Fotomontaže rađene tehnikom s početka 20. veka


Fotomontaže rađene tehnikom s početka 20. veka

Danas se mnoge slike uređuju, počevši od menjanja boje, osvetljenosti, pa čak i dodavanja nepostojećih ljudi i stvari. Ova tehnika se zove fotomontaža ili foto manipulacija i to je tema koju je PopArt blog često predstavljao.

Iako bi svakome na pamet prvo pao program Fotošop kada se spomene fotomontaža, ova tehnika sceniranja i nameštanja okruženja u fotografiji mnogo je starija nego što mislimo. Potiče još iz ranog 20. veka kada su prvi fotoaparati počeli da se koriste, a procvat je doživela čak i s pojavom pokretnih slika, odnosno filma.

Suzana Mokshej (Suzanne Moxhay) je britanska vizuelna umetnica koja svojim delom vraća u prošlost. Koristeći ovu staru tehniku, oslanja se na stvarne scene umesto na veštinu rukovanja programom Fotošop. Kako to radi?

Prema pisanju sajta Bored panda, Mokshej koristi tehniku mat slike pejzaža koje se postave ispod oslikanog stakla. Te matirane slike su ili uslikane u studiju tako da deluju realistično, ili se kombinuju s okruženjem u postprodukciji.

Zahvaljujući toj tehnici, moguće je unutar dnevne sobe postaviti šumu koja izrasta iz poda ili zid koji se raspada pred našim očima. Iako je inspirisana ovom tehnikom, dela su iskaz njenog ličnog viđenja jednog vremena koje je odavno za nama. Pogledajte njene fotomontaže ispod ovog teksta.


2 antechamber fotošop manipulacija


3 arch fotomontaža


4 undercroft


5 corridor foto montaža


6 dais


7 vestible fotomanipulacija


8 copse


9 fotomontaze britanske umetnice


10 fotomontaze britanske umetnice 20. vek


11 foto manipulacija britanka suzan mokshej


Pogledaj još foto manipulacija:

Latest posts by Vesna Savić (see all)
facebook
twitter
google
pinterest