brendiranje ecommerce startupa

Kupovina na internetu je prethodnih godina imala velik skok. Danas, naručivanje robe preko internet platformi postaje uobičajeno, a sve lakše i pristupačnije u svakodnevnom životu.

Kako bi ostali u toku sa trendovima koji su aktuelni danas, mnoge robne marke prebacuju svoje online poslovanje potpuno na online platforme.

Odakle početi sa brendiranjem eCommerce startup-a?

Pre nego što krenete u promociju svoje prodavnice, potrebno je preduzeti neke korake da bi svoj startap pokrenuli.

Odredite model koji želite da radite

Da li je vaš startup okrenut ka:

  • B2B, prema drugim biznisima ili
  • B2C, da li je namenjen krajnjim korisnicima?

U odnosu na to ko spada u vašu ciljnu grupu, biće lakše oblikovati strategiju nastupa, način obraćanja i komunikacije prema klijentima. U slučaju da je u pitanju biznis, možete sebi dozvoliti profesionalan, optimističan način komunikacije, koji može govoriti o ciljevima.

Ukoliko želite da se obratite direktno kupcu, imate “luksuz” personalizovanog pristupa, direktno njima, njihovim željama i negovati taj odnos na putu od ciljne grupe do aktivnog korisnika usluga vaše prodavnice.

Sve ovo pomaže u realizaciji daljih koraka na putu brendiranja startup biznisa, zbog čega je važno pronaći odgovore na nekoliko sledećih pitanja:

Šta je vaš proizvod?

Postoje grupe proizvoda koje su tražene u online biznisu, zbog čega je važno suziti ponudu onoliko precizno koliko imate mogućnosti da oglašavate, promovišete i šaljete putem distributivnih kanala.

Sve što može doprineti osećaju jedinstvenosti i posebnosti vašeg kupca, dodaje na značaju vašem biznisu. Pažljivo probran proizvod i kvalitetna poruka koju šaljete svojim klijentima predstavljaju dva osnovna resursa koji mogu pomoći u prepoznatljivosti i popularnosti vašeg eCommerce startup-a.

Ciljevi vašeg eCommerce startup-a

Koje rezultate očekujete, da li su postavljeni ciljevi vremenski dostižni, na koji način ćete realizovati prodaju i distribuciju od vas do klijenta, bilo da je u pitanju drugi biznis ili krajnji korisnik. Kada prepoznate uslugu koju možete ponuditi klijentima, radite posao tako da se oslanjaju i vežu za vas dugoročno.

Nakon što se eCommerce startup i zvanično registruje, uveže za platformom za plaćanje, preostaje posao brendiranja koji nije ništa manje važan od prethodnih faza.

Kako brendirati startup?

Brendiranje predstavlja marketinšku praksu, odnosno način na koji klijenti doživljavaju koncept vašeg eCommerce startup-a. Ono što može uticati na prepoznatljivost su:

  • Ime
  • logotip/simbol
  • Dizajn ili boje koje koristite

Sve što je “spakovano” u brend vaše kompanije, koju emociju izaziva i šta podrazumeva ponuda koju nudite, može se plasirati na ovaj način, ali i pomoći u tome da se razlikuje od gomile drugih prodavnica koje plasiraju istu ili sličnu robu.

Najbolji plan za brendiranje i oglašavanje vašeg eCommerce startup-a treba da odgovori na nekoliko pitanja:

Odaberite dobar proizvod

Ceo koncept brendiranja vašeg eCommerce startup-a može biti mnogo lakši ako izaberete proizvod u koji verujete, uz prethodnu analizu tržišta i usklađenosti ponude i potražnje. Važno je i da nađete partnere koji će imati odgovore na vaša pitanja o proizvodnji, skladištenju i distribuciji, kako bi uspešno vodili prodavnicu na internetu.

Istraživanje željenog tržišta

Dobra priprema je pola posla! Zbog toga preporučujemo da uradite istraživanje tržišta kako bi mogli odrediti ciljnu grupu. Podaci koji vam mogu biti od koristi u daljem radu, najčešće se odnose na pol, godine starosti, lokaciju na kojoj se pripadnici vaše ciljne grupe nalaze, njihov bračni status i slično… Možete koristiti i psihografske podatke kao što su: vrednosti, interesovanja, hobi koji vam mogu pomoći da kako i kome oglašavati proizvode iz vašeg eCommerce biznisa.

Budite kreativni ili prihvatite kreativne savete

Značajnu razliku u brendiranju može napraviti specifičan font, kombinacija boja ili nešto drugačiji pristup u oglašavanju vašeg proizvoda i/ili prodavnice u odnosu na brojne druge. Zbog toga je kreativnost jedan od glavnih sastojaka uspešne priče koja vaš eCommerce startup može izdvojiti u odnosu na konkurenciju. Razmislite o saradnji sa dizajnerom ili timom koji vam može predložiti izradu logotipa, palete boja i uklapanja elemenata brendiranja vašeg startapa da bi postigli ovaj cilj.

Treba vam odlična internet stranica

Ako je u klasičnim prodavnicama izlog bio poziv kupcima da uđu i saznaju više o proizvodima koji se prodaju, vašem eCommerce startapu to može biti dobar, responzivan i pregledan website. Važno je da internet stranica vaše online prodavnice sadrži relevantan sadržaj, koji uključuje i angažuje posetioce, tako da vaša ciljna publika može lako da se prepozna. Značajno je da sadržaj na internetu prikaže benefit koje kupci prepoznaju u vašim proizvodima i lakše kliknu na dugme “Kupi”.

Sadržaj prodaje

I ovo sad mislimo u najširem mogućem smislu: tekst, opisi, fotografije, dizajn. Sve što može poslužiti u boljem opisu vaših proizvoda, konzistentnim objavama i sadržaju koji ciljnu grupu vraća na vašu prodavnicu kao relevantnu – može pomoći u brendiranju online biznisa koji ste započeli.

Pozdan izvor informacija, precizni opisi i slikovita pojašnjenja predstavljaju željene ciljeve svakom online biznisu. Transparentnost u komunikaciji sprečava odustajanje od kupovine. Važno je približiti što više proizvod potencijalnim kupcima, da znaju šta kupuju i ne napuste korpu za kupovinu. Ukoliko se uvere da je vaša komunikacija bila transparentna i bez skrivenih troškova, vraćaju vam se kao pouzdanom saradniku u online kupovini.


Na samom kraju…

Brendiranje vašeg eCommerce startup-a može napraviti značajnu razliku u odnosu na ponudu koja se nalazi na internetu.  Brendiranje je važno, ne samo zbog toga što može ostaviti snažnu impresiju na ciljnu grupu, već i zbog očekivanja koje možete zadovoljiti ako pošaljete snažnu poruku i dovoljno konzistentno objavljujete na kanalima društvenih mreža koje koristiti u komunikaciji sa klijentima. Brendiranje se smatra prilično pedantnim procesom stvaranja identiteta eCommerce startup-a iz osnove koja razlikuje brend vaše prodavnice u odnosu na sve ostale u internet univerzumu.

Ana Pataki

Bachelor's and Master's studies in Sociology have helped me to run a blog about socially engaged topics. For the last five years, digital marketing has been my focus. Creating content has allowed me to put all the knowledge I have gained into practice.