Web dizajn usluge su doživele značajne promene u poslednjih par godina i još uvek se menjaju. Možda je bolje reći da web dizajn evoluira a evolucija je vezana za kompleksnost. Iako kompletna industrija nije u opasnosti određeni broj dizajnera jeste. Zvuči kontradiktorno zar ne? I nije tako, istina je da je web dizajn industrija zdrava i u rastu, novi poslovi se pojavljuju svaki dan klijenata je sve više.

Prema salary.com, srednja godišnja zarada web dizajnera u Americi je $62,687 a studija predviđa rast od 15% pre 2020.

Zašto onda web dizajneri treba da brinu? Kao što je već rečeno industrija evoluira a sa evolucijom dolazi do kompleksnosti. Što je kompleksnija industrija to je teže biti u koraku sa trendovima. Nove tehnologije se pojavljuju, nove spravice dolaze svakog meseca i sad koristite iPad da biste čitali novine. Jednostavno rečeno ako ne čitate, ne probate nove tehnologije izgubićete korak sa vremenom a kompleksnost i zahtevi industrije će vam smrviti volju da idete dalje.

Gde sve to ide?

HTML5

Definitivno novi bum na webu. Od pojave počela je velika borba sa Flash-om i to izaziva štetu Adobe-ovoj reputaciji. HTML5 je može se reći jedna od najznačajnijih promena u zadnje vreme vezanih za web dizajn i development. Kao što je već rečeno donosi bolju manipulaciju sa multimedijalnim sadržajima, elemente canvas-a, API za geolokaciju, Drag and Drop funkcionalnost.

CSS3

CSS je esencijalan kada je u pitanju layout i prezentacija web sajta, ipak njegova ograničenja su glavna tema već nekoliko godina. Sada novi CSS3 donosi odlična rešenja i poboljšanja u svoj style sheet jezik. Opcije kao što su tranzicije, animacije, senke, trasnformacije box-ova su neke od dugo očekivanih mogućnosti.

WebGL

Neki od vas su možda čuli za WebGL (Web-based Graphics Library) a neki prvi put sad čitaju o tome što je normalno sa obzirom da se tek pojavilo. WebGL je bilbioteka ekstenzija koja pretvara Javascript u super jezik za programiranje koji omogućava interaktivnu 3D grafiku u okviru web browsera pri čemu se koristi vaš GPU. Mnogi browseri još uvek ne podržavaju ove stvari i postoje neke limitacije ali treba uzimati u razmatranje ove alate za korišćenje u budućnosti. Pogledajte Chrome Experiments i videćete o čemu smo pisali.

Kraj za Flash?

Rean John Uehara je napisao članak o ovoj temi pod nazivom What is the Future of Adobe Flash? koji preporučujemo da pročitate. Mnoge su diskusije o tome da li će Flash opstati i biće veoma zanimljivo u budućnosti da vidimo šta će on novo doneti jel bez novina neće imati šansu da preživi u sve zahtevnijim uslovima. HTML5 je sposoban za velike stvari, WebGL će isto biti prisutan i ugroziće Flash dok Adobe radi na otklanjanju nekih propusta na koje se čeka već neko vreme.

Kompleksnost je dobra izgleda…

Good news for designers

Sada imamo tablet računare za čitanje vesti, pametne frižidere koji mogu da skinu recepte sa interneta na osnovu namirnica koje imate, vaš sto ima 30 knjiga u okviru Kindle-a a možete i da proverite Facebook preko vašeg televizora. Društvo je zavisno od tehnologije više nego ikad i sa takvom zavisnošću tržište će zahtevati kvalitetne dizajnere.

Lično viđenje stvari

Kompleksnost ima dobre i loše strane. Kao što je već rečeno u prethodnom delu članka loša strana kompleksnosti zahteva veće napore od dizajnera i developera kako bi njihov proizvod bio u trendu. Dobra strana je ta da nove tehnologije se pojavljuju svaki dan i samim tim se tržište povećava te je potreba za dizajnerima veća. To nije sve u budućnosti ćemo viđati sve bolje i bolje sajtove, kod će biti uredniji i sve manje će biti loših projekata.

Šta uraditi sledeće?

Razmišljate da uložite svoje vreme tako što ćete raditi na webu? Onda samo napred. Sad je pravo vreme da počnete ako već niste vreme je da napredujete da budete bolji i da učite nove stvari. Stalno se informišite o novim alatima i tehnologijama upijajte znanje i vaš trud će se isplatiti.

Ne odustajte!

Ljudi kao što je Mark Zuckerberg ili Steve Wozniak će se pojavljivati sa vremena na vreme a internet će se menjati. Ali kao web dizajner, UI dizajner ili neka druga vrsta dizajnera vaša budućnost je sigurna ako ste voljni da uložite vremena i živaca u napredovanje, poboljšavanje sposobnosti i praćenje tehnologija. Naš savet je da se borite za svoj deo kolača i da verujete u to što radite i kakva god bila budućnost vi ćete imati udela u njoj.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.