Beogradski street art umetnici vredni pažnje


Beogradski street art umetnici vredni pažnje

Grafiti su oduvek smatrani kontrakulturnom pojavom koja je bila asocijacija za vandalizam i skrnavljenje javnih građevina. Poruke su često bile agresivne i politički orijentisane. Razvoj grafita je pretrpeo velike promene tokom istorije, ali i danas se grafiti umetnici bore protiv ovih stereotipa koji i dalje postoje.

U Srbiji javnost često ima negativno mišljenje o ovom obliku umetnosti. Ipak, postoji nekolicina domaćih grafiti umetnika koji ruše takve stavove kvalitetom svojih radova.

Predstavljamo vam četvoro istaknutih umetnika koji su ostavili svoj lični pečat na zidovima, kapijama i mostovima Beograda, ali i drugih gradova.

Artez

Neki od njih poput Andreja Žikića, poznatijeg kao Artez, oslikavaju i zidove širom sveta. Andrej je zahvaljujući svom talentu i upornosti stigao do najrazličitijih destinacija, poput Kazahstana, Egipta, Italije. Zavisno od destinacije, trudio se da svojim radovima doda i po neki element lokalne kulture. Njegove murale ste sigurno zapazili u svojim šetnjama po Beogradu. Često prikazuju ženske likove kako zamišljeno čitaju knjige i ispijaju kafu.

artez street art find your way to fly

Find your way to fly / Izvor: artezonline.com

artez bookworm italija street art

Bookworm / Izvor: artezonline.com

artez coffee time street art grafit

Coffee time / Izvor: artezonline.com

artez tea party street art grafit

Tea party / Izvor: artezonline.com

Junk

Junk uglavnom crta likove otkačenih antropomorfnih životinja koje deluju realistično baš kao da su iskočile iz crtanih filmova. Zato ne čudi što je upravo ovaj grafiti umetnik radio i murale za dečije igraonice koji predstavljaju prava mala remek dela. Njegove radove lako ćete prepoznati jer ih odlikuju jarke boje, najčešće crvena, žuta i zelena. Pored grafita, Junk povremeno radi dizajn za odevne predmete i ilustruje junake video igrica.

junk kej grafit street art

Izvor: facebook.com/junkart84

junk natpis zemunski kej street art

Izvor: facebook.com/junkart84

krokodil junk street art grafit

Izvor: facebook.com/junkart84

nbgd junk grafit

Izvor: facebook.com/junkart84

TKV – The Kraljica Vila

Sigurno znate za njen grafit Sofije Loren kod Dorćol Platza, grafit Žarane Papić ili poster Lusi Lu. TKV se opredelila za predstavljanje pretežno ženskih likova. Koliko joj je važno da se prepoznaju i ženski grafiti pokazala je i organizovanjem manifestacije All Girls Street Art Jam na Dorćol Platzu. Tokom nekoliko dana, The Kraljica Vila je zajedno sa svojim koleginicama ukrašavala ovaj prostor na Dorćolu, a njihove radove i danas možete videti na istom mestu.

tkv grafit sofija loren street art

Sofija Loren / Izvor: 42magazin.rs

lusi lu tkv grafit street art

Lusi Lu / Izvor: designed.rs

odri hepbern grafit tkv street art

Odri Hepbern / Izvor: facebook.com/tkvone/

tkv zarana papic street art

Žarana Papić / Izvor: beogradskigrafiti.com

Resto

Branko Tešević, alijas Resto, takođe voli vesele boje. Naročito narandžastu jer mu je omiljeni motiv za oslikavanje – lisica! Brankov Foksi se može naći na mnogo mesta u gradu, a pored Foksija tu je i Džeki, crni pas. Ako niste sigurni da li je neki rad Brankov, potražite na grafitu malu žutu krunu. Resto osim što oslikava grad, često provodi vreme baveći se tradicionalnim crtanjem, odnosno crtanjem dobrom starom grafitnom olovkom po papiru.

resto foksi grafit street art

Izvor: flickr.com/photos/ragefreaks

dzeki resto grafit street art

Izvor: flickr.com/photos/ragefreaks

resto foksi street art

Izvor: flickr.com/photos/ragefreaks

resto dzeki pas street art

Izvor: flickr.com/photos/ragefreaks

 


Možda vam se dopadnu i sledeći tekstovi:

Nina Bovan
facebook
twitter
google
pinterest