dizajn bilborda

Bilbordi od svog nastanka privlače pažnju svojim dimenzijama, ali i svojim dizajnom i porukama. Iako su to najveće reklamne površine, bilborde ne treba opterećivati sa mnogo teksta i slika. Najbolje su se pokazale poruke koje su kratke, ali podstiču na razmišljanje.

Bilbordi su prvobitno bili zamišljeni da se nađu samo pored auto-puteva, kako bi ih videli učesnici u saobraćaju tokom vožnje. Naravno, danas se bilbordi nalaze apsolutno svuda i nisu rezervisani samo za poljane izvan gradova.

Bilbordi su takođe pretrpeli i digitalizaciju, te tako sada jedan bilbord nije ograničen na samo jednu reklamu već može da prikaže više njih.

Možda ih danas ima previše i nema zgrade na kojoj se ne nalazi barem jedan, ali se ponekad tu i tamo neki bilbordi istaknu zbog svoje originalnosti.

U nastavku pogledajte našu selekciju najinteresantnijih reklamnih bilborda poslednjih godina.

1. Spotify – Hvala, 2016. Bilo je čudno

Spotify se 2016. godine dosetio kako da na duhovit način prikaže statistiku svojih korisnika. Prolaznici su mogli da saznaju šta je bilo najpopularnije na ovom servisu za slušanje muzike putem poruka na bilbordima širom sveta. Kampanja pod nazivom „Hvala, 2016. Bilo je čudno” (eng. Thanks, 2016. It’s been weird) je bila odlično prihvaćena, tako da je Spotify odlučio da je nastavi, te sada pred kraj svake godine osvanu bilbordi sa novim statistikama.

spotify bilbord
Izvor: Bmedia
spotify statistika na bilbordima
Izvor: Bmedia
spotify kendrik bilbord
Izvor: Bmedia

2. McDonald’s – Prati lukove

McDonald’s je prošle godine u Kanadi predstavio nove reklamne bilborde koji istovremeno služe i kao putokazi do najbližeg McDonald’s restorana. Koristeći svoj dobro poznati logo, ali na potpuno nov i neočekivan način, kampanjom „Prati lukove” (eng. Follow the Arches) je ova kompanija još jednom dokazala da je i dalje daleko ispred svoje konkurencije kad je marketing u pitanju.

mekdonalds bilbord
Izvor: Adweek
mcdonalds bilbord
Izvor: Adweek
follow the arches bilbord
Izvor: Adweek

3. McDonald’s – McDonald’s ti je bliži

Kad smo već kod popularnog Meka, salve smeha je izazvala i njihova reklamna kampanja „McDonald’s ti je bliži” (eng. McDonald’s is closer to you) u Francuskoj 2016. godine. Naime, pored svoje male table na kojoj stoji da je najbliži McDonald’s restoran udaljen samo 5 kilometara, postavili su i smešno ogromnu tablu sa detaljnim instrukcijama kako stići do najbližeg Burger King restorana koji je udaljen preko dve stotine kilometara.

mcdonalds ti je blizi
Izvor: Adweek

4. Google – Nearby

Gugl je 2017. godine odlučio da skrene pažnju na svoju novu opciju Nearby. Kada se ukuca u pretragu željena hrana uz reč „blizu” (eng. nearby), Gugl je počeo da prikazuje u rezultatima restorane u blizini koji služe tu hranu. Bilbordi su zato bili veseli i šareni i uglavnom prikazivali životinje sa hranom.

donuts nearby bilbord google
Izvor: Clear Channel Outdoor
cheesesteaks bilbord za google nearby
Izvor: Clear Channel Outdoor
burgeri bilbord google
Izvor: Clear Channel Outdoor

5. Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju

Prošle godine je film Martina Mekdone „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” (eng. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) osvojio veliki broj filmskih lovorika. Uspeh ovog ostvarenja ispratila je i industrija bilborda u Sjedinjenim Američkim Državama sa porukama podrške, s obzirom da bilbordi igraju značajnu ulogu u filmu.

three billboards
Izvor: Huffington Post
three billboards campaign
Izvor: Huffington Post
three billboards deserves an oscar
Izvor: Adweek
thank you three billboards
Izvor: Huffington Post

Ako vam se dopao ovaj članak, pogledajte i sledeće:

Nina Bovan

Either writing, reading, or googling.