Featured animirani filmovi

Svi smo u manjoj ili većoj meri odrastali na Diznijevim ili Piksarovim dugometražnim crtanim filmovima. I možda sada jesmo odrasli, ali to ne znači da i danas ne volimo da pogledamo kvalitetan crtani film. I još ako je reč o nagrađivanim animiranim ostvarenjima visoke produkcije, jasno je da će vizuelni ugođaj biti zagarantovan.

Isto tako, činjenica da Glen Kin (Glen Keane), vodeći animator za filmove Mala princeza, Lepotica i zver, Aladin, Pokahontas, Tarzan i mnoge druge, tako lako i tako savršeno crta Diznijeve junake koji vrlo brzo dobijaju epitet legendarnih, ne znači da je animacija jednostavna. Naprotiv.

Kreiranje jednog animiranog filma veoma je složen proces, koji obuhvata skiciranje, ilustrovanje, karakterizaciju likova, modelovanje, animaciju, izradu scenografije i izgleda pozadine, kreiranje teksture, dizajn zvuka i svetla, stvaranje specijalnih efekata i još mnogo toga, i to sve najčešće u digitalnom obliku. Bez obzira na to da li film traje minut i po ili sat i po, svi elementi procesa moraju biti kompletirani.

Animacija može da bude urađena u profesionalnom studiju, za šta je potrebno izdvojiti i po nekoliko hiljada dolara, ali moguće je uraditi i film u sopstvenoj režiji. U tom slučaju, od veštine autora zavisiće i kvalitet filma. Osim toga, izuzetne kratke animirane filmove stvaraju i studenti fakulteta za dizajn širom sveta.

Možda neće baš svaki animirani film ostvariti gledanost i popularnost kao što to učine oni iz velikih produkcijskih studija. Ipak, filmovi koji zavređuju pažnju, uvek će naći put do gledalaca.

Predstavljamo vam ovom pilikom kratkometražne animirane filmove koje zaista vredi pogledati, jer odlikuje ih inspirativan crtež, zanimljiva priča, originalna muzika, imaginativna scenografija, specifična estetika ili, jednostavno, gledaocima donose jedinstvenu pouku, a pored toga, mnogi su i ovenčani prestižnim svetskim nagradama.

Likovi, scene, specijalni efekti, montaža i drugi procesi u produkciji za većinu filmova koje ćete videti izrađeni su upotrebom kompjuterski generisane grafike (eng. computer-generated imagery, CGI), odnosno procesom digitalne animacije, najčešće upotrebom trodimenzionalnih grafičkih elemenata.

Pored toga, film pod nazivom Logorama animiran je jedinstvenom tehnikom koja u ovom slučaju podrazumeva predstavljanje Los Anđelesa kao grada koji je sačinjen isključivo od logotipa i maskota svetski poznatih brendova. Upotrebljeno je čak 2.500 logoa i deluje impozantno, moramo priznati.

U svakom slučaju, verujemo da ćete uživati u gledanju.

Jer, retki su ljudi koji ne vole crtane filmove i to ne samo dok su deca, zar ne?

 


Alike


The short story of a fox and a mouse


Anima


Geri’s game


Alma


Fox and the Whale


Artificial Paradise, Inc.


Pakan


850 meters


Presto


The song for rain


Memo


Hey deer


Tamara


The last knit


Or Bleu


Free Wheel


Logorama


Ako ste ljubitelj animacije, biće vam zanimljivi i slični tekstovi:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.