izdvojena slika izrada sajta za restoran

Kao vlasnik restorana, kafića ili bara, znate da je dizajn enterijera vašeg lokala od velikog značaja za uspešno poslovanje. Zbog toga ste angažovali arhitektu i vodite računa o najsitnijim detaljima, jer želite da vašim gostima bude udobno i prijatno. Trudite se i da ponuda bude veoma kvalitetna, a usluga na vrhunskom nivou. A, da li razmišljate o dizajnu web sajta?

Znate li da velika većina korisnika interneta potragu za restoranom započinje onlajn? Takav podatak i ne čudi kada znamo da mnogi žele da se informišu o jelovniku i cenama pre nego što zakorače u restoran, a veliki značaj pridaje se i recenzijama gostiju. Velika je verovatnoća da će upravo recenzije i ocene biti glavni okidač za donošenje odluke i konačan izbor restorana.

Zato ne bi trebalo da izgubite iz vida značaj digitalne prezentacije vašeg ugostiteljskog objekta. U HoReCa sektoru, gde konkurencija jača iz dana u dan, važno je da se istaknete, budete drugačiji od drugih i vidljiviji što većem broju potencijalnih gostiju.

„Želite da se razlikujete od konkurencije? Učinite da se korisnici vaših usluga osete posebno!”
– Monik Džejms (Moniek James), biznis konsultant

Izrada web sajta namenski kreiranog za vaš restoran ili kafe, tako da vizuelno i funkcionalno prati koncept vašeg lokala, jedan je od načina da učvrstite svoju poziciju na internetu. Na taj način gradite i čvršće veze sa svojim gostima već od prvog onlajn kontakta.

Šta je potrebno za uspešan web sajt restorana i kafića

1. Impresivne fotografije

Atraktivne fotografije velikog formata i visoke rezolucije neophodne su za vebsajt restorana. Na njima bi trebalo da budu specijaliteti kuće, ali i enterijer, kao i svi specifični detalji koji krase vaš lokal. Zbog čega? Zbog toga što ćete na taj način impresionirati posetioce i učiniti svoju ponudu primamljivijom. Fotografije bi u ovom slučaju trebalo istinski da govore više od 1000 reči.

sajt za restoran horosho molekularna gastronimija
Fotografije za web dizajn koncept restorana Horosho sa temom molekularne gastronomije / Autor: Irina Zhirkova / Izvor: Behance Student Show

Ukoliko na svoj sajt postavite i video prikaz enterijera ili interaktivni prikaz od 360 stepeni, slobodno možemo reći da ćete takvim vizuelnim sadržajem govoriti sve svetske jezike.

Fotografije koje koristite ne moraju da budu isključivo slike hrane, enterijera i eksterijera samog restorana. U odeljku O nama možete objaviti i zanimljive slike iz okruženja koje oslikavaju mesto u kojem se restoran nalazi i pričaju vašu poslovnu priču na jedinstven način. To se posebno odnosi na restorane i barove na atraktivnim lokacijama koje privlače veliki broj turista. Pažljivim pozicioniranjem ćete privući više gostiju u svoj lokal. A jednom kada dođu, sigurni smo, poželeće da se vrate.

Savet: Iako su na sajtovima za preuzimanje slika (eng. stock images) dostupni milioni fotografija sa tematikom ugostiteljskih objekata, od kojih većina može besplatno da se preuzme, savetujemo da ipak obezbedite sopstvene, autentične fotografije. Tako ćete povećati kredibilitet vašeg onlajn nastupa, ali i sprečiti mogućnost da se na vašem sajtu pojavi ista slika kao i na web prezentacijama drugih ugostiteljskih objekata.

2. Kvalitetna struktura sajta

Kada razmišljate o odeljcima koji će postojati na sajtu, vodite se logikom i imajte na umu potencijalne korake koje će načiniti posetioci sajta, kao budući gosti restorana. Tako ćete na jednostavan način moći da napravite strukturu i osmislite funkcionalan navigacioni meni.

Ne zaboravite da bi svaki sajt namenjen restoranima, kafićima ili barovima, trebalo da sadrži nekoliko osnovnih odeljaka, kao što su:

  • O nama – opis restorana, koncepta, ideje, vizije; lična priča o početku bavljenja ugostiteljstvom i razvoja restorana; kratke biografije članova tima…
  • Jelovnik – sa opisima i fotografijama jela, a poželjno je i sa cenama
  • Fotografije enterijera i/ili video sadržaj + video prikaz od 360 stepeni
  • Organizacija događaja – ukoliko pružate mogućnost zakupa prostora za različite vrste proslava ili korporativnih događaja
  • Sistem za rezervacije – što jednostavniji, to bolje; može biti i odvojena komponenta na sajtu, u vidu istaknutog dugmeta kojim se poziva na akciju i jasno je uočljivo na prvi pogled
  • Dostava – za mogućnost dostave specijaliteta na zadatu adresu
  • Kontakt podaci – lokacija restorana, po mogućnosti ucrtana na mapi, a zatim i podaci o adresi, telefonu, imajl adresi, radnom vremenu lokala i sl.

Sami ćete, naravno, odlučiti kako će odeljci biti nazvani, koliko će ih biti i šta će sve da sadrže. Ali uvek imajte na umu da dobro organizovan navigacioni meni, pažljivo osmišljena struktura sajta, pa i dodatna stilizacija, odabir boja i različitih strukturalnih elemenata, doprinose jedinstvenom izgledu vašeg sajta i povećavaju njegovu pristupačnost, upotrebljivost i funkcionalnost.

restoran sakura fotografija
Izgled početne stranice restorana Sakura u Beogradu kao primer preglednog navigacionog menija

3. Prikaz specijaliteta u ponudi

Kao što vodite računa o dizajnu menija u vašem lokalu, tako bi trebalo da obratite pažnju i na onlajn prikaz celokupne ponude jela i pića. Kompletan jelovnik bi trebalo da bude dostupan gostima onlajn.

Pored jelovnika, bilo bi dobro i da vizuelno izdvojite meni dana, degustacioni meni, kartu pića, vinsku kartu, sezonski meni, koktel kartu i druge vrste menija.

Osim toga, uz svaki specijalitet sa jelovnika bilo bi dobro da napišete i kratak opis jela praćen fotografijom, jer ljudi će se mnogo lakše odlučiti za nešto ako imaju priliku da vide kako izgleda i šta sve od sastojaka sadrži.

restoran enso hrana slike meni web dizajn sajt restorana
Prikaz menija na sajtu beogradskog restorana Enso

4. Efikasan sistem za onlajn rezervacije

Ako smatrate da za vaš restoran nije potrebna opcija za onlajn rezervisanje mesta, razmislite još jednom. Imajte pritom na umu da je, recimo, restoran Noma u Kopenhagenu, koji je nekoliko puta zaredom bio proglašavan najboljim restoranom na svetu, bivao kompletno rasprodat tri meseca unapred za svega nekoliko minuta od trenutka otvaranja onlajn rezervacija za taj period.

Isto važi i za mnoge druge restorane širom planete, kako one koji su ovenčani Mišlenovim zvezdicama, tako i one manje poznate, ali sa istim ciljem – da svojim gostima pruže što potpunije i što kvalitetnije iskustvo. Verujemo da je to i vaš cilj i stoga nemojte zaboraviti da na svoj sajt implementirate i sistem za onlajn rezervisanje mesta.

Savet: Preporučujemo da rezervacioni sistem bude lako razumljiv i jednostavan za korišćenje. Ukoliko uz to postoji i interaktivna mapa enterijera, tako da gosti mogu sami da odaberu željeno mesto u lokalu, biće to veliki plus za vas.

5. Uočljivi kontakt podaci

Posetiocima sajta i vašim budućim gostima će značiti ako na sajtu pronađu i mapu lokacije, uz kratko objašnjenje kako da dođu do vašeg lokala. Ako uz to dodate i vizuelne elemente, poput ikonica autobusa ili tramvaja pored kojh navodite i linije gradskog prevoza kojima se stiže do vas, još više ćete olakšati budućim gostima i zbog toga će vas još više ceniti.

Kontakt podaci su veoma značajni i trebalo bi da budu lako uočljivi na sajtu. Vodite računa da su radno vreme, adresa, telefoni i imejl adrese napisani ispravno.

restoran homa stranica o nama
Izgled stranice O nama na sajtu beogradskog restorana Homa kao primer vidno istaknutih kontakt podataka, ali i primer originalnog pristupa koji uključuje video snimke vlasnika

Osim toga, od velikog je značaja i povezati sajt sa stranicama vašeg restorana na društvenim mrežama. Na taj način omogućavate gostima da se direktno povežu sa vama, da prate dešavanja, novitete i specijalne ponude u restoranu, kao i da stupe u kontakt sa vama i putem društvenih mreža, što danas mnogi koriste češće nego imejl ili telefon.

Ako specijalne ponude i novosti šaljete putem imejl biltena (eng. newsletter) i želite da se gosti prijave na vašu mejling listu, možete postaviti i formular u koji će posetioci sajta upisati svoje podatke. Takav formular možete postaviti i u pop-up prozor koji će se pojaviti preko ekrana kada neko dođe na sajt, ali pažljivo sa tim. Niko ne voli agresivne notifikacije i poruke koje sprečavaju navigaciju na sajtu, zato dobro promislite gde ćete i kako pozicionirati pop up prozor. I vodite računa o bezbednosti ličnih podataka koje posetioci ostavljaju na vašem sajtu.

Lokalni SEO za lokalni biznis

Kada je reč o lokalnoj onlajn pretrazi ugostiteljskih objekata, važi jedno nepisano pravilo – ako neko traži restoran u blizini mesta gde se trenutno nalazi, to znači da je:

  1. gladan
  2. sa akutnom željom da nađe najbolji mogući restoran u datom trenutku na datom mestu
  3. rešen da što brže nađe mesto za doručak/ručak/večeru.

Kada to znate, jasno je i zbog čega biste voleli da se baš vaš restoran nađe među prvim rezultatima pretrage u takvim slučajevima.

Za vas, kao vlasnika ugostiteljskog objekta koji se u velikoj meri oslanja na goste iz komšiluka, ali i na turiste koji odsedaju o obližnjim hostelima, hotelima i apartmanima, to znači samo jedno – morate da vodite računa i o lokalnoj SEO optimizaciji.

To takođe znači da bi trebalo da se pobrinete i za optimizaciju sajta za mobilnu pretragu, jer brojne statistike govore da više od dve trećine korisnika pretražuje internet preko mobilnih uređaja, a uz to je i Gugl tokom 2018. godine počeo da indeksira prvo mobilne verzije sajtova.

Dalje, to znači da bi bilo poželjno da prijavite svoj restoran Guglovom servisu Google My Business, jer tako kreirate svojevrstan onlajn profil svog biznisa, otvarate mogućnost za autentične recenzije gostiju i povećavate šanse da Gugl vaš sajt rangira visoko u rezultatima pretrage. I ne samo to, već vas Gugl može rangirati i kroz takozvani Local pack, odnosno izdvojena tri rezultata pretrage koja po oceni Gugla pružaju najrelevantniji sadržaj za traženi termin u lokalnoj pretrazi.

I na kraju, ne zaboravite da svoj restoran, kafić ili bar predstavite i na brojnim web direktorijumima, ali i da upotrebom adekvatnih strukturalnih podataka, koristeći markacioni set semantičkih pravila Schema.org, unapredite programski kod vašeg sajta i učinite ga vidljivijim i razumljivijim pretraživačima.

Postojeća tema ili unikatni web dizajn?

Postoji na stotine unapred kreiranih, prilagodljivih tema za WordPress, ali i za platforme kao što su Sqaurespace, Wix i druge, što u velikoj meri može da olakša posao onima koji nisu profesionalni dizajneri, ali bi želeli sami da naprave sajt za svoj restoran.

web dizajn teme izrada sajta za restoran prilagodljive teme squarespace
Prikaz nekolicine tema za izradu sajta restorana, dostupnih na sajtu Squarespace

Većina postojećih tema dizajnirana je u zavisnosti od koncepta lokala, tako da lako možete da pronađete rešenje koje će odgovarati vašem objektu, bilo da je reč o ekskluzivnom restoranu, bistrou, koktel baru, restoranu italijanske, japanske, francuske ili neke druge kuhinje.

Sa druge strane, možete angažovati web dizajn agenciju koja će se na profesionalan način posvetiti izradi sajta i kreirati unikatan sajt za vaš restoran. Na taj način, bićete sigurni da će se vaš sajt razlikovati od drugih, da će biti kvalitetan, izrađen namenski samo za vas i da će pratiti stil vašeg lokala.

Osim toga, moći ćete sami da birate pozicije određenih elemenata na sajtu, da imate veću kontrolu nad sadržajem, da budetete sigurni da su podaci na sajtu bezbedni i da će vašim budućim gostima biti pruženo vrhunsko onlajn korisničko iskustvo. To je ono što se računa. Jer, ne zaboravite, ne vodite restoran zbog sebe, već zbog gostiju.

Da rezimiramo

Nezavisno od toga da li se bavite molekularnom gastronomijom i eksperimentišete sa fine dining elementima ili je vaš lokal jedan od najpoznatijih restorana sa tradicionlanom, domaćom kuhinjom, važno je da imate web sajt koji će na najbolji način da prezentuje vaš ugostiteljski objekat sadašnjim i budućim gostima.

Izrada sajta za restoran ili kafe-bar trebalo bi prvenstveno da bude zasnovana na pružanju kvalitetne usluge gostima. To i jeste cilj svakog ugostitelja, zar ne?

Zato, osim fokusiranja pažnje samo na kreiranje jelovnika, dizajn enterijera lokala i zapošljavanje vrhunskih kuvara, nemojte zanemariti značaj web prezentacije i digitalnog poslovanja.

Čak i ako ne želite mnogo da se reklamirate, jer više volite da se oslanjate na preporuke od usta do usta, postojanje kvalitetnog i svrsishodnog vebsajta doneće vam izuzetnu komparativnu prednost u odnosu na druge.

Nadamo se da će vam ove smernice biti korisne ukoliko se odlučite da kreirate novi sajt za svoj restoran.

Ako, pak, ne želite ništa da prepustite slučaju i voleli biste da angažujete tim profesionalnih web dizajnera i programera za izradu novog sajta ili redizajn postojeće web prezentacije, ne ustručavajte se da već danas stupite u kontakt sa nama.

 


Popunite naš onlajn formular i naručite izradu sajta za svoj restoran

Naručivanje


Ukoliko vas zanima ova tema, pogledajte i druge tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.