featured image drustvene mreze 2019

Društvene platforme se menjanju iz dana u dan sa ciljem poboljšanja kvaliteta, relevantnosti i tačnosti deljenog sadržaja. U poslednje vreme, čelnici društvenih mreža se okreću ka etičkim pitanjima, rešavaju goruće probleme i trude se da preoblikuju svoje platforme kako bi bile bezbedno okruženje za sve korisnike. Šta sve možemo da očekujemo u 2019. i narednim godinama?

Kao prvo, vidimo da su sve češći primeri zabrane sadržaja – Instagram sada zabranjuje sadržaj koji promoviše samopovređivanje, YouTube zabranjuje kanale koji se bave teorijama zavere i šire lažne informacije. Facebook se (nakon svih ovih godina) ozbiljno bavi pitanjem privatnosti korisnika nakon skandala o prodaji informacija američkih građana političkim strankama.

Paralelno teče i obračunavanje sa lažnim i spam profilima – YouTube je nedavno blokirao veliki broj lažnih profila, što je prouzrokovalo to da je nekim YouTube ličnostima i brendovima drastično opao broj pretplatnika (eng. subscribers). Ipak, to je mala žrtva za lepši i bolji video sadržaj bez spama.

Instagram se okreće podršci mentalnog zdravlja svojih korisnika, zbog čega će uskoro ukinuti prikaz broja lajkova na objavama. Isto planira da uradi i Twitter.

Efemerno postaje sve popularnije. Iako živimo u digitalnom dobu, društvene mreže nas na neki način vraćaju u analogno vreme. Pogledajmo samo mogućnosti na Instagramu. Instagram priče (eng. Stories) i uključivanja uživo (eng. Live) ponovo vraćaju u modu ekskluzivitet; ako nešto propustimo, propustili smo. Nema reprize, osim ukoliko korisnici to ne omoguće svojim pratiocima.

Model Instagrama preuzeli su Facebook i YouTube. Čini se da su Stories svuda oko nas, da svako želi da podeli sa prijateljima, poznanicima i potpunim strancima fotografije i video snimke sa isečcima iz svoje svakodnevice. Takođe, velike kompanije pokušavaju da idu u korak sa ovim novinama kako bi i dalje zadržale pažnju svojih potrošača.

Interesuje vas šta nas sve novo očekuje na društvenim mrežama?

Saznajte u nastavku.


Instagram

Sa preko 500 miliona poseta i 4 milijarde klikova na „srce” na dnevnom nivou, Instagram je definitivno mreža koja najbrže raste. Česta ažuriranja i dodavanje novih mogućnosti čine ovu mrežu i dalje inspirativnom i zanimljivom sve većem broju korisnika. Na primer, popularne Instagram priče se sada mnogo više prate i koriste, toliko da ljudi skoro više uopšte i ne postavljaju sadržaj na svoj profil i ne gledaju toliko tuđe objave.

I kao što rekosmo, Instagram je najavio da će sakriti prikazivanje broja lajkova na objavama, i to iz jednog razloga – kako bi uticali na svest korisnika i stavili im do znanja da neprijateljsko i kompetitivno okruženje ne spada u prvobitnu zamisao komunikacije na ovoj platformi, već da to bude mesto za bezbedno deljenje željenog sadržaja.

Autentičnost je postala krucijalna. Prikazivanje ranjivosti i nesavršenosti sada se mnogo više ceni od objavljivanja obrađenih, upeglanih, savršenih fotografija koje su dodatno ulepšane filterima.

Kredibilitet je postao važniji od kvantiteta, odnosno veliki broj pratilaca više nije dovoljan da se neko smatra influenserom. Zato se sve više veruje mikro influenserima koji su iskreniji sa svojim publikom. I više se veruje njihovom sudu, jer su se dokazali kao autoritet u određenoj oblasti.

 

Direktna kupovina

Instagram se prilično posvetio misiji da privuče što više poslovnih korisnika i da se probije u svet e-trgovine (eng. e-commerce). Tako su odlučili da prilagode svoju platformu kako bi na sve načine što bolje približili brendove korisnicima aplikacije.

Mogućnost da se kupuje direktno sa Instagrama svakako skraćuje vreme potrebno za donošenje odluke da li da se odlučimo na kupovinu ili ne. Bez odlaženja na zvanični sajt i gubljenja dragocenog vremena, kupci mogu odmah i na jednom mestu da se informišu o ceni i dostupnosti proizvoda. Ova usluga je trenutno u beta fazi, ali možemo očekivati do kraja godine da postane standardni deo korisničkog iskustva na Instragramu.

instagram shopping checkout page
Primer kupovine preko Instagrama / Izvor slike: Tech Crunch

 

IGTV u ekspanziji

Prošle godine je IGTV imao svoju premijeru. Kao zaseban kanal na Instagramu, IGTV donosi video u novom obliku. Vertikalni video postaje sve aktuelniji jer većina korisnika pristupa internetu putem mobilnih uređaja. A budući da je Instagram prvenstveno dizajniran za mobilne telefone, tako je i logično da je IGTV podešen za ove dimenzije video klipova.

Kako IGTV funkcioniše? Jednostavno. Snimite video svojim mobilnim telefonom i nakon toga ga možete postaviti na svoj IGTV kanal sa prethodnim izmenama u nekom programu za obradu video snimaka.

IGTV-u tek predstoji ekspanzija, jer očekuje se da kreativci i marketinški stručnjaci počnu da koriste i ovaj kanal za promociju i nastup svojih brendova onlajn. Na primer, YouTube ličnosti u svoje video snimke namenjene prvobitno za tu platformu mogu da unesu neophodne izmene kako bi materijal mogao da se nađe i na IGTV kanalu i kako bi zainteresovao korisnike Instagrama. Pošto je IGTV smešten u posebnom „odeljku” i mnogi često i ne primete da ima novih videa, sada je moguće dodati mali prikaz (eng. snippet) videa na Instagram profilu kao regularnu objavu i tako najaviti novi sadržaj.


Facebook

Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža, sa najvećim brojem korisnika, dostižući i do 2,3 milijarde poseta mesečno, odnosno 1,5 milijarde poseta na dnevnom nivou. Ipak, treba imati u vidu da broj korisnika konstantno opada, posebno u SAD, kao i da u poslednje vreme opada vreme provedeno na Facebook mobilnoj aplikaciji (mnogo češće se koristi samo Facebook Messanger).

Osim toga, procenjuje se da na Facebook-u postoji najveći broj lažnih profila. Po nekim procenama, taj broj dostiže i 700 miliona. To, doduše, nije ništa novo. Ono što jeste novo kada je reč o ovoj društvenoj mreži jeste činjenica da je ažuriran algoritam i da će doći do povećanja transparentnosti o upotrebi podataka korisnika.

Nakon skandala sa kompanijom Cambridge Analytica, Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) je počeo mnogo više pažnje da posvećuje pitanju privatnosti korisnika i da vodi računa o zaštiti podataka o ličnosti. O značaju privatnosti nedavno je razgovarao i sa Matisom Dofnerom (Mathias Döpfner), izvršnim direktorom medijske grupacije Axel Springer, prilikom čega je istakao da će se ubuduće mnogo više pažnje posvetiti enkripciji i zaštiti podataka u internoj komunikaciji među korisnicima.

 

Facebook i kvalitetno novinarstvo

Iako ova dva pojma mogu da deluju nespojivo, budući da je Facebook postao maltene sinonim za lažne vesti (eng. fake news), Mark Zakerberg je jasno istakao i svoje planove da Facebook postane platforma koja će podržavati i plasirati kvalitetan medijski sadržaj priznatih medijskih kuća, kao i priče istraživačkih novinara, lokalnih novina i nezavisnih publikacija širom sveta te se iz tog razloga u ovom segmentu očekuje najviše promena.

O tome je takođe razgovarao sa Matisom Dofnerom, a kompletan njihov razgovor deo je serije intervjua sa uticajnim ljudima, koji je Mark Zakerberg pokrenuo sa ciljem vođenja dijaloga o budućnosti tehnologije i društva. Dostupan je u audio formatu, kao svojevrstan Zakerbergov podkast na platformi Spotify, ali i u formi video snimka.

 

Facebook u poslovne svrhe

I dalje se Facebook smatra jednim do najboljih kanala za promociju i digitalni marketing. Isto tako, značajan je i za privlačenje pažnje velikog broja ljudi, za građenje brenda, pozicioniranje, građenje publike i poverenja publike u brend.

Procenjuje se da još uvek vlada zlatno doba za reklamiranje na ovoj društvenoj mreži, jer cena oglasa i dalje nije toliko visoka. Plaćeni Facebook oglasi će u budućnosti postajati sve skuplji i skuplji. Targetiranje će se mnogo više oslanjati na veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, a cilj je da algoritam bolje izvrši targetiranje publike nego što bi to čovek uradio.

I ne samo to, već će se i prisustvo na ovoj društvenoj mreži najverovatnije naplaćivati u budućnosti, u vidu mesečne ili godišnje pretplate. Ideja je da pretplata korisnicima pruži uvid u kvalitetan sadržaj, lokalne i svetske vesti, dok bi povezanost sa porodicom i prijateljima ostala besplatna.

 

Rast popularnosti Facebook grupa

Mesto na kom se trenutno može naći pregršt kvalitetnog sadržaja i korisnih informacija definitivno su Facebook grupe. U poslednje vreme su postale izuzetno popularne i čini se da se ono najbolje sa Facebook-a koncentriše upravo u njima.

Osim za pojedince koji žele da izgrade svoju reputaciju, pokažu koliko su stručni u određenoj oblasti i pomognu kolegama iz branše, i to najčešće početnicima kojima je savet najpotrebniji, Facebook grupe su se pokazale i kao dobar alat za promociju brenda. Ali, razume se, ne kroz objavljivanje promovisanih objava, samoreklamiranje i spamovanje drugi korisnika (što je u većini grupa i zabranjeno), već kroz vođenje smislene diskusije iz određenih oblasti. Poenta je jasna – razmenjivanje korisnih i relevantnih informacija sa ciljem povećanja vidljivosti brenda i sticanja poverenja u brend.

 

Spajanje servisa za komunikaciju

Kompanija Facebook preuzela je Instagram 2012. godine i od tada su ove dve mreže međusobno povezane, iako Instagram i dalje funkcioniše kao zasebna celina. Isti je slučaj i sa servisom za slanje poruka Whatsapp, koji je Facebook preuzeo 2014. godine. Krajem 2018. godine, međutim, osnivač Whatsapp-a Jan Kum (Jan Koum) i suosnivači Instagrama Kevin Šištrom (Kevin Systrom) i Majk Kriger (Mike Krieger) napustili su kompaniju, mahom zbog neslaganja sa Markom Zakerbergom oko budućeg razvoja ovih aplikacija.

Najavljeno je tada i da će Facebook povezati aplikacije za komuniciranje u svom vlasništvu. Za sada je to tek u planu, a odnosi se prvenstveno na razmenu poruka, čime bi se omogućilo direktno razmenjivanje poruka između Whatsapp-a, Instagrama i Facebook Messanger-a. Korisnicima bi takav korak trebalo da olakša međusobnu komunikaciju, dok bi Facebook integrisao timove koji rade na ažuriranju ovih aplikacija i ubuduće ih najverovatnije razvijao kao jednu celinu.


Twitter

Twitter je i dalje platforma za udarne vesti, za razmenu ideja i mišljenja u realnom vremenu, za postavljanje pitanja onlajn zajednici i iznalaženja zajedničkih rešenja, pa i za pokretanje određenih inicijativa ili promovisanje događaja.

Broj lajkova i deljenja ubuduće najverovatnije ni ovde neće biti vidljiv na prvi pogled, već tek kada se klikne na objavu. Takođe, i dalje neće postojati mogućnost prepravke ili ispravke objava  koje su već objavljene (eng. edit post).

Statistika pokazuje da Twitter u 2019. godini posećuje 321 milion ljudi na mesečnom nivou, od kojih 79% živi izvan Sjedinjenih Američkih Država. Najviše aktivnih korisnika, po svemu sudeći, ima u Velikoj Britaniji, gde je Twitter druga po redu najpopularnija društvena mreža. U ovoj zemlji koristi ga 60% odraslog stanovništva, dok je na prvom mestu Facebook sa 90% učešća.

 

Thread-ovi sve popularniji

Objave u nizu (eng. thread) trenutno su najpopularniji tip objava na Twitter-u i deluje da će tako ostati i u budućnosti. Iako je ova platforma postala popularna upravo zbog ograničenog broja karaktera u objavama – što zahteva britkost, sažetost i isticanje suštine – ljudi ipak imaju mnogo toga još da kažu o određenim temama. Zato su objave u nastavcima postale toliko popularne.

Primetne su objave u kojima pojedinci ili poslovni korisnici objavljuju nekoliko povezanih objava u nizu, uz obaveznu naznaku na početku da je reč o thread-u. Drugi vid upotrebe ovakvih objava odnosi se na inicijalnu kapislu i dalji razvoj diskusije o popularnim temama, ali i na međusobno povezivanje i ujedinjavanje korisnika oko određene teme.

Jedan od takvih primera jeste objava koju je Vlad Magdalin, suosnivač platforme Webflow, nedavno objavio na svom Twitter profilu. Naime, on je ljudima koji trenutno ne mogu sebi da priušte kupovinu knjige, najavio da će lično investirati u kupovinu u vrednosti do 40 dolara po osobi, a potrebno je samo da navedu razlog zbog kojeg je baš ta željena knjiga značajna za njihov razvoj karijere ili ličnosti.

Objava je vrlo brzo postala viralna, Vlad Magdalin je lično investirao nekoliko hiljada dolara, dok su se paralelno priključivali i drugi korisnici koji su na licu mesta donirali ljudima novac ili direktno naručivali knjige. Na osnovu te incijative nastao je i pokret pod nazivom #HelpMeLearn, u pripremi je vebsajt namenjen tome, a donacijama je prikupljeno više od 5.000 dolara spremnih za investiranje u knjige ili kurseve za one koji sebi ne mogu da ih priušte. I to sve nakon samo nekoliko dana, započeto jednom objavom na Twitteru.

 

Twitter za biznis

Ono ste što tvitujete – možda ste već čuli tu krilaticu. Tako mnogi opisuju značaj sadržaja objavljenog na Twitter-u. To se u poslednje vreme sve više odnosi i na poslovne profile, ukazujući na to da će pratioci jednog brenda biti angažovani onoliko koliko je objavljeni sadržaj zanimljiv i koristan i koliko podstiče na razgovor i diskusiju.

Kompanija HubSpot je objavila i vodič za upotrebu Twitter-a u poslovne svrhe, u kom se navode sledeće smernice:

  • ne postavljajte isključivo promotivni materijal na svom profilu
  • koristite i fotografije i video uz tekstualne objave
  • kreirajte strategiju za objavljivanje sadržaja na poslovnom profilu
  • povećajte domet svojih objava uz pomoć Twitter Advertising naloga
  • pratite dešavanja uz pomoć Twitter analitike

Ove smernice, doduše, mogu se vrlo lako primeniti i na druge društvene mreže koje želite da koristite za promociju svog brenda.


Pinterest

Ova društvena mreža dugo nije imala neke posebne novine. Osim povremenog osveženja dizajna, mreža je manje-više funkcionisala po istom principu kao na svom početku. Objave, koje se na Pinterestu zovu pinovi, prikazuju se na osnovu vaših interesovanja, a one koje vam posebno zapadnu za oko možete sačuvati u željenoj kategoriji. Budući da je ženska populacija ta koja najviše koristi ovu mrežu, najpopularnije kategorije na Pinterestu su moda, uređenje doma, recepti, venčanja i slično. Pinterest je, međutim, shvatio koliki se kupovni potencijal tu nalazi i odlučio je da uvede nove opcije.

 

Katalozi

Pinterest je pripremio nove alatke koje olakšavaju brendovima da lansiraju nove proizvode i lakše ih predstave korisnicima. Prva nova mogućnost su takozvani Katalozi. Sada je moguće dodati na Pinterest celokupne portfolije sa proizvodima. Kupci ne moraju da posećuju sajt, već mogu odmah na Pinterestu da pogledaju sve što ih zanima.

Predmeti iz kataloga se mogu dodatno pretvoriti u pojedinačne objave o proizvodima (eng. product pins), i to sada sa svog biznis naloga. Tako, butici recimo, mogu da aranžiraju izgled svog profila i da izaberu na koje objave će zainteresovani moći da kliknu kako bi izvršili kupovinu.

 

Kupovina na osnovu izgleda

Sada kada se na fotografiji nalaze plave tačkice, možete kliknuti na njih i videti razne slične predmete koje možete kupiti. Ovo su takozvani Kupi izgled pinovi (eng. Shop the Look pins). Olakšavaju kupovinu i sada su potpuno automatizovani. Ne samo da više nećete razmišljati gde da nađete sličan kaput kao sa fotografije, već ćete moći odmah isti i da naručite.

Prva kategorija na Pinterestu gde će Kupi izgled objave moći da se koriste jeste uređenje doma (eng. home décor).

shop the look pinterest
Primer objave Kupi izgled na Pinterestu / Izvor slike: Venture Beat

 

Promocija sadržaja

Pinterest je u ovom aspektu malo „prepisivao” od Facebook-a. Sada postoji opcija Upravljanje oglasima (eng. Ads Manager) unutar koje se mogu podešavati promocije određenih objava. Ažurirana je Pinterest analitika i sada se, osim osveženog izgleda, rezultati mogu razvrstati i na osnovu uređaja korisnika i izvora sadržaja, što mođe biti od velike koristi prilikom kreiranja strategije za buduće objave. Naravno, to sve olakšava poslovanje biznis korisnicima, a tek predstoji da se vidi da li će regularnim korisnicima početne stranice Pinteresta biti pretrpane reklamama ili će to ipak biti dozirano.


YouTube

YouTube je nedavno ažurirao svoju platformu, pa i algoritam koji filtrira sadržaj i prikazuje relevantne objave korisnicima. Primetno je nekoliko značajnih izmena, kao i nekoliko noviteta u najavi.

Kao prvo, kao što smo već i pomenuli, ova platforma je rešila da se obračuna sa lažnim profilima, te je veliki broj profila obrisan. Kao drugo, YouTube je počeo da zabranjuje profile koji su usmereni na raznorazne teorije zavere.

Sa druge strane, kako smo mogli čuti i u podkastu Iza tvog ekrana, koji vodi Ana Martinoli, profesor sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, YouTube će ubuduće mnogo više da vrednuje objavljivanje serijskog video sadržaja, dugometražnog i dokumentarnog sadržaja, video podkasta i drugih sličnih formi.

 

Vreme gledanja, ne broj pregleda

Još jedna velika novina koju YouTube uvodi 2019. godine jesu novi faktori na osnovu kojih se se vrednovati sadržaj sa ciljem monetizacije.

U skladu sa podatkom da će se na ovoj platformi ubuduće objavljivati mnogo više kvalitetnog, dokumentarnog i dugometražnog sadržaja, jeste i najava da će se se kao jedno od osnovnih merila za vrednovanje sadržaja uvesti vreme provedeno u gledanju videa, a ne (samo) broj pregleda.

To će dodatno uticati na vrednovanje profila koji kupuju broj pregleda, pa i broj lajkova i deljenja, i time doprinose nerealnoj slici o kvalitetu sadržaja.


LinkedIn

Istina je da Facebook najavljuje da bi se uskoro mogla plaćati pretplata sa ciljem pružanja kvalitetnijeg sadržaja, ali LinkedIn je i dalje jedina društvena mreža koja pruža mogućnost plaćanja zarad dodatnih pogodnosti u okviru Premium naloga. Ipak, čini se da korisnici, posebno kompanije, ne uviđaju značaj pretplate i obilje benefita koje ona pruža.

Kao jedna od najvećih pogodnosti plaćenog naloga ističe se mogućnost slanja ciljanih InMail poruka onima za koje smatrate da treba da ih dobiju. Najveću korist od ovakvog vida direktnog marketinga imaju B2B kompanije, budući da su donosioci odluka iz velikog broja kompanija prisutni i veoma aktivni na LinkedIn-u.

Ta opcija je, međutim, sve korisnija i za one koji se bave freelance poslom, jer na taj način mogu direktno da kontaktiraju potencijalne klijente. InMail poruke smatraju se i jednim od marketinških alata sa najviše potencijala u 2019. i narednim godinama.

Za sve one koji žele da se informišu više o mogućnostima za reklamiranje putem Linkedin-a, ova mreža je nedavno objavila ažuriranu i dopunjenu verziju svog Sofisticiranog vodiča za marketing na LinkedIn-u. Prvobitno je objavljen 2014. godine, ali zbog sve više zahteva za reklamiranjem na ovoj mreži, LinkedIn je odlučio da ažurira vodič na petogodišnjicu objavljivanja. Vodič je dostupan za besplatno preuzimanje.

 

Ozbiljna mreža za ozbiljne korisnike

LinkedIn je nedavno uveo mogućnost dodatnih reakcija na objave kakve postoje i na Facebook-u, ali imajući u vidu da ova mreža od samog starta nije zamišljena poput Facebook-a, taj koncept se neće menjati. Naprotiv, od početka njena osnovna svrha je povezivanje poslovnih korisnika i to će tako ostati i u budućnosti. Tome u prilog ide i činjenica da sada uz svaku objavu, osim fotografija i video snimaka, mogu da se dodaju prezentacije, PDF datoteke i druge vrste dokumenata.

Pre nekoliko godina (od kada je kompanija Microsoft preuzela LinkedIn), ova mreža je postala mnogo popularnija nego što je bila na svom početku i trend rasta se nastavlja. LinkedIn iz dana u dan postaje sve popularniji i ljudi sve više uviđaju njegov značaj.

Korisnici sada sve više objavljvuju kvalitetan sadržaj, i to namenski kreiran samo za LinkedIn, te na mreži originalno i objavljen, bilo kroz objave ili članke.

Posebno ga koriste marketinški stručnjaci, CEO, CMO, CTO i direktori drugih sektora, kao i HR menadžeri, vlasnici malih preduzeća, preduzetnici, pokretači startup firmi, organizatori stručnih događaja i konferencija, predavači ali i mnogi drugi u potrazi za poslom.

cisco linkeidn stranica kao promer dobrog nastupa brenda
Stranica kompanije Cisco na LinkedIn-u kao dobar primer nastupa jednog brenda / Izvor slike: Einstein Marketer

 

Native sadržaj i dalje najvažniji

Ne treba zaboraviti da LinkedIn-ov algoritam ne voli eksterne linkove u objavama. To znači da će objava sa spoljnim linkovima organski dopreti do manjeg broja ljudi (iako je Linkedin jedna od mreža sa najvećim organskim dometom za pojedinačne objave). Mnogi zato ostavljaju linkove u komentarima ispod objava ili postave prvo objavu bez linka, a zatim izmene i naknadno dodaju link. Razlog je upravo činjenica da LinkedIn ceni native sadržaj, odnosno sadržaj objavljen na samoj mreži, namenjen da angažuje publiku upravo na toj mreži – kroz komentare, aktivnu diskusiju, deljenje sadržaja i slično.

Nije zanemarljiva ni činjenica da je LinkedIn-ov sistem za targetiranje publike jedan od najrazvijenijih. Osim standardnih demografskih podataka, moguće je ciljati publiku i na osnovu pozicije u kompaniji, kao i na osnovu prethodnog radnog iskustva. To pomaže stručnjacima za marketing, ali i HR menadžerima.

 

Lična iskustva korisnika

LinkedIn nije isključivo poslovna mreža, već sve češće vrednuje i lične priče korisnika, ukoliko se odnose na novostečena iskustva, na lični razvoj, anegdote, razgovore ili video snimke iz svakodnevnoig života.

Tako, LinkedIn podstiče korisnike da sa svojim konekcijama dele i sadržaj o nečemu što su naučili, dobroj knjizi koju su nedavno pročitali, savetima koje bi dali mlađim kolegama, doživljajima sa team building okupljanja, ličnim utiscima o aktuelnim društvenim događajima, pa i načinima na koje postižu ravnotežu između poslovnog i privatnog života.


Zaključak

I za kraj, da rezimiramo.

Kvalitet, autentičnost, kredibilitet, stručnost – to su neki od najznačajnijih atributa koji se povezuju sa društvenim mrežama u 2019. godini. Odnose se podjednako na objave kojima se promovišu brendovi i kompanije, kao i na lične objave pojedinaca. Mikro influenseri preuzimaju kormilo.

Originalan sadržaj i smisleno angažovanje publike, putem učešća u grupama, pomaganja onlajn zajednici, deljenja sopstvenih iskustava (i dobrih i loših) i prikazivanja sopstvene ranjivosti i nesavršenosti – još neki su od značajnih aspekata povezanih sa društvenim mrežama danas.

Etički pristup, zaštita privatnosti i očuvanje mentalnog zdravlja postaju principi na kojima se zasniva budućnost društvenih mreža i međusobnog angažovanja njenih korisnika.

Razračunavanje sa lažnim profilima postaje jedan od glavnih zadataka, kao i prikazivanje mnogo realnije slike popularnosti određenih objava.

Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito?

Nadamo se da samo tako zvuči i da će budućnost zaista biti svetla.


Šta vi mislite? Kakva su vaša predviđanja za društvene mreže u 2019. godini, pa i u godinama koje tek dolaze? Pišite nam u komentarima ispod teksta ili na našim profilima na društvenim mrežama.


Gost autor: Nina Bovan


Ako vas zanimaju društvene mreže, nastavite sa čitanjem:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.