Šta je greška 413 i kako je popraviti

Ako ste već duže u oblasti web programiranja, onda znate da je nailazak na neočekivane HTTP greške skoro neizbežan.

Ovi problemi mogu biti prilično iritantni jer ih je teško izbeći, a povrh svega, čak mogu biti i malo teži za rešavanje od drugih problema.

Srećom, kada naiđete na error „413 Request Entity Too Large“, trebalo bi da znate da je ovaj problem prilično lako rešiti. Sve što treba da uradite je da malo podesite konfiguraciju servera, a osim toga, ne morate čak ni da budete tehnički genije  da biste to izveli.

Kao što ste mogli da pretpostavite, ovaj članak je posvećen razmatranju gore pomenutog pitanja.

 

Šta znači error „413 Request Entity Too Large“?

Ovaj kod error 413 HTTP se obično javlja kada je veličina klijentovog zahteva veća od ograničenja veličine datoteke servera. Obično ćete doživeti ovako nešto kada pokušate da otpremite veću datoteku na web server. U ovim slučajevima, server upozorava klijenta sa kodom error 413.

Web serveri obično postavljaju određena ograničenja veličine za otpremanje. Ovo je u osnovi preventivna bezbednosna mera koja sprečava korisnike da preplave server i prekorače svoje dozvole za skladištenje. Ova ograničenja sama po sebi retko izazivaju probleme, međutim, povremeno, kada želite da otpremite veliku datoteku i prekoračite ograničenja, dobićete ovakvu poruku sa servera.

Prva stvar koju možete da uradite da biste rešili problem je očigledno da smanjite veličinu datoteke koju pokušavate da otpremite. S druge strane, takođe možete pokušati da promenite ograničenje za otpremanje uz malo modifikacije na strani servera.

 

Ispravljanje error-a „413 Request Entity Too Large

Kao što je gore već napomenuto, možete odabrati da smanjite veličinu datoteke koju pokušavate da otpremite, s obzirom da to ima smisla u vašoj situaciji.

Što se tiče modifikacija na strani servera, način na koji ćete popraviti (povećati) podrazumevano ograničenje veličine za otpremanje uglavnom će zavisiti od podešavanja vašeg servera.

U ovom članku ćemo proći kroz osnove povećanja ograničenja veličine otpremanja u WordPress podešavanju, bilo sa Nginx ili Apache konfiguracijama.

Sve metode koje ovde razmatramo zahtevaju minimalne izmene serverskih datoteka, tako da se preporučuje pokretanje neophodnih rezervnih kopija pre pokušaja popravke.

Takođe, možete zatražiti pomoć kod svoje izabrane digitalne agencije.

 

WordPress

Sa WP, dodaci i teme često mogu dovesti do error 413 sa WP sistemom za upravljanje sadržajem. Postoji nekoliko načina kojim možete upravljate ovim problemom i da povećate ograničenja veličine otpremanja samo toliko da ove datoteke prođu bez problema. Sve dok datoteke ne prelaze ograničenja hosting plana, pokušajte sa ovim:

Izvor slike: Unsplash
Izvor slike: Unsplash

 

Izmena PHP ini datoteke

U suštini, ovo je najlakši metod koji možete koristiti za povećanje ograničenja veličine otpremanja. Možete jednostavno promeniti svoje ograničenje ovde preko cPanela bez potrebe za kodiranjem.

Potrebno je samo da uđete u meni cPanel, tamo izaberite MultiPHP INI Editor ispod kartice Software.

Zatim ćete videti prozor u kome možete da izaberete svoj domen iz padajućeg menija i promenite vrednosti ograničenja za otpremanje kako bi odgovarale vašim željama.

Trebalo bi da izgleda otprilike ovako:

  • max_execution_time (maksimalno vreme za otpremanje, u sekundama)
  • upload_max_filesize (maksimalna veličina za otpremanje, u megabajtima)
  • post_max_size (maksimalna veličina posta, u megabajtima)

Kada završite sa tim, možete jednostavno da kliknete na „Apply“ i spremni ste da krenete.

 

Izmenite .htaccess

Ako koristite Apache server kao host za svoju WordPress lokaciju, možete koristiti opciju da povećate ograničenje za otpremanje preko .htaccess datoteke koja sadrži nekoliko direktiva servera.

 

Modifikovanje funkcija.php

Drugi način da povećate ograničenje za otpremanje je korišćenje datoteke functions.php vaše WordPress teme.

Imajte na umu da, ako je moguće, isprobajte prve dve strategije jer ako izmenite datoteku functions.php moraćete da je ažurirate svaki put kada promenite svoju trenutnu temu ili je ažurirate.

Dakle, idite na meni cPanel gde u okviru “Files” izaberete “File manager”. Pronađite fasciklu sa temom i otvorite je. Uredite svoj functions.php unosom određenog koda, a kada završite, kliknite na ‘’Save’’.

Kada se završi, ovo postavlja najveću dozvoljenu veličinu vaših WP otpremanja na veću veličinu (na osnovu koda), ali možete promeniti broj.

 

Nginx server

Idite na podešavanja vašeg Nginx servera unutar nginx.conf. Da biste povećali ograničenje za otpremanje, otvorite ovu datoteku i potražite direktivu client_max_body_size i promenite vrednost kako god želite. Imajte na umu da su vrednosti u megabajtima.

Ako ne vidite direktivu tamo, možete je dodati i na kraj HTTP bloka, lokacije ili servera.

Nakon što ste uspeli da primenite ovaj pristup, morate da sačuvate datoteku i ponovo učitate Nginx da bi promene stupile na snagu.

 

Apache server

Promena ograničenja veličine otpremanja na takvom serveru se obično može postići izmenom .htaccess datoteke.

Dakle, izaberite ‘’File Manager’’ u cPanel meniju pod ‘’Files’’. Tamo pronađite .htaccess datoteku u svom WP direktorijumu. Idite na ikonu za uređivanje i unesite potreban kod na dnu .htaccess datoteke. Sačuvajte promene i ponovo učitajte Apache.

 

HTTP error 413 ne mora da izaziva glavobolju

Činjenica je da su sve greške frustrirajuće. Srećom, kada su u pitanju problemi u vezi sa HTTP-om, mnogi od njih mogu se lako popraviti i error 413 nije izuzetak.

Ako naiđete na ovu grešku, preporučujemo da je popravite što je pre moguće jer ćete imati jednu stvar manje na koju treba da pazite dok pravite svoje web lokacije.

S druge strane, ako pravite web lokaciju koja omogućava vašim korisnicima da otpremaju sopstveni sadržaj, promena ograničenja veličine može takođe značiti zadržavanje redovnih posetilaca. Samo se uverite da ne prelazite ograničenja hosting plana.

S druge strane, ako nijedno od rešenja koje smo naveli iznad ne funkcioniše, onda vaši problemi možda potiču od problema vezanih za CDN. Ako je to slučaj, možda biste želeli da detaljnije pogledate dokumentaciju ili da se obratite korisničkoj podršci da vam pomogne da rešite problem.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.