Prodaja robe i usluga preko Interneta se naziva elektronska kupovina (e-commerce). Onlajn kupovina je praktično ista kao i ona redovna, no ipak je za nju potrebna tehnologija, te visok nivo sigurnosti i poverenja. Razlozi koji su pogurali razvoj e-kupovine su onlajn transakcije putem kreditnih kartica, onlajn promocije, praćenje dobara i usluga putem upravljanja lancem snabdevanja, itd. Među svim razlozima, najvažnija je lakoća kojom se odvijaju transakcije dok kupac sedi u svom domu.

Pre nego sto se odlučite za neku od mogućnosti e-kupovine, upoznajte se sa nekoliko važnih stvari:

1. Web sajt mora biti orijentisan ka korisnicima

Od izuzetne je važnosti da napravite sajt za online kupovinu na koji će korisnici moći da dođu, pregledaju sadržaj, izaberu šta žele, i kupuju. Danas niče toliko novih sajtova za kupovinu, pa je važno znati kako se diferencirati u odnosu na njih. Imajte uvek na umu sledeće: što je bolje iskustvo Vaših potencijalnih klijenata sa upotrebom navigacije kroz sajt, imaćete više koristi. Ukoliko je njihovo iskustvo na sajtu loše, Vi ćete, takođe, loše da prođete.

2. Sigurnost plaćanja

Transfer sredstava mora da bude veoma dobro obezbeđen. U današnje vreme uopšte nije lako navesti ljude da troše svoj novac prekoInterneta. Morate im jasno staviti do znanja da će njihovi podaci o kreditnim karticama biti čuvani i bezbedni.

3. Izgradite profesionalan interfejs između Vas i Vaših korisnika

Dizajn treba da je jednostavan, ali da odiše ozbiljnošću i profesionalnošću. Nemojte da komplikujete posao korisnicima, već sve što možete uprostite. Jednostavan dizajn će privući više korisnika. Način na koji web sajt izgleda i funkcioniše stvara sliku o Vama i Vašoj firmi u svesti potrošača.

4. Onlajn marketing

Grešite ako mislite da je postavljanje sajta za onlajn kupovinu završen posao. Ima na stotine prodavaca koji prodaju iste proizvode i usluge koje i Vi nudite. Pa šta je to što će napraviti razliku između Vas i njih? Morate da izložite i promovišete svoje proizvode gde god je to moguće, koristeći sva raspoloživa sredstva. Možete se služiti pisanjem bloga, članaka, SEO usluga, PPC kampanjom (pay per click), itd. Postoji na stotine načina da promovišete svoj web sajt.

5. Pokažite opis i vrste proizvoda

U mogućnosti ste da svojim kupcima prikažete prilično detaljan opis proizvoda, kao i da im pokažete sve proizvode koje nudite. Ukoliko su proizvodi opipljivi, potrudite se da potencijalnim kupcima omogućite dožive jednako uzbuđenje kupovine, baš kao da su zaista otišli u prodavnicu. Ako prodajete usluge, trebalo bi da osigurate i dodatne usluge za svoje kupce. Bilo bi više nego poželjno da imate kolica za šoping, kako biste omogućili kupcima da imaju pregled svih stvari koje žele da pazare. Najbolja solucija je da date kratak opis proizvoda, a da kao dodatnu opciju date mogućnost da se kupci detaljnije informišu o njemu.

Pravo je vreme da učvrstite svoj posao putem e-kupovine! Imajte ovih nekoliko saveta na umu i omogućićete sebi uspešno poslovanje.

Preuzeto sa http://www.blog.pixelcrayons.com/

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.