Ako vas zanima čime se bave milioni programera širom sveta i koje su im omiljene veb tehnologije, nastavite sa čitanjem. Predstavljamo vam rezultate značajnih istraživanja za 2018. godinu, od kojih je jedno sprovedeno u sklopu ankete sa više od 100.000 učesnika na portalu Stack Overflow, dok drugo prikazuje presek stanja na repozitorijumu GitHub u poslednjih godinu dana, zaokruženog u izveštaju pod nazivom Octoverse 2018.

Za slučaj da se do sada niste susreli sa portalom Stack Overflow, imajte u vidu da je pre 10 godina pokrenut kao forum na kojem svako od programera može da dobije odgovor na traženo pitanje. Danas, pitanjima su obuhvaćene 133 oblasti, a prema zvaničnim podacima, portal mesečno beleži više od 50 miliona poseta. Do sada je postavljeno 14 miliona pitanja, na koja je odgovoreno 19 miliona puta i procenjuje se da su više od 7,5 milijardi puta programeri na ovom sajtu uspeli da pronađu traženi odgovor ili rešenje problema.

Sa druge strane, GitHub je najpopularniji repozitorijum projekata otvorenog koda (eng. open source) i na neki način platforma za međusobnu saradnju programera i zajedničko razvijanje projekata, uz upravljanje izvornim kodom i kontrolu revizija, gde aktivno učestvuje 31 milion programera iz celog sveta. Tokom poslednjih godinu dana svoj profil na GitHub-u otvorilo je osam miliona programera, što je više nego što ih je ukupno bilo tokom prvih šest godina postojanja repozitorijuma.

Poseban segment pomenutih istraživanja bio je i ispitivanje veb tehnologija koje programeri najčešće koriste u svom radu. Ovom prilikom, fokusiraćemo se upravo na taj deo dobijenih rezultata i videti koje su to najpopularnije veb tehnologije u 2018. godini.

Pred vama je sažet pregled rezultata o upotrebi različitih programskih jezika, okvira, alata i dodataka, dok kompletan izveštaj o Stack Overflow istraživanju možete pogledati na portalu Stack Overflow, a celokupan izveštaj Octoverse 2018 na sajtu GitHub.

Stack Overflow istraživanje za 2018.

U istraživanju su učestvovala 101.592 programera iz 183 zemlje širom sveta. Onlajn anketa sprovedena je u januaru 2018. godine, a ispitanici su odgovarali na pitanja šta rade, kako uče, na koji način grade svoju karijeru, koje alate koriste, koliku platu imaju i šta očekuju od posla.

Gotovo 60% ispitanika identifikovala je sebe kao back-end developera, skoro polovina kao full-stack programera, a oko 37% kao front-end developera, dok se oko 20% njih smatra programerima za mobilne uređaje.

Oko 55% profesionalnih programera ističe da doprinos otvorenom kodu (eng. open-source), a njih 45% to ne čini. Osim toga, čak 80% programera navodi da se kodiranjem bave i kao hobijem ili su započeli karijeru iz hobija.

Kada je reč o odnosu muškaraca i žena programera, među ispitanicima je bilo oko 92% muškaraca i oko 8% žena.

programeri front-end back-end man women graph 2018
Odnos učešća muškaraca u odnosu na žene programere prema radnoj poziciji / Izvor: Stack Overflow

 

Popularne teme: Od veštačke inteligencije do etike u kodiranju

U onlajn zajednici programera ove godine pokrenute su i teme koje ranije nisu bile pokrivene istraživanjem. Reč je o upotrebi veštačke inteligencije i primeni etičkih principa u kodiranju. S obzirom na to da je ovogodišnja anketa okupila do sada najveći broj učesnika, zanimljivi su i rezultati do kojih se došlo tokom istraživanja.

Prenosimo nekoliko ključnih saznanja.

  • Mašinsko učenje i operacije u veb razvoju (eng. DevOps) predstavljaju značajne trendove u softverskoj industriji danas. U skaldu stim, raste i interesovanje za programskim jezicima i okvirima za takve operacije, a programeri koji rade u ovim oblastima imaju i najveće plate.
  • Programeri su u velikoj meri optimisti u vezi sa mogućnostima koje pruža veštačka inteligencija, ali se ne slažu oko toga kakve opasnosti idu uz nju.
  • Upotreba programskog jezika Python porasla je u odnosu na prošlu godinu i preuzela primat na listi jezika koji se najčešće koriste. Sa trona je na taj način zbacio jezik C#, premašivši ga po popularnosti, kao što je prošle godine prevazišao jezik PHP.
  • Kada razmatraju ponudu za novi posao, kod programera se razlikuju stavke koje smatraju prioritetnim. Pokazalo se da na odluku žena najviše utiču kultura kompanije i mogućnosti profesionalnog razvoja, dok se među prioritetima muškaraca ističu visina kompenzacije i moguićnost rada sa specifičnim veb tehnologijama.
  • Samo mali broj programera kaže da bi napisao neetičan kod ili da nema obavezu da razmotri etičke implikacije svog rada. Van tog okvira, ispitanici su se izjasnili damahom vide takozvanu etičku sivu zonu. To znači da nisu sigurni na koji način bi prijavili etički problem, ali ni ko je zapravo odgovoran za implementaciju neetičnog koda.

Popularni programski jezici

Šestu godinu zaredom, JavaScript je na prvoj poziciji u kategoriji najpopuarnijih programskih, markup jezika i jezika za skriptovanje. Koristi ga 71,5% ispitanika, dok je na drugoj poziciji HTML (69,4%), a treće mesto zauzima CSS (66,2%).

Zanimljivo je da se jezik Python ove godine popeo na 8. mesto, čime je na listi popularnih tehnologija premašio C#, kao što je prošle godine prevazišao popularnost jezika PHP. To Python čini jezikom za čijim korišćenjem najbrže raste interesovanje među programerima.

Ističe se i podatak da je treću godinu zaredom Rust najpopularniji programski jezik među ispitanicima, a odmah zatim i jezik Kotlin, koji je prvi put uvršten u anketu, a ispostavilo se da vlada veliko interesovanje za njega.

Poslednje tri pozicije među 25 najpopularnijih jezika zauzimaju Groovy, Scala i Perl. Za svaki od njih, manje od 5% programera se izjasnilo da ih koristi.

Popularni programski okviri, biblioteke i alati

Node.js i Angular i dalje su najčešće korišćene tehnologije u ovoj kategoriji, dok React i .NET Core postaju sve popularniji i sve važniji za brojne programere.

Na listi 10 najpopularnijih programskih okvira, biblioteka i alata u 2018. godini našli su se:

  • Node.js (49.9% ispitanika koristi)
  • Angular (37.6%)
  • React (28.3%)
  • .NET Core (27.2%)
  • Spring (17.8%)
  • Django (12.8%)
  • Cordova (8.6%)
  • TensorFlow (7.6%)
  • Xamarin (7.4%)
  • Spark (4.8%)

Popularne baze podataka u 2018. godini

Istraživanje je pokazalo da više od polovine (58,6%) programera koristi bazu podataka MySQL, a odmah zatim po popularnosti slede SQL Server (41.6%) i PostgreSQL (33.3%).

Sa druge strane, najmanje korišćene baze su Apache Hive (2.2%), Google BigQuery (2.1%) i Apache HBase (1.7%).

Popularne platforme u 2018.

Programeri su istakli da su za svoje projkete najčešće koristili platforme Linux i Windows Desktop (ili Server). Naime, Linux je koristila skoro polovina ispitanika, dok je malo više od trećine koristilo Windows platformu. Odmah zatim slede i platforme Android (29,3%), AWS (24,9%) i Mac OS (18,1%). CMS platforma WordPress našla se na 6. mestu (16,1%), dok je 7. poziciju zauzeo iOS.

Među najmanje popularnima našli su se Drupal, koji koristi 3,1% programera, Amazon Echo (3%) i Windows Phone (2,7%).

Ko najviše zarađuje?

Zanimljivo je da se visina plate stručnjaka u SAD i ostatku sveta u velikoj meri razlikuje, tako da programeri u Americi zarađuju oko 100.000 dolara godišnje ili više, dok je najviša plata programera u ostatku sveta oko 74.000 dolara na godišnjem nivou. Toliko zarađuju oni koji poznaju rad sa veb tehnologijama F#, Ocaml, Clojure i Groovy.

Platu od oko 65.000 dolara godišnje u svetu imaju oni koji rade sa jezicima Ruby, Go i Scala, dok oko 55.000 dolara, što su ujedno i najniže plate, zarađuju programeri koji rade sa jezicima Swift, Lua, Python, JavaScript, HTML i CSS.

web technologies interconection stack overflow 2018
Grafički prikaz međusobne povezanosti veb tehnologija / Izvor: Stack Overflow

GitHub istraživanje Octoverse 2018

Kao i svakog oktobra, i ove godine su stručnjaci iz repozitorijuma GitHub objavili godišnji izveštaj. Ovaj put pod nazivom Octoverse 2018 obuhvatili su presek stanja na ovom repozitorijumu u proteklih 365 dana, a izveštaj su objavili na konferenciji GitHub Universe, koja se održava u San Francisku od 16. do 18. oktobra 2018. godine.

Izveštaj obuhvata period od 1. oktobra 2017. do 30. septembra 2018. godine. Pokazalo se da je ovo jedna od najproduktivnijih godina na GitHub-u, buduće da je skoro trećina od ukupno 96 miliona projekata pokrenuta u proteklih 12 meseci. Osim toga, od ukupno 200 miliona zahteva za izmene (eng. pull requests) takođe trećina je pokrenuta u ovoj godini, a bila je ovo i godina kada su programeri najviše međusobno sarađivali.

Koje su se veb tehnologije i teme pokazale kao najpopularnije, najaktuelnije, najtraženije?

Popularne teme: React, Docker, Linux

Među veb tehnologijama koje se ne odnose na programske jezike, programski okvir React je tokom proteklih godinu dana najviše puta pominjan u projektima i komentarima i pokazao se kao najpopularnija tema među programerima.

Po popularnosti tehnologija koje se tiču operativnih sistema, platformi ili servisa, slede Android, Node.js, Docker, iOS, Linux, Angular, mašinsko učenje, Electron i API.

Popularni projekti otvorenog koda

VS Code, React i TensorFlow i ove godine su pri vrhu liste projekata otvorenog koda na GitHub-u prema broju učesnika. Novitet na listi su projekti koji se odnose na upravljanje aplikacijama za skladištenje, kao i oni koji se bave deljenjem Azure dokumentacije i oni koji konsoliduju definicije tipa TypeScript, kao što su Kubernetes, Azure Docs i DefinitelyTyped.

github top 10 projekata broj ucesnika
Top 10 projekta na GitHub-u prema broju učesnika / Izvor: GitHub, Octoverse 2018

Primetno je da kompanija Majkrosoft (eng. Microsoft) prednjači po broju projekata, što je donekle i razumljivo, budući da je Majkrosoft preuzeo GitHub u junu 2018. godine.

Projekti za kojima vlada povećano interesovanje

Primetan je rast u interesovanju za projekte u vezi sa mašinskim učenjem, video igrama, 3D štampom, automatizacijom kućnih procesa, naučnim programiranjem, analizom podataka, kao i sa full-stack JavaScript programiranjem.

github top 10 fastest growing projects
Top 10 projekata na GitHub-u za kojima najbrže raste interesovanje / Izvor: GitHub, Octoverse 2018

Zaključak

Na osnovu ovogodišnjih istraživanja, možemo da zaključimo da među programerima širom sveta postoji sve veće interesovanje za oblasti veštačke inteligencije, mašinskog učenja, automatizovanih procesa, etike u kodiranju i analize velikih količina podataka, te i veb tehnologije koje se koriste za razvoj takvih aplikacija i digitalnih proizvoda takođe dobijaju na značaju.

Primetno je i da programski jezik Python postaje sve popularniji iz godine u godinu, dok JavaScript, HTML i CSS već tradicionalno zauzimaju prva mesta među popularnim jezicima. Kao poseban trend izdvaja se i sve veća popularnost programskog okvira React za JavaScript, ali i okvira Angular za isti jezik.

Sve u svemu, nadamo se da vam ovakav pregled situacije među najpopularnijim veb tehnologhijama u 2018. godini može biti od koristi za vaš svakodnevni rad i dalji razvoj karijere. Ako vam je potreban partner u razvoju digitalnih proizvoda, ne ustručavajte se da angažujete tim programera sa višegodišnjim iskustvom, jer je web development outsourcing takođe jedan od rastućih trendova u 2018. godini.

 

Videli smo šta rade programeri širom sveta. A vi, čime se bavite ovih dana, šta vas od veb tehnologija zanima, koje programske jezike, okvire i dodatke redovno koristite, a koje biste želeli da naučite? Pišite nam u komentarima ispod teksta ili na našem profilu na društvenoj mreži Facebook.

 


Ako vas zanima oblast programiranja, pogledajte i tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.