U savremenom svetu ne možemo da zamislimo život bez kompjutera u torbi i smartphone-a u džepu. Ljudi su postali opsednuti povezanošću koje nude nove tehnologije.

Postavlja se pitanje kako organizujemo naše gedžete i uređaje. Kako upravljamo poslovnim i ličnim podacima na našim uređajima.

Tu stupa na scenu najaktuelnija tehnologija odnosno servis. Cloud computing je servis gde su resursi, podaci i softver dostupni na računarima i uređajima preko mreže obično preko interneta.

Apple verzija se zove iCloud koja je nakon pojavljivanja zamenila Apple MobileMe. Apple iCloud je predstavljen od strane Steve Jobs-a za vreme Apple’s Worldwide Developers konferencije u junu 2011. a na istom događaju su predstavljeni OS X Lion i iOS 5 za iPod, iPhone i iPad.

iCloud ukratko

iCloud je jednostavno rečeno hard disk na nebu. Omogućava da brzo pristupite svojim podacima sa svojih uređaja kao što su: Macbook, PC, iPhone, iPod i iPad. Ovi podaci mogu biti bilo šta od muzike preko aplikacija do kontakata i fotografija i to na svim vašim uređajima. Dok god imate internet konekciju odnosno povezani ste sa iCloud servisom možete da pristupate svojim bitnim podacima kada ste u pokretu.

Cloud skladištenje nije novi koncept. Prisutan je već neko vreme ali od predstavljanja iCloud-a postao je rastući tehnološki trend. Kroz cloud imate online cloud prostor na disku koji je zaštićen lozinkom i uvek dostupan dok imate internet vezu.

Cloud prostor na disku može da vam služi kao dodatni prostor pored vašeg na hard disku ili kao backup istog. Još bitnije je što podaci koji se nalaze na cloud storage su vam dostupni na svim vašim uređajima.

iCloud nije prvi online storage servis od Apple-a. MobileMe je preteča iCloud servisa i nudio je servis za sinhronizaciju za godišnju naknadu. MobileMe je stvoren kako bi obezbedio sinhronizaciju podataka između svih uređaja uključujući e mail, kalendar, kontakte, fotografije, iWeb i iDisk servise. Apple je potom obnovio MobileMe, spajajući mogućnosti sa novim Apple iCloud servise. Od tada iCloud je zamenio MobileMe, sa više mogućnosti i fleksibilnosti.

Kao i MobileMe, najveća prednost iCloud jeste integracija sa Apple softverom. Ovo čini iCloud najpraktičnijim cloud storage izborom pogotovo ako pretežno imate Apple proizvode: Macbook, iPod, iPad, iTouch itd. To vam obezbeđuje kontinualnu sinhronizaciju dok imate konekciju na internet. iCloud je dostupan za sve Mac uređaje sa iOS 5 operativnim sistemom, kao i sa Mac računarima sa OS X Lion operativnim sistemom.

iCloud je besplatan i dolazi uz sve nove uređaje. Kada napravite nalog za iCloud dobijate 5GB prostora za korišćenje potpuno besplatno. iCloud pravi backup kada ne koristite uređaj.

Ali, da li je iCloud spreman za nas?

iCloud ne pruža mogućnost da streamujete muziku ili video sa cloud-a (u momentu pisanja). Mogućnost puštanja video i muzičkog materijala direktno sa cloud-a bilo bi mnogo lagodnije za korisnike nego kako je sada rešeno da prvo morate download-ovati na lokalni disk.

Parcijalni backup se pravi dok spavate a u promenama se sve koje se dogode među podešavanjima uređaja, tekstualnim porukama, melodijama, podacima za aplikacije, e knjigama, video materijalu i sve ostalo što ste kupili na iTunes-u.

Kao dodatak backup se radi automatski u slučaju da ste radili upgrade vašeg operativnog sistema ili hardvera. iCloud i dalje nije perfektan jedan primer je da su korisnici iCloud-a ograničeni da koriste softver koji dizajniran specijalno za određeni cloud.

iCloud servis je dostupan dok god imate internet konekciju ali i dalje zahteva aplikaciju za upravljanje i sinhronizaciju konekcije sa vašim podacima.

Photo Stream i dalje ima dosta mana. iCloud sinhronizuje i prostire fotografije napravljene u proteklih 30 dana. To je veoma iritirajuće pogotov kada želite da pristupite fotografijama koje su napravljene pre više od 30 dana.

Pored ovog još jedna mana je što ne možete da obrišete ništa sa Photo Stream-a i ostaje vam da se nadate da neće sinhronizovati neke nepoželjne fotografije. Prvih 5GB je besplatno a ako vam je to kojim slučajem malo imate mogućnost doplaćivanja za još prostora za $20 godišnje (15 GB), $40 godišnje (25 GB) i $100 godišnje (55 GB).

Naravno tu su pristune još neke mane i nedostaci. Trenutno je limitiran što se tiče mogućnosti ali je koristan i prijatan za korišćenje i može da posluži kao besplatna backup opcija.

iCloud alternative

Box.com

Jedna od obećavajućih opcija jeste dostupnost na iOS-u što ga čini kvalitetnim konkurentom Apple-u. Dok iCloud može da se pohvali kako su vam sve aplikacije, fotografije, muzika i video na jednom mestu ima nedostatak u deljenju dokumenata sa ostalima.

Box sa druge strane je šampion u deljenju i dolazi sa integracijom za Google Docs. Nako što preuzmete i napravite nalog za Box dobijate ogromnih 50GB besplatnog prostora u poređenju sa 5GB koliko ima iCloud. Još jedna od korisnih opcija je mogućnost stream-a direktno sa Box-a na vaš AppleTV preko Airplay-a.

Jedina mana za sada je što ne može da prihvati upload veći od 100MB.

Amazon Cloud Drive

Amazon Cloud Drive je sličan servis iCloud-u po pitanju uslova korišćenja. Prednost Amazon servisa je što se odlično ponaša i u Windows i Mac operativnim sistemima dok je iCloud integrisano rešenje za Mac uređaje.

Kada napravite nalog dobijate 5GB besplatnog prostora za podatke a ako vam zafali prostora možete uvek da dokupite od 20 do 1000GB.

Dropbox

Dropbox ne nudi duboku integraciju u Mac Os kao iCloud ali je kompatibilan sa Mac, Windows, Linux kao i sa svim zastupljenijim uređajima kao što su iPhone, iPad, Blackberry i Android.

Ovaj servis nudi 2GB besplatnog prostora za podatke a možete izabrati neki od paketa do 100Gb uz novćanu nadoknadu. Za razliku od iCloud-a u Dropbox možete da skladištite podatke svih tipova dok god imate mesta.

SkyDrive

Ovo je Microsoft verzija iCloud-a ali dizajnirana više u smeru deljenja dokumenata, fotografija i video materijala između korisnika. SkyDrive nudi do 25 GB besplatnog prostora za skladištenje. SkyDrive takođe ima integraciju sa Microsoft proizvodima isto kao i iCloud sa Apple-om.

Na sledećoj stranici saznajte više o hosting mogućnostima za web sajtove.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.