Kako izbeći česte blogerske greške 757

Imati blog na sajtu najbolji je način da ciljano povećate prirodni (tzv. organski) saobraćaj i posetiocima pružite koristan sadržaj. Posle nekog vremena, ako blog ne ispuni vaša očekivanja, može doći do nezadovoljstva i razočarenja. Predupredite to na vreme!

Nezadovoljstvo blogom je samo rezultat pogrešnih očekivanja. Ako na vreme naučite koja su to očekivanja i prilagodite svoje stavove stvarnom stanju na tržištu, na duže staze možete sebi uštedeti dosta vremena i energije. Tako ćete vremenom stvarati blog imajući na umu kako da ga pravilno iskoristite i kako da ga posetioci zaista cene.


7 grešaka izazvanih pogrešnim očekivanjima od bloga

Greška 1: Očekujete instant rezultate

Uzrok: Vaš sajt nudi statičan sadržaj koji nije potrebno često menjati. U slučaju da prodajete ograničen spektar proizvoda koji se ne menjaju često, publici nemate ništa novo da ponudite. Blog ste pokrenuli da biste povećali saobraćaj na sajtu, i na taj način poboljšali rangiranje.

Rešenje: Blog jeste način da privučete posetioce na sajt, ali rezultati se ne mogu postići u kratkom roku. Naročito je pogrešno smatrati da pomoću jednog ili dva teksta mesečno možete osetiti razliku u roku od nekoliko meseci. Ne možete. Da bi blog doneo korist sajtu, potrebno je objavljivati bar jedan tekst nedeljno, dok bi 2-3 teksta bila idealan broj. Rezultati ovakvog načina rada mogu se osetiti znatno brže, ali da bi zaista došli do izražaja proći će više meseci, a često i više od godinu dana.


Greška 2: Od bloga očekujete samopromociju

Uzrok: Blog je savršeno sredstvo da se potencijalnim klijentima ili zaposlenima predstavite kao idealan poslovni partner, prodavac ili poslodavac. Tu vas niko ne može sputavati i to je samo vaš poslovni prostor i idealno mesto za oglašavanje.

Rešenje: Blog je sastavni deo vašeg sajta i smatrati da na njemu možete objavljivati samo pohvalne tekstove o sebi veoma je štetno iz perspektive posetioca. Niko ne želi da čita lične hvalospeve o firmi koja piše sama o sebi. Ako želite pozitivne ocene korisnika, uputite ih na recenzije korisnika na Guglu.

Umesto toga, potrudite se da od svog bloga stvorite izvor korisnih informacija za korisnike, koji će se iznova vraćati na blog jer znaju da na njemu mogu pronaći zanimljivo štivo, savete za rešavanje problema, uputstva za pisanje, dizajn, programiranje, prodaju, ili bilo šta drugo čime se bavite.


Greška 3: Jedini cilj bloga je prodaja

Uzrok: Pokrenuli ste blog na sajtu da biste pospešili prodaju i doprili do šire publike. Cilj bloga je da proda usluge ili proizvode, a ukoliko se ta očekivanja ne ispune smatraćete da u blog nije potrebno ulagati.

Kako izbeći česte blogerske greške 3
Ukoliko je jedini cilj bloga prodaja usluge ili proizvoda, brzo ćete se razočarati rezultatima, tj. izostankom željenog ishoda. Izvor fotografije: OnlineReputationBooster

Rešenje: Nažalost, ukoliko blog pokrenete samo s idejom da kroz njega ostvarite zaradu ili prodate proizvode ili uslugu, razočaranje je neminovno. Naravno da je i to moguće ostvariti, ali vrlo retko. Upravo su retki primeri uspeha i doveli do pogrešnog uverenja da je moguće profitirati od bloga.

Naš savet je da je korisnije od bloga napraviti mesto na kome ćete posetiocima pružiti obilje korisnog sadržaja i kroz članke povremeno i suptilno provlačiti ideju o prodaji i samopromociji. Stvarni korisnici interneta ne vole reklame niti napadnu prodaju, a ukoliko vaš blog bude bio takav, vrlo je verovatno da neće uspeti da postigne zadati cilj.


Greška 4: Ne bavite se blogom ili se njime bavite previše

Uzrok: Kad se radi o poslovnim blogovima, koje firme često prepuštaju profesionalnim piscima ili angažuju honorarne pisce, jedna od čestih grešaka je ili nezainteresovanost za blog (zbog uverenja da profesionalni pisac sve zna najbolje), ili sitničarenje oko svakog detalja (zbog uverenja da pisac neće ispuniti vaša očekivanja, te da je zbog toga potrebno da mu kažete šta i kako da radi).

Rešenje: Čak i kada vam blog piše neko ko nije direktno povezan s vašom firmom, potrebno je uspostaviti ravnotežu između nezainteresovanosti za blog i perfekcionističke težnje da sve bude prema vašim željama.

Uključite se u planiranje strategije bloga, predložite teme koje se mogu obrađivati u dužem periodu, dajte smernice o tome šta tekstovi treba da prenesu čitaocima, uputite pisca u način poslovanja firme, dajte mu uvid u praksu i organizaciju rada, saslušajte savete i ideje pisca, dopustite mu da predloži način rada, unutrašnje i spoljašnje linkove, načine za promociju tekstova.

Ovakvim načinom rada možete biti samo na dobitku, jer će pisac znati koja su vaša očekivanja i kako da ih ispuni, a vi ćete dobiti kvalitetnije tekstove koje će i posetioci vašeg bloga rado čitati.


Greška 5: Nerazumevanje bloga

Uzrok: Svi sad imaju blog i prosto je nemoguće opstati na tržištu ako se ne pridružite blogerskom talasu.

Rešenje: Poželjno je neko osnovno znanje o tome šta je blog, kako funkcioniše, kome je namenjen, kao i na koji se način može koristiti da bi poboljšao rangiranje sajta i organski saobraćaj. Ukoliko to sami ne znate, uvek se možete obratiti firmi koja pruža usluge pisanja sadržaja za veb. Oni će vam pomoći da osmislite najbolju strategiju za pisanje tekstova i dati vam najkorisnije savete kako da blog suptilno postane vaš najkorisniji resurs.


Greška 6: SEO (i nedostatak istog)

Uzrok: S obzirom na to da ste već uložili vreme i sredstva u stvaranje bloga, SEO predstavlja dodatni trošak, tako da ćete pokušati da blog vodite bez uplitanja dodatnih nepoznanica.

Rešenje: Da bi blog imao načina da dovede organski saobraćaj na vaš sajt, potrebno je optimizovati ga da bi se pojavljivao u organskim pretragama. Optimizacija se vrši pomoću ključnih reči, koje se strateški javljaju u tekstovima. Tako korisnicima pružate lakše snalaženje i u tekstu, i na blogu, i na sajtu, a pretraživačima olakšavate kategorizaciju.

Kako izbeći česte blogerske greške 2
SEO je važna stavka na svakom vebsajtu, a poštovanje njegovih pravila na blogu nije izuzetak. Izvor fotografije: TheNextWeb

Bez ciljanog primenjivanja pravila za optimizaciju biće vam potrebno mnogo više vremena, truda, promocije i kreativnosti da bi vaš blog zaista postigao željeni cilj.


Greška 7: Ne radite promociju tekstova

Uzrok: Nedostatak vremena, nedostatak materijalnih sredstava, nepoznavanje načina funkcionisanja društvenih mreža, manjak ljudi koji bi to radili umesto vas.

Rešenje: Ma koliko vam se činilo nepotrebnim, promocija tekstova s bloga na društvenim mrežama ključna je za uspeh bloga, bar u početku. Na taj način ćete se povezati s ciljnom publikom i stvoriti sebi mnogo veće mogućnosti da se tekst podeli i dopre do šire publike nego ako samo sačekate organski saobraćaj.


Ukratko

Blog je dobar način da stvorite organski saobraćaj na inače statičnom sajtu. Mnogi ga pokreću imajući na umu samo prodaju, samopromociju i brze rezultate. Nažalost, to su samo neka od pogrešnih očekivanja od bloga. Osim njih, tu je i osnovno nerazumevanje bloga, nedostatak promocije tekstova, ali i manjak poštovanja pravila optimizacije (SEO).

Da biste od bloga zaista imali koristi, potrebno je znati koja su pogrešna očekivanja od njega, koji su im uzroci i, naravno, kako ih prevazići. Samo ćete na taj način osetiti prave dobrobiti bloga na sajtu i na duge staze biti istinski zadovoljni rezultatima.

 

Zanima vas blog? Pogledajte povezane članke: