featured image it dogadjaji u srbiji 2019

Proleće nam u 2019. godini možda ne donosi mnogo sunca, ali raduje nas veliki broj raznovrsnih događaja iz oblasti web dizajna, kodiranja, UX dizajna, mašinskog učenja, veštačke inteligencije i uopšteno IT industrije koji se odigravaju u Srbiji, a predviđa se da nas zanimljiva dešavanja očekuju i na jesen.

Iako je 2019. već odmakla i neki od značajnih događaja već su se odigrali, predstavljamo vam ovom prilikom spisak predstojećih IT događaja koje ne bi trebalo da propustite.

Bez obzira na to da li je reč o lokalnom sastanku ili regionalnoj konferenciji koja okuplja na stotine učesnika, ovakvi događaji su idealna prilika da upoznate svoje kolege, razmenite iskustva, mišljenja, ideje, pa i poslovne nedoumice i dileme, kao i da zajedničkim snagama iznedrite rešenja, naučite nešto novo ili usavršite svoje veštine.

Pogledajte šta nas sve očekuje u narednim mesecima i napravite svoj plan.

Konferencije i radionice iz IT sektora u 2019. godini

Software Crafting Serbia MeetUp

  • 8. maj 2019.
  • Startit centar, Beograd
  • www.meetup.com/Software-Crafting-Serbia/events/260541545/

Ako ste u svojoj karijeri programera naišli na kod koji je neko pre vas pisao, i to ne samo jedan kolega, već je nekoliko različitih timova radilo na njegovom razvoju, to znači da ste se susreli sa takozvanim naslednim kodom (eng. legacy code). Ako vas, pak, zanima na koje sve načine možete da se suočite sa tim problemom i kakva rešenja postoje, posetite sastanak koji upravo o toj temi organizuje zajednica Software Crafting Serbia.

Tokom ovog okupljanja biće organizovana radionica na kojoj će učesnici imati priliku da vežbaju korišćenje takozvanih unit testova i refaktorisanje naslednog koda koji dugo nije održavan ili je postao previše kompleksan zbog velikog broja izmena tokom vremena ili, pak, nije uopšte testiran. Radionica je besplatna, ali potrebno je poneti svoj laptop računar.

Biće ovo prvi u nizu sastanaka zajednice Software Crafting Serbia, koji će se ubuduće svake prve srede u mesecu održavati u beogradskom Startit centru.


Code IT hakaton

  • 11. i 12. maj 2019.
  • Microsoft Development Centar, Beograd
  • https://codeai.lazybrain.org/

code ai hackaton beograd

Osam timova mladih inženjera imaće priliku da za 32 sata primene znanje iz oblasti veštačke inteligencije u rešavanju realnog problema iz agroindustrije. Hakaton takmičenje pod nazivom Code AI biće održano 11. i 12. maja u Microsoft Development Centru u Beogradu, u organizaciji inicijative LazyBrain.

Timovi sa po dva do četiri člana moći će da prikažu svoje umeće i veštine programiranja, ali i da pokažu kreativnost i inovativnost u rešavanju problema, sa ciljem da u roku od 32 sata pronađu adekvatno rešenje za pametnu farmu. Biće dozvoljena upotreba softvera sa otvorenom licencom, kao i svih javno dostupnih biblioteka.


Software Crafting Serbia Coding Dojo radionice

  • 13, 20, 27. maj 2019
  • Business Incubator Novi sad
  • www.meetup.com/Software-Crafting-Serbia/events/260680514/

Organizacija Software Crafting Serbia pripremila je i serijal takozvanih coding dojo radionica koje će se odigravati u maju 2019. godine. S obzirom na to da će se radionice razlikovati po težini zadataka, tehnologijama i pristupima koji se koriste, preporučuje se pristustvo na sve tri radionice.

Prvi događaj biće posvećen Fizz Buzz kati i radiće se takozvano ping pong programiranje u paru, dok je drugi rezervisan za Score Keeper katu, a da stvar bude zanimljivija biće zabranjeno korišćenje primitivnih tipova, kao i upotreba kolekcija. Na trećoj radionici iz serijala koristiće se takođe Score Keeper kata, ali uz takozvano Tell, don’t ask ograničenje, odnosno pristup koji zabranuje da se vraća rezultat iz metoda.

Kako organizatori objašnjavaju, coding dojo radionice su događaji na kojima svi učesnici programiraju, zbog čega je potrebno poneti svoj laptop računar, a osnovna ideja je stvaranje sigurnog okruženja za učenje i eksperimentisanje.


Coding Serbia Conference

  • 15-17. maj 2019.
  • CineStar, BIG CEE, Novi Sad
  • https://codingserbia.com/

coding serbia conference

„Softver je svuda. Programeri menjaju svet.” Tako glasi slogan konferencije Coding Serbia, koju organizuju developeri za svoje kolege developere i koja će ove godine biti održana od 15. do 17. maja u Novom Sadu.

Kao značajna zajednica koja okuplja veliki broj programera iz regiona, Coding Serbia će i ovaj put doneti pregršt zanimljivih predavanja o najnovijim trendovima i tehnologijama iz oblasti IT industrije, kao i o programskim jezicima, agilnom razvoju softvera, big data, razvoju mobilnih aplikacija, DevOps, arhitekturi softvera i brojnim drugim temama.

Konferencija je prvenstveno namenjena programerima, inženjerima softvera i projektnim menadžerima, ali i svima onima koji žele da uče i usavršavaju se u ovoj oblasti.


Belgrade Crypto Community MeetUp

  • 16. maj 2019.
  • Safex office, Beograd
  • www.belgradecrypto.com/

belgrade crypto community

Približava se jedan od redovnih sastanaka beogradske kripto-zajednice, koji će i ovom prilikom biti namenjen svima onima koje zanimaju oblasti kriptovaluta, Bitkoina, Blockchain tehnologije ili takozvanog rudarenja (eng. mining), bilo da su početnici u tom sektoru ili iskusni programeri decentralizovanih aplikacija.

Sastanak je zamišljen u vidu neformalnog okupljanja, te se i očekuje opuštena atmosfera, ali i prisustsvo brojnih članova kripto-zajednice od kojih može mnogo toga da se nauči. Ulaz je slobodan, a ukoliko propustite ovaj sastanak, imajte u vidu da Belgrade Crypto Community svakog drugog četvrtka organizuje dešavanja na istom mestu.


WordCamp Niš

  • 18. i 19. maj 2019.
  • Elektronski fakultet i Visoka tehnička škola, Niš
  • https://2019.nis.wordcamp.org/

wordcamp nis srbija

WordPress zajednica u Srbiji je veoma aktivna, te je ove godine pripremila događaj u Nišu koji će okupiti stručnjake iz cele zemlje, pa i šire. WordCamp Niš biće jedini WordPress događaj na nivou cele zemlje koji se ove godine održava u Srbiji.

Posle događaja WordCamp Europe koji je 2018. godine održan u Beogradu, pa i posle brojnih značajnih WordPress okupljanja u proteklih nekoliko godina, Niš će se po prvi put upisati na WordCamp mapu i biti domaćin zajednici programera koji vešto barataju najpopularnijim CMS-om na svetu.

Očekuje se prisustvo nekoliko stotina ljudi koji žele da nauče nešto novo, unaprede svoje znanje ili započnu karijeru web dizajnera ili programera za WordPress.


Machine Learning Conference

  • 24. i 25. maj 2019.
  • Hotel Gelleria, Subotica
  • https://ml-conference.rs/

machine learning conference subotica

Ovo je prva konferencija posvećena mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji koja se održava u jugoistočnoj Evropi. U Subotici će se 24. i 25. maja okupiti tehnološki eksperti, data science stručnjaci, inženjeri, istraživači i programeri iz vodećih kompanija u regionu.

Prvi dan konferencije rezervisan je za četiri radionice iz oblasti mašinskog učenja, dok će drugog dana biti održano 12 predavanja o najnovijim tehnologijama i značajnim temama iz ove oblasti. Među predavačima će biti Željana Grbović, Nina Marjanović, Mladen Jovanović, Jelena Kocić, Lika Aničin, Vladimir Trkulja i mnogi drugi.


PHP Serbia 2019

  • 24. maj 2019. (radionice) i 25-26. maj 2019. (konferencija)
  • Madlenianum, Beograd
  • https://2019.phpsrbija.rs/

php serbia conference

Godišnja konferencija organizacije PHP Srbija ovaj put zakazana je za 25. i 26. maj, dok će se 24. maja održati radionice iz oblasti PHP programiranja. Sedma konferencija donosi i jednu novinu – ove godine po prvi put su prijavljeni učesnici imali priliku da učestvuju i u procesu odabira predavača i predavanja.

Konferenciju će svojim predavanjem otvoriti Zejev Suraski (Zeev Suraski), jedan od glavnih krivaca za razvoj verzije PHP 7, koja je u velikoj meri poboljšala performanse jezika PHP, nakon koga će govoriti i Sebastijan Feldman (Sebastian Feldmann) iz Nemačke, Jan Litman (Ian Littman) iz SAD, Met Brant (Matt Brunt) iz Velike Britanije i još 20 predavača i gostiju iz zemlje i sveta.

Teme koje će biti pokrivene odnose se na bezbednost podataka, IP geolokaciju i Symfony keširanje, kreiranje PHP aplikacija bez servera, pisanje efektivnog PHP koda i još mnogo toga.


Agile Serbia Conference

  • 12. jun 2019.
  • Madlenianum, Beograd
  • www.agile-serbia.rs/conference/june-2019/

agile serbia conference

Ove godine se Agile Serbia konferencija održava po četvrti put i organizatori su najavili zvezdu događaja. Biće to Džef Saterlend (Jeff Sutherland), osnivač Scrum-a i jedan od kreatora čuvenog Agile manifesta iz 2001. godine. Osim toga, Saterlend je autor popularnog Scrum vodiča pod nazivom Scrum: Umetnost obavljanja duplo više posla za duplo kraće vreme (Scrum: The Art of Doing Twice the Work in the Half Time).

Kako je najavljeno, biće još zanimljivih predavača, među kojima su programer i konsultant Sander Hogendorn (Sander Hoogendoorn) i Mirko Klajner (Mirko Kleiner), sertifikovani Scrum trener. Biće i gostiju iznenađenja, a konferencijom će biti pokrivene najznačajnije teme iz oblasti agilnog poslovanja i agilnog razvoja softvera.

Predavanja su namenjena onima koji se bave upravljanjem projektima, razvojem softvera i drugih digitalnih proizvoda, kao i HR menadžerima, softverskim inženjerima i svima onima koji žele da primene agilne metode u svom poslovanju.


Armada JS

  • 19. i 20. septembar 2019.
  • CineStar, BIG 4DX, Novi Sad
  • www.armada-js.com

armada js kconference homepage javascript novi sad

Armada JS biće prva konferencija posvećena JavaScript-u koja se održava u Srbiji. Zakazana je za 19. i 20. septembar u Novom Sadu, a okupiće oko 600 back-end, front-end i full-stack programera iz zemlje i regiona. Kako najavljuju organizatori, cilj konferencije je da se međusobnim umrežavanjem i zajedničkim učenjem i usavršavanjem ojača JavaScript zajednica u regionu.

Tokom dvodnevne konferencije planiran je bogat i raznovrstan program koji će obuhvatiti više od 30 predavanja domaćih i stranih stručnjaka o različitim temama u vezi sa JavaScript-om. Među najavljenim govornicima su i Kiril Čerkašin (Kirill Cherkashin), front-ent programer u kompaniji Google, Sebastijan Golaš (Sebastian Golasch), senior softver developer u kompaniji Deutsche Telekom, kao i Nemanja Bubnjević, full-stack programer u londonskoj kompaniji Brisqq, i Slobodan Stojanović, CTO u kompanijama Cloud Horizon i Vacation Tracker, koautor knjige Serverless Applications with Node.js i jedan od organizatora JS Belgrade meetup sastanaka.


PyCon Balkan 2019

  • 3-5. oktobar 2019.
  • Hotel Hilton, Beograd
  • https://pyconbalkan.com/

pycon balkan conference speakers

Druga po redu PyCon Balkan konferencija, u organizaciji domaće Python zajednice biće održana od 3. do 5. oktobra u beogradskom hotelu Hilton. Tokom tri dana, na ovogodišnjoj konferenciji planirano je da se održi 30 predavanja i radionica u vezi sa programskim jezikom Python, čija popularnost u poslednje vreme ubrzano raste.

Učesnici će imati priliku da saznaju mnogo toga o novim Python tehnoogijama, kao i značajnim temama koje nisu bile obuhvaćene redovnim sastancima zajednice i onima za koje nije bilo prilike da se podrobnije obrade.

Detaljan program konferencije i celokupan spisak gostiju tek će biti objavljeni, a za sada je poznato da će među predavačima biti Endru Godvin (Andrew Godwin), glavni inženjer u kompaniji Eventbrite, K Lars Lon (K Lars Lohn), senior inženjer u Mozilla korporaciji, kao i Marija Mitrović Dankulov iz beogradskog Instituta za fiziku.


NS Virtual

  • 26. oktobar 2019.
  • Master Centar, Novi Sad
  • www.nsvirtual.org

ns virtual conference homepage ar vr konferencija novi sad

NS Virtual je konferencija posvećena virtuelnoj stvarnosti (virtual reality, VR) i proširenoj stvarnosti (augmented reality, AR) koja se ove godine organizuje po drugi put u Novom Sadu. Prošlogodišnji NS Virtual bio je prvi događaj tog tipa u jugoistočnoj Evropi. Ideja je da se okupi što veći broj stručnjaka i svih onih koji su zainteresovani za AR i VR oblasti, kao i što više kompanija koje u svom poslovanju koriste virtuelnu i proširenu stvarnost ili planiraju da ih implementiraju u svoj biznis.

Cilj ove konferencije su prvenstveno edukacija i umrežavanje svih onih koji su zainteresovani za upotrebu interaktivnih tehnologija. Program ovogodišnje konferencije će tek biti objavljen, ali sudeći po utiscima učesnika sa prošle konferencije, može se očekivati veliki broj značajniih predavanja i prezentacija koje će doprineti unapređenju AR i VR inudstrije u zemlji i regionu.

Među prošlogodišnjim predavačima bila je Frederike Manders iz kompanije Mama Producties, koja je govorila o budućnosti AR i VR, kao i Natasja Paulsen (Natasja Paulssen) iz organizacije Dutch Rose Media, koja je govorila o budućim koracima i upotebi matrix videa za poboljšanje AR iskustva, a svoje radove predstavili su i mladi iz Centra za digitalni dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.


UX Designers Camp

  • Novembar 2019.
  • Mokrin House, Mokrin
  • www.uxdesignerscamp.com

ux designers camp mokrin

UX Designers Camp je jedinstvena prilika za sve profesionalce iz oblasti dizajna, istraživanja i razvoja korisničkog iskustva (user experience, UX) da na nekoliko dana izađu iz svoje poslovne rutine i zajedno sa kolegama iz zemlje, regiona, pa i celog sveta uče, rade i usavršavaju svoje veštine u Mokrin House-u.

Biće ovo druga godina zaredom da se UX Designers Camp organizuje na istom mestu, a kao i prošle godine, i ovaj put će učesnici imati priliku da prisustvuju konferenciji, kao i brojnim radionicama i događajima na kojima će se povezati sa kolegama iz celog sveta i razmeniti iskustva sa svima koji se bave UX dizajnom.

Program i predavači za 2019. godinu će tek biti najavljeni, a sudeći po prošlogodišnjem izdanju kampa, očekuje se veliki broj stručnjaka, pažljivo odabranih predavača i mentora, kao i brojne zanimljive i korisne teme iz struke.

 


Da li ste pronašli događaje na koje ćete sigurno otići? Znate li za još neke radionice ili konferencije koje nas očekuju u narednom periodu? Pišite nam u komentarima ispod teksta ili na našoj Facebook stranici i mi ćemo ih uvrstiti na našu listu.


Pogledajte i druge korisne tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.