Vašu strategiju.

Nakon što obradite sve podatke, napravite izveštaj kako biste sumirali Vaš rad. Taj izveštaj kasnije može da Vam služi kao referenca za neke naredne kampanje.

 

Prednosti

Postoji nekoliko benefita SEO optimizacije za velika preduzeća, sem porasta Vašeg poslovanja. Neki su očigledniji, neki malo manje.

  • Jedna od prednosti jeste to što će Vaš vebsajt uvek biti dobro organizovan.
  • SEO za velika preduzeća pomaže lokalnim pretragama, tako da ćete dobijati bolje rezultate uz manje muke.
  • Optimizovan vebsajt daje na autoritetu i poboljšava rezultate.

Zaključak

Uz pravu SEO strategiju, velika preduzeća mogu mnogo dobiti. Dobro optimizovan sajt, jednostavniji lokalni marketing, kao i povećanje organske posete i prodaje, mogući su uz ove jednostavne korake koje smo ovde naveli.

Bilo da se odlučite za sopstveni SEO tim, ili unajmite profesionalnu agenciju koja će vršiti optimizaciju za Vas, dobro promišljena i isplanirana strategija doneće Vašoj kompaniji velike benefite.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.
Szabolcs Szecsei

Latest posts by Szabolcs Szecsei (see all)

facebook
twitter
google
pinterest