Featured blokovi Jurija Segalerba 757

Novobeogradski blokovi, ali i slični kvartovi u Splitu, inspirisali su 2014. godine berlinskog fotografa Jurija Segalerbu (Yuri Segalerba) da napravi seriju fotografija na kojima soliteri predstavljaju glavne likove. Nisu to, međutim, samo obične slike zgrada, kao što ni sami soliteri izgrađeni u brutalističkom arhitektonskom stilu nisu klasični stambeni objekti. Jurij je zato pokušao da, promenom ugla gledanja, izmeni i vizuru posmatrača.

Tako je nastala serija pod nazivom BLOKOVI, koja ukazuje na drugačiju interpretaciju stambenih blokova i primorava gledaoca da se zamisli i preispita svoj način posmatranja, a zatim i da sagleda sve iz drugačije perspektive. Jasno je da jednostavna promena ugla može da doprinese boljem sagledavanju objekata (kao i situacija) oko nas. Takav pristup, kako vidimo na Jurijevim fotografijama, uspešno prikazuje i gorostasnu veličinu solitera koji deluju kao da krovovima dodiruju nebo, dok istovremeno skreće pažnju na detalje koji na prvi pogled ostaju skriveni.

Jurij Segalerba, reklo bi se, upravo to je i želeo da postigne svojim slikama i možemo slobodno reći da je u tome i uspeo. Njegova interpretacija blokova apstraktan je prikaz arhitekture iz doba jugoslovenskog socijalizma. Specifičnu estetiku brutalizma Jurij je dodatno uveličao svojim autorskim pristupom i impresivnom kompozicijom, uspevši da masivne, ogoljene i najčešće grube betonske površine učini fascinantnim konstitutivnim elementima na fotografiji.

Zbog svoje specifičnosti, ali i zbog subjektivnog utiska o jedinstvenom prikazu poznatog urbanog područja, nama su blokovi viđeni iz Jurijevog ugla zapali za oko i ovaj put predstavljamo vam upravo taj foto serijal ovog umetnika iz Berlina.

Različite foto-priče upravo su ono što njegov celokupan fotografski opus čine karakterističnim, a neki od motiva koji se ponavljaju u njegovim radovima jesu i napušteni prostori, arhitektura, dizajn enterijera, kao i urbani život u zemljama u koje putuje. Do sada je slikama dočarao atmosferu Mjanmara, Rusije, Estonije, Ukraijne, Nemačke, Brazila, Kube i drugih država.

Ako vam se dopadnu BLOKOVI i želite da pogledate i ostale radove Jurija Segalerbe, pogledajte njegov profil na dizajnerskoj mreži Bihens (eng. Behance) ili njegov Fejzbuk profil.

Uživajte!

 

Blokovi Juri Segalerba foto serija 1

Blokovi Juri Segalerba foto serija 2

Blokovi Juri Segalerba foto serija 4

Blokovi Juri Segalerba foto serijal 5

Blokovi Juri Segalerba foto serija 6

Blokovi Juri Segalerba foto serija 7

Blokovi Juri Segalerba foto serija 8

Blokovi Juri Segalerba foto serija 9

Blokovi Juri Segalerba foto serija 9

Blokovi Juri Segalerba foto serija 11

Blokovi Juri Segalerba foto serija 12

Blokovi Juri Segalerba foto serija 13

 

Blokovi Juri Segalerba foto serija 15

Blokovi Juri Segalerba foto serija 16

Blokovi Juri Segalerba foto serija 17

Blokovi Juri Segalerba foto serija 18

Blokovi Juri Segalerba foto serija 14

 


 

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.