Kako napraviti poslovnu stranicu na Fejsu

Marketing na društvenim mrežama (eng. social media marketing) postao je jedna od sastavnih aktivnosti svake kompanije koja (želi da) posluje uspešno.

Kanali društvenih mreža mogu biti veoma korisni za SEO optimizaciju, ali i kao uho za osluškivanje ciljne publike ili potrošača, odnosno korisnika vaših usluga ili proizvoda.


Društvena mreža Facebook kao vodeća platforma

Korisnici više ne pitaju: jeste li na Fejsu? niti posećuju vaš sajt u potrazi za dugmetom koje vodi na stranicu vašeg sajta, nego se prosto uloguju (preko svog mobilnog telefona), ukucaju naziv firme u pretragu i neretko razočaraju kada shvate da vaše firme tamo nema.

Zbog čega?

Zato što očekuju da ste tamo. Očekuju to da mogu da vam se obrate na zidu ili vam pošalju privatnu poruku.

Ovaj ležerni stav nije se tek tako desio, nego se dotična društvena mreža toliko uvukla u poslovanje da je teško zamisliti bilo kakvu marketinšku kampanju bez nje kao jednog od glavnih prenosnika informacija. Čak je i sama kompanija objavila da se 91% njihovih korisnika dnevno prijavljuje preko mobilnih uređaja. Štaviše, prihod koji su ostvarili do kraja drugog tromesečja 2016. godine premašio je sva očekivanja.

Ovi i još mnogobrojni razlozi, poput podizanja svesti, sveprisutnosti, poslovnog identiteta, brendiranja i sl, dovoljni su da još danas naučite kako da napravite poslovnu stranicu na društvenoj mreži Facebook.

Šta vam je sve potrebno:

  • privatni profil (morate biti registrovani korisnih ove društvene mreže s najmanje 30 prijatelja)
  • grafike (logo i naslovna fotografija)
  • administrator društvenih mreža

Vodič kroz pravljenje poslovne stranice:

1. korak: klasifikacija

Prva stvar je da se ulogujete na svoj privatni nalog. Postoje dva načina da napravite poslovnu stranicu.

Prvi je da u desnom uglu ekrana kliknete na strelicu ka dole. Kada se otvori padajući meni, kliknite na Create page.

Kako napraviti poslovnu stranicu na fejsu

Drugi je da jednostavno pratite ovaj link: https://www.facebook.com/pages/create/ koji će vas odvesti na pravu stranicu na kojoj birate tip stranice:

Kako napraviti poslovnu stranicu na društvenoj mreži Facebook

Te delatnosti su:

  • lokalni biznis ili mesto
  • kompanija, organizacija ili institucija
  • brend ili proizvod
  • umetnik, bend ili javna ličnost
  • zabava
  • zajednica

U zavisnosti od toga kom tipu delatnosti pripada vaša firma, pojaviće se dodatna polja koja treba popuniti. Recimo da pravite stranicu lokalne firme. U tom sličaju, pojaviće se polja s kategorijom i adresom koja treba popuniti. Kada završite s unosom, kliknite na dugme kojim započinjete pravljenje stranice (Get Started).

Kako napraviti poslovnu stranicu na društvenoj mreži Facebook


2. korak: upisivanje osnovnih informacija

Drugi korak u pravljenju stranice je popunjavanje osnovnih podataka: o stranici, profilna slika, dodaj u omiljeno, ciljna publika. Imajte na umu da su neka polja uslovna, što znači da nećete moći da nastavite dalje ako ne popunite polja označena zvezdicom (*). Naravno, sve podatke koje unesete ćete moći da izmenite kasnije kada napravite stranicu.

Kako napraviti poslovnu stranicu na fejzbuku

O stranici (About)

U ovom polju treba da dodate kategorije kojima pripada vaša stranica (npr. bookstore, web design). Zatim, pošto će stranica sadržati polje O nama, treba da ispišete i nekoliko rečenica o firmi (do 155 karaktera sa razmacima). Ispod se nalazi polje za unos linka do vašeg vebsajta ili bloga. Kako bi vas korisnici lakše našli, možete dati predlog za URL stranice. I na kraju, treba da označite polja DA ili NE u zavisnosti od toga da li vaša firma zaista postoji ili ne.

Profilna slika (Profile Picture)

Kako svaki profil treba da ima profilnu sliku, tako i stranice imaju ovo polje. Ovde možete dodati logo vaše firme direktno s računara ili ga uvesti sa vebsajta. Ako ne želite to da uradite, možete i preskočiti ovaj korak (Skip).

Dodaj u omiljeno (Add to Favorites)

Kako biste lakše pristupali stranici s vašeg ličnog profila, ispunjavanjem ovog koraka dodaćete vašu novonapravljenu stranicu u omiljena mesta.

Ciljna publika (Preferred Page Audience)

Četvrti korak jeste biranje željene publike. Možete odabrati mesto stanovanja, starost, pol, interesovanja i jezik.


3. korak: upravljanje stranicom

Čestitamo!

Napravili ste stranicu!

Sledeći korak je upoznavanje sa opcijama za upravljanje stranicom.

Kako napraviti poslovnu stranicu na fejsu

U gornjem delu stranice imate kartice: stranica (Page), poruke koje vam vaši pratioci šalju (Messages), obaveštenja kada neko interaguje sa sadržajem na stranici (Notifications), alat za praćenje metrike (Insights), i alati za objavljivanje (Publishing Tools), a u krajnjem desnom uglu su podešavanja (Settings).

S desne strane administratorskog dela imate sekcije: početna strana (Home), o stranici/firmi (About), fotografije (Photos), ocene i preporuke korisnika (Reviews), sviđanja (Likes)video snimci (Videos), upravljanje objavama (Posts), upravljanje sekcijama (Manage Tabs).

Dodatni savet: Ne zaboravite da dodate naslovnu sliku koja se slaže s poslovnim identitetom vaše firme!


4. korak: dodavanje sadržaja

U središnjem delu stranice nalazi se polje za unos teksta, linka, video snimka ili fotografije. Kada ga popunite i kliknete na dugme objavi (Publish), postavili ste objavu i podelili je s pratiocima stranice.

Sadržaj koji delite na stranici uvek treba da bude zabavan i koristan kako ne biste oterali korisnike. Ako još uvek nemate pratioce, možete ih pozvati deljenjem linka do stranice sa prijateljima ili putem promocije.


5. korak: metrika

Možda najvažnija i najvrednija korist od upravljanja stranicom jeste analiziranje metrike.

Kompanija Facebook sakuplja uopštene podatke kada neko dođe na vašu stranicu ili interaguje s objavama koje postavljate.

Tim informacijama možete pristupiti preko alatke Insightsnaučite da koristite alat Facebook Insights.


 Sviđa ti se ovaj članak? Saznaj još o društvenim mrežama:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.