6 popularnih dodataka za WordPress

Već je dosta bilo reči o tome kako je WordPress jedna od najboljih (ako ne i najbolja) platforma za upravljanje sadržajem na vebu. Međutim, kao i sve druge platforme, u zavisnosti od potreba klijenta a i naših samih potreba, uz WordPress se koriste i određeni dodaci koji poboljšavaju njegov rad i nude nove opcije.

Poznati blog Web Designer Depot objavio je spisak šest dodataka (eng. plugin) za WordPress koji su u skladu s trenutnim trendovima u veb dizajnu.


6 dodataka za moderne WordPress sajtove

1. kartice

Pregled objava u stilu naređanih kartica (ili karata, prema nekim prevodima – zato što podsećaju na špil karata za igranje) trend je koji je na velika vrata ušao u svet dizajna 2015. godine – i po svemu sudeći, ne ide nikuda. Ovakav stil prikaza sadržaja deli prostor na jasne celine i čitaocima omogućava jasan pregled, te i ne čudi što je postao veoma popularan te se koristi na sajtovima poput Behance, Dribbble, Facebook, Google+, Pinterest i sl.

dribbble cigle kartice
Pregled sadržaja na sajtu Dribbble.

Rešenje: Masonry

Ovaj stil prikazivanja sadržaja popularizovan je na sajtu Pinterest i kada ga korisnici traže obično kažu „hoću ono kao na Pinterestu”. Lako se primenjuje na blogovima i onlajn časopisima, pa čak i onlajn prodavnicama.


2. paralaks efekat

Premda ova tehnika nije deo nekog posebnog trenda, grubo rečeno, ipak se koristi već neko vreme i pokazala se kao dobra praksa na modernim vebsajtovima.

Rešenje: Parallax scroll

Paralaks skrol je, prema mišljenju sajta Web Designer Depot, elegantan način dodavanja ovog efekta pomoću kratkih kodova (eng. shortcodes) i, što je najbolje, dozvoljava eksperimentisanje i kreativnost.


3. dvobojne grafike

Dihromatske grafike postoje koliko i fotografija – prve su bile izrađivane u crno-belim tonovima. Međutim, ono što se u veb i grafičkom dizajnu izdvojilo kao trend prošle godine jesu dvobojne grafike koje neobičnim izborom boja ističu sadržaj.

spotify dvobojna grafika
Dvobojne grafike na sajtu Spotify.

Rešenje: TwotoneFX

Ovaj mali dodatak za WordPress pretvara slike u dvobojne grafike pomoću jednostavnog interfejsa s nekoliko različitih opcija i filtera.


4. materijalni dizajn

Gugl je ne samo začetnik nego i propagator ovog stila u veb dizajnu. Često ga i koristi na svojim sajtovima, kao i na operativnom sistemu za mobilne uređaje Android, a može se videti i na drugim sajtovima. I ne samo to. Materijalni dizajn izdvojio se kao zvezda vodilja u brojnim primerima dizajna fokusiranim na korisničko iskustvo (eng. user experience) i lep estetski doživljaj interfejsa.

Rešenje: Materializer

Materializer je biblioteka komponenata materijalnog dizajna za platform WordPress pretočena u dodatak koji primenjuje ovaj stil na kartice, ikone, dugmad itd.


5. animacija

Proistekao iz trenda korišćenja ilustracija na vebu, animacija je prirodni razvojni put grafika koje se često vide na sajtovima koji prikazuju portfolio radova. Jedna je od najmoćnijih alatki koja privlači pažnju korisnika i izaziva reakciju i podstiče akciju.

animacija
Animacija na sajtu New Baraka.

Rešenje: Animate it

Ovaj dodatak omogućava dinamično ponašanje elementima objave ili stranice, s preko pedeset različitih efekata poput skakutanja, dimovanja, rotiranja, prevrtanja, pulsiranja i sl.


6. hamburger meni

Većina sajtova na vebu danas koristi ovakav meni. Dugme s tri linijice koje skriva navigaciju pojavilo se kao najbolje rešenje koje ide u korak s modernim tehnologijama (pre svega manjkom prostora na mobilnim uređajima) i, uprkos protivnicima, istrajava u upotrebi.

Rešenje: Responsive menu

Više od 80.000 korisnika platforme WordPress ima poverenje u ovaj dodatak tako da se ne treba premišljati da li ga treba koristiti ili ne. Dodatak nudi i sedamdeset opcija tako da je jedan sigurno dobar i za vaš projekat.

Da li ste koristili neke od ovih dodataka ili imate neke druge koje biste preporučili?


Izvor: Web DesignerDepot


Sviđa ti se ovaj članak? Saznaj još o platformi WordPress:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.