ios7

Apple je nedavno objavio novu verziju operativnog sistema za iPhone i iPad. Na World Wide Developers Conference događaju, Apple je predstavio iOS 7, redizajniranu verziju softvera koji se pokreće na njihovim mobilnim uređajima. Apple je sa novom iOS verzijom ispunio očekivanja... možda čak i više od toga.

U novi iOS 7 Apple je dodao dosta novih funkcionalnosti, zajedno sa novim dizajnom od njihovog najboljeg developera, Jony Ive.

iOS 7 je elegantniji i koristi flat dizajn, izbegavajući senke i realistične objekte, dajući operativnom sistemu moderniji izgled, što je veliko odstupanje u odnosu na to kako je Apple predstavio iOS u prošlosti.

Pored pojednostavljenog dizajna, ovo su neke od važnijih novih mogućnosti u iOS 7:

Multi-tasking

apple-ios7

Nove multi-tasking opcije dozvoljavaju aplikacijama interakciju sa operativnim sistemom ili sa drugim aplikacijama. Multi-tasking aplikativni programski interfejs (API) omogućava svim aplikacijama da rade u pozadini i korisnicima lako prebacivanje između aplikacija.

Kontrolni centar

Novi meni za podešavanja kod iOS će kontrolisati opcije kao što su Wi-Fi, Bletooth, utišavanje tonova, podešavanja osvetljenosti ekrana itd. Ako ste upoznati sa Google Android operativnim sistemom, iOS Control Center će vam izgledati sasvim poznato, ali umesto pristupa postavkama prevlačenjem sa vrha smart phone ekrana, korisnici iOS 7 će pristupati ovoj opciji sa dna.

Centar za obaveštenja

Drag-drop centar za obaveštenja je sada dostupan sa zaključanog ekrana iOS uređaja, sa detaljima vezanim za taj dan, poput obaveza u kalendaru ili podataka o vremenu.

AirDrop

apple-ios7

Ovo je nova funkcija za deljenje sadržaja koja radi bežično. AirDrop omogućava da delite sadržaj sa vašim bliskim kontaktima. Izaberete sa kime želite da podelite i šta želite da podelite i ova aplikacija će proslediti sadržaj na odredište.

Kamera

Nova kamera koju Apple naziva „četiri kamere u jednoj“ ima nekolicinu različitih postavki poput „squre mode“. Ostala tri moda kamere su video, normalne fotografije i panorama. Korisnici će imati mogućnost da se prebacuju između modova prevlačenjem.

Foto galerija

Više nego bilo koja nova mogućnost u iOS 7, foto galerija koristi benefite od Apple cloud proizvoda – iCloud. iCloud Photo Stream sistem agregira sve vaše kolekcije fotografija na jednu vremensku liniju (timeline) i omogućava korisnicima da jednostavno dele fotografije sa drugim iCloud korisnicima.

Safari

apple-ios7

Nova verzija operativnog sistema nije prošla bez velikog unapređenja pretraživača. Safari mobilna verzija sa unapređenim performansama je dosta brža, sa pojednostavljenom pretragom i novim browser tab interfejsom zasnovanom na rotirajućim pločama. Dodatna opcija je čuvanje podataka o lozinkama sa iCloud Keychain i poboljšanim kontrolama.

Siri

Apple virtualni asistent je postao još bolji. Siri sada ima povezivanje na Twitter, Wikipediju i Microsoft Bing pretraživač. Korisnici će takođe moći da kontrolišu mogućnosti uređaja direktno iz Siri.

iTunes Radio

iTunes radio je namenjen za pronalaženje muzike i biće besplatan za upotrebu korisnicima. Ako ste iTunes pretplatnik aplikacija će biti dostupna bez reklama koje se pojavljuju.

Automatska ažuriranja za aplikacije

Od sada nećete sami morati da se brinete o ažuriranju aplikacija, Apple će sada da ažurira aplikacije automatski za vas.

apple-ios7

Apple ima skoro 1500 novih SDK (software developer kit) mogućnosti za developere u novom iOS 7, što je prilično veliko unapređenje.

Developeri će imati prisup iOS beta verziji, a korisnici će imati priliku da se upoznaju na novim operativnim sistemom već ove jeseni kada Apple objavi svoj novi iPhone.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.