featured image bauhaus 100 godina

April 1919. godine, Vajmar, Nemačka. Tridesetšestogodišnji arhitekta Valter Gropijus upravo prolazi kroz najteži period u svom životu. Otkrio je dugogošnju aferu svoje supruge Alme Maler (ranije udate za kompozitora Gustava Malera čije je prezime zadržala) sa austrijskim piscem Francom Verfelom. Razočaran i izneveren, Gropijus je pokrenuo proces razvoda braka. Ipak, nije dozvolio da ga to dotuče i odvrati od već zamišljene ideje. I zahvalni smo što nije, jer bila je to jedna od onih ideja koje menjaju svet.

Istog tog aprila 1919. godine Valter Gropijus osnovao je školu Bauhaus u Vajmaru, sa ciljem da likovne i primenjene umetnosti poveže sa arhitekturom i dizajnom, smatrajući da su umetnici, dizajneri, skulptori i slikari zapravo zanatlije.

Gropijus je imao jasnu viziju i trebalo mu je svega nekoliko dana da napiše manifesto Bauhausa i osmisli program i koncept studija. Ali nije, naravno, mislio da će sve to postići sam.

Za predavače je pozvao neke od najeminentnijih umetnika tog vremena, sve oni koji su već postali majstori svog zanata. Tako su od samog početka u Bauhausu radionice vodili Vasilij Kandinski, Laslo Moholji-Nađ, Oskar Šlemer, Paul Kle, Marijana Brant, a zatim i Marsel Brojer, Georg Muhe, Jozef i Ani Albers, Gunta Stolzl, Johanes Iten, El Lisicki, Ludvig Mies van der Rohe i mnogi drugi.

Studenti su imali priliku da uče i usavršavaju se u industrijskom dizajnu, arhitekturi, grafičkom dizajnu, izvođačkim umetnostima, scenskom dizajnu, kao i u različitim tehnikama izrade rukotvorina.

kurikulum sematksi prikaz bauhaus studije
Šematski prikaz toka studija u školi Bauhaus / Izvor slike: Widewalls

A manifesto Bauhausa? Odštampan je na četiri stranice, zajedno sa programom škole, a evo i nekih od osnovnih principa koje je propagirao.

  • Funkcionalnost diktira formu
  • Pametna upotreba resursa, posebno prostora, materijala i novca
  • Konstantan progres i stalno uvođenje novih tehnika, novih materijala, novih načina razmišljanja
  • Čista forma i jednostavan dizajn
  • Manje je više

Jedan od centralnih koncepata u ovoj školi odnosio se na povezivanje različitih veština, tehnika i znanja sa ciljem stvaranja takozvanog totalnog umetničkog dela (nem. Gesamtkunstwerk).

Celokupnu ideju Bauhausa najbolje oslikava Bauhaus pečat koji na jednostavan način oslikava suštinu – minimalistički pristup, upotrebu osnovnih geometrijskih oblika, izostanak preteranog ukrašavanja, prečišćenu formu i vizuelno prijemčivu estetiku.

bahaus pecat bauhaus signet
Bauhaus pečat / Izvor slike: 99designs

Da li je nasleđe Bauhausa vidljivo i danas. I te kako jeste!

Osim toga što je bio škola, Bauhaus je prerastao u jedan od najuticajnijih umetničkih pokreta 20. veka. U velikoj meri je, između ostalog, uticao i na razvoj grafičkog (i veb) dizajna, razvoj teorije o bojama i njene primene u dizajnu, pa i razvoj tipografije.

Škola Bauahus je bila otvorena ukupno 14 godina. Nakon pet godina u Vajmaru, preselili su se u Desau, jer je tamo postojao pogodan prostor za izgradnju školskog kompleksa. Kasnije se sele u Berlin, ali već 1933. godine škola biva zatvorena od strane nacional-socijalističkog režima, okarakterisana kao „degenerativna umetnost”.

Uprkos tome, duh i stil Bauhausa nastavili su da inspirišu brojne umetnike i dizajnere širom sveta.

Godina 2019. u znaku je obeležavanja 100 godina od početka rada škole Bauhaus. To je posebno istaknuto u Nemačkoj, ali uticaj Bauhausa je toliko značajan u celom svetu da se stogodišnjica proslavlja globalno. Organizovane su stoga brojne izložbe i u SAD, gde je veći deo profesora i studenata Bauhausa živeo nakon zatvaranja škole 1933. godine, kao i u Izraelu, budući da je Bauhaus imao ogroman uticaj na tamošnju arhitekturu.

Kreiran je vebsajt Bauhaus 100 koji je u potpunosti posvećen stogodišnjici i na kome se detaljno možete informisati o programu u sklopu godišnjice, pročitati članke iz onlajn magazina o tome šta Bauhaus znači danas, saznati šta o ovom stilu misle neki od najpoznatijih ljudi iz kreativne industrije u projektu Povratak u budućnost i još mnogo toga.

Deo programa obeležavanja 100 godina od otvaranja škole Bauhaus obuhvata:

  • seriju performansa i manifestacija pod nazivom MIND PALACES, koja je organizovana u sklopu master studija na Bauhaus univerzitetu u Vajmaru, sa idejom da se istraže savremeni konflikti i paradoksi u društvu i aktiviraju vrednosti ugrađene u koncept Bauhausa
  • vođeni obilazak zgrada u nemačkom gradu Desau koje su izgrađene u vreme (i u duhu) Bauhausa i od kojih svaka predstavlja prototip za sebe
  • projekat Studio 100 koji će u toku 100 dana predstaviti radove 100 umetnika, glumaca, muzičara i dizajnera
  • izložbu konceptualne i savremene umetnosti u Berlinu nazvanu CENTURY.idee bauhaus na kojoj će 100 umetnika iz celog sveta da predstavi svoje viđenje Bauhausa
  • nekoliko izložbi u organizaciji Bauhaus muzeja u Vajmaru, koji u aprilu 2019. ponovo otvara svoja vrata posetiocima, nakon duže pauze zbog renoviranja

Zanimljivo je i da su brojni grafički dizajneri širom sveta osmislili izgled logoa poznatih svetskih brendova u stilu Bauhausa, a portal 99designs ih je nedavno objedinio na jednom mestu.

Mi vam ovom prilikom predstavljamo neke od tih logoa, kao i seriju dokumentarnih filmova snimljenu povodom 100 godina Bauhausa i zanimljive isečke iz programa obeležavanja stogodišnjice.

Uživajte!


Dizajn logoa poznatih brendova u stilu Bauhausa

adidas logo u stilu bauhausa
Adidas
instagram logo u stilu bauhausa
Instagram
apple logo bauhaus stil
Apple
Starbucks logo bauhaus stil
Starbucks
netflix logo bauhaus stil
Netflix
walmart logo u stilu bauhausa
Walmart
national graphic logo bauhaus stil
National Geographic
googl elogo bauhaus stil
Google
wwf logo u stilu bauhausa
World Wildlife Fund
johnnie walker logo bauhaus stil
Johnnie Walker

Izvor slika: 99designs


Serija dokumentarnih filmova u produkciji Deutsche Welle

100 godina Bauhausa – Kod

100 godina Bauhausa – Efekat

100 godina Bauhausa – Utopija


Zgrade u stilu Bauhausa u gradu Desau

bauhaus dessau zgrada

bauhaus dessau zgrada kompleks

bauhaus dessau zgrada terase

bauhaus dessau zgrada siroka

bauhaus dessau zgrada unutra

bauhaus dessau arhitektura

Izvor slika: Bauhaus 100


Plakati za promociju projekta Studio 100

studio 100 plakat 1

 

studio 100 plakat 3 ptica

studio 100 plakat 2 zuti

Izvor slika: Studio 100


Povratak u budućnost: Koliki je značaj Bauhausa danas?

citat o bauhausu screenshot bauhaus 100

don norman citat bauhaus

citat screenshot bauhaus 100

Izvor: Bauhaus 100


Ukoliko ste ljubitelj Bauhausa, zanimaće vas i ovi tekstovi:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.