Kako postati lider na tržištu nekretnina – ključne komponente veb sajtova agencija za nekretnine

Kupovina ili iznajmljivanje stana za svakoga je važna životna odluka i zato veb-sajt koji oglašava nekretnine taj korak treba da olakša. Šta to znači? Pre svega posetioci sajta agencije za nekretnine treba da imaju poverenja u vaš sadržaj, odnosno da vi uživate kredibilitet kod svoje ciljne grupe.

Kako se takav odnos gradi u moru sajtova i naloga na društvenim mrežama koji reklamiraju stambene i poslovne prostore? Put nije lak i od vas se očekuje da ispoštujete osnovne standarde koji važe za uspešne veb sajtove o nekretninama, ali i da pružite dodatnu vrednost. Dve osnovne komponente o kojima treba da razmišljate su sadržaj i dizajn sajta i upravo ćemo se u nastavku teksta detaljno baviti tom temom.

Marmil Inzenjering
Izvor slike: PopArt Studio

 

Šta sve treba da sadrži sajt agencije za nekretnine?

Da biste najbolje razumeli šta treba da sadrži vaš sajt za oglašavanje nekretnina, „stavite se u cipele“ onog ko pretražuje prostor za kupovinu ili rentiranje. Zamislite prosečnog građanina srednje životne dobi. Nećemo pogešiti ako pretpostavimo da radi dva posla, vodi decu u školu i mora tašti da namesti novi televizor. Ima li on vremena da satima obilazi stanove, zivka stanodavce kako bi sakupio sve neophodne informacije i iskamčio fotografije prostora u koji bi da „uskoči“ što pre? Za sve to na scenu stupate vi.

Vaš zadatak je da napravite sajt takvog sadržaja i usluga na kom će zaiteresovani posetilac moći da iznajmi/kupi nekretninu klikćući dok čeka gradski prevoz ili sedeći u svojoj udobnoj fotelji. Dakle, brzo, jednostavno i sa punim poverenjem. To dalje znači da vaš sajt treba da bude pregledan, funkcionalan i sa mnoštvo informacija o određenoj nekretnini.

Vođeni ovim postulatima, meni jednog takvog sajta pored standardnih rubrika „o nama“, „kontakt“ i „uslovi korišćenja“, može da bude organizovan na sledeći način (redom): „izdavanje“, „prodaja“, „oglasite nekretninu“, „blog“.

 

Izdavanje/Prodaja

Razdvojite izdavanje od prodaje nekretnine kako bi olakšali pretragu. Ove rubrike možete dalje u padajućem meniji podeliti prema gradovima na koje ste usmerili svoje tržište (na primer: Izdavanje Beograd, Izdavanje Novi Sad, Prodaja Beograd, Prodaja Novi Sad).

Najvažniji segmenti u ovoj rubrici na koje treba da obratite pažnju su filteri i fotografije nekretnine koju oglašavate.

Filteri. Da bi pretraga bila brža i personalizovanija, obavezno uvrstite filtere koje posetioci mogu da odaberu i tako suze izbor iz sveukupne ponude. Najvažniji u sektoru nekretnina svakako su tip nekretnine (kuća/stan), cena, površina, a dodatno i „struktura“ (jednosoban/višesoban), spratnost, kao i da li je prostor namešten ili nenamešten… Poželjno je da zaineresovani kupac ili zakupac čitav posao može da izvede do kraja i zato mu ponudite da zakaže termin obilaska prostora na samom sajtu.

Fotografije i video snimci. Svi koji su uspešni u prodaji proizvoda i usluga reći će vam da potencijalni kupac prvo kupuje očima (i ostalim čulima). To zapravo znači da treba da obezbedite da posetioci vašeg sajta stvore prijatan odnos prema onome što vide. I zato, ne štedite na fotografijama i video snimcima. Angažujete profesionalne fotografe koji će odlaziti do nekretnina koje prezentujete – to je sigurniji način da dobije kvalitetne fotografije visoke rezolucije.

Potencijalni kupac/zakupac želi da vidi svaki ćošak. Želi da osigura da mu baš ta soba ili terasa odgovaraju. Da vidi i uveri se već na vašem sajtu da se iz spavaće sobe izlazi na mali balkon, a iz dnevne u ostavu. Zato obavezno napravite video turu uključujući sve prostorije.

I zapamtite – pokušavajući da uštedite na vizuelnoj prezentaciji nekretnine, smanjujete sebi šanse da budete primećeni, posećeni, kredibilni i na kraju krajeva – da imate uspešan biznis.

 

Oglasite nekretninu

Svakako ne treba zaboraviti da vaš sajt osim potražnje, pre svega treba da ima ponudu. Dakle, omogućite brzo i jednostavno postavljanje oglasa korisnicima koji izdaju ili prodaju nekretninu. Kako bi svi znali da oglase nekretninu, napravite jasno i slikovito uputstvo za to. Poželjno je da imate i nekoliko rečenica o tome šta je neophodno, poželjno ili pak nije dozvoljeno staviti u oglas.

Za uspeh vaše agencije važni su oni koji potražuju prostor, ali jednako su vam potrebni i ovi koji oglašavaju. Negujte odnos i sa njima obezbeđujući takođe brzu i jednostavnu komunikaciju postavljajnjem kontakt prostor za detaljnije dogovore sa vašim agentima.

Cenovnik. Svakog ko želi da oglasi nekretninu za prodaju ili izdavanje zanima i koliko će to kod vas da ga košta. Zato na sajtu istaknite i cenovnik sa opisom usluga koje su u određenu cenu uključene (prezentacija na sajtu, na društvenim mrežama, procena nekretnine, pregovori sa kupcima, fotografije i video snimci…).

TIM inzenjering
Izvor slike: PopArt Studio

 

Blog

Svaki ozbiljan sajt ima blog. Zašto je to odraz ozbiljnosti i kredibiliteta? Zato što treba da ponudite dodatnu vrednost. Konkretno, u slučaju nekretnina, kroz blog postove možete da edukujete vaše čitaoce (šta sve treba da sadrži kupoprodajni ugovor, šta je obaveza stanodavca, a šta zakupca, koji su rizici kupovine u novogradnji, da li uzeti keš ili stambeni kredit…). Tu su i nezaobilazni, nešto relaksiraniji tekstovi o uređenju doma (kako urediti malu garsonjeru, koje boje zidova su hit ove sezone, kako da vam ostava ne bude u haosu…).  I ne treba zaboraviti da ovakvim sadržajima povećavate posetu na vašem sajtu i bolje se pozicionirate na internetu. Tako će na vaš sajt doći i oni koji ne kupuju niti oglašavaju stan, ali ih zanima koje su tapete najpraktičnije za dnevnu sobu.

 

Servisi: izračunajte ratu za kredit

Bilo bi baš dobro da onaj koji na vašem sajtu traži stan za kupovinu, može na istom mestu da izračuna i kolika bi mu bila rata stambenog kredita koji planira da uzme. Posavetujete se sa programerom koji bi kalkulator bio najjednostavniji za ovu vrstu upotrebe.

 

Iskustva korisnika

Često kupujemo po preporuci i iskustvu drugih. Setite se samo koliko puta ste kupili kremu zato što vam je drugarica rekla da je njoj baš pomogla da ukloni bore. Tako ne bi bilo loše da na sajtu imate tek nekoliko reči zadovoljnih korisnika o vašim uslugama. Najčešće se postavi fotografija i pored nje iskustvo zakupca/stanodavca.

 

Dizajn

Pre nego što se upoznaju sa samim sadržajem, pred očima vaših posetilaca prvo se uskazuje vizuelni identitet sajta. Zato on treba da bude takav da posetilac poželi da se zadrži i ne pređe kod konkurencije.

Minimalizam. Pružite svojim posetiocima prijatno korisničko iskustvo, jednostavno i brzo kretanja kroz sajt. Minimalizam u dizajnu je najsigurnija varijanta u kom izbegavate različite distrakcije koje ometaju korisnike. Jednostavna, ali atraktivna i moderna prezentacija veb sajta za nekretnine najčešće podrazumeva istaknut navigacioni meni, malo teksta i mnoštvo kvalitetnih fotografija. Uskladite logo, boje i fontove, kao i najčešću fotografiju u templejtu kod ovakvih sajtova – deo neke moderne dnevne sobe.

Prilagodljivost. Budite sigurni da će korisnici do vašeg sajta stizati i putem tableta i mobilnih telefona. Možda i češće tako, nego na velikim ekranima. Zato je jako važno da primenite „responsive“ dizajn – onaj koji se prilagođava svim veličinama ekrana. Jedino tako ćete osigurati prijatno korisničko iskustvo na svim uređajima.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.