Headless CMS i SEO – najbolje prakse

Ako ste ikada koristili Headless sistem za upravljanje sadržajem, znate da je sa uređivačke strane jedna od najvećih razlika između tradicionalnog CMS-a i Headless sistema mogućnost boljeg uređivanja metapodataka u hodu, zajedno sa podešavanjem sadržaja na osnovu uređaja se koriste, imaju bolju kontrolu nad strukturiranim podacima (i rad sa njima) i bolji su u izgradnji korisnički definisanih iskustava.

S druge strane, tradicionalni sistemi su obično blisko integrisani sa domenima i imaju bolju kontrolu nad načinom na koji se vaš sadržaj prikazuje. Sa platformama kao što su Drupal ili WordPress, možete lako da dodajete i menjate naslove stranica, opise ili kreirate oznake sa lakoćom.

Sa Headless rešenjem kao što je GrapCMS, na primer, sistem ima manje kontrole nad načinom na koji se sadržaj prikazuje (zbog fleksibilnosti na više platformi) i zato se ovoj funkcionalnosti mora pristupiti drugačije.

U ovom postu na blogu ćemo govoriti o neophodnim merama i najboljim praksama koje treba da primenite kako biste izvukli maksimum iz takvog sistema u smislu optimizacije za pretraživače (SEO).

 

Tradicionalni sistemi VS Headless CMS

Kada je u pitanju tradicionalni CMS, korisnici uglavnom moraju da prenesu nekoliko kombinacija dodataka da bi se bavili strukturiranim sadržajem, taksonomijama, bezbednošću, optimizacijom sadržaja, metapodacima… U slučaju Headless sistema, korisnicima je ostavljeno da konfigurišu sve ove faktore na veoma jedinstven način koji im najbolje odgovara uz potpunu kontrolu nad tim šta ide kuda.

S tim u vezi, najčešće prakse za optimizaciju (i na stranici i van nje) retko se menjaju. I dalje bi vam bio potreban pravilan izbor ključnih reči i plasman, visokokvalitetan sadržaj, autoritet domena, međusobno povezani delovi sadržaja, povratne veze iz pouzdanih izvora i deljenje na društvenim mrežama da biste optimizovali na pravi način.

Možda se sećate starih dana kada je na plasman SRP-a u velikoj meri uticala gustina i obim ključnih reči. Ovo je na kraju rezultiralo lošim ukupnim kvalitetom sadržaja i stvaranjem nebrojenih web stranica koje su više služile robotima nego ljudima.

Srećom, ti dani su prošli i algoritmi su evoluirali do mesta gde kreatori sadržaja moraju da proizvedu mnogo bolji kvalitet, izbace besmislice fokusirane na robote i fokusiraju se na kvalitetan sadržaj orijentisan na ljude.

Na prvi pogled, tradicionalni sistemi (kao na primer Drupal i WordPress) olakšali su trgovcima da optimizuju svoje napore i sadržaj, koristeći dodatke i dodatne komponente. Ali sa tehnološkim napretkom i većim naglaskom na iskustvima na više platformi, glasovnoj pretrazi, veštačkoj inteligenciji i drugima, tradicionalni sistemi su počeli da pokazuju svoja ograničenja i nedostatke.

Sa pojavom kućnih glasovnih pomoćnika kao što su Siri, Aleka i Google Home, VR uređaja i pametnih nosivih uređaja, način na koji komuniciramo sa digitalnim svetom se promenio i postoji sve izraženija potreba za novim rešenjima koja se više ne mogu oslanjati na tradicionalna CMS za promenu sadržaja na bezbroj različitih uređaja koje danas koristimo.

Međutim, dovoljno zanimljivo, osnovni principi SEO-a su donekle uspeli da prenesu ove gore pomenute nove uređaje, čak i ako sa njima više ne tražimo rezultate pretrage. Istina je da struktura web stranice koja prodaje kosilice može da ima svoje stranice kvalifikovane za odgovore Aleka ili Siri glasovne pomoćnike. Isto važi i za aplikacije za vesti za nosive uređaje sa Headless CMS-om.

Sve ove izuzetne promene su učinile da je Headless CMS sve važnija web platforma kada je u pitanju SEO.

 

Najbolje tehničke SEO prakse za Headless CMS sisteme

U velikoj šemi digitalnog marketinga, SEO obično ima lošu reputaciju jer je previše komplikovan, dugotrajan i zahteva od stručnjaka da se stalno prilagođavaju promenljivim Google algoritmima. Čak i tada, pametne SEO investicije su najjača osnova sjajnog prisustva na mreži, a čak i pre nego što počnete da kreirate sadržaj, morate se fokusirati na osnovne tehničke faktore za SEO:

  • Performanse web stranice
  • Sjajni kreatori sadržaja
  • Razumljiva struktura stranice i lakoća popisivanja

U suštini, korišćenje Headless CMS-a neće promeniti ove osnovne SEO prioritete, iako bi njihovo ispravljanje možda čak bilo malo jednostavnije.

Postoji nekoliko prednosti koje dolaze od migracije tradicionalnog CMS-a na Headless sistem, posebno iz perspektive performansi stranice, korisničkog iskustva, bezbednosti i isporuke sadržaja na nekoliko platformi.

Ali pošto Headless sistemi neće nužno omogućiti vlasnicima sajtova jednostavnost uključivanja i rada za instaliranje pravih dodataka i dodatnih komponenti za upravljanje faktorima vezanim za SEO, moraćete da sledite nekoliko najboljih praksi da biste pokrenuli optimizaciju.

U suštini, evo nekoliko ključnih tačaka o kojima ćemo pisati:

  • Korišćenje sažetih i tačnih meta oznaka
  • Redovne revizije stranica
  • Biti orijentisan na performanse web stranice
  • Koristite SSL
  • Koristite CDN
  • Optimizacija medijskih datoteka i sredstava
  • Uzimajući u obzir korišćenje SSG
  • Korišćenje šeme za označavanje strukturiranih podataka

 

Prednosti Headless sistema za SEO i upravljanje/distribuciju sadržaja

U suštini, Headless CMS isključuje front-end glavu sa spremišta sadržaja kao pozadinsko telo. Takav sistem dolazi bez tradicionalnog „front-enda“ iz kutije, što znači da vlasnik web lokacije ima potpunu kontrolu nad tim kako, kada, i gde se diktira sadržaj na platformama bez ograničenja koja se često povezuju sa dodacima, šablonima, temama i tehnološkim okvirima.

U suštini, sistem omogućava kreatorima sadržaja da krivotvore i isporuče sadržaj na bilo koji uređaj u bilo kom datom formatu. Bilo šta, od VR uređaja, do svega što je pametno (satovi, sistemi automobila, čak i frižideri).

Takođe, ove karakteristike obezbeđuju da se Headless sistemi mogu integrisati i lako povezati sa svakim MarTech stekom, omogućavajući laku automatizaciju CDP-a, analitiku, CRM, A/B testiranje, marketing performanse i personalizaciju.

Headless sistemi štede vreme jer sadržaj treba samo da se kreira i može da se primeni i prilagodi na svim platformama izvorno, bez prednjeg dela i ograničavajućih karakteristika tradicionalnih CMS sistema i performansi, Headless CMS može poboljšati metriku performansi za SEO u svakom aspektu.

 

Najbolje prakse za SEO sa Headless sistemima

Krećemo. Konačno.

 

Fokusiranje na brzinu učitavanja i performanse stranice

Da biste se pozabavili pitanjima brzine učitavanja i ukupnih performansi, postoji nekoliko neophodnih mera predostrožnosti koje treba preduzeti sa Headless sistemima.

Dodavanje komponente za metapodatke, na primer, je ključno. Međutim, takođe bi trebalo da znate da web aplikacija zasnovana na JavaScript-u sa dinamičkim prikazivanjem na strani klijenta možda uopšte neće biti indeksirana i popisana.

One komponente koje nisu pravilno pročitane biće pretpostavljene da su prazne.

Da biste efikasno upravljali svojim metapodacima, (recimo, React web aplikacijom), potrebna vam je komponenta kao što je React ruter koja će strukturu URL-a učiniti prijatnijom jer će kreirati putanje između različitih stranica.

Ako je JS onemogućen na strani klijenta, takođe možete bliže pogledati izomorfnu ​​JS tehnologiju koja pokreće JavaScript na strani servera pre nego što ga servira. Takođe, možete koristiti alate kao što je Prerender. Ovo će unapred prikazati web lokaciju i dati sadržaj u punom HTML-u.

 

Korišćenje Schema.org za označavanje strukturiranih podataka Schema za poboljšanje mogućnosti pretraživanja

Schema.org nudi programerima skup unapred definisanih svojstava kako bi obogatili i maksimizirali potencijal svojih HTML oznaka. Na primer, označavanje na stranici dodaje strukturu sadržaju i osigurava da će pretraživači lakše razumeti. Kao takavi, bolji rezultati pretrage može se isporučiti.

Pomaganje pretraživačima da razumeju značenje sadržaja i strukturiranje stranice takođe poboljšava indeksiranje.

 

Grafikon znanja za SEO

U zavisnosti od vašeg konkretnog slučaja korisnika, strukturirani podaci mogu biti korisni Google-ovom grafikonu znanja da bi vašim čitaocima pružili bolje rezultate,  informacije unapred i bolje relevantne veze.

Uobičajene informacije koje su deo grafikona znanja obuhvataju uobičajene faktore kao što su recenzije, kontakt informacije, uputstva, radno vreme, izvorne veze i tako dalje.

Informacije u grafikonu znanja se često koriste za odgovore na direktna govorna pitanja u Google Home pametnim uređajima.

 

Korišćenje CDN-a

Korišćenje CDN-a omogućava bržu isporuku medija na web lokacijama. Brže je od korišćenja jednog ili više serverskih rešenja jer koristi globalnu distribuciju sadržaja na serverima. CDN omogućava bržu isporuku sadržaja, poboljšava vreme učitavanja na serverima, poboljšava kašnjenje i čini vaš sadržaj dostupnijim bez narušavanja bezbednosti.

 

Istraživanje ključnih reči

Do sada ste definitivno znali da je jedan od najvažnijih prethodnika optimizovanih stranica zadovoljavanje relevantnih potreba za sadržajem. Bez obzira na to kako pristupite SEO kampanji, moraćete da znate pojmove za pretragu koje vaši posetioci koriste da traže usluge i proizvode.

Korišćenje važnih resursa kao što su Google Search Console i Google Planer ključnih reči (i širok spektar različitih alata) mogu vam pomoći da identifikujete neophodne kratke i dugačke ključne reči da biste započeli.

Izgradnja vašeg sadržaja oko najvažnijih ključnih reči može drastično smanjiti stopu posete samo jedne stranice i poboljšati relevantnost čitaoca.

 

Korišćenje HTTPS-a

Nadogradite na HTTPS da biste bili sigurni da ćete zadovoljiti rastuću zabrinutost korisnika u vezi sa bezbednošću. Pošto Google označava svaku HTTP web lokaciju kao nebezbednu, potreban vam je dodatni sloj bezbednosti i šifrovanja da biste poboljšali bezbednost i povećali svoje šanse u očima najnovijih trendova pretraživača.

S druge strane, HTTPS sajtovi se brže učitavaju i brzina stranice je takođe postala ključni faktor u rangiranju.

 

Koristite URL-ove prilagođene SERP-u

Da biste poboljšali svoj SEO sa Headless sistemima, morate osigurati da sve vaše stranice prate jasnu URL strukturu.

Dobar primer za to bi bio: ekample.com/about-this-page.

Ovi URL-ovi su dizajnirani da odgovaraju stvarima koje ljudi pokušavaju da pronađu sa većom transparentnošću i relevantnošću. To znači da će korisnici prilično znati šta mogu da očekuju od vaše stranice kada pogledaju URL. Dobre URL adrese treba da budu kraće i bogate ključnim rečima.

 

Obavljajte redovne revizije web lokacije

Koristite alate kao što je Lighthouse za reviziju svojih stranica. Ovi alati pokreću nekoliko testova na vašim stranicama i generišu izveštaje sa opštim rezultatom i daju vaše preporuke fokusirajući se na oblasti koje bi možda trebalo poboljšati.

Obično postoji nekoliko kategorija koje se testiraju, poput pristupačnosti, performansi i tako dalje.

Poslednjih godina, rastuća popularnost generatora statičnih sajtova (mislimo na Huga i Getsbija) takođe je dala ubedljive argumente za Headless sistem za nove projekte. Na primer, Gatsbijev starter obično dobija visoke ocene u poređenju sa osnovnim tradicionalnim CMS temama, dajući novim projektima jasnu prednost u smislu optimizacije i performansi.

 

Optimizacija metapodataka za pretraživače

Kada je u pitanju sadržaj stranice, meta oznake su među najvažnijim deskriptorima. Oni nisu vidljivi korisnicima, ali jesu pretraživačima, pomažući im da odrede o čemu je sadržaj.

Kao takve, evo četiri ključne meta oznake na koje morate da se fokusirate:

  • Oznaka naslova (maksimalno 70 karaktera)
  • Meta opis – kratak opis sadržaja (ne duži od 160 karaktera)
  • Meta Keywords – relevantne ključne reči za stranicu (5-10)
  • Meta roboti – Šta pretraživači treba da rade sa stranicom

Pošto programeri slobodno dizajniraju arhitekturu sadržaja pomoću Headless rešenja, metaoznake treba dodati kao string polja svakom relevantnom modelu sadržaja.

Autori bi zatim mogli slobodno dodavati metapodatke.

 

Optimizacija slika i medija za SEO

Dodavanje alternativnog teksta i optimizacija veličine slike je ključna čak i za Headless sisteme. Takođe, možete dobro da iskoristite Lazy Loading slika i video zapisa kako biste optimizovali metriku brzine.

Najvažniji sadržaj treba prvo da se preuzme, a nakon toga se preuzima ostatak sadržaja. Na ovaj način, vreme učitavanja raste čak i sa većim stranicama.

Takođe, možete koristiti tehniku „zamućenja“ ili čvrstu boju pozadine da biste omogućili pregled slike koja se učitava.

Obavezno koristite slike u WebP ili SVG formatu kada je to moguće. Oni su vektorizovani kako bi se omogućilo brzo učitavanje dok će ostati najbolji mogući kvalitet.

 

Kreirajte za ljude, a ne za robote

Ovo bi trebalo da bude vaše glavno pravilo prilikom kreiranja sadržaja. Sadržaj visokog kvaliteta treba da bude informativan, zabavan, relevantan, da bi smanjio stopu posete samo jedne stranice, poboljšao korisnički doživljaj i povećao ukupno vreme provedeno na stranici.

Ciljajte na prijateljski i razgovorni ton koji odgovara poruci vašeg brenda i celokupnom prisustvu na mreži.

I iako bi ljudi trebalo da budu vaša glavna briga, ne zaboravite da opišete svoj sadržaj tako što ćete se rano fokusirati na svoje ključne reči, a takođe uključite ključne reči za fokus u ključne strukture kao što je URL.

Uverite se da je bar jedna od vaših ciljnih ključnih reči u jasno definisanim oznakama kao što su H1 ili H2. Zajedno sa uključivanjem ključne reči u URL, omogućavate pretraživačima da znaju o čemu je sadržaj i omogućavate im da odrede njegovu relevantnost za korisnike koji pretražuju.

 

Ciljajte na redovnu isporuku sadržaja

Iako je za stvaranje kvalitetnog sadržaja potrebno vreme, i dalje morate da budete prilično redovni sa isporukom novih stvari. To je zato što SERP-ovi obično preferiraju veće web-sajtove sa više sadržaja koji će obično ukazivati na zasnovaniji i zreliji brend.

Ovo takođe ima veze sa UKS. Korisničko iskustvo obično nije tako izuzetno kada tražite informacije i pronađete samo veb lokaciju sa nekoliko stranica.

Uložite malo vremena i truda da povećate svoju veb lokaciju. To će potrajati, ali će vam steći naviku da redovno objavljujete visokokvalitetne sadržaje.

 

Koristite interno povezivanje i canonical URL adrese

SERP-ovi obično ne favorizuju sajtove sa previše dupliranog sadržaja, čak i u slučajevima koji to prilično zahtevaju (kao u slučajevima sajtova e-trgovine koji imaju više verzija istog proizvoda).

Međutim, manje je reč o glavnom telu sadržaja, već više o duplikacijama oznaka i HTML-a.

Da biste izbegli ovaj problem, primenite canonical URL adrese sa manjim razlikama koje će signalizirati pretraživačima da je duplirani sadržaj udvostručen s razlogom.

Takođe, interno povezivanje pomaže u poboljšanju autoriteta vaših stranica i pomaže pretraživačima da razumeju koji sadržaj je relevantan za druge. Snažno interno povezivanje sa profesionalnim sadržajem samo dodatno obogaćuje proširenja sajta omogućavajući čitaocima da se još više udube u vaš sadržaj.

 

Mobilni i glas su obavezni

Pošto se više od polovine svih pretraga dešava na mobilnim uređajima, sva ozbiljna preduzeća bi trebalo da budu optimizovana za saobraćaj sa svih uređaja.

U slučaju Headless sistema, izbegavajte korišćenje Flash-a za poboljšanje mobilnog iskustva i umesto toga koristite HTML5.

Štaviše, nemojte blokirati JS, CSS ili slike. Sada, skoro svi mobilni uređaji imaju dovoljno snage da podrže sve ove elemente i verujte nam, Google želi da vidi sve ove elemente na vašoj veb lokaciji da bi video da li vaš dizajn odgovara ili ne.

U stvari, Gugl postaje sve agresivniji kada je u pitanju pristup „pre svega mobilni uređaj“, koji u velikoj meri favorizuje sajtove prilagođene mobilnim uređajima da ih rangiraju i indeksiraju više.

Pored svega ovoga, glasovne pretrage postaju sve rasprostranjenije. Sa ovim trendovima koji se pojavljuju, optimizacija glasa je takođe postala prilično „po automatizmu“.

Tema Headless sistema i glasovne pretrage bi trebalo da bude samostalna tema, postoji nekoliko faktora koji vam mogu pomoći da poboljšate rezultate glasovne pretrage:

  • Fokusirajte se na korišćenje strukturiranih podataka
  • Budite prilagođeni mobilnim uređajima
  • Doprinesite grafikonu znanja
  • Kreirajte sadržaj koji odgovara na pitanja, a ne o temama

 


Rezime

Stručnjaci obično kažu da SEO nije nužno tako komplikovan kada se radi kako treba. Fokusiranje na kreiranje atmosfere tako što ćete prvo postaviti pravu tehničku osnovu pre nego što tim za sadržaj/marketing počne da kreira sadržaj, daće vam prednost u rangiranju.

Ovo vam štedi vreme od samog početka jer nećete morati da se bavite ispravkama u hodu kada već morate da se bavite zadacima koji dolaze iz redovnog objavljivanja i distribucije sadržaja.

Postavljanje pravih tehničkih parametara i korišćenje pravih alata omogućavaju timu za sadržaj da se fokusira samo na ono što im je potrebno.

Štaviše, primenom ovih najboljih praksi i uvek angažovanjem sa timom za sadržaj da biste videli koje su najnovije promene u svetu SEO-a i faktora rangiranja (i uz kontinuiranu reviziju), moći ćete da pokrenete web lokaciju koja je uvek optimizovana ta pretraživače i što je najvažnije za vašu publiku

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.