display-retina

Retina Display je termin koji je definisao Apple, a odnosi se na tehnologiju ekrana visokih rezolucija premijerno predstavljenu na iPhone 4 uređaju u junu 2010. godine. Reč retina u prevodu naš jezik znači mrežnjača (mrežnjača oka).

Retina displej je dizajniran tako da ukloni zupčaste ivice piksela i doprinese kvalitetnijoj slici nego kod ranije dostupnih mobilnih uređaja. Apple tvrdi da je rezolucija toliko dobra da je prosto nemoguće razlikovati pojedinačne piksele.

Efekti Retina tehnologije ekrana su uočljivi u mnogim segmentima upotrebe, ali posebno u preglednosti teksta. Na mestima gde su slova zakrivljena, ivice su znatno mekše nego na predhodnim tehnologijama ekrana.

Kvalitet slike Retina ekrana proističe iz sledećih faktora:

  • veća gustina piksela koji sačinjavaju iPhone displej,
  • veći kontrast u odnosu na predhodne modele za svetije bele i tamnije crne nijanse boja,
  • In-Plane Switching (IPS) tehnologija za poboljšanje uglova gledanja,
  • hemijski tretirano staklo iznad ekrana i LED pozadinsko osvetljenje za bolji kvalitet slike.

Rezolucija

Retina displej koji se koristi na iPhone i iPod ekranima nudi rezoluciju od 960x640px. Pošto oba uređaja imaju dijagonale ekrana 3.5 inča to znači da imaju rezolucju 326px po inču.

To je ta rezolucija za koju Apple tvrdi da je ista kao rezolucija ljudskog oka. Rezolucija je postignuta na relativno malim displejima zahvaljujući pikselima širine samo 78 mikrometara, kako navodi Apple.

Osporavanje tvrdnji o rezoluciji

Neki stručnjaci se ne slažu sa Apple-ovim tvrdnjama da Retina Display zapravo nudi istu rezoluciju kao ljudsko oko, ističući da bi iPhone trebao da koristi različite brojeve piksela po inču u zavisnosti od toga koliko je displej udaljen od oka, da bi oponašao ljudsku mrežnjaču.

Upotreba

iPhone uređaji

Retina ekrani su dostupni na iPhone i iPod uređajima počevši sa četvrtom generacijom ovih proizvoda. Bilo kako bilo Apple je postavio nove standarde kada je u pitanju kvalitet displeja, a na korisnicima je da daju konačnu ocenu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.