dizajn ambalaze tetovaza na flasama

Značaj dizajna ambalaže kao sredstva komunikacije i brendiranja sve više dobija na važnosti na tržištu prehrambenih proizvoda.

Prema istraživanjima, vizuelni izgled ambalaže igra presudnu ulogu u prezentovanju proizvoda potrošačima i o donošenju odluke o kupovini.

Potrošači naročito donose odluku o kupovini na osnovu izgleda proizvoda u slučaju da se radi o proizvodima koji ne predstavljaju neku naročitu investiciju. Druga grupa potrošača donosi odluku o kupovini proizvoda na osnovu informacija na etiketi i oni bi želeli da su te informacije što jednostavnije. Izazov za dizajnere i stručnjake koji su zaduženi za istraživanje je da integrišu u ambalažu efektivan model za donošenje odluke o naručivanju, kroz razumevanje elemenata ambalaže kao moćnih komunikacionih alata.

Kompanije koje su shvatile važnost ambalaže ulažu dosta vremena i novca kako bi impresionirali svoje mušterije. Primer takve posvećensti svakom detalju dizajna je rad dizajn grupe „Button Button“, koja je uradila ambalažu za poznatog proizvođača viskija „J&B“ iz Londona.

U ovom projektu dizajner je koristio neobičnu tehniku – tetoviranje na flašama. Svaka od 25 flaša je istetovirana na osnovu jednog dizajna, ali suštinski, svaka od njih je unikatna. Za tetoviranje svake flaše bilo je potrebno oko 20 sati posvećenog rada.

Slike govore više od reči… Pogledajte kratak video o toku projekta i izgled finalnog proizvoda.

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-01

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-02

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-03

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-04

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-05

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-06

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-07

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-08

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-09

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-10

dizajn-ambalaze-tetovaza-na-flasama-11

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.