najbolji besplatni kursevi o veb dizajnu

U modernom svetu, u kom tehnologije napreduju gotovo iz minuta u minut menjajući našu svakodnevicu, ali i karijeru, sticanje novih veština postalo je ne prednost, nego nužnost. Da ovo nisu neutemeljene procene, pokazuje podatak da se prosečno ljudsko znanje udvostručuje svakih 13 meseci. Još su ubedljivija istraživanja američke informatičke kompanije IBM koja predviđa da će se u narednih nekoliko godina obim informacija duplirati svakih 11 sati.

Napredak svih industrija istovremeno znači i veći pritisak na savremenog čoveka. Kako bi opstao i ostao konkurentan na tržištu rada, potrebno je da što pre shvati koncept „celoživotnog učenja“ . Koliko god surovo zvučalo, zaposleni koji ne ide u korak sa vremenom i ne primenjuje nove veštine, nije vredan poslodavcu i pre ili kasnije biće zamenjen onim koji može da se izbori sa savremenim izazovima.

Kako su nove tehnologije jedan od ključnih faktora konkurentnosti danas, u ovom tekstu izdvojićemo najbolje besplatne kurseve za web dizajn. Bilo da želite da naučite kako da dizajnirate web stranice za svoj biznis, za poslodavca ili jednostavno hoćete da unapredite postojeće znanje o web dizajnu, ovaj tekst je za vas.

Udemy

Udemy je jedna od najvećih platformi za učenje koja sadrži preko 180.000 kurseva i okuplja 40 miliona ljudi posvećenih znanju. Većina kurseva je besplatna, s tim što postoji mogućnost i plaćene verzije gde dobijate sertifikat i mogućnost da pišete predavaču direktno, što u free opcijama nije moguće.

Na ovom mestu možete naći i veliki broj besplatnih kurseva za web dizajnere.

Veb Dizajn za Veb developere

Jedan od trenutno najbolje ocenjenih za web dizajn jeste besplatan kurs Džonasa Šmetmana (Jonas Schmedtmann). Reč je o jednočasovnom kursu koji se sastoji od 25 jednostavnih pravila i vodiča, kao i alatki i resursa za web dizajniranje. Uz ovo, na raspolaganju vam je i e-knjiga „Najbolji resursi za web dizajn i programiranje sa HTML5 i CSS3“.

U opisu kursa navodi se da će polaznici naučiti kako da tekst bude profesionalno dizajniran, kako ispravno koristiti moć boja, kako doći do savršenih fotografija i fontova i koristiti ih, potok kako napraviti raspored koristeći razmak i vizuelnu hijerarhiju i kako da vaš sajt konvertuje bolje uz pomoć osam efikasnih tehnika. Osim praktičnih znanja, jedna od lekcija jeste i kako da se motivišete da konstantno učite o web dizajnu.

Ovaj kurs Džonasa Šmetmana titlovan je na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, portugalskom i španskom, te možete izabrati koji najviše poznajete.

Kreiranje neverovatnih sajtova sa CSS-om i HTML-om

Dobre recenzije beleži i kurs francuskog autora Lorensa Svekisa (Laurence Svekis) koji je istovremeno za programiranje i dizajniranje. U opisu se navodi da će polaznici naučiti da kreiraju web stranicu od početka edukujući se o CSS-u i HTML-u.

Program podrazumeva kodiranje u CSS-u i HTML-u kao i njihovu kombinaciju, kreiranje web templejta, kreiranje sajta i njegovo stilizovanje. Uz to, autor navodi da obezbeđuje najbolje resurse za web dizajnere, kratke lekcije koje ciljaju poentu i realne primere.

Namenjen je, kako stoji u opisu, bilo kome ko želi da uči o navedenim temama, bilo da su početnici ili oni koji već imaju iskustva u programiranju i dizajniranju.

marketing team discuss about new brand design
Izvor: Unsplash

 

Web Design Bootcamp

Web design Bootcamp pod motom „design lika a pro“ i „design from ZERO to HERO“ besplatan je kurs Julijana Babolea (Iulian Bubolea). Tokom dva sata i 20 minuta polaznici će naučiti da dizajniraju u photoshopu, naprave web stranicu u HTML-u i CSS-u, ali i da saznaju kako da se najbolje predstave kao frilenseri na tržištu rada.

Autor navodi da je kurs namenjen onima koji hoće lako i jednostavno da nauče veštine dizajniranja, onima koji razumeju da je jednostavnost najbolja opcija u dizajn, te i onima koji razumeju zašto su neke boje dobre, a neke loše.

Web design Bootcamp ima vrlo dobre osecene i recenzije, a do sada ga je pohađalo 23.497 studenata.

Web dizajn za početnike

Ukoliko pravite prve korake u web dizajnu, kurs „Web Design for Beginners“ autora Išmila Lamptija mogao bi biti prva stanica za vas.  Ovaj kurs beleži dobre recenzije i do sada ga je odslušalo 11.829 studenata. U okviru pet sati i 42 minuta Lampti navodi da ćete naučiti da napravite izgled bilo koje web stranice, da upravljate CMS alatom za upravljanje sadržajem, koristite uobičajen rečnik iz industrije dizajna, kao i da koristite CSS3 animaciju u okviru svog projekta. Posebno se ističe učenje o WYSIWYG Web Builderu.

U opisu kursa stoji da je namenjen svima koji žele da dizajniraju kao profesionalci, svako ko se bavio web dizajnom iz hobija, ali nije siguran da li može da izađe na crtu profesionalcima, za timove ili pojedince koji žele da izgrade online prisustvo i za one koji žele da uče kroz praktičnu primenu, a ne teoriju.

Coursera

Coursera je online platforma za učenje koju su 2012. osnovali američki profesori informatike. Kako se navodi na njihovom sajtu, sadrže 5.000 kurseva uz dobijanje sertifikate, ali je moguće steći i diplomu nekog programa svetskih univerziteta.

Veliki broj materijala na Courseri je besplatan, a plaćanje se odnosi na neke dodatne programe i sertifikate. Za razliku od Udemy platforme gde su autori uglavnom pojedinci, ovde su kurseve kreirali univerzitetski profesori.

Web dizajn za svakoga

Osnove web dizajna za sve naziv je kursa koji je kreirao Univerzitet u Mičigenu. Nastavne jedinice koje ovaj kurs pokriva su kreiranje interaktivnosti na web stranici pomoću JavaScripta, upotreba CSS3, DOM (Document Object Model) za modifikaciju stranica i prilagođavanje dizajna za sve uređaje (responsive design). Sve ovo raspoređeno je po modulima i možete odabrati koji želite da pohađate.

Autori kursa su profesori sa mičigenskog univerziteta Kolin van Lent (Colleen van Lent) i Čarls Rasel Severans (Charles Russell Severance).

Responzivni web dizajn i development

Univerzitet u Londonu donosi kurs pod nazivom Responsive Website Development and Design Specialization.

„Prilagodljivi web dizajn odnosi na stvaranje najboljeg korisničkog iskustva bez obzira da li korisnik pristupa vašoj web lokaciji sa desktop računara, tableta ili mobilnog telefona. Ovaj modul pokriva moderan full stack web development od UX dizajna do front-end kodiranja i prilagođenih baza podataka. Izgradićete osnovne veštine u čitavom nizu tehnologija, uključujući HTML/CSS, JavaScript i MongoDB. Naučićete i da implementirate reaktivnu, višekorisničku web aplikaciju koristeći meteor.js okvir“, navodi se u opisu ovog kursa.

Ako vas je ovaj uvod zainteresovao, pogledajte detaljnije na njihovom sajtu.

UI i UX dizajn

UI/UX Design još jedan je kurs vredan vaše pažnje koji je kreirao California Institute of the Arts. Dizajn korisničkog interfejsa i korisničkog iskustva je visoko traženo zanimanje jer je primenjivo na širok spektar karijera – od marketinga preko web dizajna do interakcije računara i čoveka.

U okviru ovog kursa postoji četiri modula u okviru kojih će se razmatrati sve faze UI i UX dizajna, od istraživanja korisnika do definisanja strategije projekta, obima i arhitekture informacija do razvoja mapa sajta. Navodi se i da će polaznici naučiti trenutno najbolje prakse u dizajnu UX kako bi kreirali efektivna i ubedljiva iskustva korisnika.


Da li ste na početku web dizajnerske karijere? Možda će vam baš neki od ovih predloga pomoći da unapredite svoje znanje i krenete na put građena karijere u veoma perspektivnoj i profitabilnoj industriji.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.