google logo redesign

Opšte je poznato da je teško utvrditi pravu cenu za logo dizajn. Činjenica da jednostavan i minimalan dizajn često ume da se ispostavi bolji od nečega kompleksnog i šarenog  onemogućuje tradicionalne načine za računanje vrednosti.

Neki od najpoznatijih logo-a svih vremena skoro uopšte nisu bili plaćeni, dok su drugi oko kojih ne biste dva puta razmislili plaćeni milionima dolara.

nike logo-dizajn

Nike znak – 35$

Nike kukica je jedan od najpoznatijih ako ne i najpoznatiji “jeftini logo”. Ova kompanija svoj logo je platila samo 35$ kada je ko-osnivač kompanije Pol Najt uposlio Karolin Davidson koja je u to vreme studirala grafički dizajn na državnom fakultetu Portland. Kada je logo bio gotov Najt je prokomentarisao da iako nije zaljubljen u dizajn, misli da će se navići.

Upečatljivi logo je ostao manje više nepromenjen od originalnog koncepta. Jedina promena uradjena je 1995. godine kada je odlučeno da neće više koristiti Nike natpis ispod kukice zarad jednostavnosti dizajna. U znak zahvalnosti za njen rad Kerolin je 1983. godine nagradjena sa skupocenim dijamantskim prstenom kao i deonicama kompanije u vrednosti od 600,000$.

logo-dizajn

BP (British Petroleum) znak – 211,000,000$

Naftni gigant British Petroleum je 2011. Godine zaposlio kreativnu agenciju Landor Associates, marketinšku kompaniju Oglivy & Mather i PR konsultante iz agencije Oglivy PR da zamene njihov “Zeleni Štit” sa trenutnim Helios logom i naprave potpuno nov vizuelni identitet kompanije. Dizajniran kao žuto zeleni  suncokret, logo predstavlja energiju u raznim oblicima i dolazi u kombinaciji sa sloganom “Beyond Petroleum”. Cena ove kampanje? Tričavih 211 miliona dolara…

logo-dizajn

Google znak – 0$

Iako je verovatno najprepoznatljiviji logo u svetu, Guglov logo nije koštao kompaniju ništa. Logo je dizajnirao 1998. godine ko-osnivač Sergej Brin i iako je naravno logo bio menjan mnogo puta zadržao je svoje glavne elemente.

logo-dizajn

Coca-Cola znak – 0$

Kao i Google, Coca-Cola  nije platila ništa za svoj logo. Logo je dizajnirao knjigovodja Frenk Robinson.  Pored dizajna Robinson je smislio i ime kompanije.

logo-dizajn

Olimpijada u Londonu 2012. – 625,000$

Jedan od najomraženijih logoa u poslednjih nekoliko godina. Prema agenciji Wolff Olins ,koja je dizajnirala ovaj logo, dizajn je hrabar i nekonvencionalan i neocekivano različit. Mnogi se ne slažu sa ovim zaključkom.  Neke od najzanimljivijih kritika su bile da logo izgleda kao Lisa Simpson dok radi nešto neprikladno, kao i da logo tajno ispisuje reč “Zion”.

logo-dizajn

Twitter 2 – 6$

Twitter je uspeo da “pazari” svoj prvobitni logo po maloj ceni tako što su ga našli na sajtu iStockphoto. Grafički dizajner i kreator plave ptičice Sajmon Oksli je rekao da nije ni znao da Twitter koristi njegovu kreaciju sve dok ga nisu kontaktirali radi dozvole za animiranje njegovog rada. Njegov dizajn je nedavno bio redizajniran u jednostavniju varijantu.

logo-dizajn

Pepsi znak – 1,000,000$

Pepsi je 2008. godine započeo kompletnu redizajn kampanju svog vizuelnog identiteta. Njujorška kompanija Arnell Group je za tu uslugu naplatila 1 milion dolara. Cifra koja je naizgled ogromna, ali imajući u vidu da je PepsiCo potrošio 1,2 milijarde dolara na vizuelne promene svih njihovih marki pića je samo kap u moru.

logo-dizajn

Accenture logo – 100,000,000$

Čista jednostavnost Accenture logoa, u poredjenju sa 100 miliona dolara plaćenih za njega, čine ga možda najzanimljivijim primerom ove zbirke. Jedini “pravi dizajn element”  cini simbol iznad slova t, koji treba da predstavlja kretanje kompanije u budućnost.

logo-dizajn

BBC logo – 1,800,000$

Kada je BBC počeo svoju tranziciju prema internetu i digitalnoj televiziji 1997. godine, unajmili su uticajnog britanskog dizajnera Martina Lambie Nairn-a koji je odlučio da je vreme da se uniformiše dizajn na svim medijskim kanalima ove kuće. Do tada je politika kompanije bila da svaki medijski departman ima svoj sopstveni vizuelni identitet .

Prošli logo, sa zakrivljenim kutijicama i crtama u boji se nije dobro prikazivao na kompjuterskim ekranima a višebojna šema boja je dizala cenu štampanog materijala ove kompanije. Da bi popravio ovo Lambie Nairn je jednostavno ispravio kutijice, uklonio crte i promenio font u Gill Sans. Logo BBC-a se nije menjao od tada i uskoro će postati najduže korišćeni logo dizajn ove kompanije.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.