Jomla ili Drupal I deo


Jomla ili Drupal I deo

Proteklih nekoliko meseci smo imali par klijenata koji su bili na mukama, odlučujući koji CMS sistem da odaberu za sebe, a posebna nedoumica je bila odlučiti se za Drupal, ili Joomlu.

Nakon dosta vremena provedenog nad davanjem odgovora na pitanja o tome šta je bolje, rešili smo da predstavimo odgovore do kojih smo sami došli, a u cilju da ljudima koji se premišljaju olakšamo izbor.

Imajte na umu da ovo nije diskusija o tome da li je bolja Jomla ili Drupal, već informacije o tome koji je od ova dva izbora najbolje rešenje za određeni tip sajta. Ponekad smo čak prinuđeni da kažemo klijentima da ni jedan ne može da odgovori njihovim zahtevima. Takođe, ovaj spisak nije konačan, već je podložan promenama shodno ocenama korisnika Drupala i Jomle.

Navodimo Vam prednosti i nedostatke Drupala i Jomle

Upravljanje sadržajem Kod Drupala je ova opcija veoma dobro obrađena. Omogućava neograničen broj nivoa kategorija, označavanje i kategorizaciju. Takođe, možete kreirati više tipova sadržaja sa različitom tematikom. Jomla ima slabo razrađeno upravljanje sadržajem. Postoje samo 3 nivoa sadržaja: sekcija – kategorija – dostupan sadržaj. To je to. Ne postoji međusobna povezanost kategorija. Da bi se dobilo na fleksibilnosti, neophodno je dodati Content construction Kit dodatak (alatka za dodavanje sadržaja).

WYSIWYG editori Jedna od najčešćih prigovora Drupalu je da ne poseduje osnovni editor. Sa druge strane, sa Jomlom zajedno u paketu dobijate i TinyMCE .

Templejti/teme Postoji izuzetno malo izbora kada je reč o ovome u Drupalu. Većina dizajniranih sajtova su samostalno dizajnirana. U ovoj oblasti je Jomla verovatno najjača. Postoji ogromna baza gotovih besplatnih i komercionalnih dizajnerskih rešenja.

Društveni sadržaj U drupalu postoji mogućnost jednostavnog proširenja korisničkih profila i osnivanja grupa (Organic group). Kod Jomle, ovo nije izvorno dato, međutim, postoje dve moćne društvene opcije. Community Builder je besplatan, dok je Jomsocial komercijalan.

Korisničke opcije U Drupalu možete kreirati neograničen broj korisničkih nivoa i veoma lako i brzo ih prilagođavati. Ova opcija je možda čak i Jomlina Ahilova peta. Većina sajtova izrađena u Jomli ima mogućnost korišćenja samo tri korisnička nivoa (javni, regostrovani i specijalni) bez instalacije kabastog dodatka Access Control Level.

Korpa za kupovinu Jedina opcija je Ubercart. To je moćna, skroz prilagođena platforma za e-komerc. Međutim, nije najbolje rešenje za male prodavnice. Jomla ima samo jednu korpu za kupovinu – Virtuemart. Nažalost, smatra se da ima dosta grešaka i da je komplikovana za rad.

SEO Sa Drupalom nema nikakvih problema kad je reč o optimizaciji sajta  za pretraživače. Štaviše, postoji mogućnost nadogradnje uz pomoć jednostavnog dodatka: Pathauto. Osnovni kod je jednostavan i dobro optimizovan. Jomla poseduje sasvim pristojne izvorne adrese, međutim, ne poseduje sposobnost da kontroliše adrese ili metapodatke. Za korisnike kojima je SEO važan, neophodna je instalacija dodataka potrebnih za SEO.

Forumi Drupal daje svoj osnovni forum koji je sasvim dobar, ali mu nedostaju neke funkcije koje poseduju najbolji savremeni forumi. Kod Jomle izbor pada na Agoru i Kunenu (koja je ujedno i osnovni forum Jomle) i RockBridge (spojnica za phpBB3) i JFusion (spojnica za skoro bilo kakav forumski softver).

Multimedijalni sadržaj Sajt Drupala u svom osnovnom obliku ne sadrži opcije za dodavanje multimedijalong sadržaja, ali dolazi sa opcijama za mogućnost dodavanja videa ili podkasta (podcast). Jomla dolazi sa mogućnošću za postavljanje video i podkast sadržaja.

Foto galerije Drupal definitivno daje mnogo manje opcija u pogledu foto galerija od Jomle. Da biste u Drupalu napravili pristojnu galeriju, potrebno je da iskombinujete nekoliko modula. Jomla daje na desetine super galerija.

Kalendar dešavanja U Drupalu ova opcija nije najbolje rešena, za razliku od Jomle, koja poseduje mnoštvo različitih dodataka za ovu opciju.
Latest posts by Jovan Ivezic (see all)
facebook
twitter
google
pinterest