Featured posteri 757

Spajajući svoje dve velike ljubavi – pank rok muziku i švajcarski modernistički stil – američki grafički dizajner Majk Džojs (eng. Mike Joyce) redizajnirao je flajere za koncerte nekih od najpoznatijih svetskih bendova i pretvorio ih u jedinstvene plakate. Celokupan projekat nazvao je Swissted, započeo ga je 2012. godine i do danas je kreirao više od 200 inspirativnih postera.

Svi koncerti i prateći događaji koji su predstavljeni na plakatima zaista su se odigrali, ali ne u trenutku kada je Majk dizajnirao, već tokom 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih godina.

Ovaj američki dizajner, osnivač kreativnog studija Stereotype Design iz Njujorka, želeo je da pokretanjem serije plakata da omaž vrhunskim muzičarima i svojim omiljenim bendovima, koristeći pri tom jedan od najpopularnijih stilova u grafičkom dizajnu – takozvani švajcarski stil (eng. Swiss style).

Švajcarski stil, doduše, i nije striktno povezan samo sa Švajcarskom. Jedina veza sa tom zemljom jesu švajcarski dizajneri koju su na neki način pokrenuli takav način dizajniranja tokom 1920-ih i 1930-ih godina, a koji je vrlo brzo prihvaćen širom sveta, te je već tokom pedesetih godina prošlog veka postao poznat kao međunarodni tipografski stil (eng. international typografic style).

Font Helvetica jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih fontova nastalih u sklopu međunarodnog tipografskog stila, koji svoju primenu i danas nalazi u velikom broju grafičkih rešenja iz različitih umetničkih, urbanih i komercijalnih oblasti.

Drugi značajan font koji je u velikoj meri prihvaćen u sklopu švajcarskog stila jeste Akzidenz-Grotesk. Prvi put predstavljen 1896. godine od strane udruženja Berthold Type, taj font ubrzo je postao jedan od najčešće korišćenih, i to posebno u Americi, gde se čak i prodavao pod nazivima standardni font i osnovni komercijalni font.

Upravo je varijantu fonta Akzidenz-Grotesk koristio i Majk Džojs na svim svojim posterima iz kolekcije Swissted. Preciznije, na svakom od plakata upotrebljena su mala slova srednje veličine fonta Berthold Akzidenz-Grotesk.

Nisu, međutim, samo specifična slova karakteristična za švajcarski stil. Svako grafičko rešenje koje je dizajnirano na taj način postavlja čistu formu na prvo mesto, a zasnovano je na (nepisanom) pravilu pozicioniranja sadržaja unutar polja zamišljene mreže (eng. grid), kao i na čestoj upotrebi geometrijskih oblika i neuobičajene kombinacije boja.

Sva ta nepisana pravila ovog stila oslikavaju se i na posterima Majka Džojsa. Iako može da se učini da se postojanje bilo kakvih pravila kosi sa kreativnošću ili doprinosi uniformisanosti nastalih rešenja, to nikako nije slučaj kod Majkovih plakata. Svaki od njih je priča za sebe. Ne samo zbog toga što svaki zaista i priča po jednu istinitu priču, već zato što svaki odiše kreativnošću, originalnošću i raznolikošću ideja.

Da li ste znali da su njegovi plakati koje vam ovom prilikom predstavljamo uvršteni i u arhivsku kolekciju Muzeja dizajna u Cirihu, gde su izloženi kao deo stalne postavke? I ne samo to, proputovao je Majk sa ovim posterima ceo svet kako bi ih predstavio na raznim samostalnim i grupnim izložbama, počevši od Menhetna i Bruklina, preko Bostona, Filadelfije, Londona i Amsterdama, do Belgije, Estonije, Rusije, Južne Koreje, Japana i Australije.

Tokom 2017. godine plakati su prezentovani u njujorškom klubu Type Directors u sklopu izložbe pod nazivom See Hear, posvećene upravo posterima sa akcentom na tipografiji, a početkom 2018. odabrani radovi iz kolekcije postavljeni su i kao deo stalne izložbe u muzeju Kuća plakata (eng. Poster House museum) u Njujorku.

Projekat Swissted i dalje traje i Majk Džojs će nastaviti da kreira plakate za stvarne koncerte koji su se desili u nekim prošlim vremenima. A svaki od postojećih postera dostupan je i u štampanoj formi.

Ukoliko želite da ih pogledate u digitalnom obliku, možete to učiniti direktno na sajtu projekta Swissted, dok sve druge grafičke radove ovog američkog dizajnera možete videti na sajtu njegovog njujorškog studija Stereotype Design.

Videćete, Majk Džojs je svoju celokupnu karijeru posvetio radu sa muzičarima, producentima i drugim stvaraocima iz sveta šou biznisa, sarađujući pri tom sa brojnim izvođačima poznatim širom planete.

Pred vama se nalazi odabrana kolekcija radova iz njegovog projekta Swissted:

 

1public enemy nightclub 1989

b52s swissted poster

blondie swissted poster

cult swissted

lemonheads 2 swissted poster

beastie boys 1 swissted poster

blur swissted poster

modern lovers swissted poster

modijoy division swissted poster

morphine swissted poster

nirvana swissted poster

my bloody valentine swissted poster

new order swissted poster

pearl jam swissted poster

pixies 2 swissted poster

radiohead radiohead poster

ramones 2 swissted poster

iggy pop swissted poster

rem swissted poster

sonic youth swissted poster

smiths swissted poster

soundgarden swissted poster

talking heads swissted poster

tbtalice in chains swistted poster

television 2 swissted poster

tfundertones swissted poster

the clash swissted

the cure 2 swissted poster

wire swissted poster

velvet underground 3 swissted poster

Ziggy Stardust swissted bowie poster

 


Ako vas interesuje dizajn plakata, biće vam zanimljivi i slični tekstovi:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.