Novi Apple operativni sistem nosi nazin "Planinski lav" (Mountain Lion) OS X 10.8 Dostupan je za preuzimanje putem App Store aplikacije i cena mu je 20$.

Mountain Lion je fokusiran na integraciju iOS sa Mac OS, donosi veoma koristan notifikacioni centar koji služi da pokaže važna obaveštenja za korisnike direktno na desktopu (mail, facebook, twitter…), donosi proširenu podršku za iCloud koji je integrisan sa sistemom i sa većinom aplikacija a velika novost integracija sa Apple-ovim pretraživačem safari koji svoje podatke i podešavanja čuva i sinhronizuje upravo preko ovog servisa.

Pored navedenih stvari, novi oprativni sistem Mountain Lion 10.8 donosi još niz poboljšanja interfejsa i boljeg prilagođavanja korisnicima. Ako ste planirali prelazak na novi Mac OS X 10.8, sigurno bi Vam bilo od koristi da pročitate kompletnu listu od 200+ izmena koju je objavila kompanija Apple (200+ new features).

Da bi ste mogli izvršiti migraciju na novi operativni sistem potrebno je da ispunjavate određene zahteve o kompatibilnosti software-a, tj da već posedujete poslednju ažuriranu verziju Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 ili Lion 10.7.4.

Apple je danas i zvanično objavio svoj novi operativni sitem koji je spreman za download putem App Store aplikacije. Mac OS X Mountain Lion 10.8 free download, je obezbeđen samo za kupce novih Macintosh računara u periodu od 11. juna 2011. godine pa sve do 25. jula tekuće godine.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.