12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu

S razvojem JavaScripta svakodnevno se razvijaju i nove biblioteke. Teško je održavati korak sa svima, stoga vam donosimo spisak 12 korisnih JavaScript biblioteka na koje treba obratiti posebnu pažnju jer će u 2017. biti izuzetno popularne.

Najpoznatije biblioteke su svakako jQuery i React, a 12 biblioteka koje predstavljamo trenutno jesu alternativne, ali s velikim potencijalom da steknu popularnost.


12 dobrih JavaScript biblioteka koje će biti popularne 2017. godine

D3.js

Vizuelno predstavljanje podataka postaje sve važnija stavka u rastućoj industriji velikih grupa podataka (eng. big data) i informacija dostupnih na internetu i informatičkoj eri. Zato je biblioteka D3.js jedan od najboljih dostupnih besplatnih načina da te podatke vizuelno predstavite.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 1
matična strana d3.js

Ova biblioteka radi sa SVG-om i elementima kanvasa (eng. canvas elements – u slobodnom prevodu: elementi platna), tako da vam omogućava da stvorite moderne i efektivne grafikone, liste i, uopšte, dinamičke prikaze na vebu.


node.js

Mnogi će odmah pomisliti da su dovoljno slušali o biblioteci node.js, ali očigledno postoji razlog za njenu popularnost. Osim toga što najbrže raste i razvija se, nudi znatno više od običnog razvojnog okruženja.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 2
matična strana node.js

Mnogo otvorenih projekata (eng. open source projects) urađeno je upravo u Nodu, pa možete raditi i testiranje u mocha.js ili se baviti frontendom i interfejsom u okruženju Sails.js.


riot.js

Svi koji se bave frontendom znaju koliko je ta oblast preplavljena, ali pravo rešenje još uvek nije iznađeno. Riot.js nudi ravnotežu u rešavanju zagonetke frontenda. Prednost ove biblioteke je i u tome što nema slabosti koje ima React, poput oznaka (čitljivosti, standardizovanosti, virtuelnog DOMa), jednostavnosti i minimalizma (sintakse, veličine, kompleksnosti).

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 3
matična strana Riot.js

Mana ove biblioteke jeste što je ne podržava Fejzbuk (eng. Facebook), te zajednica nije velika, ali svakako predstavlja dobru alternativu i važnog igrača u programerskoj trci.


create.js

Biblioteka create.js predstavlja modularne biblioteke i alate koji zajedno ili odvojeno omogućavaju bogat interaktivni sadržaj na otvorenim tehnologijama preko HMTL5.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 4
matična strana Create.js

Neke od biblioteka koje su vam dostupne preko ovog paketa jesu Easel.js za HTML5 i Tweet.js, a svaka od njih namenski je pravljena u različite svrhe i usko specijalizovana, pa nudi moderne odlike za sve bitnije pretraživače.


keystone.js

Biblioteka keystone.js jedna je od mnogo JavaScript biblioteka napravljenih u node.js i najkorisnija je kao alat za CMS (eng. Content management system – u slobodnom prevodu: sistem za uređivanje sadržaja).

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 5
matična strana Keystone.js

Ukoliko dosad niste čuli za ovu biblioteku, razlog je što je u začetku: trenutna verzija u upotrebi je v0.3, i čeka je dug put do profesionalne upotrebe. Ali, svakako nemojte zanemariti keystone.js ukoliko vas zanima uređivanje sadržaja u JavaScriptu.


vue.js

Najpopularnije biblioteke za frontend su Angular i Ember, ali sve poznatija postaje i vue.js, naročito posle puštanja u rad v2.0 vue.js.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 6
matična strana Vue.js

Ovo je napredno radno okruženje JavaScript koje je u početku nešto teže za učenje, ali kada jednom ukapirate sintaksu ostatak postaje veoma lak. Svakako je vredna pažnje, i ostaće na tržištu bar narednih nekoliko godina.


meteor

Najbrži način za pravljenje aplikacija za veb jeste otvorena platforma meteor. Nama se posebno dopada što je u nju moguće ugraditi bilo koju platformu i dobiti fenomenalne rezultate. Bez obzira na to da li od nule pravite aplikacije za ćaskanje u realnom vremenu (eng. real-time chat apps), društvene zajednice (eng. social communities), sajtove za glasanje (eng. voting website) ili personalizovane kontrolne table (eng. custom dashboards), meteor će vam to omogućiti.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 7
matična strana Meteor.js

Tolika raznolikost u primeni dolazi s cenom – meteor nije lak za učenje, ali svakako jeste zanimljiv i isplati se, jer u njemu možete napraviti gotovo sve.


chart.js

Biblioteka chart.js je jednostavna i prilagodljiva JavaScript biblioteka pogodna dizajnerima i programerima za pravljenje raznih vrsta grafikona, dijagrama i sličnih vizuelnih predstavljanja podataka. Ovo je jedna od najjednostavnijih JavaScript biblioteka, a ima i ugrađene mogućnosti animacije.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 8
matična strana Chart.js

Veoma se lako podešava i prilagođava korisniku, a ima i skoro pa najbolju podršku od svih otvorenih projekata (eng. open source projects).


WebVR

Projekti vezani za virtuelnu realnost (eng. Virtual reality, VR) sve su popularniji, a WebVR omogućava interfejs za programiranje aplikacija (eng. application programming interface, API) za virtuelnu realnost u JavaScriptu. Dostupan je za Hrom (eng. Chrome browser), Fajerfoks (eng. Mozilla Firefox) i Samsungov pretraživač (eng. Samsung Internet Browser for Gear VR).

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 9
matična strana WebVR.js

WebVR je eksperimentalni interfejs i još uvek je u fazi testiranja, ali za sada radi sa Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Gear VR, i Google Cardboard.


Three.js

Već smo se navikli na gledanje filmova u bioskopima, ali i kod kuće, u tehnologiji 3D, ali 3D na internetu još uvek je novina. Srećom, postoji biblioteka three.js koja omogućava trodimenzionalne aplikacije za internet: pozadine osetljive na pokret, personalizovane 3D veb grafike, dinamične elemente koji koriste tehnologiju 3D za animaciju.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 10
matična strana three.js

Ako imate dovoljno strpljenja i volje, u ovoj biblioteci možete napraviti bilo koji 3D efekat, a učenje će biti još lakše uz resurse koji postoje.


Omniscient.js

Jedna od komplikovanijih biblioteka koju bismo preporučili samo iskusnim programerima jeste omniscient.js, jer olakšava proces programiranja kada se koristi s bibliotekom React.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 11
matična strana Omniscient.js

Ovo je besplatna biblioteka za frontend u kojoj od nule možete pisati funkcionalne JavaScript kodove i raditi s bibliotekama korisničkog interfejsa.


Ractive.js

Biblioteka ractive.js znatno se razlikuje od svih prethodno pomenutih, i, mada jeste jedna od obimnijih, veoma je dobra za početnike.

12 korisnih JavaScript biblioteka za 2017. godinu 12
matična strana Ractive.js

Nije detaljna kao React, a koristi različitu sintaksu u JavaScript-u i HTML-u. Nudi dvosmerno povezivanje elemenata šablona i podataka, te omogućava pravljenje šablona elementima koji povezuju funkcije Ractive u JavaScript-u. Ako nema funkciju koja vam je potrebna, uvek možete preuzeti ili napraviti dodatke koji će takvu funkciju omogućiti.


Svakako postoje razlozi zbog kojih su ove biblioteke još uvek alternativne, ali svaka na svoj način doprinosi programerskoj zajednici. Ako radite u JavaScriptu, razmotrite prednosti svake, jer ćete sigurno naučiti nešto novo, čak i ako usput otkrijete nove biblioteke.

Koje su vaše omiljene JavaScript biblioteke? Znate li za neke koje će biti popularne u 2017. a da ih nismo pomenuli? Podelite svoje mišljenje s nama u komentarima ili na stranici na Fejzbuku!


Izvor: WebDesignerDepot


Zanima vas JavaScript? Pročitajte i sledeće članke: