veb dizajn performanse sajta

Veb dizajn doprinosi razvoju onlajn biznisa. Prvo što svim korisnicima interneta padne u oči kada bilo šta pretražuju upravo je dizajn sajta. Njegova primarna funkcija je da “mami” na interakciju i odmah ljudima privuče pažnju. Ukoliko je dizajn dopadljiv, njegov efekat može biti umanjen ukoliko se ne vodi računa na performanse web sajta?

Veliki su benefiti preglednog dizajna koji, najpre, obezbeđuje kvalitetan vizuelni identitet.

Ako nije dopadljiv, dizajn može odbiti posetioce jer, ipak, prvi utisak je najbitniji. Zastareli izgled sajta deluje neprofesionalno i ostavlja loš utisak o celokupnom biznisu. Loš veb dizajn tumači se kao nedostatak kredibiliteta, a ako je on privlačan i interesantan, automatski zaokuplja pažnju čitalaca. Zato izrada veb sajta treba da započne osmišljavanjem plana njegovog dizajna.

Verovali ili ne, veb dizajn sajta može imati uticaj na sve njegove performanse, od vremena koje je potrebno da se stranica učita, do ukupnog korisničkog iskustva.

Kako se veb dizajn prepliće sa performansama sajta?

U digitalnoj eri, sajt sa visokim performansama umnogome utiče na procvat onlajn poslovanja. Navešćemo 4 karakteristike sajta koje su u neraskidivoj vezi sa veb dizajnom.

 

Konverzija kroz poboljšane performanse web sajta

Dobro organizovan dizajn pozitivno utiče na konverziju. U kom smislu? Prosto, manje vremena se troši na besciljno traženje proizvoda ili usluga. Na primer, korisniku se sviđa šta nudite i želi odmah da izvrši porudžbinu. Zato je poželjno da kontakt forma bude vidljiva na očekivanom mestu (obično  na dnu početne stranice) i tako potencijalnog kupca poštedi vremena koje bi trošio na pretragu onoga što mu treba.

Isto tako, ne želite da loš dizajn odbije posetioce koji će otići negde drugo, kod konkurencije. Da ne bi do toga došlo, valja izbegavati nagomilavanje oglasa i reklama, sporo vreme učitavanja stranice, previše složen raspored kategorija i sl. Takve stvari ometaju performanse veb stranica, bez obzira na kvalitet koji nudite ljudima.

Nameće se zaključak da je jedan od bitnijih zadataka veb dizajna omogućavanje dobrog korisničkog iskustva. Što je veb lokacija jednostavnija za korišćenje, veća verovatnoća je da će se tu posetioci zadržati i konvertovati u kupce. Dobro dizajniran sajt biće lak za navigaciju i korišćenje. Zbog toga je imperativ da se sve informacije na sajtu lako pronađu. Psihološki posmatrano, sajt koji je težak za korišćenje izazvaće kod korisnika frustraciju i oni će Vas, usled teškog snalaženja, lako napuštati.

Najbitnije je da navigacija bude jednostavna, jasna i intuitivna jer korisnici nemaju puno strpljenja. To znači da u 2 do 3 klika treba da se dođe do željene informacije i da navigacioni sistem bude na vrhu stranice, eventualno na levoj ili desnoj strani.

 

SEO  i performanse web sajta

Veoma važan aspekt performansi kada je u pitanju izrada veb sajta jeste SEO, odnosno optimizacija vebsajta za pretraživače. Što je sajt bolje optimizovan za pretraživače, to će se bolje rangirati u rezultatima pretrage.

Kada dizajnirate, treba da imate na umu SEO jer dobar veb dizajn Vam može pomoći da postignete dobar SEO. Kvalitetno dizajniran sajt će biti pun relevantnog sadržaja bogatog ključnim rečima, što će pretraživačima biti lako za indeksiranje. Suprotno, ako je Vaš sajt loše dizajniran, pretraživačima će biti teže da ga pravilno indeksira.

Ma koliko da Vam veb dizajn lepo izgleda i pruža korist, sav trud pada u vodu ako taj sadržaj ne dolazi do ciljne publike. To znači da veb dizajn treba da bude optimizovan za različite uređaje, odnosno da bude čitljiv na svim platformama i pretraživačima. Ova karakteristika je vrlo važna jer će upravo to učiniti sajt dostupnim široj publici.

Za dobro korisničko iskustvo, potrebno je da se dizajn prilagođava prikazu na desktop i tablet uređajima, kao i smart telefonima. Ništa Vam ne znači moćna grafika i savršen dizajn ako se Vaš veb sajt ne učitava na pametnom telefonu, na primer.

Dakle, preduslov za dobro pozicioniranje sajta na pretraživačima jeste njegovo pravilno, pravovremeno i kvalitetno održavanje.  I još nešto valja napomenuti – ako Vam je sajt na prvoj strani Google-a zahvaljujući dobroj SEO optimizaciji, a u isto vreme dizajn loš, brzo će posetioci odlaziti od Vas. To će biti signal Google-u da Vam sadržaj nije kvalitetan i pašćete nekoliko mesta niže – ustupićete mesto konkurenciji. To sigurno ne želite.

veb dizajn performanse sajta
Izvor: Unsplash

Vreme učitavanja stranice

Od vremena koje prođe od kucanja URL adrese u pretraživaču do učitavanja sajta, zavisi kako će korisnici doživeti Vaše poslovanje. Što se stranice brže učitavaju, to će korisnici imati bolju komunikaciju sa Vama.

Manje je poznata činjenica da jedan od najvažnijih faktora koji utiče na vreme učitavanja stranice jeste upravo dizajn veb stranice.

Kako su povezani dizajn i brzina učitavanja? Jednostavno, ako su Vaše stranice učitane velikim slikama, i učitavanje će trajati duže. Ukoliko su stranice modernizovane i dobro dizajnirane, učitavanje će teći brže. Jedno je sigurno – stranice treba da se učitavaju brzo i glatko, bez ikakvih grešaka.

 

Kredibilitet i originalnost

Estetika sajta je bitna jer, kao što je već dobro poznato, u današnje vreme ljudska pažnja na internetu je kratka. Dakle, imate samo nekoliko sekundi da zadržite posetioce što duže na Vašoj veb lokaciji. U tome presudnu ulogu igra dizajn. Važno je da na sajtu postoje upečatljivi naslovi i podnaslovi, CTA dugme, kontrasti, povezivanje sa društvenim mrežama, određena hijerarhija i preglednost.

Izrada veb sajta treba da se bazira na efikasnom i privlačnom dizajnu koji će poslati poruku da je brend glavni, čak i ispred proizvoda. Brendiranje jača identitet biznisa. Koristite boje i vizuelne elemente koji će upotpuniti priču koja se krije iza vaših proizvoda ili usluga.

Znamo da je internet vizuelni medijum, što znači da je izbor boja najvažniji. Odredite dominantnu boju veb sajta, koja će ljudima postati automatska asocijacija na vaš brend.

Istraživanja pokazuju da boje stvaraju na podsvesnom nivou određena značenja. Navešćemo samo neke od njih: žuta označava kreativnost i zabavu, narandžasta – pozitivno razmišljanje, zelena – prosperitet i poverenje, crvena – moć i emotivnost, iza ljubičaste krije se misterija, crna sugeriše sofisticiranost, dok plava ukazuje na poverenje i iskrenost.

Ako Vaš sajt ima više stranica, u meniju treba da imate onoliko stavki koliko je neophodno da bi navigacija na sajtu bila dobra. Koristite meni sa više nivoa i odvojte linkove menija prema kategorijama. Svaki link mora da bude čitljiv.

Nastojte da Vam sve stavke budu pregledne. Neka nepisana pravila koja ne bi bilo loše da ispoštujete jesu da logo bude u gornjem levom uglu, poziv na akciju pri vrhu strane, linkovi ka društvenim mrežama na dnu, a podrazumeva se da je glavni meni u header-u.

Kada je u pitanju sam izgled sajta, možete koristiti gotova templejt rešenja, ali poželjno je da vam u tome pomogne  veb dizajn agencija, gde će vam profesionalci namenski kreirati vizuelni identitet sajta i time lako povratiti sva uložena sredstva.

Takođe, bolje je da koristite sopstvene, visokokvalitetne fotografije i ilustracije nego gotove, preuzete sa onlajn prodavnica.  Uloženi trud u biznis će Vam se na taj način višestruko vratiti.

 

Zaključak

Zašto je dizajn toliko važan segment svakog uspešnog poslovanja?

Kvalitetan veb dizajn donosi mnogobrojne prednosti, a najvažnija je veliki broj posetilaca koji su Vaša ciljna grupa. To je bitno jer oni će dovesti do interakcije, a time i mogućnosti pretvaranja u kupce.

Osim toga, veb dizajn treba da bude:

  1. znak raspoznavanja brenda
  2. odrednica identiteta biznisa
  3. sinonim poslovanja
  4. funkcionalan i da omogućava posetiocima da se lako kreću kroz hodnike onlajn biznisa
  5. performanse web sajta koji je optimizovan za sve pretraživače

Dobar veb dizajn može imati veliki uticaj na perfomanse web sajta. On može poboljšati vreme učitavanja stranice, korisničko iskustvo i SEO. Sa druge strane, loš veb dizajn može nepovoljno uticati na navedene segmente sajta. Dakle, da biste poboljšali performanse Vašeg veb sajta, osigurajte da on bude dobro dizajniran.

Sa profesionalnim dizajnom ide i poverenje, koje ćete uspostaviti redovnim ažuriranjem sadržaja i informacija koje delite, kao i proverenim tekstovima, sa navedenim, relevantnim izvorima. Izrada veb sajta treba da ide u pravcu kreiranja rešenja koja će dovoditi do interakcije, a to se postiže tako što ćete staviti akcenat na kvalitetan veb dizajn.

Dragana Obradović

Sa diplomom master profesora srpske književnosti i jezika, svoje dosadašnje radno iskustvo provela je kao profesor, lektor, content i copywriter. Veliki je zaljubljenik u digitalni marketing, koji joj pomaže da izrazi svoju kreativnost. Piše tekstove iz različitih oblasti zahvaljujući radoznalosti i istraživačkom duhu koji poseduje.