street art grafiti murali

Grafiti su oduvek smatrani kontrakulturnom pojavom koja je bila asocijacija za vandalizam i skrnavljenje javnih građevina. Poruke su često bile agresivne i politički orijentisane. Razvoj grafita je pretrpeo velike promene tokom istorije, ali i danas se grafiti umetnici bore protiv ovih stereotipa koji i dalje postoje.

U Srbiji javnost često ima negativno mišljenje o ovom obliku umetnosti. Ipak, postoji nekolicina domaćih grafiti umetnika koji ruše takve stavove kvalitetom svojih radova.

Predstavljamo vam četvoro istaknutih umetnika koji su ostavili svoj lični pečat na zidovima, kapijama i mostovima Beograda, ali i drugih gradova.

Artez

Neki od njih poput Andreja Žikića, poznatijeg kao Artez, oslikavaju i zidove širom sveta. Andrej je zahvaljujući svom talentu i upornosti stigao do najrazličitijih destinacija, poput Kazahstana, Egipta, Italije. Zavisno od destinacije, trudio se da svojim radovima doda i po neki element lokalne kulture. Njegove murale ste sigurno zapazili u svojim šetnjama po Beogradu. Često prikazuju ženske likove kako zamišljeno čitaju knjige i ispijaju kafu.

artez street art find your way to fly
Find your way to fly / Izvor: artezonline.com
artez bookworm italija street art
Bookworm / Izvor: artezonline.com
artez coffee time street art grafit
Coffee time / Izvor: artezonline.com
artez tea party street art grafit
Tea party / Izvor: artezonline.com

Junk

Junk uglavnom crta likove otkačenih antropomorfnih životinja koje deluju realistično baš kao da su iskočile iz crtanih filmova. Zato ne čudi što je upravo ovaj grafiti umetnik radio i murale za dečije igraonice koji predstavljaju prava mala remek dela. Njegove radove lako ćete prepoznati jer ih odlikuju jarke boje, najčešće crvena, žuta i zelena. Pored grafita, Junk povremeno radi dizajn za odevne predmete i ilustruje junake video igrica.

junk kej grafit street art
Izvor: facebook.com/junkart84
junk natpis zemunski kej street art
Izvor: facebook.com/junkart84
krokodil junk street art grafit
Izvor: facebook.com/junkart84
nbgd junk grafit
Izvor: facebook.com/junkart84

TKV – The Kraljica Vila

Sigurno znate za njen grafit Sofije Loren kod Dorćol Platza, grafit Žarane Papić ili poster Lusi Lu. TKV se opredelila za predstavljanje pretežno ženskih likova. Koliko joj je važno da se prepoznaju i ženski grafiti pokazala je i organizovanjem manifestacije All Girls Street Art Jam na Dorćol Platzu. Tokom nekoliko dana, The Kraljica Vila je zajedno sa svojim koleginicama ukrašavala ovaj prostor na Dorćolu, a njihove radove i danas možete videti na istom mestu.

tkv grafit sofija loren street art
Sofija Loren / Izvor: 42magazin.rs
lusi lu tkv grafit street art
Lusi Lu / Izvor: designed.rs
odri hepbern grafit tkv street art
Odri Hepbern / Izvor: facebook.com/tkvone/
tkv zarana papic street art
Žarana Papić / Izvor: beogradskigrafiti.com

Resto

Branko Tešević, alijas Resto, takođe voli vesele boje. Naročito narandžastu jer mu je omiljeni motiv za oslikavanje – lisica! Brankov Foksi se može naći na mnogo mesta u gradu, a pored Foksija tu je i Džeki, crni pas. Ako niste sigurni da li je neki rad Brankov, potražite na grafitu malu žutu krunu. Resto osim što oslikava grad, često provodi vreme baveći se tradicionalnim crtanjem, odnosno crtanjem dobrom starom grafitnom olovkom po papiru.

resto foksi grafit street art
Izvor: flickr.com/photos/ragefreaks
dzeki resto grafit street art
Izvor: flickr.com/photos/ragefreaks
resto foksi street art
Izvor: flickr.com/photos/ragefreaks
resto dzeki pas street art
Izvor: flickr.com/photos/ragefreaks

 


Možda vam se dopadnu i sledeći tekstovi:

Nina Bovan

Either writing, reading, or googling.