Fotograf uklanja pametne uređaje iz ruku prolaznika

Američki fotograf i dizajner, Erik Pikersgil (Eric Pickersgill), svakodnevno se suočava s problemom otuđenosti u savremenom društvu. Nakon što je slučajno prisustvovao tom problemu u jednom njujorškom kafiću dobio je inspiraciju za projekat pod nazivom Removed, odnosno Uklonjen.

Projekat se bavi problemom navučenosti na savremene tehnologije, poput prenosivih uređaja koje ljudi ne ispuštaju iz ruku, pa čak i kada su u društvu. Ovaj niz fotografija upravo pokazuje lice i naličje tehnologije: koliko je samo dubok jaz između napretka u komunikaciji koji ona treba da donese i njenog stvarnog ishoda.

Sedeći u jednom njujorškom kafiću, primetio je porodicu za drugim stolom: otac i dve ćerke držali su svoje telefone i povremeno komentarisali nešto što bi videli na mreži, dok je majka koja nije držala telefon u rukama zurila kroz prozor u svojoj tužnoj usamljenosti, čak i pored svojih najbližih.

Pikersgil je stoga rešio da zamoli prolaznike, porodicu i prijatelje da mu poziraju dok gledaju u prenosive uređaje, dok on potom fotografiju obradi tako da ukloni uređaj iz kadra, s ciljem osvešćivanja ljudi, a i samog sebe, i podsećanja na to da uređaji ne treba da nam kontrolišu živote.

A rezultat?

Pogledajte sami.

Povežite se s Pikersgilom na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram ili pogledajte njegov sajt: Removed.Social.


fotograf uklanja telefone 1


fotograf uklanja telefone 3


fotograf uklanja telefone 4


fotograf uklanja telefone 5


fotograf uklanja telefone 6


fotograf uklanja telefone 7


fotograf uklanja telefone 8


fotograf uklanja telefone 9


fotograf uklanja telefone 10


fotograf uklanja telefone 11


fotograf uklanja telefone 12


fotograf uklanja telefone 13


Izvor: BoredPanda


Dopadaju ti se ove fotografije? Ima toga još:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.