alati i sajtovi za proveru tesksta i gramatike

Svako ko se bavi pisanjem zna koliko je važno napisati tekst bez greške. Potkrade se možda neki lapsus kalami, ali bio bi veliki problem ukoliko je pogrešno ispisan natpis na bilbordu ili reklamnom panou na autobuskoj stanici. Zato uvek treba proveravati napisano, a jedan od načina da budete sigurni da je „sve pod konac” jesu razni programi i aplikacije koje ispravljaju tekst za vas.

Postoji mnogo aplikacija i programa koji proveravaju pravopis i gramatiku engleskog jezika, dok takvih pomagala nema mnogo za srpski jezik. Ipak, postoji nekoliko korisnih sajtova koji vam mogu pomoći oko ipsravljanja teksta ako zapnete kod pisanja neke reči ili ne možete da se setite sinonima ili značenja neke druge.

U nastavku sledi nekoliko domaćih i stranih sajtova koji olakšavaju pisanje u svakom smislu.

 

1. Kako se piše

Samnom ili sa mnom? U redu ili uredu? Sigurno često imate ovakve i slične nedoumice (uzgred, piše se sa mnom i u redu). Sada konačno postoji praktičnije rešenje od uzimanja u ruke „Pravopisa srpskog jezika”. Kako se piše je jednostavan sajt koji će vam odgovoriti na pitanje uz objašnjenje zašto je jedan oblik ispravan, a drugi ne. Na ovaj način možete odmah da se vratite pisanju bez gubljenja dragocenog vremena listajući razne priručnike i pravopise. Sajt je i dobro mesto za edukaciju čak i ukoliko ne pišete; odeljak pod nazivom Najćešće nudi listu najvećih pravopisnih glavolomki u srpskom jeziku. A ako ipak volite da listate, posetite odeljak Literatura. Tu ćete naći spisak svih rečnika, pravopisa i gramatika koje su korišćene kao izvor za sadržaj sajta.

kako se pise vebsajt
Izvor: Kako se piše

 

2. Vokabular

Da li vam se dešava da se setite neke reči, ali niste sigurni u njeno tačno značenje? Uz Vokabular više nećete imati tih problema. Ovaj sajt je naročito odličan resurs kad su u pitanju mnoge reči čiji je koren preuzet iz nekog stranog jezika. Da li znate šta znači disolvirati, eksproprirati, deššularizirati (da, ta poslednja reč zaista postoji)? Saznajte lako zahvaljujući Vokabularu.

vokabular vebsajt
Izvor: Vokabular

 

3. Grammarly

Jedna od boljih aplikacija za ispravljanje teksta na engleskom jeziku. Sve što treba da uradite jeste da napravite profil, dodate ekstenziju na svoj internet pretraživač i počnete da pišete. Grammarly ispravlja gramatiku i pravopis, ali vam takođe daje i statistiku u vezi sa napisanim telstom – o broju karaktera, reči, rečenica, težini čitanja i drugo. Možete pisati direktno u aplikaciji Grammarly ili prekopirati već napisan tekst. Problematične reči biće podvučene crvenom bojom i kada kliknete na njih dobićete predloge za izmene. Možete, takođe, izabrati da li pišete na britanskoj ili američkoj verziji engleskog jezika. Postoji i premijum verzija aplikacije za novčanu nadoknadu gde se nudi malo više opcija za lektorisanje i korekturu. Pored aplikacije, tu je i Grammarly blog sa korisnim savetima i tekstovima o pisanju i pisanoj komunikaciji.

grammarly vebsajt
Izvor: Grammarly

 

4. Hemingway Editor

Ono što izdvaja Hemingway Editor od konkurencije jeste to što je veoma lak za korišćenje. Možete kucati tekst direktno u samom programu ili prekopirati već postojeći. Sa desne strane možete videti i procenu čitljivosti teksta. Ovaj program je fokusiran konkretno na pet „grehova” u pisanju na engleskom: korišćenje priloga (podvučeni plavom bojom), korišćenje pasiva (zelenom), jednostavnije alternative (ljubičastom), teške (žutom) i vrlo teške (crvenom) rečenice za čitanje. Ne garantuje vam da ćete pisati poput Ernesta Hemingveja, ali svakako će vaš tekst biti čitljiviji i razumljiviji nakon što usvojite sve predložene izmene.

hemingway vebsajt
Izvor: Hemingway

 

5. SlickWrite

Ova aplikacija koja proverava engleski tekst je mešavina prethodne dve. Ali ono što čini SlickWrite posebnim jeste mogućnost izbora kad je sama provera u pitanju. U odeljku Podešavanja možete štiklirati tačno ono s čim imate problema i gde ste slabiji u pisanju. Tako su neke od ponuđenih opcija upotreba slenga, klišea, korišćenje nepotrebnih reči kao što su „very” i „really”, upotreba pasiva, pisanje dugačkih rečenica, rečenica koje počinju istom rečju, upotreba takozvanih „weasel” reči (u bukvalnom prevodu „lasica reči”, odnosno onih koje ništa konkretno ne znače), korišćenje više reči kad je dovoljna samo jedna i slično.

slickwrite vebsajt
Izvor: SlickWrite

 

6. Ginger

Ako volite da proširujete svoj vokabular na dnevnom nivou, Ginger je aplikacija za vas. Pored osnovne opcije lektorisanja teksta, Ginger ima svoje pretrage pomoću kojih možete da tražite definicije reči i njihove sinonime bez dodatnog guglanja i napuštanja aplikacije. Takođe, možete izgraditi i lični rečnik tako što ćete dodavati specifične reči kojih nema u engleskom standardnom rečniku, ali koje nema potrebe menjati (npr. lična imena, imena firmi, strane reči i slično).

ginger vebsajt
Izvor: Ginger

Da li ste koristili neke od ovih aplikacija i koja vam se pokazala kao najpouzdanija? Voleli bismo da čujemo vaša mišljenja i iskustva sa ovim programima za proveru teksta, a možete nam u komentarima ili na našoj stranici na društvenoj mreži Facebook preporučiti i neke druge.


Možda vam se dopadnu i sledeći tekstovi:

Nina Bovan

Either writing, reading, or googling.