Život freelancera ume da bude ponekada vrlo brz i stresan. Morate da uskladite svoje projekte, sastanke sa klijentima i naravno bitno ako ne i najbitnije je naplatiti sva svoja potraživanja. Jedini način za to jeste dobra organizovanost i pridržavati se sledećih smernica.freelancer novac

Freelanceri često ne smatraju da je proces naplaćivanja nešto što trebe da analiziraju i smatraju da će klijenti sve uredno platiti jer se to podrazumeva. Ali nažalost to nije tačno i projekti umeju da se poprilično oduže i da samim tim ugroze Vače finansije za sledeći mesec. U ovom vodiču pokušaćemo da Vam damo nekoliko saveta kako da naplatite sve na vreme.

Prodiskujtujte o uslovima plaćanja i svim specafikacijama unapred

Ovo je bez sumnje neizostavno, ako želite da se predstavite pred klijentom u profesionalnom svetlu. Ne treba se plašiti ili ustručavati da se posle specifikacije o projektu otvori tema vezana za novac i uslove plaćanja. Potrebno je pre svega da utvrdite dobro da li ste precizno odredili tačnu i preciznu nadoknadu za svoj logo dizajn ili kreiranje vebsajta. Stvari mogu otići u neželjenom pravcu ukoliko prepustite razgovor o ovoj temi za neki drugi dan.

Nikada ne donosite ne promišljene odluke o ceni svoga rada, gde bi se na kraju utvrdilo da ste ponudili premalo za obiman posao ili ukoliko date previsoku ponudu rizikujete da budete odbijeni za budući projekat.

Koristite ugovore

Ako niste neko ko je upoznat sa pravom, preporučujemo da istražite stručne članke na tu temu. Izrada ugovora ume da bude stresna i naporna ako ste početnik, ali je takođe od vitalnog značaja ukoliko počnete da radite na velikim projektima gde su velike isplate u ratama.

Razmotrite koja opcija bi Vam najviše odgovarala. Da li je to plaćanje po projektu ili po satu. Izložite ga u ugovoru, klauzule moraju da budu jasno izdefinisane ze obe strane.

Uvek imajte kopiju viška na koju možete da se osvrnete u bilo kom momentu.

Idemo digitalno

freelancer novac

Koji god način plaćanja da odaberete dešavaju se kašnjenja.

Wire transfers i čekovi su rešenje. Preporučujemo digitalne platforme poput PayPal-a ili Dwolla. Kada član ove mreže prenosi sredstva na Vaš račun transfer je trenutan.

Budite tačni i organizovani

Vrlo je bitno napraviti dobru vremensku procenu za projekat i dati sebi deadline takav da ćete ga moći ispoštovati, a i da plaćanje bude onda kada Vam je potrebno. Dakle strategijsko planiranje.

Potrebno je racionalizovati svoj rad. Ponekada se desi da potrošite previše vremena na male detalje i uložite mnogo više vremena za projekat koji nije za to dovoljno plaćen i obrnuto. Ne gubite vreme.

Dizajneri moraju da ulože svoju emotivnu energiju, ali ne preterati, jer na taj način mogu da izgore u želji i izgube motivaciju, pogotovo ako se radi nešto u toj meri detaljno što nije plaćeno.

Zaključak

Raditi honorarne poslove je profitabilno, ali je neophodno poznavanje osnova poslovanja i vođenja istog.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.