Dizajn bilborda: Najkreativniji primeri


Dizajn bilborda: Najkreativniji primeri

Bilbordi od svog nastanka privlače pažnju svojim dimenzijama, ali i svojim dizajnom i porukama. Iako su to najveće reklamne površine, bilborde ne treba opterećivati sa mnogo teksta i slika. Najbolje su se pokazale poruke koje su kratke, ali podstiču na razmišljanje.

Bilbordi su prvobitno bili zamišljeni da se nađu samo pored auto-puteva, kako bi ih videli učesnici u saobraćaju tokom vožnje. Naravno, danas se bilbordi nalaze apsolutno svuda i nisu rezervisani samo za poljane izvan gradova.

Bilbordi su takođe pretrpeli i digitalizaciju, te tako sada jedan bilbord nije ograničen na samo jednu reklamu već može da prikaže više njih.

Možda ih danas ima previše i nema zgrade na kojoj se ne nalazi barem jedan, ali se ponekad tu i tamo neki bilbordi istaknu zbog svoje originalnosti.

U nastavku pogledajte našu selekciju najinteresantnijih reklamnih bilborda poslednjih godina.

1. Spotify – Hvala, 2016. Bilo je čudno

Spotify se 2016. godine dosetio kako da na duhovit način prikaže statistiku svojih korisnika. Prolaznici su mogli da saznaju šta je bilo najpopularnije na ovom servisu za slušanje muzike putem poruka na bilbordima širom sveta. Kampanja pod nazivom „Hvala, 2016. Bilo je čudno” (eng. Thanks, 2016. It’s been weird) je bila odlično prihvaćena, tako da je Spotify odlučio da je nastavi, te sada pred kraj svake godine osvanu bilbordi sa novim statistikama.

spotify bilbord

Izvor: Bmedia

spotify statistika na bilbordima

Izvor: Bmedia

spotify kendrik bilbord

Izvor: Bmedia

2. McDonald’s – Prati lukove

McDonald’s je prošle godine u Kanadi predstavio nove reklamne bilborde koji istovremeno služe i kao putokazi do najbližeg McDonald’s restorana. Koristeći svoj dobro poznati logo, ali na potpuno nov i neočekivan način, kampanjom „Prati lukove” (eng. Follow the Arches) je ova kompanija još jednom dokazala da je i dalje daleko ispred svoje konkurencije kad je marketing u pitanju.

mekdonalds bilbord

Izvor: Adweek

mcdonalds bilbord

Izvor: Adweek

follow the arches bilbord

Izvor: Adweek

3. McDonald’s – McDonald’s ti je bliži

Kad smo već kod popularnog Meka, salve smeha je izazvala i njihova reklamna kampanja „McDonald’s ti je bliži” (eng. McDonald’s is closer to you) u Francuskoj 2016. godine. Naime, pored svoje male table na kojoj stoji da je najbliži McDonald’s restoran udaljen samo 5 kilometara, postavili su i smešno ogromnu tablu sa detaljnim instrukcijama kako stići do najbližeg Burger King restorana koji je udaljen preko dve stotine kilometara.

mcdonalds ti je blizi

Izvor: Adweek

4. Google – Nearby

Gugl je 2017. godine odlučio da skrene pažnju na svoju novu opciju Nearby. Kada se ukuca u pretragu željena hrana uz reč „blizu” (eng. nearby), Gugl je počeo da prikazuje u rezultatima restorane u blizini koji služe tu hranu. Bilbordi su zato bili veseli i šareni i uglavnom prikazivali životinje sa hranom.

donuts nearby bilbord google

Izvor: Clear Channel Outdoor

cheesesteaks bilbord za google nearby

Izvor: Clear Channel Outdoor

burgeri bilbord google

Izvor: Clear Channel Outdoor

5. Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju

Prošle godine je film Martina Mekdone „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” (eng. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) osvojio veliki broj filmskih lovorika. Uspeh ovog ostvarenja ispratila je i industrija bilborda u Sjedinjenim Američkim Državama sa porukama podrške, s obzirom da bilbordi igraju značajnu ulogu u filmu.

three billboards

Izvor: Huffington Post

three billboards campaign

Izvor: Huffington Post

three billboards deserves an oscar

Izvor: Adweek

thank you three billboards

Izvor: Huffington Post


Ako vam se dopao ovaj članak, pogledajte i sledeće:

Nina Bovan
facebook
twitter
google
pinterest