Šta je latencija i kako je poboljšati?

Ako ste već neko vreme u digitalnoj industriji, onda znate koliko je brzina stranice važna, kada je u pitanju odlično korisničko iskustvo. Značaj ovoga je prvi put spomenut 2010. godine, kada je Google najavio da će brzina stranice postati glavni faktor rangiranja za pretragu. Nisu bili konkretni u vezi realne brzine stranice, ali stručnjaci iz kompanije smatraju da vlasnici vebsajta mogu očekivati vremenski period oko manje od pola sekunde kada je u pitanju brzina učitavanja stranice.

Čak i danas, ovo očekivanje se može smatrati malo preteranim za nove pridošlice, međutim postoje različiti načini za optimizaciju brzine vebsajta. Jedna od ovih taktika je poboljšanje latencije.

U ovom postu na blogu ćemo govoriti o temi latencije i daćemo vam nekoliko saveta kako da je iskoristite da bi radila u vašu korist.

 

Šta je zapravo latencija?

Jednostavno rečeno, latencija je kašnjenje, koje se dešava kada pretraživač pošalje zahtev serveru i taj isti server obrađuje poslati zahtev. U najboljem slučaju, meri se samo u milisekundama.

Međutim može se meriti  na dva različita načina. Prvi je vreme PTT-a ili povratnog putovanja, što je vremenski period koji je zapravo potreban zahtevu da stigne do servera i nazad. Druga metoda je TTFB ili metoda do prvog bajta, koja meri vreme potrebno pretraživaču da pošalje zahtev i da primi prve bajtove podataka sa servera.

U većini slučajeva, glavni krivac za latenciju je udaljenost. Jednostavno rečeno, što je veća udaljenost između zahteva i odgovora, biće potrebno više vremena da se podaci vrate nazad. Na primer, posetioci vebsajta u SAD-u dobiće brži odgovor od lokacija centara podataka sa sedištem u SAD-u nego evropski posetioci istog vebsajta.

 

Dobra naspram loše latencije

Očigledno je da bi dobra latencija bila ravna nuli u idealnom svetu. Međutim pošto je zahtevu potrebno vreme da se obradi i završi, ne može biti na tako niskom nivou, ali mora biti što je moguće bliže tom nivou.

Najjednostavnije rečeno, ne može se stvarno napraviti razlika između dobre i loše latencije, jer su obe relativni termini. Po pravilu, stručnjaci će reči da je prihvatljivo sve manje od 100 milisekundi. Iznad toga, možda ćete morati poboljšati svoju latenciju, ali optimalni raspon je i dalje znatno niži ili je između 20 i 40 milisekundi.

Problem je u tome što ne možete ukloniti latenciju. Međutim, možete je umanjiti, a za to postoji nekoliko načina.

 

Smanjivanje (poboljšanje) latencije

Imajte na umu da se dole fokusiramo samo na rešenja na strani servera.

Image Source: Unsplash
Image Source: Unsplash

 

Korišćenje CDN-a

Budući da je kašnjenje u stvari udaljenost pretraživača i servera, možete jednostavno smanjiti to rastojanje, približavajući ih jedno drugom. Iako to ne možete učiniti u fizičkom smislu, uvek možete koristiti CDN ili mrežu za isporuku sadržaja.

Ova mreža je distribuirani sistem servera, čija je jedina svrha isporuka veb sadržaja, što je brže moguće, bez obzira odakle dolaze. Sa takvim sistemom, ne morate da čekate na serveru da biste poslali sadržaj ostatku sveta, jer će CDN moći da dopre do različitih servera širom sveta, koji su najbliži posetiocu i isporuči tražene podatke što je brže moguće.

Kda server koji je najbliži vašem posetiocu isporuči i prikaže tražene podatke, taj server kopira ta sredstva, a kada drugi posetilac iz tog istog dela sveta pokuša da otvori isti sadržaj, CDN će preusmeriti njihov zahtev na najbliži server i dati mu već keširani sadržaj.

CDN usluge možete kupiti od prodavaca ili ih zapravo možete ugraditi na svoj vebsajt.

 

Komprimovanje slika vebsajta

Optimizacija slika na vašem vebsajtu je prilično star i pouzdan način za poboljšanje brzine vebsajta i/ili za smanjenje HTTP zahteva vašeg vebsajta. Da biste to uradili, datoteke slika na vašem vebsajtu trebale bi biti manje od 100 KB. U svakom slučaju, nemojte ići tako daleko ako to utiče na kvalitet slike, već idite što bliže prema 100 KB.

Takođe, možete komprimirati slike, promeniti im veličinu, pa čak i otpremati manje slike koristeći različite alate.

 

Smanjite JS i CSS datoteke

Velika većina stranica na vebu imaće kombinaciju CSS-a, HTML-a i Javascripta. Jedini problem sa ovim je što svaki korisnik kada učita stranicu, JS i CSS datoteke moraju biti poslate sa servera u pretraživač. Ovo dovodi do više HTTP zahteva, što bi zauzvrat moglo da utiče na vreme kašnjenja. Ne možete ukloniti JS I CSS sa svojih stranica, ali možete smanjiti veličinu datoteke. Što su datoteke manje, brže će putovati i cifre latencije će biti bolje.

Možete umanjiti datoteke pomoću Google Closure Compiler Service.

 

Manje resursa koji blokiraju prikazivanje

Kada učitavate stranicu, pretraživači analiziraju i preuzimaju resurse (slike, CSS i još mnogo toga), a zatim ih prikazuju posetiocu. Pretraživač daje prioritet nekim resursima, poput Java Script datoteka i nekih fontova. To znači da dok se oni ne obrade, drugi delovi stranice prestaju da se analiziraju i preuzimaju.

Ove fontove i JS datoteke stručnjaci nazivaju „resursima za blokiranje prikazivanja”. Oni mogu značajno usporiti vaš vebsajt, a smanjenje njihovog broja neće tehnički poboljšati vašu latenciju, ali će stvoriti percepciju o boljem vremenu učitavanja vašeg vebsajta.

 

Zaključak

Kao što vidite, latencija igra važnu ulogu u veb performansama. Minimiziranje kašnjenja može osigurati da vaši posetioci dobiju tražene podatke što je brže moguće. Brzina je jedan od ključna za besprekorno korisničko iskustvo, a poboljšanje latencije je dobar način za poboljšanje performansa vašeg vebsajta.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.