najbolje drustvene mreze za online biznis

To što svi koristimo društvene mreže, ne znači da znamo social media marketing. Konkretnije, ne znači da znamo kako da putem njih povećamo prodaju proizvoda ili usluga. I koliko god grubo zvučalo - jedno je objavljivati svoje slike i ćaskati sa prijateljima, a sasvim nešto drugo koristiti ih za biznis. I zato, svi koji pokušavate da bustujete posao na mrežama, a ne ide vam, pogledajte u nastavku naše savete za social media marketing.

Zašto je važno poznavati društvene mreže?

 

Poznajući društvene mreže, vi zapravo sprečavate scenario uzaludnog trošenja vremena i novca. Ako nasumično kačite fotografije proizvoda, ne poznavajući ni svoju ciljnu grupu, niti karakteristike određene društvene mreže, ne očekujte rezultate. Zapravo, pre je izvestan ovakav scenario: lepe slike privući će pažnju nekolicine koji će naručiti vaš proizvod, ali to svakako nije dovoljno. Umesto da odustanete od biznisa, proverite da li dobro nastupate na društvenim mrežama.

 

Identifikujte ciljnu grupu

Ne preterujemo kada kažemo da potencijalne kupce treba da poznajete kao svoje ukućane, prijatelje… Da li su muškarci ili žene? Koliko imaju godina? Šta vole, šta ne vole? Šta ih zabavlja, šta ih čini emotivnim? Kolika im je kupovna moć? Koji nivo obrazovanja poseduju?

Ovi odgovori su važni da biste znali kakav sadržaj treba da kreirate – onaj sa kojim će se vaša publika poistovetiti, sa kojim će se zabaviti, plakati, smejati. Tako stvarate čvršće veze sa publikom kojoj onda nije teško da šeruje, komentariše, lajkuje i tako jača vaš brend.

Kako da upoznate ciljnu grupu? Najlakši način je da proveravate Facebook Insights na vašoj stranici. Tamo ćete naći podatke o procentu muškaraca i žena na stranici, odakle oni dolaze, koliko imaju godina…Osim toga, imaćete precizan uvid u lajkove, komentare, reakcije i sveukupan engagement (angažovanje) po svakom postu, a to dosta olakšava posao u daljem vođenju kampanja.

 

Definišite ciljeve

Naravno, najvažniji cilj bilo kog biznisa na društvenim mrežama jeste da podstakne pratioce da kupuju vaše proizvode i usluge. Međutim, to nije jedini cilj za koji se rade kampanje. Ili, bolje rečeno, to je glavni cilj do kog se stiže ispunjenjem nekoliko naizgled „manjih“.

Da biste nešto prodali, morate pratiti čuveni AIDA model i vaši ciljevi treba da budu u skladu sa njim. Tako prvo imate cilj da pokažete svetu da postojite (awareness), potom da ih zainteresujete (interest), onda im se posledično javlja želja za proizvodom (desire) i na kraju je kupovina (action). Tako i kampanja treba da bude prilagođena svakoj fazi.

Jedan od ciljeva može da bude samo prikupljanje zainteresovanih lica za kupovinu. Reč je o tzv. „lead generation campaign“. Hajde da to pokažemo na primeru.

Pokrenuli ste fitnes treninge onlajn. Jedna od prvih stvari koje treba da uradite jeste da napravite kampanju za besplatni kurs od pet dana. To ćete uraditi tako što ćete napraviti kratak i efektan video fitnes vežbi i potom staviti da za ostatak treba da se prijave za besplatan kurs na dugme, na kom piše „prijavi se“. Kada posetioci kliknu, zahtevaćete da ostave imejl adresu na koju će im stići kurs. U međuvremenu, na te adrese slaćete im svaki drugi dan neki materijal: kako da organizuju poslovne obaveze i treninge, šta da jedu danas…

Zašto ovako? Očigledno, cilj nije bio da im odmah prodate kurs. Prvo ste im poklonili vrednosti za koje su zainteresovani (to su one faze interest i desire iz AIDA modela), ostvarili konekciju sa njima i kada odluče da kupe treninge, pre će to učiniti kod vas u koje su stekli poverenje, nego od nekog ko je odmah pokušao nešto da proda.

Ovakve kampanje gotovo redovno se rade kod proizvoda i usluga koji su skuplji ili/i kod kojih potenciljani kupci treba da razmisle duže. Setite se samo kupovine kuće, auta, osiguranja… Kod njih nije moguće odmah voditi action kampanju, kao u slučaju kupovine šnala za kosu, kišobrana ili majice.

 

Upoznajte se dobro sa karakteristikama svake mreže

Ne treba da gurate kampanju na svim društvenim mrežama. To bi vam samo potrošilo više novca i energije, bez boljih rezultata po vaš posao. Umesto toga, odaberite one koje koristi vaša ciljna grupa i koje će vam omogućiti kampanju u skladu sa njom.

Hajde da se upoznamo sa svakom pojedinačno.

 

Facebook

Odmah možemo da kažemo da Facebook možete svi da koristite za kampanju. To je društvena mreža sa najviše korisnika (2,5 milijardi) i velike su šanse da će vaša ciljna grupa biti tu (osim mlađih generacija koje je polako napuštaju i sele se na TikTok). Koristi se za povezivanje i sa prijateljima i porodicom, ali i sa omiljenim brendovima. Pruža dosta mogućnosti za interakciju (like, comment, share). To dalje znači da ako ste sadržajem „pogodili“ emocionalnu ili racionalnu stranu pratilaca, možete da očekujete veliki engagement i širenje svesti o vašem brendu.

zena koja sedi za laptopom i kuca na facebook
Izvor slike: Freepik

 

Instagram

Instagram je posle Fejsbuka, najpopularnija mreža u Srbiji. Posebno je popularna među populacijom između 20 i 30 godina. S obzirom da su joj osnovno sredstvo komunikacije slike i video snimci, pogodna je za „slikabilne“ biznise kao što su hrana, moda, umetnost… Instagram često unapređuje svoje alate, te osim popularnih storija (Story), sve više pažnju privlače kratki video snimci – rilsi (reeals). Za biznise je posebno od značaja Instagram shop kao poseban odeljak gde možete da oglašavate proizvode i odmah omogućite kupovinu, bez odlaska kupca na vaš veb sajt.

 

Twitter

Prva asocijacija na Twitter mnogima jeste informisanje o društveno-političkim vestima iz zemlje i sveta. Međutim, Twitter je pogodan i za marketinške svrhe. To je idealna društvena mreža za kratke postove i dugačke „rasprave“ odnosno komentarisanje vašeg proizvoda/brenda. Poznato je da „tviteraši“ ulaze u komunikaciju međusobno i to često vrlo strastveno i živo, što vam omogućava često pominjanje i organski reach (doseg). Osim toga, ovu mrežu možete koristiti i za upoznavanje sa tim koje su teme aktuelne, koji trendovi, šta interesuje vašu publiku i da spram toga kreirate dalju kampanju.

 

LinkedIn

LinkedIn nije samo mreža za regrutovanje zaposlenih. To je tzv. „poslovna“ mreža koja vam omogućava da se povežete sa vašom nišom tj. sa uskom skupinom klijenata i partnera važnih za vaše poslovanje. Kreiranjem sadržaja na njoj, potrudite se da se pozicionirate u toj vašoj oblasti, da postanete autoritet kom se veruje. Stoga, na ovoj mreži, više nego na drugim, treba da objavljujete stručne vesti, istraživanja i trendove koji će informisati i edukavati vašu nišu.

Ovo je sjajna mreža za B2B marketing, tj. komunikaciju između kompanija. Ukoliko vaša firma nudi proizvode ili usluge drugim firmama, onda je LinkedIn savršeno mesto za konekciju.

ruka koja drzi telefon i kuca na linkedIn
Izvor slike: Freepik

 

YouTube

Izuzetno popularna mreža na kojoj svi mogu da budu kreatori, ali je korisna i za biznise. Njeno glavno sredstvo – video snimci – vrlo su efikasni u marketingu, a YouTube vam omogućava kreiranje dužih snimaka koje često izbegavamo na drugim mrežama. Ovu mrežu možete iskoristiti za pravljenje „how to“ videa kojima dajete dodatnu vrednost svojim korisnicima, te su veoma važni za vaš brend.

 

TikTok

TikTok u poslednje vreme postaje sve popularniji među mlađom populacijom. Još uvek je ne koriste domaći brendovi (za razliku od inostranih) i možda je baš to razlog da se na njoj pozicionirate. Iako je na počecima (a i sada) delovala kao neozbiljna mreža za dečiju zabavu, ne treba potceniti njen marketinški potencijal. Možete je iskoristiti za saradnju sa influenserima koji su na njoj popularni uz product placement (pojavljivanje vaših proizvoda u videu). Ne treba zaboraviti ni lakoću upotrebe TikTok-a, s obzirom na to da nije zahtevan u produkcijkom smislu – uključite kameru, snimite sadržaj telefonom, objavite.

I za kraj, još jedan savet – merite rezultate kampanja na mrežama, vidite kako reaguje vaša ciljna grupa i spram toga vršite prilagođavanja.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.