6 saveta za optimizaciju onlajn prodavnice 757

Vordpresov besplatni dodatak „WooCommerce” omogućio je jednostavno pokretanje onlajn prodavnica pomoću samo nekoliko klikova. Međutim, to nije dovoljno. Da bi prodavnica postigla željene rezultate, potrebno je optimizovati je (eng. on-page SEO i off-page SEO) te posetiocima ponuditi prijatnu kupovinu. Ovo su saveti koje bi trebalo slediti da bi se rezultati postigli što prirodnije.

 

Saveti za uspešnu spoljašnju optimizaciju onlajn prodavnica (eng. off-page SEO)

SEO je jedinstveni proces usklađivanja vebsajta sa pravilima koja Gugl i drugi pretraživači uzimaju u obzir  za postizanje boljeg rangiranja. Ovaj proces traje i nikada se ne završava, delimično jer se i Guglovi algoritmi menjaju, a delimično jer i na sajtovima uvek ima promena.

Unutrašnja optimizacija sajta (eng. on-page SEO) podrazumeva sadržaj sajta i kvalitet kôda koji, zajedno, utiču na bolje korisničko iskustvo i doprinose boljem rangiranju na pretraživačima. S druge strane, spoljašnja optimizacija (eng. off-page SEO) sprovodi se van sajta s ciljem da se privuče više posetilaca kako bi konverzija bila uspešnija.

Jasno je da SEO optimizacija podrazumeva oba ova procesa i da samo objedinjenim pristupom mogu da se postignu željeni rezultati. Sredstva koja se mogu koristiti su kvalitetan sadržaj, ispravan kod, odgovarajući meta opisi, protokoli i fotografije, izgradnja linkova, itd. Sve to rezultiraće postepenim povećanjem prirodnog saobraćaja, većom posećenošću, boljim rangiranjem sajta, poboljšanjem imidža i većom konverzijom.

Onlajn prodavnice nisu izuzetak od ovog pravila, i, osim dobre unutrašnje optimizacije, spoljašnja optimizacija može postići još bolje rezultate. Najvažnije je posvetiti se izgradnji kvalitetnih linkova (eng. link building) i marketingu na društvenim mrežama (eng. social media marketing) jer oni imaju najveći uticaj na Gugl i korisnike.

 


#1: Pokrenite blog

Blog na vebsajtu je sjajan način da stupite u kontakt s posetiocima i iznova im pružate aktuelan i informativan sadržaj. To posebno dolazi do izražaja na onlajn prodavnicama.

Blog na onlajn prodavnici obezbeđuje sticanje najboljih linkova, a oni su uslovljeni kvalitetnim sadržajem. Članke možete deliti na društvenim mrežama, povezati se sa proizvođačima i drugim blogovima i pouzdanim kupcima.

Blog može služiti i za objavljivanje nagradnih igara, kupona, promotivnih ponuda, detaljnijih opisa proizvoda, medijskih događaja, itd. Što je sadržaj kvalitetniji, što je objavljivanje češće i ciljano, što je blog aktivniji, to će i njegova vrednost rasti.

 


#2: Obratite se proizvođačima

Osim ukoliko ne prodajete samo i isključivo sopstvene proizvode, stupanje u kontakt s prvobitnim proizvođačem može vam višestruko koristiti.

Prvo, na sajtu proizvođača možete potražiti podatak o tome da li se povezuju s preprodavcima. Ukoliko ta mogućnost postoji, ne oklevajte da im se obratite i saznate kako da se povežete.

Drugo, ukoliko sajt glavnog proizvođača ima blog, pokušajte da stupite u kontakt s njima i dogovorite moguću saradnju – u vidu objavljivanja tekstova na blogu. Možete ponuditi recenzije proizvoda, informacije o prodaji u vašem regionu, organizovanje promotivnih događaja, itd.

Ponudite konkretne ideje za saradnju i proizvođač neće imati razloga da ih ne prihvati!

 


#3: Ocenjujte proizvode

Pre onlajn kupovine proizvoda koje dosad niste kupovali, uvek možete potražiti ocene prethodnih kupaca. Većina savremenih onlajn prodavnica nudi posetiocima mogućnost da ocene i iskomentarišu proizvode, a upravo je to sjajna mogućnost za izgradnju linkova i povezivanje s potencijalnim poslovnim partnerima i mušterijama.

6 saveta za optimizaciju onlajn prodavnice 1
Dajte kupcima mogućnost da ocene proizvode i ponudite im nešto zauzvrat u znak zahvalnosti. Izvor fotografije: shoprocket.co

Korisnici svakako vole da ocenjuju proizvode, te ukoliko se potrudite da kao prodavac ocenjujete proizvode na drugim sajtovima time ćete sebi otvoriti mogućnost širenja glasa o vašoj prodavnici. Na taj način postižete verodostojnost i razvijate poverenje.


#4: Objavite tekstove na drugim blogovima

Gostujući članci na tuđim blogovima mogu biti sjajan način da se povežete sa njima i doprete do šire publike. Pokušajte da ih pronađete pomoću termina „pišite za nas”, „gostujući blog”, „potrebni tekstopisci”, „uputstva za objavljivanje”, i slično, u kombinaciji s oblašću u kojoj poslujete.

Cilj vam je da pronađete sajtove ili blogove koji se bave istom ili sličnom oblašću kao vaša prodavnica i da s njima uspostavite saradnju. Njima je cilj da dobiju informativne i kvalitetne tekstove koje će njihovi posetioci rado čitati. Vama je cilj da obezbedite sebi link na njihovom sajtu ili blogu kroz tekst koji će oni rado objaviti.

Tokom potrage obratite pažnju na to da sajt ili blog posluju u vašoj oblasti, da prihvataju gostujuće članke, da ih Gugl ocenjuje kao kvalitetne, i da dozvoljavaju praćenje linkova (oznaka „dofollow” umesto „nofollow”).

Iako se ovo čini kao lak i jednostavan posao, nekada nije. Naročito imajte na umu da je plaćanje za ovakvu vrstu objavljivanja kažnjivo i da Guglovi algoritmi imaju način da otkriju i sankcionišu prevaru.

Potrudite se da ispoštujete pravila i uputstva za objavljivanje i da saradnja bude na obostranu korist.


#5: Povežite se s kupcima

Sigurno ste dosad prodali proizvod kupcima koji su bili i izuzetno zadovoljni i izuzetno nezadovoljni. Pronađite način da dođete i do jednih i do drugih i ponudite im dodatne pogodnosti.

Zadovoljni kupci su sigurno voljni da vas pohvale ili ocene na društvenim mrežama ili na stranicama proizvoda. Od nezadovoljnih kupaca uvek možete saznati šta im se nije svidelo i na koji način možete unaprediti proizvod ili uslugu. I jednima i drugima možete ponuditi vaučere ili dodatne pogodnosti za sledeću kupovinu, a to će sigurno stvoriti osnovu da se informacija podeli na društvenim mrežama i da i jedni i drugi rade za vas.

 


#6: Nemojte zanemariti duštvene mreže

Iako se u rezultatima pretraga na Guglu prvo prikazuju sajtovi, i društvene mreže polako dobijaju sve veći značaj. Zbog toga ih treba znati koristiti na pravi način.

6 saveta za optimizaciju onlajn prodavnice 2
Nemojte zanemariti društvene mreže jer su odličan kanal za promociju. Izvor fotografije: maxmanroe.com

 

Njihova namena nije samo da se izreklamiraju proizvodi ili objave slike, već i da se ispromovišu članci na blogu, da se dobiju ocene korisnika, da se postave pitanja i dobiju odgovori, da se objave video materijal, novi proizvodi, biografije članova tima, i mnoštvo sličnog, tačno određenog materijala koji korisnici ciljano pretražuju.

Otvorite profile i stranice svoje onlajn prodavnice na društvenim mrežama popularnim u vašoj branši i potrudite se da korisnicima tih mreža olakšate dolazak do vaše firme.


Da li ste već isprobali neke od ovih tehnika ili koristite neke druge? Šta je dalo najbolje rezultate? Podelite svoja mišljenja u odeljku za komentare ili na našim stranama na društvenim mrežama.

 

Izvor: viratel.in

 

Zanima vas pokretanje onlajn prodavnica? Pogledajte povezane članke: