Priručnik za kreiranje strategije digitalnog sadržaja za vaš biznis

Ukoliko Vam je digitalni marketing saveznik, kojeg poznajete duži niz godina, na kojeg se oslanjate i imate poverenja u njega, onda ste verovatno čuli marketinški termin “Content is King“, odnosno, sadržaj je suština, bit.

Sadržaj je materija pomoću kojeg frekventno komunicirate sa vašom ciljnom grupom, auditorijumom i potencijalnim klijentima.

Imperativ je prepoznati adekvatan način kako da istražujete, kreirate i objavljujete sadržaj koji je relevantan, a da vaši potencijalni klijenti i opšta publika budu angažovani tako, a da oni prvi pristupe usluzi ili vašem proizvodu i obrate vam se.

Da biste i dalje bili proaktivni, neophodno je pametno osmisliti strategiju sadržaja. Ovaj tekst, ima za cilj da predoči dalje korake koji su vam esencijalni za kreiranje pomenute strategije, a takođe će se dotaći nekih efikasnih ideja za još više inspiracije.

 

Šta je zapravo strategija sadržaja?

Najjednostavnije rečeno, vaša strategija sadržaja je plan kako pronalazite svoje ideje o sadržaju i način na koji ih pretvarate u stvarni sadržaj objavljen na vašoj web stranici, nudeći vrednost vašim klijentima, a istovremeno omogućavajući vam da postignete svoje poslovne ciljeve.

Na primer, jedan od vaših poslovnih ciljeva može uključivati podizanje svesti o vašem brendu. U tom slučaju, mogli biste kreirati strategiju sadržaja koja je više fokusirana na pristup zasnovan na SEO-u kako biste povećali ukupnu vidljivost vaše web stranice i privukli veći promet na vašu web lokaciju.

Neke pridošlice u poslovnom svetu misle da strategija sadržaja nije nešto sasvim neophodno u ranim fazama. Međutim, plan koji se fokusira na redovnu kreaciju i objavljivanje visokokvalitetnih sadržaja koji služe određenim poslovnim aspiracijama, može pomoći kompanijama da steknu konkurentnu prednost i rano izgrade poverenje, što će na kraju dugoročno dovesti do uspeha.

Pre nego što krenete da zaista kreirate strategiju (sa ili bez pomoći profesionalnih digitalnih marketara), trebate sebi postaviti nekoliko pitanja.

 

Ko će biti vaša publika?

Koju ciljnu grupu želite da targetirate ovim sadržajem? Da li vaša kompanija generalno ima jednu vrstu kupaca? Ili, morate li smisliti nešto što ima ponešto za svakoga?

Ako je ovo drugo u pitanju, možete koristiti različite vrste sadržaja i različite marketinške kanale koji vam mogu pomoći pri prikazivanju adekvatnog sadržaja unikatnim posetiocima.

Koji problem rešavate?

Verovatno znate da vaši proizvodi i usluge imaju za cilj da reše problem za vašeg potencijalnog kupca/klijenta. Vaš sadržaj funkcioniše na isti način. Trebalo bi da obuči i edukuje vaše buduće klijente, te da identifikuju izazov i počnu da ga rešavaju.

Uzimajući sve u obzir, strategija sadržaja služi ljudima sa obe strane pomenutog spektra. Pomaže onima koji još uvek u potpunosti rešavaju problem, ali i onima koji već koriste vaš proizvod ili uslugu. Kao takav, vaš sadržaj bi trebao ponuditi rešenje u vidu smernica i pomoći vašim klijentima u stvarnoj upotrebi vašeg proizvoda.

Po čemu se izdvajate?

Velike su šanse da vaši konkurenti rešavaju iste probleme sa sličnim proizvodima koji imaju slične karakteristike. Zbog toga morate da shvatite po čemu se izdvajate i po čemu ste bolji ili drugačiji. Vaš sadržaj vam može u tome neizmerno pomoći. Svojim sadržajem možete dokazati da je vaš proizvod vredan kupovine, a vi kao brend vredni slušanja.

Fokus na format

Da li je pisani ili video sadržaj bolji za Vaše potrebe? Da li bi vam infografike donele prednost i olakšale shvatanje onoga što nudite? Nakon razmišljanja o temama o kojima ćete želeti da razgovarate, takođe ćete morati da izaberete format koji najbolje odgovara vašem poslu, brendu i budžetu.

Šta mislite o vašim trenutnim marketinškim kanalima?

Osim što imate različite formate sadržaja, možete birati i između različitih kanala za objavljivanje. To mogu biti vaš blog i web stranica, stranice društvenih medija itd.

Šta je sa menadžmentom?

Generisanje ideja i razgovor o formatima i kanalima mogu biti zabavni, ali u suštini čak ni idealna strategija sadržaja neće doneti benefit ukoliko se ne posvetite redovnom kreiranju i objavljivanju sadržaja.

Potrebno je pronaći balans, kako ne bi opteretili svoje kanale sadržajem koji svakodnevno objavljujete, a takođe želite da izbegnete objavljivanje jednom godišnje. Kreiranje najboljeg rasporeda sadržaja i kalendara može biti teško, pa je uvek dobra ideja da se obratite svojim digitalnim marketinškim stručnjacima koji su već iskusni i dobro upućeni u ova pitanja.

 

Važnost strategije sadržaja

Pre svega, dobar planer objava sadržaja pomaže vašem poslu da stvori prilično pouzdan priliv poseta na web lokaciji i nove izglede za konverziju.

Posmatrajući iz te perspektive, ako uspete da objavite jedan post na blogu koji ima stalnu količinu organskog saobraćaja ili vezu do besplatnog alata ili e-knjige, moći ćete da generišete stalnu količinu potencijalnih klijenata čak i mesecima nakon objavljivanja sadržaja.

Jednom kada uspete da stvorite pouzdanu posetu kroz ceo sadržaj, možete ga koristiti i pomoću drugih taktika i ideja. Oglašavanje na društvenim medijima, sponzorisani sadržaj, distribuirani sadržaj, sve su to održive opcije kada se urade na pravi način.

 

Izvor: Unsplash
Izvor: Unsplash

 

Kreiranje strategije sadržaja

Dakle, sada kada smo uspeli da se dotaknemo osnova suštine marketinga sadržaja, evo kratkog pregleda neophodnih koraka koje morate da pređete da biste osmislili strateški plan.

 

Odredite svoj cilj

Šta je glavna pokretačka snaga stvaranja strategije sadržaja? Zašto uopšte želite da kreirate sadržaj i strategiju? Da li želite da poboljšate svest o brendu? Da li želite da poboljšate svoj promet? Da li želite da promovišete određenu uslugu ili proizvod?

Poznavanje vaših ciljeva pre pravljenja plana je od suštinskog značaja jer ćete lakše odrediti koji je najbolji način delovanja.

 

Ne preskačite istraživanje ličnosti i tema

Da biste stvorili solidan plan, morate znati ko je vaša publika ili kome se obraćate sa svojim sadržajem.

Stvaranje ličnosti kupca od suštinskog je značaja za početnike u marketingu jer poznavanje vaše ciljne publike omogućava vam da kreirate vrednije i fokusiranije sadržaje koji će privući pažnju potencijalnih klijenata.

S druge strane, takođe želite da dublje uđete u sam sadržaj. Koje teme biste trebali pokriti? Šta je u trendu?

Morate pokriti relevantne teme, teme za koje su zainteresovani vaši kupci.

 

Revizija sadržaja

Ovo se uveliko povezuje sa istraživanjem i pregledom sadržaja. Većina vlasnika preduzeća započinje blogovanje, ali možete krenuti bilo kojim drugim putem.

Međutim, ako imate resurse, možete objavljivati i nedeljne video zapise ili podkaste ako želite da ponudite potpuno drugačiji format ili začinite stvari.

Štaviše, ako već neko vreme vodite posao, ima smisla pregledati svoju praksu u kreiranju marketing sadržaja.

Pogledajte šta možete učiniti bolje od prošle godine. Postavite nove ciljeve, promenite malo svoju strategiju.

 

Odlučite se za sistem upravljanja sadržajem

Dobar CMS ili sistem za upravljanje sadržajem omogućava vam da sa lakoćom pratite, rezultate i kreirate, upravljate i objavljujete sav svoj sadržaj na jednom mestu.

Postoji dosta sistema i većina njih se može pohvaliti odličnim karakteristikama.

Za vaš najbolji izbor, uvek možete istraživati po internetu ili uvek možete zatražiti od partnera za digitalni marketing da vam pomognu u pronalaženju najboljeg sistema za vaše potrebe i ciljeve.

 

Ideje za brainstorming

Nakon sprovođenja istraživanja neophodnog sadržaja i publike, verovatno ćete imati nekoliko ideja o temama spremnim za vaš sledeći projekat.

U ovoj fazi, osim što kreirate teme, verovatno biste trebali razmisliti i o učestalosti objavljivanja, posebno ako želite da radite sa složenijim formatima.

Hoćete li objavljivati samo blogove? Da li ćete i vi ući u svet e -knjiga i infografike? Da li ćete više objavljivati prilagođene slike, video zapise ili zvuk? Ako da, kako biste pokrili ove teme? Da li je vaš budžet na visini zadatka?

Brainstorming je bitan deo smisla vrednog dela vašeg sadržaja. U tu svrhu možete koristiti nekoliko priručnih alata, pogledati najnovije trendove i uvek možete konsultovati stručnjake za digitalni marketing koji poznaju najnovije trendove i mogli bi vam pomoći da sa lakoćom dođete do svežih i vrednih ideja o sadržaju.

 

Odlučivanje za format

Kao što ste verovatno već videli, postoji nekoliko vrsta sadržaja i nekoliko formata koje možete koristiti za njihovo kreiranje.

Ovde ćemo razgovarati o najpopularnijim opcijama.

Postovi na blogu: Redovno objavljeni na web stranici, ovi formati uglavnom ciljaju na stalno privlačenje novih posetilaca. Uopšteno govoreći, ovi postovi bi uvek trebalo da budu usredsređeni na pružanje vrednosti čitaocima (što takođe može pomoći kasnije kada odluče da te blogove podele na društvenim kanalima). Postoji nekoliko načina razmišljanja kada su u pitanju dobre prakse blogovanja, međutim, većina stručnjaka tvrdi da bi idealno, dobri blogovi bili dugački između 1.000 i 2.000 reči.

E-knjige: Odlični alati za generisanje koje vaši potencijalni klijenti obično preuzimaju pristajući da vam daju svoje kontakt podatke. Ovi formati su obično duži i više prikazuju teme iz dublje perspektive.

Oni su malo komplikovaniji od postova, ređi su i mogu imati nekoliko namena.

Ako se pravilno koriste, e-knjige mogu biti odlične ne samo za generisanje potencijalnih klijenata, već i za konverzije kasnije na putu kupca, jer detaljniji pristup može pomoći da se dobro kotirate sa napisanom e-knjigom.

Takođe, generalno govoreći, e -knjige su sledeći korak u procesu dolaznog marketinga. Nakon što pročitaju post na blogu, vaši posetioci traže više informacija o određenoj temi/problemu/usluzi/proizvodu. Razmislite o biltenima putem e -pošte.

Studije slučaja: Ovaj format vam omogućava da nakon završenog projekta i rada sa klijentom, analizirate i prepričate konkretan slučaj, te kako ste uspeli da rešite problem i koji su rezultati. Studije slučaja mogu biti i u formatu infografika, podkasta, e -knjige, postova na blogovima …

Vaš cilj ovde je da demonstrirate svojim potencijalnim klijentima da je vaša usluga/proizvod na visini zadatka.

Infografike: Ove vrste sadržaja su idealne kada je u pitanju vizualizacija i organizovanje podataka na privlačniji način nego na primeru blog objavem, gde pokušavate da predstavite iste informacije, ali samo rečima. To je odličan format za deljenje mnoštva podataka na način koji je lak za obradu.

Šabloni: Takođe odličan format za testiranje, jer vam takođe pomaže u stvaranju potencijalnih klijenata, a istovremeno može imati veliku vrednost za vašu publiku. Oni mogu pomoći vašoj publici da uštedi vreme i uradi bolji, efikasniji posao, a zauzvrat su veće šanse da se vrate i angažuju vas.

Video sadržaj: Što se tiče najatraktivnijih formata, video je verovatno broj jedan. Video objave podeljene podjednako na web lokacijama i društvenim platformama, možda će zahtevati veći budžet i oduzimati više vremena za kreiranje, ali su i privlačniji i primamljiviji za većinu posetilaca. Video sadržaj postaje 40 puta vidljiviji na društvenim  platformama nego bilo koja druga vrsta sadržaja. Video sadržaj je verovatno jedan od najzahtevnijih formata i kao takvi ne biste mu trebali pristupiti bez odgovarajuće pripreme. Ako želite da eksperimentišete sa tim, procenite da li imate vremena, resursa, opreme i posvećenosti za redovno stvaranje visokokvalitetnog video sadržaja.

Podkasti: Ako vaša publika jednostavno nema vremena za redovno čitanje, podkasti su odličan način da ih zadržite. Pogotovo sada kada je audio podkast kao format u porastu zastupljenosti (i to ne samo u SAD).

Ako imate nekoliko zanimljivih ličnosti koje možete intervjuisati ili imate nekoliko sjajnih tema koje mogu poslužiti kao odličan podkast materijal, ovaj format može biti zaista zabavan i uzbudljiv za eksperimentisanje.

 

Organizovanje vašeg sadržaja

Doći do sjajnih ideja je jedna stvar. Efikasno upravljanje sadržajem je drugo. Razmislite o učestalosti, uspostavite raspored i držite se uredničkog kalendara kako biste bili sigurni da su vaši napori dobro izbalansirani i da je vaš sadržaj dovoljno raznolik da dopre do svih u vašoj publici.

Takođe razmislite o postavljanju osnova planera/kalendara sadržaja društvenih medija kako biste svoje objave mogli promovisati na svojim društvenim stranicama.

 

Izvor: Unsplash
Izvor: Unsplash

 

Ne izostavljajte društvene mreže kao marketinški kanale

Kada redovno stvarate i objavljujete sadržaj na svojoj web lokaciji, bilo bi šteta ne iskoristiti moć svojih društvenih kanala i distribuirati svoj sadržaj na tim platformama.

To može varirati od prenamene vašeg sadržaja u nove formate na ovim kanalima, jednostavnog deljenja ili čak stvaranja originalnog sadržaja posebno za ove platforme.

Objavljivanje na društvenim mrežama u osnovi je postalo ključno kada je u pitanju povećanje svesti o brendu i dometu brenda. To je takođe odličan način da vaš sadržaj učinite dostupnijim ljudima koji zaista ne posećuju nijednu drugu web lokaciju osim društvenih platformi.

Što se tiče objavljivanja, jedna od najvažnijih stvari za procenu je željeni format. U slučaju Instagrama, želećete da objavite fotografije, video zapise i grafike koji reklamiraju vaše proizvode i usluge. Osim toga, možete se odlučiti i za fotografije koje prenose duh i poruku vašeg brenda, sadržaj koji stvaraju korisnici, pa čak i snimke iza scene.

S druge strane, ako se odlučite za objavljivanje na Facebooku, videćete da ćete imati više opcija. Ovde možete deliti fotografije, video zapise, postove na blogovima, sadržaj web lokacija, promocije proizvoda i širok spektar drugih različitih stvari.

Svaka platforma ima svoju posebnu ulogu u takozvanoj društvenoj hijerarhiji i znajući šta postaviti, može povećati ne samo efikasnost vaše strategije marketinga sadržaja, već i ukupnu prisutnost vašeg brenda na mreži.

Bavljenje istim osnovnim istraživanjem u svetu društvenih medija može vam koristiti u ovoj perspektivi, pa tako i obraćanje partnerima u vašoj željenoj digitalnoj agenciji, gde stručnjaci za društvene medije verovatno imaju nekoliko dobrih poteza za vas da promovišete svoj brend putem svojih kanala.

 

Primeri

Nekoliko je ciljeva koje možete postići sadržajnim marketingom i verovatno je najbolje pokazati različite vrste marketinških napora kroz nekoliko primera.

Za početak, počnimo sa strategijama fokusiranim na SEO.

Strategije fokusirane na SEO koncentrisane su više na povećanje kvalitetne i organske posete nego na bilo šta drugo. Na primer, brend Evernote (aplikacija za pravljenje beleški) fokusira ceo svoj sadržaj na privlačenje novih potencijalnih rel=“nofollow noreferrer noopener“klijenata. Oni ciljaju na produktivnost kao svoju glavnu temu, pa tako i na ljude koji su zainteresovani za povećanje produktivnosti (a korišćenje liste obaveza odličan je način da postanete produktivniji).

S druge strane, sadržaj možete koristiti i kao alat za povećanje prodaje. U ovom slučaju, sadržaj je više fokusiran na predstavljanje proizvoda ili usluge, isticanje njegovih glavnih karakteristika i pokazivanje po čemu se razlikuje od ostalih proizvoda/usluga iz iste branše.


Zaključak

Bez sumnje, stvaranje dobre i pouzdane strategije sadržaja zahteva mnogo vremena, planiranja, znanja i strpljenja.

Od izgradnje osnove vašeg plana do dodavanja najboljih alata za vaš arsenal za bolje sveukupno upravljanje, postavljanje osnova strategije takođe može biti prilično zastrašujuće i čak zbunjujuće. Međutim, s ovim vodičem imate barem podsetnik i utočište na koje se možete osloniti ako vam je potrebna pomoć.

S druge strane, uvek možete da se obratite željenoj digitalnoj agenciji. Marketing stručnjaci mogu vam pomoći da osmislite savršenu strategiju, te preuzeti i vaše obaveze upravljanja sadržajem, a kako biste se  Vi mogli više fokusirati na svoje poslovanje.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.