UI UX dizajn sta je razlika i zasto su vasem veb sajtu potrebna oba

Iako i dalje postoji mišljenje da jedan dizajner treba da zna i UI UX dizajn, ova dva pojma ne treba mešati. Naime, radi se o različitim terminima jer predstavljaju različite funkcije u obavljanju istog cilja. Razumevanje kada i kako koristiti ove odrednice je veoma važno. Potrebno je posvetiti veliku pažnju i jednom i drugom segmentu kako bi Vaš sajt bio uspešan i korisnicima pružio kvalitetne i relevantne proizvode.

UI UX dizajn su sastavni elementi dizajna i procesa kreiranja sajtova, to su oblasti dizajna koje međusobno sarađuju. U jednoj rečenici iskazano, UI/UX dizajn je kreiranje proizvoda koji će korisnicima biti estetski primamljiv, a ujedno omogućiti prijatno iskustvo korišćenja.

Oba su neophodna kako bi se kompletirala krajnja namera. Sada ćemo sve to razraditi tako što ćemo detaljno objasniti razliku između UI UX dizajna.

 

UI = dizajn korisničkog interfejsa

Najjednostavnije rečeno, veb dizajn korisničkog interfejsa podrazumeva način na koji će se proizvodi plasirati publici (npr. koju grafiku i fonotove upotrebiti da bi korisnika automatski privukli). Glavna briga UI dizajnera je kako proizvod izgleda.

Dakle, kod UI dizajnera, izrada veb sajta je proces koji akcenat stavlja na njegov izgled. U ovom slučaju, dizajnerima je bitno kako korisnici vide njihov proizvod, zbog čega je ključni pojam kojim se oni rukovode – estetika.

Glavni zadatak stručnjaka za UI dizajn je da odluči koje palete boja će koristiti, da se pozabavi obradom fotografija, prelomom teksta, dizajnom ikonica, fontovima i ostalim grafičkim elementima. To je uglavnom i ono na šta prvo pomislimo kada imamo na umu dizajnere.

Glavni cilj UI dizajna je da vizuelno vodi kupca kroz interfejs proizvoda, zbog čega je i krucijalno obratiti pažnju na psihologiju boja, izgled CTA dugmadi i sl. kako bi veb dizajn bio estetski dopadljiv i privlačio korisnike, potencijalne kupce. UI dizajner mora da razmišlja ko su korisnici sajta i na osnovu toga da odredi koja boja će biti prisutna (npr. estetika neće biti ista na sajtu farme koja se bavi uzgojem stoke i na sajtu škole stranih jezika).

UI dizajner je zadužen za vizuelnu komunikaciju sa korisnicima jer, između ostalog, vodi računa o poravnanju teksta i rasporedu dugmadi. Stoga je za posao UI dizajnera najbitnija kreativnost jer treba da stvori nešto što će biti drugačije od svega ostalog (dovoljno je da uzmete za primer logo Instagrama, koji je pamtljiv, jedinstven i univerzalan).

 

UX dizajn=user experience/dizajn korisničkog iskustva

Dok je za UI dizajn ključni pojam bio kreativnost, za UX dizajn to je upotrebljivost. Glavna briga UX dizajnera jeste kakav će utisak steći korisnik dok koristi proizvod. Zbog toga UX dizajneri gledaju iz uma korisnika, „ulaze u njegove cipele“. Oni dizajniraju put koji posetilac sajta treba da prati kako bi mu komunikacija bila jednostavna i ugodna. U tom smislu, najvažnije je da bude laka navigacija na sajtu, zbog čega svoj rad UX dizajneri baziraju na analizi dugmića i veza, da li su svi linkovi ispravni itd.

Svrha UX dizajna je poboljšanje interakcije između proizvoda i njegove publike. Ako bismo to preveli na jezik književnosti, korisničko iskustvo bismo mogli još nazvati i horizontom očekivanja. To se može dovesti u vezu i sa uzbuđenjem i iščekivanjem koje korisnik ima pre nego što će se upustiti u interakciju sa određenim proizvodom.

Kada je u pitanju izrada veb sajta za UX dizajnera, njegov glavni zadatak jeste da analizira šta će korisniku da se svidi u vezi sa nekim produktom, šta će da izazove osećanje sreće i zadovoljstva dok koristi određenu uslugu, a šta će mu, s druge strane izazvati osećanje frustracije i nervoze. Zato ovi dizajneri treba da se pozabave i praćenjem emocija koje proizvod ili usluga izazivaju u korisnicima. Osim toga, neophodno je da prate i različite starosne grupe, ljude koji imaju različite zahteve u vezi sa proizvodom.

Sve ove aktivnosti vode do ključnog segmenta – UX dizajneri treba da predvide šta može da se poboljša u iskustvu korisnika kako bi im se proizvod svideo što više. Oni kreiraju strategije za postizanje konačnog cilja. Najčešća zaduženja su im istraživanje tržišta (što ciljne publike, što konkurencije), testiranje upotrebljivosti, a na osnovu svih skupljenih podataka kreiraju ličnost kupca.

U poslu UX dizajnera imperativ je što jednostavnije i lakše korišćenje sajta, u smislu da se korisnici lako kreću kroz veb dizajn sajta i da najvažnije funkcije na meniju budu uvek vidljive. Ne treba zaboraviti ni doslednost, koja označava gde je koje dugme i čemu služi. Na primer, ukoliko imate elektronsku prodavnicu, kupcima treba što više da olakšate aktivnosti kao što su elektronsko plaćanje, prelaženje sa stranice na stranicu i sl. Prema nekim istraživanjima, poboljšanje korisničkog iskustva može povećati stopu konverzije za 400%.

Kao što se može zaključiti, UX dizajn je multidisciplinarna grana koja obuhvata psihologiju, veb dizajn i tehnologiju. Sve te oblasti se koriste u cilju postizanja besprekornog korisničkog iskustva. UX dizajn počiva na interakciji između kupca i kompanije.

UI i UX dizajn razlike i definicije

 

UI UX dizajn: Zašto su Vašem web sajtu potrebna oba?

Tačno je da se pojmovi UI UX dizajn razlikuju, ali imaju i neke sličnosti. U oba slučaja korisnik je u centru zbivanja, odnosno oba pojma podrazumevaju povratne informacije korisnika kako bi se poboljšala funkcionalnost sajta. Budući da se i jedan i drugi bave estetikom sajta, važno je da stručnjaci rade u sadejstvu, da se dopunjuju.

Zamislite da ste razvili aplikaciju koja može umnogome da poboljša kvalitet čovečanstva, nešto što niko do sada nije smislio. Potom unajmite UX dizajnera koji će osmisliti najbolje korisničko iskustvo i pustite aplikaciju sa svim segmentima koji su potrebni Vašoj ciljnoj grupi. Međutim, kada korisnici preuzmu aplikaciju, otkrivaju da ju je faktički nemoguće čitati jer su crna slova preko tamnog ekrana, dugmići su preblizu pa ne mogu da kliknu ono što im je potrebno i sl.

Ovaj primer oslikava kako loš UI može da uništi dobar UX. To je kao kad imate tortu na izgled prelepu, ali koja ima loš ukus. Dakle, UI UX dizajn kompletiraju jedan drugog.

Za uspešno poslovanje zadovoljstvo korisnika mora uvek biti na prvom mestu budući da je tržište usmereno na kupce. Možda ćete pomisliti da je jedan segmenta dizajna važniji od drugog, ali istina je da su oba krucijalna. Višestruko će vam se isplatiti ako uložite u kvalitetan UI UX dizajn, a samo neki od razloga su:

  • već pomenuto zadovoljstvo korisnika koje utiče na zadržavanje i ponovno vraćanje svakog posetioca Vašem proizvodu ili usluzi
  • zadovoljna „mušterija“ utiče na dobru reputaciju u poslovnom svetu
  • korisnici koji Vam se stalno vraćaju grade kredibilitet i dosledan imidž Vašeg brenda, a složićete se da je to najbolja reklama
  • vrhunska izrada veb sajta u domenu dizajna doprineće prepoznatljivosti Vašeg brenda

Kako biste izborili svoje mesto pod suncem, jasno je da je neophodno da stvarate najbolje produkte, koje će iznedriti veb dizajn agencija, odnosno stručnjaci koji razumeju ceo proizvod.

Glavni fokus aktivnosti koje sprovode i UI i UX dizajner je na korisnicima i načinu na koji oni komuniciraju sa Vašim proizvodima. Ako želite da Vam se stalno vraćaju i preporučuju drugima, onda morate da kreirate proizvod koji će zadovoljiti sve kriterijume Vaše ciljne grupe.

Da bi se posetioci stalno obraćali Vašem sajtu za pomoć, od velike je važnosti da navigacija bude laka, a korisničko iskustvo prijatno za oko, što dovodi do zaključka da su UI UX dizajn u sadejstvu, u neraskidivoj vezi.

 

Zaključak

UI UX dizajn kreiraju sisteme koji nam omogućavaju da na najbrži, najefikasniji i najdelotvorniji način dođemo do određenog cilja. Kada su dobro usklađeni, predstavljaju uspešan sistem za organizaciju virtuelnog prostora, gde su u sadejstvu dizajn i forma.

Da rezimiramo, UX dizajn omogućava pozitivnu komunikaciju između korisnika i sajta, dok UI dizajn predstavlja estetiku određenog brenda.

Pošto se veb stranice sastoje iz komponenti koje rade zajedno, važno je angažovati usluge UX i UI dizajna iz profesionalne agencije. Iako su u pitanju različite veštine, nema dobrog UX bez dobrog UI dizajna i obrnuto.

Za kvalitetan veb sajt imperativ je saradnja UI i UX dizajnera – sklad oblika i boja koje se kombinuju sa razumljivim sadržajem, lakim za korišćenje. Dobar UI UX dizajn su odlike koje povezuju estetiku i praktičnost veb sajta.

Dragana Obradović

Sa diplomom master profesora srpske književnosti i jezika, svoje dosadašnje radno iskustvo provela je kao profesor, lektor, content i copywriter. Veliki je zaljubljenik u digitalni marketing, koji joj pomaže da izrazi svoju kreativnost. Piše tekstove iz različitih oblasti zahvaljujući radoznalosti i istraživačkom duhu koji poseduje.