Kako da popravite grešku „Izvinite, ova vrsta datoteke nije dozvoljena iz bezbednosnih razloga“ u WordPressu

Velika većina nas baš i ne voli nepotreban stres. Nastojimo da izbegavamo stresore po svaku cenu, često toliko da smo u procesu toga zapravo pod stresom. Šalu na stranu, izbegavanje nepotrebnih (tehničkih) problema po svaku cenu posebno važi u svetu digitalnog marketinga i vlasništva nad veb lokacijama.

Kada imate posao na mreži ili blog o kome treba da vodite računa, poslednja stvar koju želite je dosadna datoteka ili red koda koji vas sprečava da obavljate svoj dnevni zadatak kako bi trebalo.

Imajući to u vidu, kada pokušavate da dodate datoteku u svoju WordPress Media biblioteku samo da biste primili poruku u naslovu, imate pravo da negodujete i da se naljutite.

Srećom, postoje načini sa kojima možete brzo da rešite ovaj problem i vratite se svakodnevnoj rutini, a u ovom postu na blogu pokazaćemo vam kako da sa lakoćom prevaziđete ovaj problem.

 

Šta znači „Sorry, this file type is not permitted for security reasons“ i šta ga pokreće?

Kao što naziv govori, WordPress vam ne dozvoljava da automatski dodate bilo koju vrstu datoteke u biblioteku medija. Na sreću, možete dodati mali isečak koda u svoje datoteke ili iskoristiti prednosti nekoliko dodataka da proširite listu podržanih tipova datoteka i nećete imati ovih problema u budućnosti.

Dakle, kao što je gore rečeno, određeni tipovi datoteka će pokrenuti poruku, jer vam platforma neće dozvoliti da dodate bilo koju vrstu medijskih datoteka u svoju biblioteku iz bezbednosnih razloga.

 

Razlozi

Ako otpremite datoteku koju WP automatski ne podržava, videćete neprijatnu poruku o grešci „Sorry, This File Type Is Not Permitted for Security Reasons“.

Evo tipova datoteka koje možete koristiti za različite medije.

Za slike, podrazumevani formati datoteka su sledeći:

  • .jpg
  • .jpeg
  • .png
  • .gif
  • .ico

Za video snimke imate više opcija, ali ste ipak ograničeni na sledeće:

  • .mp4
  • .m4v
  • .mov
  • .wmv
  • .avi
  • .mpg
  • .ogv
  • .3gp
  • .3g2

Kada su u pitanju dokumenti, evo opcija za format datoteke:

  • .pdf
  • .doc
  • .ppt, .pptx, .pps, .ppsx
  • .odt
  • .xls, .xlsx
  • .psd

 

Na kraju, u slučaju zvuka, evo sa čime možete da radite automatski:

  • .mp3
  • .m4a
  • .ogg
  • .wav

Kao takav, ako pokušavate da otpremite određeni format datoteke koji nije prisutan na gornjoj listi, prilično ćete sigurno naići na poruku o grešci „Izvinite, ovaj tip datoteke nije dozvoljen iz bezbednosnih razloga“ ili ćete dobiti nešto slično kao što je poruka: „[ime datoteke] nije uspelo da se otpremi“.

Ovo može biti prilično stresan problem, posebno u slučajevima kada želite da dodate nešto prilagođeno svojoj web lokaciji. Na primer, možda ćete želeti da koristite skup prilagođenih fontova za svoj WordPress blog i nameravate da otpremite datoteku prilagođenih fontova u .ttf ili .woff formatu.

Kao što sada vidite, WP podrazumevano ne podržava ove formate, tako da ćete dobiti neugodnu poruku o grešci umesto da vam bude dozvoljeno da u miru otpremite datoteku.

 

Rešavanje problema

Na sreću, zapravo postoje dva načina na koja možete da rešite problem i proširite listu podržanih datoteka u WordPressu.

Možete ili:

  • Uredite datoteku wp-config.php web lokacije
  • Ili koristite besplatni dodatak za WordPress

Uređivanje datoteke wp-config.php za dodavanje novih dozvoljenih tipova datoteka

Dakle, u WordPress-u možete iskoristiti opciju ALLOW_UNFILTERED_UPLOADS koju možete omogućiti uređivanjem datoteke wp-config.php. Kada omogućite ovu opciju, moći ćete da otpremite praktično bilo koji tip datoteke u svoju biblioteku medija bez ikakvih zastoja.

Podešavanje te opcije je prilično jednostavno, ali se toplo preporučuje da napravite rezervnu kopiju web lokacije pre nego što počnete.

Dakle, da biste započeli sa procesom, povežite se na svoju web lokaciju preko FTP/SFTP. Kada završite, potražite datoteku wp-config.php u osnovnoj fascikli, a zatim preuzmite datoteku desnim klikom na svoj računar.

Kada završite sa tim, trebalo bi da dodate određeni isečak koda iznad /*To je sve, prestanite sa uređivanjem! Srećno blogovanje. */ red. Obavezno sačuvajte promene. I ponovo otpremite datoteku. Sada idite na svoju WP kontrolnu tablu, odjavite se sa svog naloga i ponovo se prijavite.

Kada završite sa svim ovim, trebalo bi da budete u mogućnosti da otpremite bilo koji tip datoteke bez pokretanja poruka o grešci.

 

Putem plugin-a

Ako niste baš na strani kodiranja i ne želite da se petljate sa uređivanjem i celim tim problemom, možete koristiti i dodatke, koji vam omogućavaju da imate veću kontrolu nad tačnim tipovima datoteka koje možete da dodate u svoju Medija biblioteka u okviru sajta.

Kada instalirate plugin, velike su šanse da ćete videti dugačku listu različitih tipova datoteka. Ovde možete da prilagodite svoje opcije tako što ćete označiti polja pored formata sa kojima ćete želeti da radite u budućnosti. Kada proverite sve željene tipove datoteka, samo sačuvajte promene i vratite se na posao.

Takođe postoji šansa da nećete videti određeni tip datoteke na listi. Većina dodataka će vam takođe omogućiti da rešite ovaj problem, jer vam nude priliku da dodate i sopstvene prilagođene tipove datoteka.

Takođe, postoje slučajevi u kojima ćete želeti da koristite određene dodatke za određene tipove datoteka. Na primer, ako želite da koristite SVG datoteku, želećete da koristite bezbedan SVG dodatak. U stvari, ako tražite takav plugin, obavezno koristite onaj koji ne samo da vam omogućava da otpremite ove datoteke u biblioteku medija, već i čisti greške tokom otpremanja kako bi sve besprekorno funkcionisalo.


Zaključak

Automatski, usluga WordPress platforme će ograničiti tipove datoteka koje možete da dodate na svoju web lokaciju. WordPress to radi iz bezbednosnih razloga, a kada pokušate da otpremite tip datoteke koji nije na podržanoj listi, dobićete poruku o grešci iz naslova.

Jedan od načina da rešite problem je dodavanje ALLOW_UNFILTERED_UPLOADS isečka koda u vašu wp-config.php datoteku. Ovo će vam omogućiti da otpremite sve bez ikakvih ograničenja. Nasuprot tome, takođe možete izabrati da koristite dodatke koji će vam omogućiti da dodate dodatne opcije datoteke. Osim što će proširiti vašu listu podržanih datoteka, ovaj poslednji pristup će vam takođe omogućiti bolju kontrolu nad vrstama datoteka koje ćete dozvoliti vašoj web lokaciji da podržava.

Na kraju, ako sve ovo deluje zbunjujuće ili vam se čini da je previše tehničkog posla, uvek možete da se obratite svojim stručnjacima za web razvoj koji će po hitnom postupku rešiti ovaj problem.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.