Microcopy - šta je i kako ga napisati

Zamislite situaciju gde imate vodiča koji vas usmerava kroz korisničko iskustvo na bilo kom virtuelnom putovanju. Glas koji vam daje instrukcije, pomaže i uključuje u sve etape vaše "pustolovine" kroz poznate i nepoznate onlajn kutke.

Hajde da primenimo to na svakodnevni život. Recimo, došli ste u Maxi. Da li na praznom rafu više volite da vidite samo cenu koja stoji na mestu rasprodatog proizvoda ili čuvenu Maxi pčelicu koja kaže: „Izvinite, brzo se vraćam“?

Ili, stojite ispred automata za kafu koji ne radi. Da li vam je lepši prizor nalepljene poruke „nije u funkciji“ ili „Ja sam preumoran, ali moj blizanac na spratu iznad te poziva na savršeni nes“?

Koji iskazi vas manje frustriraju? Iza kojih reči osećate više ljudskosti, ohrabrenja, motivacije?

Navedeni primeri mogu se slikovito implementirati i u virtuelnom svetu. U tom slučaju, govorimo o fenomenu koji se zove microcopy.

 

Šta je microcopy?

Najjednostavnije objašnjeno, microcopy, kako sam naziv kaže, predstavlja nekoliko reči i rečenica na bilo kojoj veb lokaciji, uključujući i aplikacije. Njegova svrha je da pomogne korisnicima da primenjuju funkcije unutar određenog proizvoda ili usluge.

Microcopy nisu samo naslovi, nego i tekst na stranici za učitavanje, poruka da veb-stranica koristi kolačiće, tekst o pozivu na akciju, kao i pop-up prozor (npr. za chat). Pruža informacije korisnicima koje im pomažu da se odluče za neku radnju. Može ih voditi do sledeće faze toka kupovine, pomoći im da popune onlajn obrasce i omogućiti da unesu podatke o plaćanju. Takođe, to može biti i porukica koja nam govori da su naši privatni podaci zaštićeni ili da nam niko neće zatražiti podatke sa kreditne kartice. Iako je u današnje vreme onlajn kupovina sve učestalija, ipak svako želi da se oseća bezbedno u tom procesu, te je ova funkcija vrlo ohrabrujuća.

Microcopy može biti i tekst koji vam govori da ste nešto pogrešno uradili. Verovatno ste se susreli sa situacijom u kojoj ste ukucali već postojeće korisničko ime. Tu na scenu stupa microcopy koji će vas „opomenuti“ da je ono već zauzeto.

Na kojim mestima u tekstu se microcopy može naći?

 1. pre akcije – kada motiviše korisnike da delaju (npr. dugme CTA/poziv na akciju)
 2. tokom akcije – u vidu nagoveštaja i saveta koje korake dalje preduzimati
 3. nakon akcije – poruka koja nas upozorava da smo nešto pogrešno uradili ili nam potvrđuje da je radnja dobro prošla

Microcopy = macro uticaj?

Što se tiče uticaja koji ostavlja na celokupan tekst, nemojte da vas zavara naziv „microcopy“. Iako etimološki ukazuje na nešto malo, zapravo i te kako može da proizvede veliki efekat. Ne potcenjujte njegovu vrednost jer može biti presudan kada je u pitanju zadobijanje poverenje korisnika. Stoga je vrlo važno znati kako napisati dobar microcopy.

Pravilno formulisan microcopy može učiniti vezu sa našim korisnicima jasnijom, prijatnijom, motivisanijom.

Kako bi imao pozitivan efekat, microcopy treba da postigne sledeće:

 1. da vam vaš klijent, odnosno korisnik veruje
 2. da klijent čini određenu akciju (npr. obavi kupovinu)
 3. da se posetilac vaše veb-lokacije oseća sigurno, zaštićeno i bezbedno

Nameće se logično pitanje: kako sve to postići?

Microcopy
Izvor slike: Unsplash

 

Microcopy – moćan alat za povećanje konverzije

Ako želite da vam veruju, da izgradite kredibilitet oko ličnog brenda i da se korisnici vrlo rado vraćaju vašim proizvodima ili uslugama, upotrebite prednosti koje sa sobom nosi kvalitetan izbor reči. Stoga vam donosimo 8 načina pomoću kojih ćete pisati savršen microcopy, a uz to pogledajte i primere dobre prakse.

 1. Čovek, ne mašina

Kako biste imali uspeha, kreirajte microcopy kroz prizmu ličnog, ljudskog dodira. Niko ne voli osećaj da iza reči sajta na kom se nalazi progovara robot. Izgradićemo veće poverenje ako klijent stekne utisak da razgovara sa čovekom, a ne sa mašinom. Ukoliko pišete microcopy uzgredno, u hodu, samo da biste napisali nešto, i to će se osetiti.

 1. Kratko, jednostavno, efektno

Verovatno vam je poznata činjenica da ljudska pažnja na internetu nije baš dugog veka. Prema nekim istraživanjima, čovek će pročitati samo 20% teksta. Složićete se da je ponekad reč o skeniranju. Da li ste i vi uhvatili sebe nekada u situaciji kada samo letimično prelazite preko teksta? Ukoliko jeste, onda vam je jasan značaj koji microcopy ima da zadrži pažnju čitaocu.

Dakle, tekst treba da bude kratak, jednostavan a efektan! Budući da je kratak, ipak vodite računa da ne izostavite neke relevantne informacije. Predugačak copy sa komplikovanim objašnjenjima samo će udaljiti čitaoca od sebe, a i lako može da ga zbuni.

 1. Prilagođavanje različitim uređajima

Optimizujte microcopy za različite digitalne uređaje. Na primer, povedite računa o veličini teksta ukoliko znate da će se vaš proizvod koristiti na mobilnim uređajima. U tom smislu, možete razmisliti i o raščlanjavanju teksta na više delova.

 1. Predupredite potencijalne probleme

Neka sve bude jasno, što znači da ćete odgovoriti na sva pitanja i nedoumice unapred. Kako bi korisnici određenu akciju sproveli do kraja, neophodno je da predvidimo šta bi mogli pogrešno razumeti ili šta bi ih moglo zbuniti. Dakle, valjan microcopy mora da dobro proceni zbog kojih razloga bi korisnici odustali od akcije. Kako biste drugu osobu što bolje razumeli, probajte da “hodate u njenim cipelama”.

 1. Vizuelna doslednost

Poštujte doslednost u korišćenju vizuelnih elemenata. Na primer, upotrebite ikonicu knjige svaki put kada želite da date do znanja korisniku da mu je na raspolaganju e-book. Zatim za svaki naredni e-book koristite istu ikonicu. Na taj način će korisnicima određena radnja biti lako prepoznatljiva.

 1. Verbalna doslednost

Doslednost se ceni i prilikom odabira reči. Objasnićemo to na jednom prostom primeru. Ukoliko imate više sinonima za jedan termin, uvek se prilikom kreiranja microcopy-ja opredelite za jedno rešenje. Tako, na svim mestima pišite reč „registrujte se“ umesto „prijavite se“ pa će korisnici po automatizmu, čak i letimičnim skeniranjem, znati šta treba da urade. Upotreba drugačije reči za istu akciju može delovati zbunjujuće.

 1. Direktno do poente

Izbegavajte okolišanje. Budite direktni u opisivanju akcije koju posetilac vašeg veba treba da preduzme. Dakle, neka vaš copy bude sa jasnim i konkretnim uputstvima.

 1. Bezbednost i sigurnost na prvom mestu

Pokušajte da korisnicima ulijete sigurnost. Niko ne voli da bude spamovan gomilom prodajnih poruka nakon što ostavi svoju mejl adresu. U takvim slučajevima, microcopy treba da garantuje privatnost, zaštićenost podataka i da uveri da će ostavljanje mejla koristiti isključivo za promociju relevantnog sadržaja i proizvoda. Isto važi i kada su u pitanju različite novčane transakcije, podaci vezani za kreditne kartice, čak i garant da su vaši onlajn sastanci bezbedni.

Microcopy
Izvor slike: Unsplash

 

Loš microcopy – greške koje vas mogu udaljiti od klijenata

Loše napisan microcopy ometa korisnike da izvršavaju akcije koje se tiču vaših proizvoda. Posetioci možda neće kliknuti CTA dugme ukoliko osete da vam ne mogu verovati, ako im nešto nije jasno u bilo kom segmentu vaše stranice ili ako imaju pitanja bez odgovora. Kako biste izbegli različite nesporazume korisnika, ne bi bilo loše da primenjujete sledeće savete:

 1. Ne dozvolite da vam tekst bude dvosmislen i bez dodatnih informacija koje će pomoći korisniku da shvati koju akciju treba da preduzme. Stranica treba da sadrži sve što je potrebno posetiocu kako bi odlučio da li će uraditi nešto ili ne. Na primer, ako treba da izvrši neko onlajn plaćanje, svaki potencijalni kupac želi da jasno vidi koje su mu mogućnosti plaćanja. Ili, recimo, internet prodavnica traži od korisnika njegov broj telefona. Lepo bi bilo odmah objasniti zbog čega se traži ta informacija (radi obaveštavanja o najnovijim kolekcijama, akcijama, popustima za rođendan i sl.).
 2. Nije poželjno koristiti komplikovan i složen jezik koji će otežati korisnicima izvršavanje određene radnje. To ih može frustrirati i navesti da odustanu od neke akcije. Kada smišljate tekst, pravilo zlata vredno je da ga kreirate tako da ga može razumeti čak i dete. Zapamtite, microcopy nije povod da pokažete svoju elokventnost i da se dokazujete koristeći terminologiju koju neće svi razumeti.
 3. Microcopy ne sme da deluje izveštačeno i usiljeno. Na primer, kada treba da izvršite neko onlajn plaćanje, da li vam lepše zvuči „Molimo izaberite željeni način plaćanja“ ili „Kako želite da platite“? Uvek odaberite onu soluciju koja zvuči kao da dvoje ljudi razgovara, što odaje utisak prirodnosti. U ovom slučaju, jednostavno zamislite da vam se bankarska službenica obraća. Šta bi vam rekla?
 4. Ružno je zloupotrebljavati microcopy u psihološkom smislu. Zamislite da ste kreirali e-knjigu sa korisnim savetima o tome kako smršati. Na sve načine želite da ubedite korisnike da preuzmu PDF, pa ste se dosetili da na mestu gde će potencijalni kupci označiti da ne žele da obave kupovinu napišete „Neka, hvala, ja volim da donosim loše odluke“. Nisko, zar ne? Zašto bi se korisnici više zadržavali na mestu koje odiše osudom?
 5. Nije dobro kada u bilo kom obrascu za registraciju prateći tekst u poljima samo ponavlja ono što piše u naredbi iznad, pri čemu ne daje nikakve dodatne informacije. Stiče se utisak da se samo popunjava praznina na bilo koji način, odnosno gomilanjem istih reči.

Zaključak: Ne potcenjujte moć reči!

Naposletku, sve je u psihologiji. Bitno je da, kao neko ko prodaje svoje usluge, izgradite poverenje sa svojim klijentima. Poverenje donosi zadovoljstvo, a zadovoljstvo kupovinu. Most koji vodi do poverenja i konkretne akcije svakako je dobar i kvalitetan microcopy. Prilagođavajte ga potrebama vaših klijenata i to će se osetiti. Dakle, bez razumevanja korisnikovih potreba nema ni kvalitetnog microcopy-ja. Microcopy u tom smislu je pravi dizajner sadržaja, a vi kao njegov kreator, morate voditi računa o tome šta svaka reč prenosi.

Dragana Obradović

Sa diplomom master profesora srpske književnosti i jezika, svoje dosadašnje radno iskustvo provela je kao profesor, lektor, content i copywriter. Veliki je zaljubljenik u digitalni marketing, koji joj pomaže da izrazi svoju kreativnost. Piše tekstove iz različitih oblasti zahvaljujući radoznalosti i istraživačkom duhu koji poseduje.