Zašto angažovati najbolje React.js developere za svoju veb aplikaciju

React.js je jedan od frontend alata za veb razvoj i koristi ga oko 4,5 miliona veb lokacija širom sveta. To je veoma poznata JavaScript biblioteka koja se koristi širom sveta. Nudi najsavremenije funkcionalnosti i savršen je izbor za developere koji traže jednostavan za korišćenje i produktivan JavaScript okvir.

 

Šta je, zapravo, React.js?

U pitanju je biblioteka komponenti JavaScript za kreiranje korisničkih interfejsa za veb stranice i aplikacije. Omogućava prilagodljiv korisnički interfejs za veb lokaciju, veb i mobilnu aplikaciju. Može se integrisati sa drugim programskim alatima i bibliotekama za implementaciju složenih funkcija.

Njegove karakteristike čine da veb aplikacije zasnovane na React-u budu brze i jednostavne. Zbog toga, on pomaže programerima da razviju veb aplikacije koje omogućavaju promenu podataka bez potrebe da se stranica ponovo osveži.

 

Zašto je React.js tako popularan?

Najviše zbog svoje jednostavnosti i fleksibilnosti. React biblioteka omogućava korisnicima šablone i elemente koji služe kao osnova za razvoj kreativnih veb interfejsa.

 

Istorija nastanka React-a

Facebook je kreirao React.js 2011. godine, a već naredne počinje ga koristiti Instagram. Godine 2014. mnoge velike kompanije počele su da koriste React.js u svojoj proizvodnji.

Ubrzo Facebook osniva React otvorenog koda, što postaje svojevrsna biblioteka koja nam omogućava da kreiramo izvorne mobilne aplikacije za Android i iOS koristeći React.js. O njegovom uspehu svedoči činjenica da ga upotrebljavaju mnoge kompanije sa liste Fortune 500.

 

Zašto koristiti React?

Kao što smo naveli, React je višenamenska biblioteka koja će se pobrinuti za sve vaše potrebe frontenda. Bogat je funkcijama i biće idealan izbor za razvoj veb aplikacija. React komponente i šabloni su savršeni za stvaranje besprekornog korisničkog iskustva i održavanje saobraćaja.

 

Zašto je React bolji od drugih frontend okvira?

Jednostavno, poželjan je zbog React komponenti. Programer veb aplikacija koristi fleksibilnost i ponovnu upotrebu koda u svoju korist. Obezbeđuje visoke performanse, ekonomičan razvoj i druge benefite neophodne za brzi razvoj.

React je savršen izbor kada želite da razvijete aplikacije za jednu stranicu (Single Page Applications) jer može da prepisuje i ažurira sadržaj na veb stranici bez potrebe za ponovnim  učitavanjem ili osvežavanjem stranice.

To je odličan alat za kreiranje interaktivnih aplikacija za mobilne, veb i druge platforme.

 

Zbog čega je React.js toliko dobar i koji su razlozi zbog kojih treba da ga koristite u svojim projektima?

U ogromnoj konkurenciji kada su u pitanju platforme otvorenog koda, donosimo vam razloge zašto bi trebalo da se opredelite za React.js:

 

  • Besplatan i lak za učenje

React/React.js/ReactJS je besplatna i jedna od najpopularnijih JavaScript biblioteka koja se koristi za kreiranje bogatog korisničkog interfejsa. Lak je za učenje, te ga uspešno možete savladati, ali samo ukoliko imate osnovno poznavanje programiranja.

Da biste počeli sa njegovim korišćenjem, treba da imate funkcionalno razumevanje HTML CSS-a i osnovno razumevanje koncepta programiranja. React-ov pristup je utemeljen na upotrebi jednostavnog JavaScript-a, pri čemu pojednostavljuje izradu veb i mobilnih aplikacija.

 

  • Fleksibilan je

Kada ga naučite, možete ga koristiti na velikom broju platformi za izgradnju kvalitetnih korisničkih interfejsa. Nastao je kako bi kreirao komponente za veb aplikacije, a to može biti npr. samo tekst.

Uz njegovu pomoć, možete pravliti mobilne aplikacije (preko alatke React Native), ali i desktop verzije (uz pomoć alatke Electron).

Takođe, možete koristiti React.js da kreirate veb lokaciju virtuelne realnosti i iskustva od 360 stepeni koristeći React VR.

Ali to nije sve. React.js možete koristiti i u svojim postojećim aplikacijama. Naime, možete promeniti mali deo vaše postojeće aplikacije korišćenjem React-a, a ako ta promena funkcioniše, možete da počnete da pretvarate celu aplikaciju u React.js.

 

  • Ima Facebook podršku/resusrse

Uživa veliku podršku zajednice koja radi na konstantnom poboljšanju ove biblioteke. Programeri širom sveta su dostupni za svaki vid pomoći.

React.js održava blog koji redovno ažurira sve promene. Kada se u React-u dogode promene, Facebook obezbeđuje Codemod.

Šta je, u stvari, Codemod? To je alatka koja te promene automatizuje u vašoj bazi kodova. Kada nova specifikacija dođe u React, Codemod automatski zamenjuje starije komponente novijim specifikacijama.

 

  • Koriste ga najpoznatije kompanije širom sveta

Postoji podatak da čak preko 9000 kompanija koristi React. Među njima su giganti Netflix, Uber, Amazon, Shopify, New York Times, Tesla Motors, IMDb, Pinterest i mnogi drugi. Prikupio je ogromnu podršku JavaScript programera koji redovno razvijaju nova rešenja i alate.

 

  • Kompatibilan je sa starijim verzijama

Mogućnost ažuriranja ili rada sa starijim softverima štedi vreme i živce programerima. To znači da starije verzije neće praviti nepotrebne probleme.

 

  • React ima odlične performanse

Pošto se većina aplikacija koristi na mobilnim uređajima, one moraju biti visoko efikasne. To znači da su ušteda baterije i snaga procesora veoma važni. React-ov jednostavni model programiranja omogućava mu da automatski promeni stanje kada se podaci ažuriraju, a to se dešava u memoriji.

Ono što ga odvaja od svojih konkurenata jeste to što React ima manju veličinu biblioteke (manje od 6 kb).

 

  • React je veoma lak za testiranje

Potrebno je samo malo ili nimalo konfiguracije. React test se može brzo napisati pomoću alata kao što su Jest & Enzyme. Neki popularni okviri za testiranje React-a su Mocha, Jasmine, Tape, QUnit, AVA.

 

  • Poseduje komponente za višekratnu upotrebu

Svaka React komponenta koju ste razvili može se ponovo koristiti u drugim delovima aplikacije. Upravljanje ažuriranjima je lako za programere jer su sve komponente izolovane, a promene u jednoj se ne prenose na druge.

 

  • Besplatan projekat otvorenog koda

Bilo koji programer može preuzeti i modifikovati izvorni kod, što je od velike važnosti ukoliko niste sigurni kako se rešava određeni problem koji imate. Naime, vrlo je verovatno da je neko već kreirao biblioteku koja će vam pomoći u rešavanju tog problema.

 

Kada koristiti React?

  • js omogućava programeru fleksibilnost. Može se koristiti za kreiranje SPA (Single Page Application), mobilnih, hibridnih i TV aplikacija. SPA zadržava ponavljajuće delove veb stranice, kao što su meni sekcija i uzglavlje i ažurira neophodan sadržaj samo kada korisnik preduzme radnju kao što je skrolovanje, dvostruki ili levi klik. Upravo je React pogodan za SPA jer ovi sajtovi kontinuirano ažuriraju sadržaj na svojim sajtovima na osnovu podataka sa veb servera.
  • Za dinamičke veb stranice koje zahtevaju rukovanje više korisnika, React.js je najbolje rešenje. Neophodno je da sajt ne zahteva ponovljena osvežavanja kako bi se izbegao gubitak korisnika.
  • Mobilne aplikacije i smart TV aplikacije mogu se efikasno izgraditi pomoću React Native-a. U pitanju je JavaScript okvir za mobilne aplikacije. On ne koristi WebView, aplikaciju koja omogućava telefonima da prikazuju veb sadržaj. Umesto toga, koristi samo JavaScript i HTML za razvoj hibridnih višeplatformskih aplikacija. Ako koristite React.js, nije vam potrebno nikakvo dodatno znanje da biste koristili React Native.
  • Sa React-om može se koristiti JavaScript za implementaciju istog koda i na strani klijenta i na strani servera.
  • React aplikacije mogu biti prilagođene SEO-u uz samo nekoliko podešavanja. Najbolja opcija za SEO optimizaciju je Next.js.
  • Ukoliko je vaš tim upoznat sa HTML-om, CSS-om i JavaScript-om i potrebne su vam personalizovane aplikacije, React je pravi izbor za vas.

 


Zaključak

React.js je višenamenska biblioteka otvorenog koda koja se uglavnom koristi u front-end development-u, fokusirajući se na izgradnju korisničkih interfejsa. To je strukturirana i produktivna biblioteka sa brojnim prednostima.

Nudi odlične karakteristike koje olakšavaju stvaralački proces i stvara sjajno korisničko iskustvo. S njim je lako učiti i raditi i ima sve što je potrebno za kreiranje dinamičkog korisničkog interfejsa.

Programeri ga ocenjuju kao jedan od najboljih i najsigurnijih softvera za pravljenje veb aplikacija sa velikom brzinom i dinamičkim funkcijama, pa verujemo da ćete mu i vi dati šansu.

Dragana Obradović

Sa diplomom master profesora srpske književnosti i jezika, svoje dosadašnje radno iskustvo provela je kao profesor, lektor, content i copywriter. Veliki je zaljubljenik u digitalni marketing, koji joj pomaže da izrazi svoju kreativnost. Piše tekstove iz različitih oblasti zahvaljujući radoznalosti i istraživačkom duhu koji poseduje.