Za marketare, dobijanje kvalitetnog saobraćaja nikad nije bilo lakše. Sada imamo SEO, PPC oglašavanje, social media, email marketing, foto i video marketing, mobilne reklame, a lista mogućnosti sve više raste.

Međutim, krajnji posetioci su naučili da automatski napuste svaku stranicu koja im nije interesatna. Ovo navodi kompanije da ulože još dodatnog vremena u pronalaženju novih taktika koje će privući pažnju posetilaca.

Sa svim gore navedenim alatima koje imate na raspolaganju, koji su razlozi loše stope konverzije?

Odredišne stranice

Smisao odredišne (landing) stranice je konverzija posetilaca koji dolaze od marketinških kampanja što je brže moguće. Problem je što poslovne odredišne stranice često ne uspevaju da ispune očekivanja posetilaca. U mnogim situacijama, kompanije jednostavno vode ljude ka svojoj naslovnoj stranici, što je veoma loš pristup. Odredišne stranice imaju različitu namenu u odnosu na naslovnu stranicu i treba ih prilagoditi specifičnoj nameni.

Dizajn odredišne strane

Pored kvaliteta i relevantnosti odredišna stranica treba da ima pravilan raspored elemenata u cilju što lakšeg snalaženja i sprovođenja posetilaca do željenog cilja. Dobar dizajn i sadržaj koji usmerava ponašanje posetilaca su neophodni za uspešnu landing stanicu.

Osnovni elementi koje landing stranica treba da sadrži su:

  • Zaglavlje (header) stranice – ima zadatak da privuče pažnju posetilaca u prve 3 sekunde od dolaska na stranicu. Ostali elementi neće doći do izražaja ukoliko ovaj prvi deo ne ispuni očekivanja posetilaca (kreativnost dizajnera je ovde presudna).
  • Telo (body) odredišne stranice – zadatak ovoga dela je da obezbedi korisnicima još dodatnih informacija koje će ih motivisati da ispune vašu ciljanu konvertujuću akciju.
  • Deo za konverziju odredišne stranice – može da podrazumeva različite stvari, ali u većini slučajeva to je forma ili poziv na akciju (call to action). Forma se koristi kada želimo da prikupimo informacije o posetiocima, a za uzvrat im dajemo neku vrednost (e-knjigu, webinar, newsletter prijava). Poziv na akciju može da bude dugme za dodavanje proizvoda u korpu ili link ka više informacija.
  • Elementi koji stvaraju poverenje – obično zanemarena komponenta odredišne stranice. Primer takvih elemenata su testemonial, ocene i komentari korisnika, politika privatnosti, poslovni sertifikati, nagrade itd.

Ukoliko napravite dobru kombinaciju glavnih elemenata, rezultati neće izostati. Takođe je neophodno obezbediti podjednako dobre odredišne stranice za sve tipove uređaja. Sledeći korak je testiranje i merenje efikasnosti kreiranih stranica.

Merenje efektivnosti odredišne stranice

Postoji nekoliko faktora koje treba da uzmete u obzir kada se meri efikasnost odredišne stranice. To su:

  • Bounce rate (stopa poseta samo jedne stranice)
  • Unikatni posetioci (bitan faktor za određivanje stopa konverzije)
  • Stopa konverzije (na osnovu kreiranih ciljeva)
  • Vreme koje korisnici provode na stranici
  • Efektivnost ciljanih akcija (sposobnost kampanje da dovede do ostvarivanja definisanih ciljeva)

Vaš najbolji saveznik u ovom poslu može biti Google Analyitcs. Pored odličnih mogućnosti i merenja velikog broja različitih pokazatelja, dobra ideja je da koristite Google analytics kontrolnu tablu i pratite navedene ključne pokazatelje uspešnosti vašeg sajta.

Klikom na sledeći link možete podesiti kontrolnu tablu Google analitike i pratiti ključne pokazatelje uspešnosti vašeg sajta i odredišnih stranica.

Ideje za odredišne stranice

Postoje odlični primeri odredišnih stranica koje možete koristiti kao inspiraciju. Različiti tipovi biznisa zahtevaju rešenja prilagođenja njihovim specifičnim potrebama.

Kompanije koje dobro prilagode stranice sajta u kombinaciji sa različitim metoda internet marketinga mogu ostvariti značajnu konkurentsku prednost na tržištu.

 

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.