Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova

Jedan od trendova u veb dizajnu jesu i ručno crtane ilustracije. A kako to izgleda kad se sprovede u delo? Pogledajte nekoliko dobrih primera iz prakse.

Trendove pokreću oni koji su izuzetni u svom poslu, a kada je u pitanju veb dizajn, dobitna kombinacija za uspešan i moderan vebsajt, između ostalog, jeste zajednički rad veb dizajnera i grafičkih dizajnera. Stoga smo pretražili internet u potrazi za dobrim primerima ilustrovanih vebsajtova. Ovo su samo neki od njih.


11 Inspirativnih primera ilustrovanih vebsajtova

1. „Peanutize me”

Ljubitelji Snupija imali su na raspolaganju stripove, crtane filmove, čak i animirani film, a sada mogu uživati u pravljenju novih crtanih likova u stilu Snupija, ili menjanjem postojećih likova iz popularne priče. Sve to nalazi se na prelepo ilustrovanom veb sajtu Peanutize me.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 1
Naslovna strana sajta peanutizeme.com ostaviće jak vizuelni utisak na posetioca i zaintrigirati ga da isproba igru

U igri će, nesumnjivo, uživati kako mladi tako i oni nešto stariji, koji su odrastali uz Snupija.


2. „Denise Chandler”

Deniz Čendler je veb dizajner, i njen sajt dokazuje na koji je način moguće izdvojiti se od konkurencije. Iako je karijeru u veb dizajnu počela praveći sajtove u Vordu, nije bila zadovoljna rezultatima jer su bili preozbiljni i korporativni, i nisu ostavljali mesta njenoj kreativnosti.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 2
Naslovna strana sajta Deniz Čendler uvući će vas na sajt poput hobotnice

Ali, kada se otisnula u samostalno poslovanje, pustila je mašti na volju. Svesna je da se njen rad neće svideti svima, ali ga se ne odriče, jer samo tako ostaje zaista srećna što radi posao koji radi.


3. „Pitch Tents”

Šatori Pič su firma iz Londona koja se bavi proizvodnjom glamuroznih šatora za kampovanje, a njihov vebsajt to najbolje ilustruje, kombinacijom crteža i jednostavne palete boja.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 3
Naslovna strana sajta pitch-tents.co.uk možda deluje jednostavno, ali to je samo način da budu jedinstveni

Bilo da vam je potreban šator za vikend u prirodi ili za porodično slavlje, na vama je samo da se odlučite za Pič, jer će se oni pobrinuti za sve ostalo.


4. „Doudou blues”

Dudu bluz je francuska priča za decu, a vebsajt koji je ilustruje zaista evocira prelepe dečje uspomene, dodatno potkrepljene bajkovitim crtežima i kombinacijom rukopisne i standardne tipografije.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 4
Jedna od strana sajta doudoublues.com podsetiće vas na radost detinje igre svojim prelepim ilustracijama i bojama nalik na vodene

Posetite ovaj sajt i utonite u radost detinjstva, i upoznajte Jumu, Lea, Džimija, Zaka, Roberta, i ostale likove koji će vas za tili čas vratiti u detinjstvo.


5. „Stuff and Nonsense”

Vebsajt jednog od najboljih dizajnerskih studija u Ujedinjenom Kraljevstvu zaista i dokazuje zbog čega nosi tako laskavu titulu, a ilustracija na naslovnoj strani one malo starije posetioce podsetiće na šarm reklama za čaj Pg Tips koje su se emitovale od 50-ih godina prošlog veka do početka 2000.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 5
Jedan od najboljih dizajnerskih studija u UK dokazuje zbog čega nosi takvu titulu

6. „Ice & Sky”

Kada se malo bolje upoznate sa surovim klimatskim uslovima na poslednjem neistraženom kontinentu, Antarktiku, postaće vam jasno zbog čega ovaj sajt o klimatskim promenama savršeno pristaje ovako ozbiljnoj temi.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 6
Ozbiljni temama odgovaraju jednako ozbiljno dobri sajtovi, čemu doprinose jedinstvene ilustracije

Ručno crtane ilustracije podsećaju na stripove poput Tintina, a u njima može uživati svako.


7. „Pottermore”

Ljubitelji Harija Potera sigurno će uživati u sajtu koji nudi mnogo širi pogled na priču koja je proslavila najpoznatije dete-čarobnjaka na svetu.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 7
Ljubitelji Harija Potera imaju na raspolaganju i sajt pottermore.com, koji pruža obilje zanimljivih informacija i korisnog štiva, a uz to je i sjajan dokaz sajtova koji su u skladu s poslednjim trendovima u veb dizajnu

Iako se sajt prvenstveno bavi predstavljanjem fantastičnih zveri iz sage o Hariju Poteru, osim toga nudi bogato i zanimljivo štivo svim ljubiteljima dela Džoane Rouling.


8. „Miki Mottes”

U svetu grafičkog dizajna, dobar portfolio govori više od reči, a ako je sam sajt izrađen tako da vas verodostojno predstavi, bolji portfolio vam ni ne treba.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 8
Grafički dizajner Miki Motes svojim vebsajtom mikimottes.com dokazuje svoj rad i pruža jedinstven uvid u savremene trendove u veb dizajnu

Svaki detalj na sajtu grafičkog dizajnera Mikija Motsa potvrđuje upravo to: ručne ilustracije, jedinstveni crteži (koje on sam naziva čudovištima), rukopisni fontovi, animacije i komplementarne boje, zajedno čine njegov sajt izuzetnim i modernim.


9. „Pralinen Schachtel”

Jedan od retkih blogova na ovom popisu je blog nemačkog veb dizajnera Tila Krosa (nem. Till Krüss).

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 9
Iako se Til Kros bavi grafičkim dizajnom, na svom blogu se bavi razmišljanjima o životu upakovanim u naizgled naivnu ilustraciju dečjeg uživanja u prirodi

Ilustracija na naslovnoj strani savršeno predstavlja njegovu ljubav prema drveću i prirodi, a evociranje detinjstva u skladu je s blogom, na kome objavljuje svoja razmišljanja o životu.


10. „Pigeon and pigeonette”

Vebsajt slikovnice Golub i golubica izdavačke kuće Začarani lav iz Njujorka predstavlja priču o velikom slepom golubu i prijateljstvu koje razvija s golubicom čija su krila toliko mala da ne može da leti.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 10
Dečija slikovnica o golubu i golubici prelepo je predstavljena na sajtu www.pigeonandpigeonette.com, na šta najviše utiču jedinstvene ilustracije i jednostavna paleta boja

Posebnom uspehu ovog sajta doprinosi osećaj kao da zaista listate stranice slikovnice dok se krećete kroz sadržaj sajta.


11. „Space lamb”

Svemirsko jagnje je interaktivna onlajn igrica u kojoj će uživati svi koji vole jednostavne igrice i zanimljivu grafiku.

Dobri primeri ilustrovanih vebsajtova 11
Zaljubljenici u onlajn igrice sigurno će uživati na sajtu spacelamb.12wave.com zahvaljujući jedinstvenim ilustracijama

Ukoliko očekujete vrhunsku grafiku možda je bolje da preskočite ovaj sajt, i da imate na umu da igrica kombinuje stilizovanu grafiku, vizuelizaciju 3D modela pomoću WebGL, senčenje, duotonove i gradijente, kontrolisanje pokreta veb kamerom ili mobilnim telefonom, i mnoge druge. I, dokle ste doveli svoje jagnje? Koliko blizu Zemlje?


A kod nas?

A sada, nakon što smo videli kako to rade drugi, tamo negde, ima li našem tržištu ovako dobrih sajtova? Znate li neki dobar ilustrovan sajt na srpskom jeziku? Očekujemo vaše predloge u komentarima ili na našoj stranici na Fejzbuku!

 

Zanima vas veb dizajn? Pogledajte povezane članke: