tri nacina da biznis izadje na inostrano trziste

U poslovanju svake kompanije dođe trenutak kada vam je potrebno osveženje ili vaša ponuda prevazilazi trenutno tržište, zbog čega u planu imate izlazak na inostrano tržište.

U današnjem svetu biznisa koji je izuzetno povezan upravo dostupnošću informacijama, važno je da odgovorite na izazove i potražnju koju pokazuje vaša ciljna grupa.

Širenje na novo tržište može pomoći vašoj kompaniji da se prilagodi potrebama ciljne grupe i trendovima u industriji. Ako vaš proizvod ili usluga može da odgovori potrebama inostranog tržišta, potrebno je prilagoditi sadržaj novoj ciljnoj grupi, novim jezicima ili drugačijoj kulturi od one u kojoj ste navikli da radite.

Sve aktivnosti kojima se posvetite, mogu unaprediti kvalitet poslovanja vaše kompanije i pripremiti vas za izlazak na inostrano tržište.

Kako analiza tržišta i konkurencije mogu pomoći izlasku na inostrano tržište?

Analiza tržištu je potrebna pre svega zbog provere mogućnosti kako možete unaprediti svoju ponudu, popuniti praznine na tržištu i dobiti priličnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Istraživanje konkurencije može pomoći u odgovorima na nekoliko pitanja:

  • Kako unaprediti sopstvenu biznis strategiju?
  • Kako zadržati pažnju ciljne grupe u odnosu na konkurenciju?
  • Napraviti prednost u odnosu na konkurenciju kada je u pitanju ista oblast poslovanja.

Pravilnim pristupom analizi tržišta i konkurencije, možete saznati koje su slabosti vašeg biznisa i kako ih prevazići. Drug tema na koju treba pripremiti odgovor je: koji prostor traži popunjavanje – što može zadovoljiti ponuda vaše kompanije.

Osim istraživanja tržišta, izuzetno korisna može biti i web analitika, koja obično služi za istraživanje i procenu tržišta, kao i unapređenje efektivnosti vašeg sajta. Glavni zadatak i smisao analitike je da informacije koje dobijete možete iskoristiti sa svrhom unapređenja vaše internet stranice, a potom i samog biznisa.

Digitalna strategija kao dobar početak izlaska na inostrano tržište

Kada ste napravili analizu tržišta, pronašli prostor da vaša kompanija raste; utvrdili nedostatke konkurencije koje možete zadovoljiti kvalitetnom ponudom vašeg biznisa, vreme je da razmislite o svim koracima koje vaša kompanija možete ponuditi.

Takođe, treba raditi u skladu sa resursima kojima raspolažete i vremenskim okvirima koje ste zadali ili koji su očekivani kada je u pitanju otvaranje novog tržišta.
Za ovaj deo posla je najbolje kreirati marketing strategiju, koja može ponuditi odgovore na pitanja nastupa vaše kompanije na društvenim mrežama. Upravo je cilj oglašavanja na društvenim mrežama – kreiranje sadržaja za sve društvene mreže, bilo da je u pitanju tekst ili slike/video, koje će korisnike pokrenuti na akciju i na samom kraju – željenu promenu u ponašanju.

Tri predloga za izlazak vašeg biznisa na inostrano tržište

Vaš biznis može doneti rezultate, koji će uz rast ili unapređenje trenutne ponude dovesti do planova za izlazak na novo tržište. Budući da je potražnja različita, svoje planove morate prilagoditi interesovanju vaše ciljne grupe i odgovoriti novinama koje samo vaš biznis može ponuditi, u odnosu na konkurenciju.

 

Multijezički sajt kao odgovor na drugo govorno područje ciljne grupe

Jedan od načina je kreiranje multijezičkog sajta koji može biti velika prednost u odnosu na konkurenciju, ali i ozbiljan izazov ako ne pripremite sadržaj novom tržištu.

Svet u kome živimo i radimo je sve više povezan, informacije su sve dostupnije, zbog čega je izlaženje u susret jedna od velikih prednosti koje možete imati ako pripremite sadržaj na različitim jezicima, prilagođenim ciljnoj grupi koja predstavlja krajnje korisnike vašeg biznisa.

Dobro postavljanje multijezičkog sajta može značiti i prilagođen dizajn sajta za novo tržište na stranom jeziku, uzimajući u obzir sve izazove koje redizajn sa sobom nosi.

Ne možete sprečiti korisnike koji se služe sa više jezika da pročitaju različite verzije sadržaja na sajtu. Ali, ne smete dozvoliti ni drugačiji izgled ili vizuelni identitet vašeg biznisa na multijezičkom sajtu.

Deluje banalno, međutim od izuzetne važnosti je dosledno uređivanje sadržaja na sajtu kao što su brendiranje, raspored elemenata sajta kada se korisnici prebace na drugi jezik.

Kvalitetan sadržaj predstavlja uslov za pozicioniranje na pretraživačima

Jedan od načina da svoj sadržaj nametnete kao relevantan jeste optimizacija ključnih reči na multijezičkom sajtu, kako zbog pretraživača, tako i zbog komunikacije sa ciljnom grupom. U ranijim blog postovima smo već pominjali koja su predviđanja za SEO strategiju u 2022. godini, zbog čega nije loše ponoviti da je za izgranju poverenja čitalaca važno da ponudite sve odgovore na moguća pitanja koje bi vaša ciljna grupa mogla da ima.

Ponuda sadržaja u kvalitativnom i kvantitativnom smislu je jedan od preduslova za uspeh u 2022. godini, kada je tema optimizacija sadržaja za internet pretraživače. Istraživanje ključnih reči, posebno kada je u pitanju novo tržište može pomoći u povećanju vidljivosti vašeg sadržaja za pravu ciljnu grupu.

Poseban izazov predstavlja optimizacija ključnih reči na različitim jezicima, što može biti rizično da se multijezički sajt adekvatno rangira u pretraživačima oko čega posebno treba voditi računa.

Prilagodite marketing strategiju inostranom tržištu

Ako vaš biznis izlazi na novo, inostrano tržište – poželjno je da imate odgovore na nekoliko pitanja, pre nego što krenete u promociju proizvoda i usluga koje nudite. Zbog toga je važno da imate u vidu činjenicu da različite ciljne grupe nose sa sobom različite kulturološke razlike i navike u kupovini.

Pitanja koje se nameću odnosi se na to:

– Da li je strategiju digitalnog marketinga bolje razdvojiti na više jezika ili sve pripremiti samo na engleskom jeziku – kao međunarodnom jeziku biznisa?

– Da li ste razmišljali o tome da sve objave na društvenim mrežama budu iste za sva tržišta ili prilagođene svakom pojedinačno?

Možete uspešno plasirati svoje proizvode na novom tržištu ako planirate u skladu sa kulturološkim razlikama publike koja posećuje vašu internet stranicu i kupuje po navikama koje diktira njihovo tržište.

Ciljna grupa na različite načine i preko sve više kanala dolazi do informacija o željenim proizvodima i/ili uslugama. Zbog toga je važno pružiti im pravovremenu, pouzdanu informaciju, dostupan i dosledan sadržaj koji će odgovoriti na sve zahteve koje utiču na odluku o kupovini.

Osvežite izgled svog sajta za novo tržište

Posvećen rad na zadovoljavanju potreba vaše ciljne grupe, može dovesti do toga da promena u nastupu bude inspiracija za novi izgled.

Ukoliko je izlazak na inostrano tržište dovoljno inspirativan za tako nešto, iskoristite činjenicu da pripremate sajt za drugo govorno područje ili rangirate ključne reči uz proizvode koje nudi vaš biznis, rebrendiranje je jedan od odličnih predloga da privučete pažnju na novom tržištu.

Ovo može značiti redizajn sajta sa ciljem boljeg rangiranja web prezentacije, osvežen izgled koji će privući pažnju ciljne grupe. Izuzetno je važno da bude responzivan, odnosno pregledan za sve posetioce sa mobilnih uređaja, uz kvalitetan sadržaj, dizajn, ilustracije koje će odgovoriti zahtevima posetilaca i ponuditi novi doživljaj vašeg biznisa.

Dizajn sajta koji je prilagođen svim vrstama uređaja vodi dodatnoj primamljivosti, jer je lak za navigaciju i pruža dostupnost različitim grupama korisnika.

Pažljivim istraživanjem i planiranjem strategije, možete dobiti besprekoran sajt koji je u skladu sa najboljom svetskom praksom. Ovako, možete odgovoriti na zahteve inostranog tržišta i pokrenuti pozitivne promene u vašem poslovanju.

Dilema “izgled ili sadržaj” ne postoji – potrebno je i jedno i drugo!

Ukoliko pratite trendove na globalnoj internet mreži koja ako ne glavno, onda bar standardno mesto poslovanja, možete ponuditi sadržaj, usluge i proizvode koji će biti bolje pozicionirani na internet pretraživačima, širiti pozitivnu sliku o vašem brendu, istovremeno pružajući mogućnost veće prepoznatljivosti vašeg biznisa na inostranom tržištu.

Ana Pataki

Bachelor's and Master's studies in Sociology have helped me to run a blog about socially engaged topics. For the last five years, digital marketing has been my focus. Creating content has allowed me to put all the knowledge I have gained into practice.