Najbolji AI dodaci za WordPress.

Sa stalnim razvojem tehnologije veštačke inteligencije, svet kodiranja se brzo menja pred našim očima, a ako želite da iskoristite AI za WordPress kodiranje, onda su AI dodaci, odnosno plugini, pravo rešenje za vas.

Ukratko, AI plugini su jednostavni i efikasni alati koji olakšavaju programerima da obogate svoje WordPress projekte pametnim funkcijama, bez potrebe za složenim kodiranjem. Ovi dodaci se lako integrišu u proces razvoja.

U ovom vodiču ćemo govoriti o najefikasnijim načinima korišćenja veštačke inteligencije za WordPress u formi dodataka.

 

Razumevanje AI dodataka

Pre nego što počnemo da pričamo o najboljim dodacima veštačke inteligencije za WordPress, prvo treba da objasnimo šta su oni zapravo i kako funkcionišu u okviru WP razvojnih usluga.

U suštini, WordPress plugini funkcionišu kao digitalni asistenti za sajtove, koristeći algoritme koji poboljšavaju funkcionalnost i optimizuju korisničko iskustvo. Konkretno, AI dodaci mogu pomoći pri kreiranju i optimizaciji sadržaja za SEO (optimizacija za pretraživače) i odgovaranju na pitanja korisnika.

Takođe, mogu vam pomoći da bolje razumete performanse sajta i ponašanje posetilaca. Jednostavno rečeno, ovi dodaci mogu unaprediti vašu odabranu CMS platformu, ojačati vaše online prisustvo, podstaći angažovanje i pomoći vam da ostvarite više konverzija.

 

Korišćenje veštačke inteligencije za WordPress razvoj i plugine

Da pređemo na stvar – ovo su najbolji softveri koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite veštačku inteligenciju.

 

1. AI Engine

Ovo je dodatak za optimizaciju performansi sajta koji predlaže poboljšanja i unapređenja u realnom vremenu. Idealan je za one koji žele da poboljšaju celokupno korisničko iskustvo na svojoj platformi i da ubrzaju učitavanje sajta.

Dodatak dolazi u Pro i besplatnoj verziji, pri čemu besplatna verzija pokriva interne API funkcije i chatbot u stilu ChatGPT-a. Pro verzija takođe nudi statistiku upotrebe i AI forme, sa cenama koje se kreću od godišnje naknade od $49.00 za pojedinačne sajtove do $899.00 za rešenja namenjena agencijama.

Ukratko, dodatak nudi predloge za poboljšanje performansi u realnom vremenu, funkcije za generisanje slika i sadržaja, sugestije za kreiranje sadržaja i još mnogo toga.

WordPress dodatak za optimizaciju performansi sajta.

 

2. Elementor AI

Elementor je već neko vreme prisutan na tržištu kao omiljeni alat za web dizajn stručnjake. Ovaj vizuelni uređivač stranica omogućava brzo i efikasno kreiranje privlačnih sajtova. AI dodatak za Elementor dodatno ubrzava rad, omogućavajući dizajnerima da osveže postojeći sajt ili odrade projekat od nule neverovatnom brzinom.

Elementor AI dolazi sa listom korisnih vidžeta koji se mogu prevlačiti i puštati na stranicama. Ovo uključuje klizače, dugmad, forme, galerije i još mnogo toga, omogućavajući vam da obogatite dizajn stilom i funkcionalnošću u isto vreme.

Za eCommerce sajtove, Elementor olakšava dizajniranje stranica za naplatu, proizvoda i korpi, zahvaljujući besprekornoj integraciji sa WooCommerce-om. Sve ovo dolazi sa besplatnim probnim periodom i dve plaćene opcije, AI Starter i AI Power, koje koštaju $2.99 i $8.25 mesečno.

 

3. Tidio

Svaki ozbiljan vlasnik sajta zna da je interakcija sa posetiocima ključna. Tidio, AI dodatak za chat, olakšava ovaj deo pružanjem podrške u realnom vremenu. Softver komunicira sa vašim korisnicima putem poruka uživo, odgovarajući na pitanja i pružajući pomoć.

Dodatak može pružati 24/7 podršku korisnicima, uz opciju besplatnog ili premium plana, pri čemu premium plan počinje od 25 evra mesečno. Pored funkcija chatbota, ovaj plugin može pomoći i sa uslugama email marketinga, inicijativama za prikupljanje potencijalnih klijenata, a nudi i prilagodljive forme i vidžete koji vam pomažu u web dizajnu.

Tidio WordPress dodatak za pružanje podrške u realnom vremenu.

 

4. Hostinger AI Assistant

Hostinger služi kao idealan asistent za pisanje ukoliko želite da kreirate SEO-optimizovan sadržaj za vaš blog. Da biste ga koristili, potrebno je da uzmete Hostinger Cloud ili Business hosting plan za najmanje $2.99 mesečno uz dvogodišnju pretplatu.

Kada sve postavite, samo treba da izaberete tip sadržaja, dužinu, ton pisanja, glavnu temu, kliknete na ‚‚generiši“ i magija se dešava – dodatak generiše sadržaj za vas. Naravno, imate mogućnost da ga dodatno prilagođavate, a kada budete zadovoljni rezultatom, možete ga objaviti na svom blogu.

Hostinger AI dodatak za pisanje optimizovanog sadržaja.

 

5. Rank Math

Kao što mu ime i sugeriše, Rank Math je dodatak za optimizaciju koji vam pomaže da se bolje rangirate na Google-u i drugim pretraživačima tako što daje predloge za optimizaciju sadržaja. Može biti neprocenjiv alat za početnike koji žele da poboljšaju vidljivost bez dubljeg zalaženja u SEO priču.

AI plugin analizira vaš sajt, ocenjujući meta tagove, sadržaj i druge važne aspekte, te dajući preporuke za poboljšanja.

Dodatak takođe dolazi sa funkcijama za lokalni SEO, uključujući schema markupe za lokalne kompanije sa integracijom za Google My Business na više lokacija. Softver ima i SEO analitiku koja skenira potencijalne probleme na sajtu koji mogu negativno uticati na vidljivost.

Rank Math nudi tri opcije mesečne pretplate, sa cenama od $5.75 do $45.75.

 

6. Imagify

Evo još jednog dodatka koji vam pomaže da poboljšate performanse sajta i brzinu učitavanja smanjenjem veličine slika.

Imagify dolazi sa podrazumevanom pametnom kompresijom, automatski balansirajući kvalitet i performanse kako bi kompresovao vaše slike i smanjio njihovu veličinu bez potrebe za vašom intervencijom.

Plugin takođe konvertuje vaše slike u WebP format, što dodatno pomaže u poboljšanju vaših Core Web Vital PageSpeed rezultata. Možete optimizovati veću količinu slika, a i odabrati samo jednu. Optimizacija se odvija u pozadini, a vi se možete odlučiti i za čuvanje rezervnih kopija originalnih slika i njihovih veličina.

Možete početi sa besplatnom registracijom koja vam omogućava optimizaciju do 20MB mesečno. Ako vam treba više od toga, možete odabrati premium planove koji počinju od samo $4.99 mesečno.

Imagify AI dodatak za optimizaciju slika i performansi sajta.

 

Prednosti AI dodataka za WordPress

Nakon što smo pročešljali ove preporuke, trebalo bi da bude očigledno zašto je korišćenje ovih plugina od velike koristi. Ipak, evo nekoliko dodatnih prednosti koje vas mogu motivisati da ih razmotrite.

 

Jednostavno kreiranje sadržaja

Osmišljavanje zanimljivog sadržaja može biti dugotrajan i mukotrpan proces. Veštačka inteligencija i AI plugini vam mogu pomoći u generisanju sadržaja, smišljanju ideja, poboljšanju gramatičke ispravnosti i uopšte kreiranju zanimljivijeg materijala. Ovi lični asistenti za pisanje nikada ne ostaju bez ideja i mogu obaviti veliki deo pisanja umesto vas.

 

Poboljšano korisničko iskustvo

Veštačka inteligencija može analizirati ponašanje vaših posetilaca i nuditi personalizovane preporuke za sadržaj. Mogu predložiti srodne članke ili proizvode vašim posetiocima, na osnovu njihove trenutne lokacije na vašem sajtu. Ovo vam pomaže da angažujete posetioce – a što duže ostanu na vašem sajtu, veće su šanse da preduzmu neku akciju.

 

Veća sigurnost

Iako nisu pomenuti na ovoj listi, postoje WordPress AI dodaci koji automatski skeniraju vaš sajt kako bi otkrili i čak blokirali sumnjive aktivnosti, pružajući pravovremena upozorenja i zaštitu od malvera.

 

Bolja interakcija sa korisnicima

Izgradnja poverenja i odanosti publike nije moguća bez efikasnih interakcija sa korisnicima. AI plugini automatski odgovaraju na najčešća pitanja i nude chat podršku, dok vam takođe daju uvid u ponašanje posetilaca/korisnika. Ovo vam može pomoći da dođete do smislenijih načina za povezivanje sa vašom publikom.

 

Biranje AI dodataka za WordPress

Pre nego što se odlučite za neki AI dodatak, potrebno je razjasniti nekoliko stvari kako biste mogli maksimalno iskoristili njihovu funkcionalnost i performanse. Evo nekoliko važnih faktora koje treba uzeti u obzir:

  • Kompatibilnost: Morate biti sigurni da je dodatak kompatibilan sa trenutnom verzijom WordPress-a koju koristite. Većina dodataka će zahtevati redovno ažuriranje sajta, pa je bitno proveriti da li vaš sajt koristi najnoviju verziju.
  • Definisanje ciljeva: Da li vam treba nešto što će vam pomoći u kreiranju sadržaja? Tražite li poboljšanje SEO optimizacije ili poboljšanje korisničkog iskustva? Sužavanje vaših ciljeva pomoći će vam da skratite put do njihovog ostvarenja.
  • Opcije podrške: Odaberite dodatak koji dolazi sa pouzdanom korisničkom podrškom kako biste prevazišli sve probleme ili prepreke na koje možete naići tokom konfiguracije dodatka. Često vam online forumi i recenzije mogu pomoći da vidite da li pruženi nivo podrške zadovoljava industrijske standarde.
  • Nivo korisničke pristupačnosti: Dobar dodatak treba da ima korisnički pristupačan interfejs i jednostavna uputstva za postavljanje.
  • Funkcionalnost i prilagodljivost: Trebalo bi da pažljivo ispitate karakteristike dodatka da biste videli da li se uklapaju u vaše potrebe. Neki od ovih softvera nude mnogo funkcija, dok se drugi ističu u specifičnim funkcionalnostima.
  • Uticaj na performanse: Kvalitetni, optimizovani dodaci ne bi trebalo da usporavaju vaš sajt, ali je uvek dobra ideja testirati novi softver na vašem testnom sajtu da vidite da li utiče na performanse.
  • Procena skalabilnosti: Dobar dodatak treba da može da odgovori na rastuće potrebe sajta. Dakle, treba da se odlučite za dodatak koji može da se prilagodi proširenju vašeg online poslovanja.
  • Istraživanje: Pročitajte nekoliko ocena i recenzija drugih korisnika. Nečije iskustvo iz prve ruke može biti dragoceno za dobijanje boljeg uvida u jake i slabe tačke dodatka.

 

Šta možemo da zaključimo?

AI dodaci za WordPress su neupitno revolucionarni za većinu početnika vlasnika WP sajtova, ali mogu biti korisni čak i u sklopu profesionalne usluge izrade WordPress sajtova. Ovi plugini unapređuju funkcionalnost sajta, pojednostavljuju zadatke, automatizuju procese i pružaju brojne mogućnosti za poboljšanje vašeg sajta i prisustva na internetu.

Bez obzira da li nastojite da pogurate SEO optimizaciju, angažovanje korisnika, ili kreirate sadržaj, na tržištu postoji mnogo dodataka koje možete izabrati. Ipak, pre nego što se odlučite za neki, pobrinite se da sprovedete istraživanje kako biste izabrali onaj koji se najbolje slaže sa vašim potrebama i zahtevima vašeg sajta, te kako biste maksimalno iskoristili njegove mogućnosti.