SEO za velika preduzeca

Svaka kompanija zna da je investiranje u SEO optimizaciju jedan od najboljih koraka u digitalnom marketingu. Konstatno napredovanje digitalnog sveta kompanijama donosi više mogućnosti nego ikada pre, da se predstave kako postojećim, lojalnim mušterijama, tako i onima koji to tek treba da postanu. Eksperti kažu da preduzeća ulažu oko 20,000€ u SEO, što samo za sebe govori o važnosti optimizovanja sajta za pretraživače.

Biti rangiran na prvoj stranici Google-a je svakako nešto što većina vlasnika, menadžera i izvršnih direktora kompanija smatraju vrednom investicijom.

Međutim, digitalni svet je dosta dinamičan, zbog čega strategije koje su radile juče, sutra mogu kočiti napredak. Strategija koja donosi napredak lokalnoj kompaniji može jako malo doprineti velikom preduzeću.

Dobra SEO strategija za preduzeća, zahteva da mislimo na malo drugačiji način i dobro procenimo naše resurse.

 

Šta se podrazumeva pod SEO optimizacijom za preduzeća?

Možda ste čuli za SEO optimizaciju za lokalna preduzeća, ali za velike kompanije? Šta to obuhvata? Koje su razlike? Da li treba da ih znate?

Prva stvar koju treba da znate o SEO optimizaciji za velika preduzeća jeste da ona treba da se koristi isključivo u kompanijama koja se kvalifikuju kao dovoljno velika, jer neodgovarajuća SEO strategija može dovesti do smanjenog saobraćaja na vebsajtu preduzeća.

Ukratko, SEO za velika preduzeća predstavlja optimizaciju vebsajta za internet pretraživače koju najčešće koriste internacionalne kompanije sa velikim brojem vebsajtova na različitim jezicima.

Kako biste napravili SEO strategiju koja će biti uspešna na tako masovnom obimu, potreban vam je dobro osmišljen plan, koji ćete morati sprovesti na pravi način, kao i spremnost na neprestana prilagođavanja i planiranja. Takođe, moraćete da pratite rezultate svojih kampanja na svim lokacijama, stvarate sadržaj i reklamirate svoje proizvode i usluge.

Sve ovo može delovati obeshrabrujuće ako nemate pravi plan i strategiju.

 

Kakva je razlika?

Gorepomenute stvari i dalje zvuče manje više kao regularni SEO, zar ne? Kao i lokalni, i SEO za velika preduzeća ima isti cilj, a to je unapređenje onlajn prisustva kompanije i privlačenje većeg broja klijenata.

Međutim, velika preduzeća su malo drugačija.

SEO za velike kompanije je kompleksniji jer postoji više metrika koje treba pratiti za više verzija vebsajta.

Sam obim neophodnih zadataka je znatno veći jer morate upravljati većim brojem stranica i većom količinom sadržaja.

Timski rad je ključan za SEO optimizaciju velikih preduzeća. Dok je za lokalni biznis ponekad dovoljna jedna osoba, velika preduzeća će najviše profitirati ako imaju tim SEO stručnjaka u kome će svaki član imati posebna zaduženja.

 

Najbolje strategije za uspešan SEO velikih preduzeća

Timski rad

Već smo diskutovali koliko je kvalitetan SEO tim važan za kreiranje prave strategije. Svakoga dana na Internetu bude više od 2 miliona, algoritmi dolaze i odlaze, a biti u toku sa svim tim promenama skoro je nemoguće. Međutim, dobro pripremljen tim biće spreman da uđe u u koštac sa većinom takvih promena i može vam pomoći u stvaranju više organskog saobraćaja.

Za SEO za preduzeća, potreban vam je tim koji će voditi računa o različitim zadacima vezanim za optimizaciju, koji je uvek u toku sa najnovijim trendovima i najavljenim promenama.

Google neprestano vrši izmene svojih algoritama, te vaš SEO tim treba da bude upoznat sa tim promenama, ili da makar zna posledice tih izmena na vaše poslovanje i SEO strategiju.

Investiranje u SEO specijaliste, bilo da ih zapošljavate direktno u kompaniji ili unajmljujete spoljne saradnike, odličan je način da kompanija napreduje u svom poslovanju.

 

Različiti zadaci s istim ciljem

Svaki član SEO tima treba da ima specifičnu ulogu. Neki mogu da se bave kampanjama povratnih linkova, drugi da kreiraju sadržaj, treći da dizajniraju vebsajt ili vode društvene medije. Za članove tima je važno da znaju koje uloge su im dodeljene kako bi svoje dužnosti vršili na pravi način.

Iako su članovima tima delegirani različiti zadaci, svi oni zajedno uvek treba da rade ka istom cilju – unapređivanju pozicija, organskih poseta, i najvažnije, broja klijenata.

Za postizanje ovoga neophodno je da članovi SEO tima imaju dobru komunikaciju i saradnju, kako jedni između drugih, tako i sa članovima različitih odeljenja. Nepravovremena reakcija na dragocene i korisne informacije može uništiti i najbolju online strategiju, tako da je uspešna komunikacija od suštinske važnosti.

 

Važnost linkovanja

Ako vodite sajt koji je velik i već indeksiran (što svakako treba da bude slučaj), velike su šanse da vaš sajt ima visok autoritet zahvaljujući stvaranju kvalitetne mreže povratnih linkova.

Ovo je svakako odlična stvar, međutim stvaranje linkova ne treba da se zaustavi tu. Važno je nastaviti s građenjem linkova ka stranicama kako ih lansirate, bez obzira na to koliko linkova već imate.

Objavljivanje članaka na drugim portalima kao gostujući autor, kao i PR članci, odličan su način za izgradnju mreže linkova.

Veliki sajt ponekad znači da većina linkova vodi ka početnoj stranici vebsajta, ili da se stare objave naprosto zagube. Internim linkovanjem relevantnih starih objava možete povezivati sadržaj i na taj način omogućiti da se dobro rangira u pretrazi. Svaki put kada pišete novu objavu, postarajte se da linkujete i starije objave sa sajta.

Time ćete vaš stariji sadržaj prikazati kao dobru referentnu tačku, učiniti vebsajt korisnim potencijalnim mušterijama, i olakšati pristup robotima pretraživača.

Sve ovo jednako je većoj poseti i boljem rangiranju vebsajta.

 

Sadržaj – „Alfa i Omega“

Sadržaj je kralj

Ne postoji previše sadržaja. On će svakako biti jedna od okosnica Vaših napora ka unapređenju rangiranja.

Međutim, velika preduzeća moraju imati značajno veći obim sadržaja koji stvaraju.

To može delovati kao veliki izazov. Kreiranje i ažuriranje na desetine ili stotine stranica visokog kvaliteta svakako je zastrašujući zadatak. Takođe, nova ažuriranja internet pretraživača takođe će značiti više izmena na postojećem sadržaju.

Koja je najbolja praksa?

Iako može biti skupoceno, unajmljivanje komptentnog copywriter-a je najbolji izbor. Takođe, posetioci i klijenti su vaš fokus, zbog čega objave na vebsajtu treba prvenstveno da budu korisne i zanimljive njima.

 

Dugi članci

Dug sadržaj je najbolja vrsta sadržaja za vaše stranice jer je verovatnije da će se rangirati visoko za ključne reči koje želite. Takođe, duži članci po pravilu imaju više povtanih linkova i češće se dele na društvenim mrežama.

Ipak, ne treba ni preterivati. Na pojedinim stranicama, kao što su opisi proizvoda, sadržaj nije potreban jer je sama stranica klijentima korisnija nego blog.

Uvek se vodite time da stranice koje opisuju asortiman ili uslugu sadrže sve odgovore koje klijenta mogu zanimati, čime će se lakše odlučiti za kupovinu.

 

Koristite sve forme sadržaja

Tekstovi su svakako najpopularniji oblik sadržaja na većini vebsajtova, ali to ne znači da će ga svi vaši posetioci i čitati.

Zato je važno da koristite sve dostupne oblike sadržaja koje možete integrisati u vebsajt.

  • Video – Ova forma može olakšati klijentima razumevanje proizvoda i usluga, a da ne spominjemo benefite u poboljšanju korisničkog iskustva.
  • Infografika – Pojednostavite kompleksne koncepte pomoću slika. Kao i sa videom, klijenti mogu lakše da razumeju šta želite da poručite.
  • Podkast – Sadržaj u audio formatu za ljude koji bi radije slušali vaš sadržaj jer verovatno rade još nešto drugo istovremeno.

 

Re-optimizacija

Re-optimizacijom postojećih stranica možete poboljšati organski saobraćaj. Možda zvuči dosadno (posebno kada morate takođe da ponovo napišete velike količine sadržaja) ali ponekad, korisnije je dodati više ključnih reči starom sadržaju nego kreirati nove objave. Ako se kompanija visoko rangira, re-optimizacija joj može dati dodatni podstrek. Ovo je efikasna strategija koja se može obaviti u nekoliko jednostavnih izmena. Štedi vreme, a opet, daje solidne rezultate.

 

Ključne reči

Izborom pravih ključnih reči možete poboljšati posetu i prodaju na vebsajtu. Kao preduzeće sa obimnim vebsajtom, konkurentne ključne reči mogu doneti brz rast.

Takođe, analiziranjem ključnih reči na konkurentskim sajtovima možete poboljšati svoju poziciju i strategiju. Ako primetite nagli rast u rangiranju konkurenata, velike su šanse da su počeli da koriste druge ključne reči. Odlaskom na njihov vebsajt i temeljnom analizom sadržaja, fokusirajte se na ključne reči za koje se najbolje rangiraju.

Implementirajte ih u svoju strategiju i uživajte u benefitima.

 

Budite spremni da pratite svoje SEO napore

Budite strpljivi što se tiče rezultata. SEO možda pokazuje rezultate sporo, ali oni su tu. Kod velikih kompanija, rezultati mogu postati primetni tek za nekih 6 do 12 meseci. SEO napori su na duge staze.

S druge strane, pobrinite se da pratite rezultate redovno. Na ovaj način ćete najbolje imati uvid kako možete unaprediti rangiranje, iskoristiti prilike za unapređenje, ili ispraviti greške.

Praćenje metrika koje su važne za vaše trenutne kampanje je takođe od vitalne važnosti. Organska poseta koja će pomoći u izgradnji svesti o vašem brendu jeste cilj kojem treba da težite. A ako želite da unapredite prodaju, pratite i konverziju.

 

Analizirajte rezultate i kategorizujte ih

Sakupite brojeve i vidite da li oni pomažu ostvarenju vašeg cilja. Ako da, nastavite da radite to što već radite. Ako ne, krenite da menjate strategiju.

Nakon što obradite sve podatke, napravite izveštaj kako biste sumirali minuli rad. Taj izveštaj kasnije može da vam posluži kao referenca za neke naredne kampanje.

 

Prednosti

Osim unapređenja porasta Vašeg poslovanja postoji nekoliko prednosti SEO optimizacije za velika preduzeća:

  • vaš vebsajt će uvek biti dobro organizovan.
  • SEO za velika preduzeća pomaže lokalnim pretragama, tako ćete dobijati bolje rezultate uz manje muke.
  • Optimizovan vebsajt pospešuje autoritet domena i poboljšava rezultate.

Zaključak

Uz pravu SEO strategiju, velika preduzeća mogu mnogo dobiti. Dobro optimizovan sajt, jednostavniji lokalni marketing, kao i povećanje organske posete i prodaje, mogući su uz ove jednostavne korake koje smo ovde naveli.

Bilo da se odlučite za sopstveni SEO tim, ili unajmite profesionalnu agenciju koja će vršiti optimizaciju za vas, dobro promišljena i isplanirana strategija doneće kompaniji velike benefite.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.