Bright colors on CSS-Tricks website

Napisao Tim V. Noks (Tim W. Knox)Čak i ukoliko ne planirate da vršite prodaju online, dobar web sajt je izuzetno značajan za svaki posao.

Pitanje: Imam malu firmu, u kojoj radim ja sa još dvoje zaposlenih, a naši proizvodi se ne mogu prodavati preko Interneta. Da li mi je zaista potreban web sajt?

Odgovor: To je zaista dobro pitanje. U stvari, to je jedno od najvažnijih i najčešće postavljanih pitanja u digitalnoj eri poslovanja. Pre nego što odgovorim na pitanje, vratio bih se u prošlost kada mi je ovo pitanje prvi put postavljeno. Bilo je to otprilike 1998. godine, u periodu kada je Internet tek otpočeo svoj razvoj.

Web sajt je danas važan sastavni deo poslovanja, a ne samo moguća opcija

Držao sam govor o uticaju koji Internet ima na mala preduzeća na svečanom ručku u Montgomeriju, u Alabami. Dakle, te 1998. godine, što je gledano kroz godine Interneta decenijama daleko, niko nije pridavao veći značaj budućnosti e-komerca, međutim čak ni najveći pesimisti nisu mogli a da se ne slože da postoje znaci koji ukazuju da će veliki deo zarade u budućnosti poticati iz onlajn transakcija ili oflajn transakcija, koje su rezultat marketing delovanja putem Interneta.

I sada, da li je potrebno da napravite web sajt za svoj mali posao, te proizvode i usluge za koje smatrate da ne mogu biti prodavani putem Interneta? Moj odgovor je isti, baš kao i 1998. godine: Da, ukoliko imate firmu, treba da imate i web sajt. Tačka. Bez pitanja. Bez sumnje.

Osim toga, nemojte tako brzo da otpišete svoj proizvod misleći da ne može da se proda posredstvom Interneta. Danas postoji jako malo stvari koje ne mogu da se kupe na ovaj način. Više od 20 miliona kupaca je trenutno na mreži kupujući praktično sve – od knjiga, preko kompjutera, automobila, do nekretnina, aviona, prirodnog gasa – samo recite. Za sve što možete da zamislite, naći će se neko ko će to na Internetu da prodaje.

Da razjasnimo

Ne govorim Vam da uložite sav svoj napor za prodaju robe preko Interneta. Međutim, ukoliko je roba pogodna za takav vid prodaje, zaista biste trebali razmisliti o tome. Ono što želim da istaknem je da biste u najmanju ruku trebali da budete na Internetu kako bi Vas mušterije, potencijalni radnici, poslovni partneri, pa čak i investitori brzo i jednostavno pronašli i saznali nešto više o Vama i proizvodima i uslugama koje nudite.

Sad kad smo to razjasnili, treba reći i to da samo posedovanje web sajta nije dovoljno. Potreban Vam je sajt koji odiše profesionalnošću kako biste bili shvaćeni ozbiljno. Obzirom da puno kupaca traži informacije preko Interneta, da bi naposletku proizvode kupili u redovnoj prodavnici, Vaš sajt može predstavljati prvi korak da se prikažete i ostavite utisak na potencijalnog kupca.

Dobra stvar kod Interneta je ta što pruža malim preduzećima mogućnost da nastupe na istoj sceni uz velike igrače. Kao što rekoh ranije, imate samo jedan pokušaj da ostavite dobar prvi utisak. Uz dobro dizajniran sajt, Vaš mali poduhvat može da stvori izgled i profesionalnost mnogo veće kompanije. A sasvim je moguć i obrnut slučaj. Viđao sam mnogo web sajtova velikih kompanija koji su bili toliko loše dizajnirani i sa toliko lošom navigacijom, da su im u potpunosti oduzimali profesionalizam i kredibilitet. Dobro za Vas, loše za njih.

Pomenuli ste, takođe, da je u pitanju mali posao, međutim kad je reč o koristima koje nosi web sajt, veličina nije bitna. Meni nije bitno da li je u pitanju samo jedan čovek, ili gigant koji zapošljava 10 000 ljudi; ako nemate web sajt, gubite poslove koje dobijaju kompanije koje se nalaze na Internetu.

Postoji izuzetak mog pravila

Bolje je uopšte nemati web sajt, nego imati takav koji kvari imidž Vaše firme. Vaš sajt govori jako puno o Vašem preduzeću. On ili govori: „Hej, pogledajte, mi toliko ozbiljno shvatamo naš posao da smo kreirali ovaj divan sajt za naše potrošače!“, ili vrišti: „Hej, pogledajte, dao sam svom 10-godišnjem nećaku da napravi sajt, srećno u pronalaženju onog što Vam je potrebno!“

Web sajt je izuzetno važan deo Vašeg poslovanja. Zato se i odnosite se prema njemu na takav način.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.