Hvala što ste se prijavili na naš newsletter!
Prijava nije uspela.
best websites of the world
css design awards nominee

Vaše unikatno ime na internetu koje poseduje informacije i koje omogućava web pregledaču da pronađe web stranicu

Domen za web sajt

Domen predstavlja internet adresu na kojoj se nalazi vaša internet stranica (sajt, forum, blog, portal...). Ovo ime je nakon registracije jedinstveno na svetskom nivou i niko drugi ga ne može koristiti.

Domen se uz pomoć DNS-a (eng. domain name system) prevodi u jedinstveni numerčki kôd (IP adresu) koja identifikuje računare na internetu.

IP adresa je podeljena u 4 serije brojeva sa tačkama između, npr. 215.55.258.145 i kao što možete videti ta forma bi bila teška za svakotrebnu upotrebu. Iz tog razloga je nastao sistem domena koji je omogućio da se brojevi konvetuju u slova, radi lakšeg pamćenja i korišćenja.


Zašto mi treba domen?

Razlog je kontrola u najvećem broju slučajeva i lakše pamćenje. Pametno izabran domen je od izvanrednog značaja. Ime u kombinaciji sa logotipom i sloganom koji vas ili vašu firmu čine jedinstvenim i prepoznatljivim jeste osnova moderne ekonomije.

Domeni su u današnje vreme tako važni da su neke kompanije morale da plate desetine miliona dolara da otkupe domen koji je neko drugi registrovao.

Pojedinci stalno tragaju i registruju domene za koje misle da bi mogli biti popularni ili koje firme nisu registrovale na vreme i onda ih prodaju za velike svote novca. Mnogi poznati glumci i umetnici su bili prisiljeni da plate za domene s njihovim imenom.

Kompanije kao npr Ebay na primer, ne dozvoljavaju upotrebu svog imena koje su zakonom zaštitili. Kad se bira domen, treba voditi računa i o takvim ograničenjima.


Do domena možete doći registracijom

Registracija domena je proces gde se izabrani domen registruje na sopstveno ime. Vlasnik domena stiče pravo na korišćenje tog imena za svoj web sajt.

Ime domena treba bude kratko, upečatljivo i jednostavno jer će ono biti glavna adresa do Vaše web prezentacije.

Dodatni domeni predstavljaju mogućnost korišćenja više domena za jednu internet prezentaciju. Od vašeg hosting servisa zavisi da li ovu uslugu možete koristiti.

Poddomen predstavlja različite sekcije ili delove vašeg web sajta. Poddomen je sastavljen iz prefiksa i glavnog domena.


Identifikacija domena i saveti

Na internetu postoje milioni adresa, zato je praktično imati sistem po kojem će svaka biti posebna i prepoznatljiva.

Domen uvek počinje sa "http://" što je skraćenica za "hypertext transfer protocol" ili jednostavnije: web stranica.

Da bismo pristupili web stranici, koristimo veb pregledače (eng. web browsers) kao što su: Microsoft Internet Explorer sada poznatiji kao Edge, Opera, Mozilla Firefox i Google Chrome. Domeni u najvećem broju slučajeva imaju prefiks „www.” na početku. Korišćenje ili nekorišćenje prefiksa „www.” u većini slučajeva je nevažno, međutim, kako broj stranica raste tako je upotreba prefiksa sve važnija.

U zavisnosti od slučaja, ako ne ukucate "www" to može rezultirati u greškom ili možete završiti na nekoj sasvim drugoj stranici. Odlučite se da li želite da koristite www ili ne. Kada to odlučite budite dosledni i uvek koristite istu formu da biste izbegli probleme.

Isto tako napravite 301 redirekciju ili koristite robots.txt.

Oni obavljaju sledeće: ako neko ukuca recimo www. a Vi ga ne koristite, pretraživač to automatski prepozna i pošalje posetioca na vašu stranicu. Ovo je veoma važno da se odradi za SEO optimizaciju i za pristupačnost stranice.

Ako pogledate pažljivije nema simbola @ u Web adresi. Simbol @ se koristi isključivo za mejl adrese.


Koji tip domena odabrati?

Najčešće upotrebljavani nastavci/sufiksi su .com .net i .gov. Isto tako, nastavci mogu imati specifičnosti države u kojoj se registrujete, ako je to vaš izbor, kao što su npr. .de za Nemačku, .uk za Ujedinjeno kraljevstvo, .rs za Srbiju itd.

.com je nastavak kojem svaka ozbiljnija stranica teži, jer ih ima najviše i roboti ih najlakše nađu.

Moguće je imati više stranica sa istim imenom, a različitim nastavkom. Iz tog razloga, jake kompanije obično obezbede pravo na sve moguće nastavke za svoju stranicu, pogotovo ako su prisutne na raznim tržištima. Tako recimo postoji Google.com, Google.de, Google.rs itd.

Domeni se razlikuju po svojoj ekstenziji, koja predstavlja njihov identifikacioni kôd. Tri najpopularnija tipa TLD ili glavnog domena (eng. top level domain) koji ne zavise od države u kojoj se nalazite jesu .com, .net i .org.


Domen nastavci (ekstenzije)

  • .com je najviše korišćen i najpoželjniji nastavak. Obično prezentuje komercijalne web stranice. Naravno, i mnoge privatne i male stranice ga isto tako koriste.
  • .net je na drugom mestu po popularnosti i obično znači da je stranica koja ga koristi neka grupa ljudi
  • .org je bio rezervisan za humanitarne organizacije. Skraćenica od organizacija. Ova ekstenzija se više ne kontroliše na taj način, tako da mnogi pojedinci i kompanije sada imaju taj nastavak.
  • .edu je rezervisan za školske ustanove i samo registrovane škole, fakulteti i univerziteti imaju pravo da ga koriste.
  • .gov je nastavak koji je bio rezervisan samo za američke vladine stranice, ali ga sada ima i u drugim državama.
  • .biz koriste kompanije i privatna preduzeća.
  • .info nema restrikcija, svako ga može koristiti.
  • .name je za lične stranice.
  • .tv je za televizijske stranice.
  • .mobi je za mobilne telefone.

I naravno tu su raznorazni nacionalni nastavci koje smo već spomenuli, a novi se stalno dodaju.

Šta je web hosting?

Web hosting je usluga kojom se klijentima daje prostor na serveru, kako bi na na njega postavili svoje web sajtove koji će biti dostupni na internetu 24 časa, 7 dana u nedelji.

Izrada sajtova

Želite web sajt unikatnog dizajna, prilagođen za sve vrste uređaja? PopArt nudi uslugu izrade sajtova uz pomoć tehnologija HTML5, CSS3, PHP, Ajax, jQuery. Mogućnost samostalnog ažuriranja od strane krajnjeg korisnika kroz jednostavan interfejs, što donosi uštedu u troškovima održavanja sajta.