WordPress dodaci za vaš veb sajt.

Već je bilo reči o tome kako je WordPress jedna od najboljih (ako ne i najbolja) platforma za upravljanje sadržajem na web-u. Međutim, kao i uz sve druge platforme, u zavisnosti od potreba klijenata, kao i naših ličnih potreba, uz WordPress se koriste i određeni WordPress dodaci koji poboljšavaju njegov rad i nude nove opcije.

 

Koji su najbolji dodaci za WordPress

Koliko je dobro imati opcije izbora, toliko je i izazovno doneti odluku u moru opcija. Upravo zato istražujemo koji su to najbolji dodaci za WordPress koje morate imati, a oni koje ćemo izdvojiti zaslužili su svoje mesto na ovom spisku zbog svojih korisnih funkcionalnosti kojima mogu unaprediti vaše online prisustvo. 

 

1. WooCommerce

WooCommerce dodatak za e-commerce sajtove.

Ovaj plugin smatra se najboljim dodatkom za e-commerce, a kroz višegodišnje radno iskustvo naše agencije pokazalo se da je to i sasvim opravdano. Sa preko 5 miliona preuzimanja i ocenom 4.5/5, popularnost ovog WordPress dodatka leži u potpuno besplatnom pružanju osnovnih funkcionalnosti za kreiranje online prodavnice.

Izrada bloga, popis proizvoda, upravljanje porudžbinama, podrška za online plaćanja, a sve to uz jednostavno podešavanje kroz samo nekoliko koraka. Kako biste obezbedili najbolje perfomanse vaše online prodavnice, koristite WordPress temu kompatibilnu sa WooCommerce dodatkom. Izrada internet prodavnice uz ovaj plugin predstavlja dobro rešenje za svaki poslovni model.

 

2. W3 Total Cache

W3 Total Cache dodatak za poboljšanje performansi sajta.

W3 Total Cache je neizostavan kada su u pitanju WordPress dodaci koji će poboljšati performanse vaše web stranice, ističući se posebno u optimizaciji brzine učitavanja, ključne za visok nivo zadovoljstva korisnika. Ovaj plugin pruža mogućnost keširanja sadržaja, značajno smanjujući vreme učitavanja stranica.

Ono što W3 Total Cache čini posebnim jeste podrška za Content Delivery Network (CDN), koja omogućava distribuciju resursa na serverima širom sveta, čime se dodatno ubrzava učitavanje stranica. Sa brzim i jednostavnim podešavanjem, ovaj plugin pruža napredne opcije za kontrolu keša, gzip kompresiju i smanjenje HTTP zahteva. Bez obzira na veličinu vašeg sajta, W3 Total Cache je ključan alat za optimizaciju performansi i poboljšanje korisničkog iskustva na WordPress platformi.

 

3. All in One SEO (AIOSEO)

AIOSEO dodatak za On-Page SEO optimizaciju stranica.

All in One SEO je odličan WordPress dodatak koji pruža svestrano i efikasno rešenje za optimizaciju vidljivosti na pretraživačima (SEO). Sa preko 2 miliona aktivnih instalacija, postao je ključan plugin za vlasnike WordPress sajtova koji žele poboljšati vidljivost. I u svojoj besplatnoj verziji nudi bogat set alata za optimizaciju, uključujući prilagodljive meta tagove, XML sitemap i optimizaciju slika. Ono što ovaj dodatak izdvaja jeste intuitivan korisnički interfejs koji omogućava čak i početnicima da lako pristupe i optimizuju ključne SEO elemente svoje web stranice. All in One SEO takođe pruža analitiku i omogućava praćenje rezultata, pomažući korisnicima da prate performanse njihovog sadržaja na pretraživačima. Sa mogućnošću prilagođavanja za različite vrste sadržaja i stranica, All in One SEO je snažan saveznik u postizanju boljih rezultata na pretraživačima za svaki WordPress sajt.

Za isti cilj važno je spomenuti i Yoast SEO i RankMath dodatke, koji takođe pružaju sveobuhvatne smernice za optimizaciju sadržaja, od analize ključnih reči, optimizacije meta opisa i linkova, do integrisane analize konkurencije. Sva tri dodatka pružaju besplatne osnovne verzije, a za napredne funkcionalnosti nude i premium verzije koje se plaćaju. Svakako su WordPress dodaci koje morate imati, jer su i besplatne verzije izuzetno značajne za osnovne potrebe SEO optimizacije, a izbor između njih zavisiće od vaših specifičnih potreba i preferencija.

 

4. Contact Form 7

Contact Form 7 dodatak za upravljanje kontakt formama.

Ukoliko su vam potrebni WordPress dodaci koji olakšavaju kreiranje i upravljanje kontakt formama na vašem web sajtu, Contact Form 7 predstavlja jednostavno i efikasno rešenje za interakciju sa posetiocima. Možete ga preuzeti, instalirati i koristiti bez ikakvih troškova. Kontakt forme su ključne za održavanje otvorenog kanala komunikacije sa korisnicima, a ovaj plugin to čini lako dostupnim čak i korisnicima bez naprednog tehničkog znanja. Jednostavan editor oblika omogućava brzo kreiranje obrazaca prilagodljivih prema vašim potrebama. Podržava fleksibilno upravljanje raznim poljima forme, validaciju unosa podataka i prilagodljive poruke o uspešnom slanju forme. Osim toga, pruža i mogućnost integracije sa CAPTCHA sistemima radi dodatne sigurnosti.

S obzirom na svoju jednostavnost upotrebe i funkcionalnost, Contact Form 7 ostaje klasičan izbor za vlasnike WordPress sajtova koji žele efikasno rešenje za implementaciju kontakt formi bez trošenja dodatnih resursa.

 

5. Akismet

Akismet dodatak za zaštitu od neželjenih komentara i spama.

Akismet je jedan od najboljih kada su u pitanju dodaci za WordPress koji pružaju efikasnu zaštitu od neželjenih komentara i spama. Ovaj besplatan plugin, sa preko 5 miliona aktivnih instalacija i visokom ocenom od 4.5/5, predstavlja snažan i pouzdan štit protiv neželjenih sadržaja. Akismet automatski analizira komentare i filtrira potencijalno nepoželjne ili zlonamerne sadržaje pre nego što stignu do vaše web stranice. Sve ovo štedi dragoceno vreme vlasnicima sajtova, omogućavajući im fokus na kreiranje kvalitetnog sadržaja umesto na rukovanje spam komentarima.

Dodatak takođe obezbeđuje statistike koje prikazuju broj blokiranih komentara i preglednosti u vezi sa njihovim poreklom. Akismet je lako podesiv i jednostavan za korišćenje. Iako osnovna verzija dolazi sa svakom WordPress instalacijom, potrebno je aktivirati je i postaviti API ključ kako bi pružila punu zaštitu od neželjenih sadržaja.

 

6. UpdraftPlus

UpdraftPlus dodatak za bezbednost podataka.

UpdraftPlus je plugin za one kojima su potrebni WordPress dodaci zarad bezbednosti podataka. Rezervne kopije su ključne za sprečavanje gubitka podataka u slučaju pada sistema, hakovanja ili kvara hard diska. Preko 3 miliona aktivnih instalacija i impresivna ocena 5/5 dovoljni su pokazatelji da je UpdraftPlus vodeći WordPress dodatak za pravljenje rezervnih kopija podataka. Ovaj besplatan plugin omogućava automatsko pravljenje rezervnih kopija celokupnog sajta, uključujući sadržaj, teme, plugin-ove i bazu podataka. UpdraftPlus takođe omogućava lako vraćanje podataka u slučaju gubitka ili problema. Korisnici mogu jednostavno zakazati redovne rezervne kopije prema svojim preferencijama, čime osiguravaju da njihovi podaci budu sigurni i dostupni u svakom trenutku.

Ovaj dodatak podržava različite platforme za čuvanje rezervnih kopija, uključujući Google Drive, Dropbox, Amazon S3, i druge, pružajući fleksibilnost u odabiru lokacije za čuvanje podataka. UpdraftPlus dolazi sa jednostavnim korisničkim interfejsom koji omogućava brzo postavljanje i upravljanje rezervnim kopijama, čineći ga nezamenjivim za sve koji žele osigurati integritet svojih podataka na WordPress sajtu. Premium verzija dodatka takođe nudi dodatne funkcionalnosti, uključujući kloniranje sajta, enkripciju baze podataka i mogućnost migracije između različitih WordPress instalacija.

 

7. Smush

Smush dodatak za optimiaciju slika.

Smush je izuzetno koristan WordPress dodatak za sve vlasnike sajtova koji žele poboljšati performanse i optimizovati slike na svojoj web stranici. Ističe se kao vodeći plugin za kompresiju slika. Ovaj besplatan dodatak omogućava automatsko optimizovanje svih slika na vašem sajtu, bez gubitka kvaliteta. Smanjenje veličine slika značajno ubrzava vreme učitavanja stranica, poboljšavajući ukupno korisničko iskustvo. Smush takođe pruža mogućnost grupnog optimizovanja postojećih slika na sajtu, čime olakšava proces poboljšanja performansi za postojeći sadržaj.

Ovaj dodatak podržava sve popularne formate slika, uključujući JPEG, PNG i GIF, čime pruža sveobuhvatno rešenje za optimizaciju vizuelnog sadržaja. Smush je lako konfigurisati i integriše se sa drugim popularnim WordPress dodacima, pružajući potpunu kontrolu nad procesom optimizacije slika. Premium verzija dodatka WP Smush Pro nudi dodatne napredne funkcije.

 

8. Sucuri

Securi dodatak za zaštitu od sajber pretnji.

Sucuri Security je još jedan dodatak za sve vlasnike WordPress sajtova koji stavljaju bezbednost svog sajta u prvi plan. Ovaj izuzetno moćan dodatak pruža sveobuhvatan set alata za proaktivnu zaštitu od sajber pretnji. Sucuri Security automatski skenira web stranicu u potrazi za malverom, prateći i analizirajući svaku promenu. U slučaju detekcije pretnji, Sucuri automatski obaveštava vlasnika sajta, omogućavajući brzu reakciju. Dodatak takođe pruža Web Application Firewall (WAF) koji štiti od različitih online pretnji, uključujući SQL injection i DDoS napade.

Sucuri Security omogućava i monitoring promena na web stranici, što dalje omogućava identifikaciju nedozvoljenih promena ili zloupotrebe. Osim toga, Sucuri pruža i mogućnost sigurnosnih kopija web stranice radi brze obnove u slučaju gubitka podataka. Lagan je, te ne izaziva usporavanje sajta. Premium verzija dodatka nudi dodatne funkcionalnosti poput stalnog praćenja i brze reakcije na nove sajber pretnje, zbog čega su ovakvi dodaci za WordPress neophodni za sve koji žele održavati bezbednost svog sajta na najvišem nivou.

 

9. MonsterInsights

MonsterInsights dodatak za dublju analizu performansi veb sajta.

MonsterInsights je jedan od najboljih dodataka za dublje razumevanje posetilaca i analizu performansi web sajta. Ovaj popularan dodatak, sa preko 3 miliona aktivnih instalacija i visokom ocenom od 4.5/5, pruža jednostavno rešenje za praćenje podataka o posetiocima direktno iz WordPress admin panela. MonsterInsights omogućava povezivanje sa Google analitikom na brz i jednostavan način, čime pruža dublji uvid u analitiku sajta bez potrebe za napuštanjem WordPress okruženja.

Ovaj dodatak nudi vizualne izveštaje koji jasno prikazuju ključne metrike poput broja poseta, izvora saobraćaja, i najposećenijih stranica. MonsterInsights takođe omogućava praćenje ciljeva, praćenje ponašanja korisnika, i analizu performansi ključnih reči, a sve ovo je neophodno za napredak vašeg biznisa. Pomaže vam da s lakoćom prilagodite praćenje podataka svojim specifičnim potrebama, bilo da se radi o e-trgovini (uz pomoć integracije sa WooCommerce dodatkom), blogu ili poslovnim web sajtovima. Premium verzija MonsterInsights dodatka nudi dodatne napredne funkcionalnosti poput e-trgovinskih izveštaja, listinga strana sa najboljim performansama i pregleda više domena, čime pruža sveobuhvatnu analizu podataka i unapređenje strategija na vašoj WordPress web stranici.

 

10. Really Simple SSL

Really Simple SSL dodatak za efikasno implementiranje SSL sertifikata.

Really Simple SSL plugin služi za jednostavno i efikasno implementiranje SSL (Secure Socket Layer) sertifikata. To znači da ovaj besplatan dodatak čini proces prelaska na HTTPS jednostavnim i ‚‚bezbolnim”. Really Simple SSL automatski detektuje vaš SSL sertifikat i automatski redirektuje vašu web stranicu na sigurnu HTTPS verziju, čime se obezbeđuje enkripcija podataka i povećava bezbednost korisnika. Dodatak takođe automatski menja sve unutrašnje linkove i resurse na HTTPS, eliminšući bilo kakve probleme sa miksom sadržaja. Jednostavan je za korišćenje i ne zahteva tehničko znanje – nakon aktivacije, Really Simple SSL obavlja veći deo posla za vas.

Ovaj dodatak takođe pruža korisne opcije za napredne korisnike, kao što su automatsko preusmeravanje na HTTPS, podrška za HTTP Strict Transport Security (HSTS), i mogućnost konfiguracije određenih SSL postavki. S obzirom na sveobuhvatnost, pouzdanost i jednostavnost korišćenja, Really Simple SSL je ključni dodatak za svakog ko želi brzu i efikasnu implementaciju SSL sertifikata na svom WordPress sajtu, a pritom je izuzetno lagan i neće nepovoljno uticati na brzinu sajta.

 

Kako instalirati WordPress dodatke?

Za instalaciju WordPress dodataka, prvo se prijavite na svoj WordPress admin panel. Nakon toga, idite na ‚‚Plugins“ u bočnom meniju i kliknite na opciju ‚‚Add New„. Otvoriće se stranica sa pretragom dodataka. Možete pretraživati dodatke po imenu ili ključnim rečima. Kada pronađete željeni dodatak, kliknite na dugme ‚‚Install Now„. WordPress će automatski preuzeti i instalirati dodatak na vaš sajt. Nakon instalacije, aktivirajte dodatak klikom na dugme ‚‚Activate„. Aktivirani dodaci će se pojaviti u sekciji ‚‚Installed Plugins„. U nekim slučajevima, dodaci mogu zahtevati dodatna podešavanja, koja možete pronaći u njihovim postavkama. Važno je napomenuti da, pre instalacije, uvek proverite recenzije, ocene i kompatibilnost dodatka sa vašom verzijom WordPress-a kako biste osigurali sigurnost i optimalno funkcionisanje.

 

Zaključak

Na kraju, važno je istaći da, iako smo pružili listu provereno korisnih i prilično neophodnih WordPress dodataka, asortiman odličnih dodataka koji postoje za jednu od najboljih platformi za izradu sajtova svakako ne staje u listu od samo 10 njih. 

Svaki sajt je jedinstven, pa birajte dodatke pažljivo, usmeravajući se prema funkcionalnostima koje najbolje odgovaraju vašim specifičnim ciljevima. Suvišni dodaci mogu značajno usporiti performanse sajta, stoga je preporučljivo održavati balans između funkcionalnosti i efikasnosti. 

Uvek proveravajte recenzije, ocene i kompatibilnost sa aktuelnim verzijama WordPress-a kako biste osigurali bezbednost i optimalno funkcionisanje sajta.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.