Industrijski dizajn je kombinacija primenjene umetnosti i nauke, koja poboljšava estetsku, ergonomsku i upotrebnu vrednost proizvoda. Uloga industrijskog dizajnera je da kreira i izvröava dizajnerska rešenja u odnosu na formu, upotrebnu vrednost, fizičku ergonomiju, marketing, razvoj brenda i prodaju.

Izraz industrijski dizajn se cesto pripisuje dizajneru Dûozefu Klodu Sinelu 1919. godine, ali sama disciplina nastala je makar deceniju pre toga. Njeni koreni leže u industrijalizaciji potrošačkih roba.

Krajem 19. veka u Engleskoj se javlja ideja o povezivanju umetnika i industrije kako bi se ulepöali industrijski proizvodi, a uništili imitacija i kič.

Kako industrijski dizajn predstavlja asprekt proizvoda koji ga cini estetski privlacnijim i atraktivnijim on nije samo umetnički ili kreativni element vec doprinosi komercijalnoj vrednosti proizvoda i olakšava njegov marketing i komercijalizaciju.

Industrijski dizajn predstavlja trodimenzionalni ili dvodimenzionalni izgled celog proizvoda ili njegovog dela, koji je oidreden njegovim vizuelnim karakteristikama, a posebno linijama, konturama, bojama, oblikom, teksturom i materijalima od kojih je proizvod sacinjen ili kojima je ukraöen, kao i njihovom kombinacijom.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.